F&A Home Brewery

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • fidoangel
    replied
    A dzisiaj pszeniczka na WB-06 poszła prosto z burzliwej do beczek przy 2blg. Goździkowa, bananów prawie brak.
    Nic nie dałem do refermentacji. Sama się powinna porządnie nagazować

    Ta na 3068 też miała 2blg ale smaków pszeniczniaka to tam trzeba głęboko szukać. Miałem coś takiego dawno temu:
    http://browar.biz/forum/showpost.php...6&postcount=77

    Zgarnąłem z wierzchu warstwę drożdży i poszło na cichą. A dlatego, że postanowiłem zrobić z tego coś a la wit.

    W jednym fermentorze zalałem łyżeczkę zmielonej kolendry i skórkę startą z jednej cytryny i z jednego grejpfruta. Całość zalana szklanką wrzątku. Miało to iść do obu fermentorów ale smak skórki z grejpfruta strasznie paskudny jest i dałem tylko do jednego.

    Do drugiego rozgniotłem w rękach cztery duże mandarynki sparzone wrzątkiem i łyżeczkę mielonej kolendry.

    Początkowe blg 10. Będzie coś leciutkiego do popijania w gorące, letnie wieczory

    Leave a comment:


  • leszcz007
    replied
    trzeba było pisać zrobił bym Ci świeżą hodowlę 3068, a nie bawisz się z niepewną gęstwą.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    No i spokojnie, obok siebie, pożerają brzeczkę dwa rodzaje pszenicznych drożdży.
    WB-06 chyba już kończą robotę albo tak mają, że nie wytwarzają dużej piany. Nigdy na nich nie robiłem. Jutro sprawdzę blg.

    3068 piękną gęstą piankę na kilka cm zrobiły ale nie pachną tak ładnie, chyba faktycznie gęstwa była trefna.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #16 pszeniczne

    Zasyp:
    pszeniczny "Litowel" 5kg
    pils 5,5kg
    karmel belgijski 30-40 EBC 1,5kg

    Zatarłem:

    wszystkie słody do wody ok 40°C i prawie godzinny podjazd bez przerw do 72°C
    72°C godzina

    Chmielenie:
    - "First Wort Hopping" 30g Marynki/2011/szyszka

    Dwa fermentory pojadą na starej, śmierdzącej, gęstwie 3068 z której wczoraj zrobiłem 4 litrowy starter a jeden na półtora roku przeterminowanych WB-06.

    Wyszło ciemne bo znów zapomniałem, że dziwny ten karmel jest, jakiś taki jak ciemny monach i w smaku/zapachu też mu brak słodyczy. Ale nic to,
    wypijemy ...
    Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2012-07-23, 10:12.

    Leave a comment:


  • leszcz007
    replied
    To ja proponuję coś sesyjnego, żeby dłużej posiedzieć przy tym grillu no chyba, że jakiś eksperyment (byle udany) jak świerkowe

    Leave a comment:


  • skitof
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    A tak pytanko do ekipy wrocławskiej, może by uwarzyć piwo pod jakiegoś grilla

    Co byśmy sobie winszowali na zakończenie lata? Coś ekstremalnego czy sesyjnego?
    Świerkowego nic nie przebije. I ekstremalne i sesyjne.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    A tak pytanko do ekipy wrocławskiej, może by uwarzyć piwo pod jakiegoś grilla

    Co byśmy sobie winszowali na zakończenie lata? Coś ekstremalnego czy sesyjnego?

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #15 errata

    No oczywiście, że nie z tego roku chmiel tylko z poprzedniego.

    Straszne dziadostwo na tym forumie, że se człek nie może edytować własnego posta

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #15

    Zasyp:
    pils 10kg
    monach 2kg

    Zatarłem:
    10/10/50

    Chmielenie:
    - "First Wort Hopping" 70g Marynki/2012/szyszka

    Całość pojedzie na Nottinghamach, gęstwa z warki poprzedniej.

    A teraz troszkę ciekawostek

    Poprzednia warka okazała się 9-tką Tak niskiej wydajności to chyba nigdy nikt nie miał. Z dzisiejszego zasypu wyciagnąłem dwa fermentory 12blg, jakaś abstrakcja. Do tego zupełnie nie ruszyła filtracja, żadne mieszania, dmuchania w wężyk, wywalenie wszystkiego do wiader i założenie innego filtratora nic nie dały. Dopiero jak do Lidlowskieg kociołka nalałem wody tak aby zakryła filtrator i wtedy włożyłem połowę zacieru to filtracja ruszyła normalnie. No prawie normalnie bo nie udało mi sie uzyskać czystego filtratu. Wysładzanie to już zupełna bonanza bo woda wystygła, wlewałem po dwa-trzy litry, grzałem w czajniku, mieszałem wrzątek z zimną i takie tam...
    A czemu tak? A dlatego, że jeden worek pilsa koleżka zmielił na bijakowym śrutowniku. Jak sie dokładniej przyjrzałem śrucie to wcale nie było łuski a skład to prawie całe ziarna a reszta mąka. Na szczęście już ten worek skończyłem.
    Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2012-06-19, 22:12.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #14

    Zasyp:
    pils 10kg

    Zatarłem:
    10/15/45>>77 mash out

    Wysładzanie wodą ok 80°C, strrrasznie długo, nie mam pojęcia dlaczego...

    Chmielenie:
    - "First Wort Hopping" 30g Columbus z torby upominkowej z Warsztatów, dzięki

    Całość pojedzie na Nottinghamach. Z jednej saszetki zrobiłem dwa litrowe startery.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #13 cd.

    Dwa tygodnie temu zabrałem się za kegowanie ale tylko do jednego kega nalałem bo jakieś takie mętne mi się wydawało. Resztę dałem na cichą na balkon.

    A pogoda ostatnio piękna, balkon od południa, wczoraj rano z 25°C już miało a w poprzednie dni to chyba się gotowało na tych gorących kafelkach

    Jeden fermentor ładne klarowne a reszta taka mętnawa i zapach też nieszczególny. Poszło w kegi bez refermentacji, tylko zaryglowałem 3Bar-CO2.

    Zobaczymy, wylać zawsze zdążę...

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    W połowie chmielenia dodano garść zamrożonych, zielonych szyszek Marynki.
    Ale jaja, ta zielona, mrożona Marynka do #13 ponad trzy lata przeleżała w zamrażarce
    Już wtedy w #46 jakoś mi nie spasowała w piwie. Zobaczymy jak teraz?

    Ale ten czas zapierdziela...

    Leave a comment:


  • leszcz007
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    Fest imprezkę trzeba będzie zrobić
    no to czuję się zaproszony, pomysł z warsztatami też jest dobry
    Ostatnia zmiana dokonana przez leszcz007; 2012-04-03, 14:41.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    , 30-tki i 50-tka też są na stanie ale nie lubię w nie lać. Ciekawe kto i jak wypije 50 litrów mocno chmielonej 13-tki bo takie właśnie wyszło. Fest imprezkę trzeba będzie zrobić
    Na Warsztaty

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Do butelek - a za jakie grzechy?
    Przypomniałem sobie o dużych beczkach, 30-tki i 50-tka też są na stanie ale nie lubię w nie lać. Ciekawe kto i jak wypije 50 litrów mocno chmielonej 13-tki bo takie właśnie wyszło. Fest imprezkę trzeba będzie zrobić

    A dla potomności, dopiero drożdże się wzięły do roboty. Ponad dwie doby stało w cieple. Dawno tak długo nie ruszały, zobaczymy czy coś nie było pierwsze przed drożdżami

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • Prusak
    Browary Radomskie, EL Ciemne
    Prusak
    Alk. 5,0 %
    Ekstrakt ani chmielenie, jak w pozostałych piwach z Radomia nie podane.
    Do tego na ecie, także jak w pozostałtych, rymowanka o treści:
    "Wszak wszyscy to wiecie,
    Radom słynie w świecie,
    od Karpat po Hel,
    piwem Saskiego EL".
    Jakiś mały...
    2024-09-19, 21:28
  • dadek
    Schwetzingen, Schlossplatz 1, Schwetzinger Brauhaus zum Ritter
    dadek
    Schwetzingen to nieduże miasto (około 20 tyś. mieszkańców) położone 13 km na południe od Mannheim na linii kolejowej do Karlsruhe. Pociągi kursują tu co 30 minut (w szczycie częściej), a podróż między tymi miastami trwa 14 minut.
    Główna atrakcją, która przyciąga turystów do...
    2022-10-26, 23:37
  • SielskieWzgorze
    Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
    SielskieWzgorze
    Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

    W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
    ...
    2024-02-19, 10:28
  • MAD-HOPS
    1.Warka potrzebna pomc (stout)
    MAD-HOPS
    WITAM TO MOJA PIERWSZA WARKA WIEC DOSWIADZCZENIA ZERO .WARKA TA TO PRAWIE JAK BREWKIT ALE PO TUNNINGU SZYBKI OPIS;
    3KG EXTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
    1KG SUCHEGO EKSTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
    0.5KG MIODOWEGO SLODU
    0.25KG CZEKOLADOWEGO SLODU
    0.5KG MIODU GRYCZANEGO...
    2017-10-01, 16:53
  • dadek
    Nový Bor, Náměstí Míru 100, Pivovar Born
    dadek
    Warzenie piwa w browarze Born zaczęło się we wrześniu 2019 roku. Wcześniej przez prawie 2 lata trwały prace mające na celu uporządkowanie i pogłębienie starych piwnic dawnej szklarskiej manufaktury oraz przystosowanie ich do funkcji leżakowni. Natomiast restauracja pachnie jeszcze nowością...
    2021-07-27, 05:40
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...