Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

F&A Home Brewery

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • fidoangel
    replied
    Tak samo fermentują bo to te same, leszczowe
    Nie przypominam sobie aby poprzednie fermentacje, na tym szczepie, tak się przedłużały. Smak młodego piwa też jakiś zbytnio kwaskowy jest.

    Leave a comment:


  • Mihai
    replied
    U mnie burzliwa na Germanach już dwa tygodnie trwa, pierwszy tydzień w 16 stopniach drugi w 20...to one chyba tak mają.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Właśnie "czworaczki" wylądowały na cichej.
    Długa burzliwa, zimno miały, na początku fermentacji nawet 13°C bo zapomniałem okna zamknąć, zakończyły burzliwą ok 18°C.

    Nie podobał mi się zapach, jakiś octowy, tylko o dziwo to na dzikim chmielu ładnie pachniało. Pożyjemy, zobaczymy...

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #2

    "Czworaczki"

    Zasyp: monach 17 kg

    Zacieranie:
    52°C - 10'
    62°C - 10'
    72°C >> 75°C - 60'

    wysładzanie wodą z kranu 65°C
    Chmielenie: 60'
    od razu do odfiltrowanej brzeczki 150g Marynki /2010r + 1kg cukru trzcinowego nierafinowanego
    I teraz zabawa na całego

    Gorącą brzeczką po chmieleniu zalano:
    1- w jednym fermentorze 60g igieł i gałązek świerkowych

    2- w drugim 70g chmieli z własnej uprawy, których nie zebrałem na czas, takie brązowe szyszki, nawet ładnie pachnące

    3- w trzecim 100g dzikiego chmielu z nad rzeki w postaci jak powyżej. Pachniał dziwnie, leszczu mówił, że jak jemioła, mi jakoś chmielowo-grzybowo-leśnie

    4- w czwartym 50g Amarillo ale tylko na pół fermentora starczyło

    Zadamy z chwilę rozruszaną gęstwą German Ale od @leszcz007.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Jako, że chce się pić już drugiego kega rozpoczęto, ostatniego nawet gremialnie, i nikt "apteki" nie wyczuwał.
    Pierwszy raz nie przeniosła mi się ta wada z warki na warkę. Drożdże w słoiku, w lodówce, też nie mają charakterystycznego zapaszku.

    Może jakąś AIPE na nich zrobimy...

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #1 kegowanie

    A dzisiaj nasz ulubiony "Ciąg Dalszy"

    Piwo poszło do kegów. Ładnie się sklarowało, jak to na London ESB, choć jakieś resztki fermentacji trwały. Leciutka pianka na wierzchu była i troszkę się pieniło w kegach.

    Do dwóch corneliusów dałem po 20g cukru, do jednego 10g a do jednego nie dałem wcale. Zaryglowałem wszystkie kegi dwutlenkiem o ciśnieniu 2,5.

    I uwaga: tylko w jednym, nieprzelewanym, wyczułem daleko, daleko w tle tą piero.....ą aptekę.
    Może będzie dobrze.

    Leave a comment:


  • leszcz007
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
    Najdziwniejsze jest to, że kolega, który dał gęstwę nic nie wyczuwał ale to możliwe bo z drugiego fermentora u niego zostały drożdżaki. Piwo na "moich" ponoć też nie miało apteki, dziwne...
    Witam,
    Bardzo mi przykro z powodu twojej Warki.

    Wczoraj IPA poszła do butelek i faktycznie nie wyczuwam posmaku apteki albo jest bardzo słaby albo przykrywa go chmiel. Dałem 100g Lubelskiego i 100g Marynki na 40L.

    Sam chciałbym dojść do źródła tego zakażenia, żeby więcej się to nie powtórzyło.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Dzięki, będę pamiętał.
    W takim byłem stresie, że całkowicie mi się myślenie wyłączyło.

    Wymyśliłem aby jakoś ratować to piwo, na dnie słoika zapach był najmocniejszy, więc wymyśliłem, żeby po zafermentowaniu zlać piwo znad gęstwy. Tak zrobiłem, ale okazało się, że na dnie wcale nie ma drożdży, poza kilkoma grudkami, wszystkie ładnie sobie w piwie pływają, więc cały plan na nic. Jeden fermentor tak zrobiłem i dałem sobie spokój. Przy przelewaniu apteka jak się patrzy. Najdziwniejsze jest to, że kolega, który dał gęstwę nic nie wyczuwał ale to możliwe bo z drugiego fermentora u niego zostały drożdżaki. Piwo na "moich" ponoć też nie miało apteki, dziwne...

    Leave a comment:


  • macas
    replied
    Fido przecież możesz dzwonić !!! u mnie zawsze jakieś suche, tak na wszelki wypadek czuwają

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    No i będzie falstart

    Rano na balkonie brzeczka miała 34°C więc przeniosłem w chłodne miejsce i teraz poszedłem z drożdżami. Gęstwa z soboty, cały słoik, otwieram a tu APTEKA, nie sprawdziłem wcześniej
    Musiałem ją zadać bo już 24 godz. brzeczka stała, a nie mam żadnych drożdży w zapasie. I tak kanał i tak kanał.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Sezon 2011/2012

    No to leeeeeeeeeeeecimy

    #1 (74)

    Zasyp: pils 10 kg
    monach 5 kg
    karmel ciemny 150g zmielony na proszek

    Zacieranie:
    52°C - 10'
    52°C > 62°C - 10'
    62°C - 10'
    62°C > 72°C - 15'
    72°C - 60'
    podbicie do 75°C i filtracja
    wysładzanie wodą z kranu 65°C
    Chmielenie: 60'
    od razu do odfiltrowanej brzeczki 110g Marynki /2010r + 20g mrożonych gałązek świerkowych

    Zadamy gęstwą London ESB 1968 pozyskaną od @leszcz007 (dzięki)

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    To jest tak, że z 4 kg słodów robię fermentor piwa 10,5 - 11,5 blg w zależności od tego jakie wyjdzie. Jak chcę zrobić mocne 12,5-13,5 blg to daję 5 kg na fermentor. Nie mierzę już od dawna blg i nie wiem jakie jest w poszczególnej warce.

    Ps. A kliknij brodacza na górze strony po prawej i coś tam wpisz...

    Leave a comment:


  • krys123
    replied
    Witam fidoangel.
    Czytam o twoich dokonaniach i bardzo mnie zainteresowała ilość - kg zasypu. wrzucasz - 12 kg, 16 kg , a jaka jest wydajność - ile latrów, jakie blg.
    Pytam bo sam wrzucam 13 kg lub 14kg.
    Pozdrawiam

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    No i poszła beczka Wędzonego na Warsztatach (o Śliwkowym to nawet nie wspomnę /wzorem Pawlaka /bo ludzie pamietają je jeszcze z Agory )
    Musiało być niezłe, bo ci którym po pytaniu "jakie piwo pan leje?" musiałem trzy razy powtarzać "WĘDZONE" wracali po nie i dziwili sie, że takie coś o czym w życiu nie słyszeli i nawet nie wiedzieli, że może istnieć, jest takie smaczne...
    Last edited by fidoangel; 15-05-2011, 00:11.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    A przypuszczam, że zmieni się w kierunku charakteru drożdży, które zostały użyte
    Ta beczka była niepowtarzalna, zlewkowa, Urqelle i Americany.

    Leave a comment:

Przetwarzanie...
X
😀
🥰
🤢
😎
😡
👍
👎