F&A Home Brewery

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Seta
    replied
    A skąd ten piołun, od kaszy?

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Nowy sezon 2010/2011

    #64 "Smoła"
    Skład:
    Pils - 5 kg
    Monach - 3 kg
    Karmel ciemny Strzegom - 1,5 kg
    Kasza jęczmienna - 1kg (uprażona na czarno w piekarniku)
    Magnum - 25g
    Lubelski z tamtego roku 50g

    Zacieranie:
    55°C 15'
    62°C do 65°C 20'
    70°C do 73°C 20'
    do 70°C 40'
    Filtracja bez podbicia temperatury.
    Wysładzanie wodą 85°C

    Chmielenie:
    Magnum na 60'
    Lubelski na 30'

    Uzyskano dobrze ponad 50l smolistej brzeczki 12 blg o smaku piołunowym.
    Zadano German Ale w 24°C

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    Dziś poszło do 56 butelek, przy 5blg dodałem 100g cukru.
    Piszę dla pamięci aby mieć je na oku
    No i nagazowanie jest prawidłowe. Taki skład chyba powoduje tak wysokie blg końcowe.



    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    Gęste z warki #61 stało dwa dni na balkonie i się doczekało.
    Wczoraj nachmieliłem:
    40 gram Marynki wraz z paczką kawy INKA i dwoma torebkami cukru waniliowego i kilkoma ziarnami kolendry.
    Uzyskałem 15-18 litrów 20blg a przed chwilą zadałem Bohemianami i stoi na balkonie.
    No i doczekało się butelkowania, trzy miechy na cichej na bardzo ciepłym strychu a do refermentacji nic nie dałem.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #63

    Skład:
    Pils - pół worka

    Zacieranie:
    60°C zasyp
    z 58°C do 72°C w ciągu 30'
    72°C do 68°C w ciągu 45'
    68°C do 74°C w 15'

    Chmielenie:
    100g Marynki na 60'
    200g Lubelskiego na 30'
    200g Lubelskiego na 15'

    Nie wiem co będzie z drożdżami bo coś długo stały w lodówce i ruszać się nie chcą, dostały żarcia i w ciepłym postawiłem, jutro się zobaczy.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #62 "Pilsik majowy"

    Piękny maj tylko temperatury jakby z innej pory roku więc zrobimy jeszcze coś na dolniaczkach:

    pils ..."na oko" pół worka
    melanoidowy z Warsztatowej Torby Upominkowej ...250 gram w postaci mąki
    karmelowy j/w z CP, coś po między jasnym a ciemnym karmelem strzegomskim ...100 gram mąki

    Zacieranie zupełnie bez zasad bo taboret testowałem, z grubsza tak:
    65°C zasyp
    później 30' w 60°C
    przejście 45' do 72°C
    70°C - 30'

    Do zagotowania potrzebowałem ponad dwóch godzin mimo 8kW mocy taboretu
    100 gram Marynki na goryczkę i 150 na smak.

    Zadamy jutro Urqellami i Bohemianami.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #60 "Musli mocne" butelkowanie

    Dziś poszło do 56 butelek, przy 5blg dodałem 100g cukru.
    Piszę dla pamięci aby mieć je na oku

    Leave a comment:


  • macas
    replied
    Wystawiaj tylko w nocy, dziś ma byś 6 stopni, a w weekend lekkie ochłodzenie i mokro, chyba czas kończyć sezon LAGEROWY , i pomyśleć o belgach i pszeniczkach !!!!

    PS. Chyba będziesz dumny z mojego lagerka śliwkowego

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    O sześciu fermentorach na cichej (+małe wiadro z porterem ) na strychu w 15°C nawet nie chciałem wspominać...
    Jakoś nagle się to lato zrobiło.
    Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2010-03-25, 22:33.

    Leave a comment:


  • Marusia
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    Wszystko fajnie tylko, że to drożdże lagerowe.
    Nie będą to wzorce stylu, oj nie będą.
    Mów mi jeszcze - mam portera na burzliwej i koźlaka na cichej
    Na szczęście nie robię na konkursy, tylko do picia, zatem będzie dobrze

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    No i mamy lato, drożdże zadowolone bo dzisiejszy pomiar temperatury fermentujących na balkonie piw pokazał 19°C. Wszystko fajnie tylko, że to drożdże lagerowe.
    Nie będą to wzorce stylu, oj nie będą.

    Leave a comment:


  • wogosz
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
    Pierwszy raz widzę, żeby ktoś z "resztek" po normalnym piwie robił portera!
    To możliwe. Mówiono mi o jednym Wielkim Człowieku który z wody zrobił wino, więc zamiana którejś tam wody wysłodkowej w portera to pikuś.

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    Pierwszy raz widzę, żeby ktoś z "resztek" po normalnym piwie robił portera!

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #61 cd "Porter"

    Gęste z warki #61 stało dwa dni na balkonie i się doczekało.
    Wczoraj nachmieliłem:
    40 gram Marynki wraz z paczką kawy INKA i dwoma torebkami cukru waniliowego i kilkoma ziarnami kolendry.
    Uzyskałem 15-18 litrów 20blg a przed chwilą zadałem Bohemianami i stoi na balkonie.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #61 "Po prostu coś do picia"

    Różnych "wynalazków" pełno a dobrego, prostego piwka zawsze jakoś brakuje więc w niedzielę było tak:
    Skład:
    pils............................11 kg
    monach .......................5 kg
    kasza manna ................1 kg
    karmel jasny Strzegom ....dwie garście


    Zacieranie:
    62°C - 30'
    72°C - 30'

    Chmielenie:
    100 gram Marynki w 10' z 70'
    100 gram j/w w 40'

    Uzyskano 12blg
    dwa fermentory zadano Urqellami
    jeden 2124 Bohemian Lager Yeast
    Uzyskano też kilka litrów gęstego z początków wysładzania ale jeszcze nie wiem co z tego zrobić.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika keto
    Robiłeś to już wcześniej? Wydaje mi się, że taką wodą możesz zakazić brzeczke.
    Robiłem choć staram się używać nieprzegotowanej wody gdy już piwo dobrze zafermentuje. Gdy drożdże już opanują brzeczkę to, jak skądś pamiętam, tak zmieniają środowisko, że ciężko innym organizmom przeżyć.
    Moim zdaniem dodanie surowej wody ma też wpływ na smak, w piwie długo "czuć wodę" i długo musi się równoważyć. Pszeniczniak robiony tą metodą jest do niczego.

    Zasadniczo zawsze jednak rozcieńczam wodą przegotowaną.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • Prusak
    Browary Radomskie, EL Ciemne
    Prusak
    Alk. 5,0 %
    Ekstrakt ani chmielenie, jak w pozostałych piwach z Radomia nie podane.
    Do tego na ecie, także jak w pozostałtych, rymowanka o treści:
    "Wszak wszyscy to wiecie,
    Radom słynie w świecie,
    od Karpat po Hel,
    piwem Saskiego EL".
    Jakiś mały...
    2024-09-19, 21:28
  • dadek
    Schwetzingen, Schlossplatz 1, Schwetzinger Brauhaus zum Ritter
    dadek
    Schwetzingen to nieduże miasto (około 20 tyś. mieszkańców) położone 13 km na południe od Mannheim na linii kolejowej do Karlsruhe. Pociągi kursują tu co 30 minut (w szczycie częściej), a podróż między tymi miastami trwa 14 minut.
    Główna atrakcją, która przyciąga turystów do...
    2022-10-26, 23:37
  • SielskieWzgorze
    Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
    SielskieWzgorze
    Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

    W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
    ...
    2024-02-19, 10:28
  • MAD-HOPS
    1.Warka potrzebna pomc (stout)
    MAD-HOPS
    WITAM TO MOJA PIERWSZA WARKA WIEC DOSWIADZCZENIA ZERO .WARKA TA TO PRAWIE JAK BREWKIT ALE PO TUNNINGU SZYBKI OPIS;
    3KG EXTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
    1KG SUCHEGO EKSTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
    0.5KG MIODOWEGO SLODU
    0.25KG CZEKOLADOWEGO SLODU
    0.5KG MIODU GRYCZANEGO...
    2017-10-01, 16:53
  • dadek
    Nový Bor, Náměstí Míru 100, Pivovar Born
    dadek
    Warzenie piwa w browarze Born zaczęło się we wrześniu 2019 roku. Wcześniej przez prawie 2 lata trwały prace mające na celu uporządkowanie i pogłębienie starych piwnic dawnej szklarskiej manufaktury oraz przystosowanie ich do funkcji leżakowni. Natomiast restauracja pachnie jeszcze nowością...
    2021-07-27, 05:40
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...