F&A Home Brewery
Collapse
X
-
W sumie też prawda, zimna wpadając do gorącej też na pewno w jakimś stopniu się "odkaża". -
Fakt, że mam dobrej jakości kranówkę z ujęcia głębinowego we wsi obok, ale każda woda pitna musi spełniać normy.
Już pomijam fak mojego pierwszego piwa które było z ekstraktu gotowanego w garnku 7l, czyli zimnej wody z kranu było dodane jakieś 15LLeave a comment:
-
Robiłeś to już wcześniej?Wydaje mi się, że taką wodą możesz zakazić brzeczke.
Leave a comment:
-
#60 cd.
No i chyba walnąłem byka przy warzeniu!?
Kociołek elektryczny ma 24 litry więc po chmieleniu dolewam wody do fermentora aby był pełny. Wczoraj do gorącej brzeczki beztrosko lałem prysznicem zimną wodę z kranu tak z całej siły i jeszcze specjalnie pianę zrobiłem. Chciałem ładnie napowietrzyć brzeczkę tylko nie wziąłem pod uwagę, że jest gorąca.
Jak w tym piwie nie będzie DMS-ów to zupełnie przestanę w nie wierzyć.
Uzyskałem pełny fermentor 12,7 blg. Zadane w 10°C Urqellami.Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2010-03-15, 09:18.Leave a comment:
-
#60 "Musli mocne"
Skład:
pils..............................3 kg
monach .......................3 kg
karmel jasny Strzegom ....dwie garście
karmel ciemny Strzegom...jedna garść
musli traditional .......0,35 kg (paczka)
Zacieranie:
62°C - 30'
72°C - 30'
Chmielenie:
20 gram Marynki w 10' z 70'
30 gram j/w w 40'
Ale się działo przy śrutowaniu, rodzynki zablokowały śrutownik i musiałem ręcznie, korbką, do tyłu i do przodu i tak kilka razy się blokowało i musiałem odblokowywać ręcznie. Wiertarka dymiła i nie jest już taka jak kiedyś
Na koniec wybrałem wszystkie rodzynki i jakoś skończyłem.Leave a comment:
-
#59 "Pilsik rubinowy"
Skład:
pils...............................12 kg
karmel jasny Strzegom ....0,6 kg
karmel ciemny Strzegom...0,6 kg
Zacieranie:
62°C - 30'
72°C - 30'
Chmielenie:
100 gram Marynki w 10' z 70'
50 gram chmielu j/w w 30' z 70'
w jednym fermentorze zalejemy wrzątkiem 25 gram Marynki i zostawimy do fermentacjiOstatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2010-03-13, 18:00.Leave a comment:
-
#58 cd.
Uzyskano co następuje:
27l - 14 blg
27l - 14 blg w którym rozpuszczono w czasie chłodzenia resztę, czyli mniej niż pół paczki INKI
29l - 11 blg w którym zalano gorącą brzeczką garść Marynki i tak sobie z tym chmielem fermentuje
Kilkanaście litrów 19,5 blg. To mocne z początków wysładzania nachmielono w kociołku elektrycznym z garścią Marynki oraz młynkiem kawowym zmielonego na proszek słodu barwiącego, małą garścią rodzynek, kilkoma ziarnkami kolendry a przy dekantowaniu dodano paczkę cukru waniliowego.Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika FidoangelTo była warka #22 i niewiele to dało bo piwo ma smak wina. Do tej pory stoi w butelkach.Leave a comment:
-
Ze swoim piwem zrobiłem tak jak Wogosz. To była warka #22 i niewiele to dało bo piwo ma smak wina. Do tej pory stoi w butelkach.
Miejsce dla zupełnie początkujących piwowarów, którzy pomimo przestudiowania wszelkich artykułów i tematów na Forum nie mogą sobie poradzić ze startem.
Miejsce dla zupełnie początkujących piwowarów, którzy pomimo przestudiowania wszelkich artykułów i tematów na Forum nie mogą sobie poradzić ze startem.
Leave a comment:
-
Skład:
pils...........................20 kg
Carafa jakaś (całkiem jak jasny Strzegom) mąka 0,25kg
Zacieranie:
białkowa taka nie wiadomo jaka bo miejscowo było 58 °C a miejscami 48°C - kilka minut
62°C - 30 '
72°C - 30'
filtracja bez podbicia temperatury
pierwsze 10 litrów 21 blg - będzie z tego porterek
reszta chmielona 70'
50 gram Marynki na goryczkę
100 j/w na smak
50 j/w na aromat.
Na cichą poszło #57, tydzień i po burzliwej - duża ilość świeżej, silnej gęstwy załatwiła szybko sprawę. Uzyskałem ją z przedwcześnie zlanego na cichą (jeszcze burzliwa trwała w najlepsze) jednego fermentora #55Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika RabnyBo zdaje się zapasteryzowałeś to piwo, tylko wtedy na refermentacje nie ma już szans, no chyba że podgrzeje sie piwo już zabutelkowane...jak to uczyniłeś?Leave a comment:
-
Hej fidoangel
Pisałeś dawno temu trochę o tych białych błonkach podczas fermentacji...
Też mi się kiedyś to zdarzyło i ciagle nie wiem zbytnio dlaczego, ale narzucilo mi się kilka spostrzeżeń w związku z tym..
W moim przypadku też zrobilem starter z mniejszej ilości suchych drożdży, ktory stał dobe w nieidealnie sterylnej piwnicy i tylko przykryty talerzem płaskim.
Ale zastanawiam się czy to nie może być wina tego że trzymałem zalepiona taśmą klejącą saszetke w lodowce...bo te drożdże maja być fabrycznie w określonej atmosferze...
No i tutaj, żeby uniknąć tego typu akcji w przyszłości (tamto piwo poszlo w kanał, bo po kilku dekantacjach "to" powracało i wydawało się, że to pleśń, jeśli się mylę to poprawcie)
Nie wiem jaka jest szansa że ta infekcja może zachodzić w lodowce. Może było tak jak u Ciebie w starterze... ale fajnie byłoby to jakos wyjaśnić
Bo zdaje się zapasteryzowałeś to piwo, tylko wtedy na refermentacje nie ma już szans, no chyba że podgrzeje sie piwo już zabutelkowane...jak to uczyniłeś?Leave a comment:
-
A wypadła z szafki to już nie chowałem tylko zmieliłem i zatarłem. Brzeczka przy dekantacji ładnie pachniała gryką a co będzie? Zobaczymy.Leave a comment: