#57 uzupełnienie:
-do śrutowania wsypałem też saszetkę kaszy gryczanej
Robiłem kiedyś pilsa kawowego ale dodałem zbyt mało kawy i efektem był pilsik z czymś "niepokojącym w tle". Nie to chciałem wtedy osiągnąć. Opisałem gdzieś w tym temacie.
F&A Home Brewery
Collapse
X
-
-
Dziś troszkę nietypowo bo w międzyczasie powstały trzy kolejne warki #55,#56 i #57 i tak naprawdę to nie zapisałem z nich niczego.
Dla pamięci ważniejsze szczegóły:
#55 ok 80l 12 blg
-chyba sam pilzneński (może troszkę karmela ale to się zobaczy po barwie)
-zacieranie z przerwą białkową a potem "po wrocławsku" 30/30
-chmielenie -100g Marynki w 10', na smak 100g Lubelskiego w 40', na aromat 140g Lubelskiego w 60' z 70'
#56 ok 27l 13 blg
-pilzneński 5 kg
-cztery młynki kawowe zmielonego na proszek barwiącego ze Strzegomia
-pół paczki kawy Inka z Tesco
-zacieranie bez przerwy białkowej
-chmielenie 60' z garścią Marynki ale wykipiało i sporo wylądowało na posadzce
-kociołek elektryczny ma mniej niż fermentor wiec po chmieleniu do gorącej brzeczki dolałem szlauchem od prysznica zimnej wody z kranu
#57 ok 27l 17 blg
-pilzneński 6 kg
-podwójna garść karmela ciemnego
-podwójna garść karmela jasnego
-łyżka stołowa Inki
-chmielenie 60' z podwójną garścią Marynki+pół kilograma cukru
Wszystko zadane 2001Leave a comment:
-
dziś uznałem, że zakończyła się burzliwa w 10l fermentatorku testowym gdzie siedzi 15-steczka gotowana z wędzonymi śliweczkami i chyba 3 podejście ma szanse powodzenia, smak i zapach mocno obiecujący
Leave a comment:
-
-
W "warzywniaku" ale za każdym razem jest to loteria bo można kupić takie wędzone w wędzarni po kiełbasach a nie sposób tego wyczuć. Wychodzi dopiero w piwie, jak się beknie kiełbasąLeave a comment:
-
#54 butelkowanie
Dzisiaj zabutelkowano resztę #54 dodając pół łyżeczki cukru na litr piwa. Ostatnio źle podałem blg bo nie wziąłem poprawki na temperaturę. Dziś miało poniżej 2,9 blg. Przy takiej ilości karmela to spodziewałem się o 0,6 blg więcej.Leave a comment:
-
Nie jest to dobra metoda i stosuję ją tylko w sytuacjach wyjątkowych gdyż taki kompot jest bardzo brudny i trzeba go filtrować z sadzy, popiołu i innych zanieczyszczeń. Takie piwo powinno być chmielone szyszką a na 15'do 30' przed końcem dodane śliwki wędzone. Warstwa szyszek w połączeniu z filtratorem z oplotu daje piękną klarowną brzeczkę. Śliwek powinno być więcej, dla takich ekstremistów jak my to 0,5 kg nie będzie za dużo.Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2010-01-29, 12:33.Leave a comment:
-
Już podejmowałem próby, niestety nieudane, ale wczoraj zakupiłem 20 dkg, wędzonych śliwek i podejmę jeszcze jedną,.
Tylko teraz planuję zrobić wywar i dolać na cichej (jak myślisz ???)
Może wreszcie uzyskam to o co mi chodzi
pozdrawiam M.Leave a comment:
-
Najsmaczniejsze piwa tamtego sezonu to #47 i #44 na urqellach. Chciałem nawiązać do nich. Mam wrażenie, że pszenica nadaje piwom "miękkość" a zarazem "mięsistość". Piana też wygląda lepiej.
A "śliwkowe" oczywiście będzie i dla Ciebie ( jak i innych fanów tego mojego wynalazku).
Swoją drogą to chyba jest właściwy moment abyś sam wreszcie coś takiego uwarzył. Niedługo nie będzie odpowiedniego "surowca"Leave a comment:
-
Na śliwkowe ja się piszę (jak co roku zresztą),
Powiedz po co dodajesz kaszę manną, to dla mnie nowość
pozdrawiam M.Leave a comment:
-
A ostatnio taki myk
Zakegowano po 10 litrów piw "karmelizowanych". Przy 3,5 blg dodano po cztery łyżeczki cukru na 10l a do tego co zostało w fermentorach dolano po 1/2 wywaru z 0,5 kg śliwek wędzonych. Będzie "śliwkowe" w wersji ciemnej i półciemnej.Leave a comment:
-
#54
Skład:
pils...........................11,5 kg
karmel jasny Strzegom...1 kg
Zacieranie:
52°C - 10'
62°C - 25'
72°C - 30' - podbicie do 78°C i filtracja
Chmielenie:
100 gram Marynki w 10' z 70'
W fermentorach zalano gorącą brzeczką:
-po garści Marynki
oraz:
-w jednym trzy młynki sproszkowanego karmela ciemnego Strzegom
-w drugim jeden młynek j/wLeave a comment:
-
#53
Skład:
pils.................................. 13,5 kg
karmel jasny Strzegom ...dwie garście
Zacieranie:
52°C - 10'
62°C - 15'
72°C - 30'
podbicie do 78°C i filtracja
Chmielenie:
200 gram Lubelskiego w 10' z 70'
100 gram chmielu j/w w 30' z 70'
w fermentorach zalano gorącą brzeczką :
po garści Lubelskiego
__________________Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Alk. 5,0 %
Ekstrakt ani chmielenie, jak w pozostałych piwach z Radomia nie podane.
Do tego na ecie, także jak w pozostałtych, rymowanka o treści:
"Wszak wszyscy to wiecie,
Radom słynie w świecie,
od Karpat po Hel,
piwem Saskiego EL".
Jakiś mały...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-09-19, 21:28 -
-
Schwetzingen to nieduże miasto (około 20 tyś. mieszkańców) położone 13 km na południe od Mannheim na linii kolejowej do Karlsruhe. Pociągi kursują tu co 30 minut (w szczycie częściej), a podróż między tymi miastami trwa 14 minut.
Główna atrakcją, która przyciąga turystów do...-
Channel: Niemcy
-
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
WITAM TO MOJA PIERWSZA WARKA WIEC DOSWIADZCZENIA ZERO .WARKA TA TO PRAWIE JAK BREWKIT ALE PO TUNNINGU
SZYBKI OPIS;
3KG EXTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
1KG SUCHEGO EKSTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
0.5KG MIODOWEGO SLODU
0.25KG CZEKOLADOWEGO SLODU
0.5KG MIODU GRYCZANEGO...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Warzenie piwa w browarze Born zaczęło się we wrześniu 2019 roku. Wcześniej przez prawie 2 lata trwały prace mające na celu uporządkowanie i pogłębienie starych piwnic dawnej szklarskiej manufaktury oraz przystosowanie ich do funkcji leżakowni. Natomiast restauracja pachnie jeszcze nowością...
-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: