F&A Home Brewery

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • fidoangel
    replied
    #57 uzupełnienie:
    -do śrutowania wsypałem też saszetkę kaszy gryczanej

    Robiłem kiedyś pilsa kawowego ale dodałem zbyt mało kawy i efektem był pilsik z czymś "niepokojącym w tle". Nie to chciałem wtedy osiągnąć. Opisałem gdzieś w tym temacie.

    Leave a comment:


  • Terry
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    -pół paczki kawy Inka z Tesco
    O! Pierwszy raz taki pomysł widzę. Robiłeś to już wcześniej?

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Dziś troszkę nietypowo bo w międzyczasie powstały trzy kolejne warki #55,#56 i #57 i tak naprawdę to nie zapisałem z nich niczego.
    Dla pamięci ważniejsze szczegóły:

    #55 ok 80l 12 blg
    -chyba sam pilzneński (może troszkę karmela ale to się zobaczy po barwie)
    -zacieranie z przerwą białkową a potem "po wrocławsku" 30/30
    -chmielenie -100g Marynki w 10', na smak 100g Lubelskiego w 40', na aromat 140g Lubelskiego w 60' z 70'

    #56 ok 27l 13 blg
    -pilzneński 5 kg
    -cztery młynki kawowe zmielonego na proszek barwiącego ze Strzegomia
    -pół paczki kawy Inka z Tesco
    -zacieranie bez przerwy białkowej
    -chmielenie 60' z garścią Marynki ale wykipiało i sporo wylądowało na posadzce
    -kociołek elektryczny ma mniej niż fermentor wiec po chmieleniu do gorącej brzeczki dolałem szlauchem od prysznica zimnej wody z kranu

    #57 ok 27l 17 blg
    -pilzneński 6 kg
    -podwójna garść karmela ciemnego
    -podwójna garść karmela jasnego
    -łyżka stołowa Inki
    -chmielenie 60' z podwójną garścią Marynki+pół kilograma cukru

    Wszystko zadane 2001

    Leave a comment:


  • macas
    replied
    dziś uznałem, że zakończyła się burzliwa w 10l fermentatorku testowym gdzie siedzi 15-steczka gotowana z wędzonymi śliweczkami i chyba 3 podejście ma szanse powodzenia , smak i zapach mocno obiecujący

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    W "warzywniaku" ale za każdym razem jest to loteria bo można kupić takie wędzone w wędzarni po kiełbasach a nie sposób tego wyczuć. Wychodzi dopiero w piwie, jak się beknie kiełbasą
    to wtedy będzie ruchbier

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    W "warzywniaku" ale za każdym razem jest to loteria bo można kupić takie wędzone w wędzarni po kiełbasach a nie sposób tego wyczuć. Wychodzi dopiero w piwie, jak się beknie kiełbasą

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Gdzie nabywacie wędzone śliwki ?

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #54 butelkowanie

    Dzisiaj zabutelkowano resztę #54 dodając pół łyżeczki cukru na litr piwa. Ostatnio źle podałem blg bo nie wziąłem poprawki na temperaturę. Dziś miało poniżej 2,9 blg. Przy takiej ilości karmela to spodziewałem się o 0,6 blg więcej.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Nie jest to dobra metoda i stosuję ją tylko w sytuacjach wyjątkowych gdyż taki kompot jest bardzo brudny i trzeba go filtrować z sadzy, popiołu i innych zanieczyszczeń. Takie piwo powinno być chmielone szyszką a na 15'do 30' przed końcem dodane śliwki wędzone. Warstwa szyszek w połączeniu z filtratorem z oplotu daje piękną klarowną brzeczkę. Śliwek powinno być więcej, dla takich ekstremistów jak my to 0,5 kg nie będzie za dużo.
    Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2010-01-29, 12:33.

    Leave a comment:


  • macas
    replied
    Już podejmowałem próby, niestety nieudane, ale wczoraj zakupiłem 20 dkg, wędzonych śliwek i podejmę jeszcze jedną,.
    Tylko teraz planuję zrobić wywar i dolać na cichej (jak myślisz ???)
    Może wreszcie uzyskam to o co mi chodzi

    pozdrawiam M.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Najsmaczniejsze piwa tamtego sezonu to #47 i #44 na urqellach. Chciałem nawiązać do nich. Mam wrażenie, że pszenica nadaje piwom "miękkość" a zarazem "mięsistość". Piana też wygląda lepiej.
    A "śliwkowe" oczywiście będzie i dla Ciebie ( jak i innych fanów tego mojego wynalazku).
    Swoją drogą to chyba jest właściwy moment abyś sam wreszcie coś takiego uwarzył. Niedługo nie będzie odpowiedniego "surowca"

    Leave a comment:


  • macas
    replied
    Na śliwkowe ja się piszę (jak co roku zresztą ),
    Powiedz po co dodajesz kaszę manną, to dla mnie nowość

    pozdrawiam M.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    A ostatnio taki myk
    Zakegowano po 10 litrów piw "karmelizowanych". Przy 3,5 blg dodano po cztery łyżeczki cukru na 10l a do tego co zostało w fermentorach dolano po 1/2 wywaru z 0,5 kg śliwek wędzonych. Będzie "śliwkowe" w wersji ciemnej i półciemnej.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #54

    Skład:
    pils...........................11,5 kg
    karmel jasny Strzegom...1 kg

    Zacieranie:
    52°C - 10'
    62°C - 25'
    72°C - 30' - podbicie do 78°C i filtracja

    Chmielenie:
    100 gram Marynki w 10' z 70'

    W fermentorach zalano gorącą brzeczką:
    -po garści Marynki
    oraz:
    -w jednym trzy młynki sproszkowanego karmela ciemnego Strzegom
    -w drugim jeden młynek j/w

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #53

    Skład:
    pils.................................. 13,5 kg
    karmel jasny Strzegom ...dwie garście

    Zacieranie:
    52°C - 10'
    62°C - 15'
    72°C - 30'
    podbicie do 78°C i filtracja

    Chmielenie:
    200 gram Lubelskiego w 10' z 70'
    100 gram chmielu j/w w 30' z 70'


    w fermentorach zalano gorącą brzeczką :
    po garści Lubelskiego
    __________________

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • Prusak
    Browary Radomskie, EL Ciemne
    Prusak
    Alk. 5,0 %
    Ekstrakt ani chmielenie, jak w pozostałych piwach z Radomia nie podane.
    Do tego na ecie, także jak w pozostałtych, rymowanka o treści:
    "Wszak wszyscy to wiecie,
    Radom słynie w świecie,
    od Karpat po Hel,
    piwem Saskiego EL".
    Jakiś mały...
    2024-09-19, 21:28
  • dadek
    Schwetzingen, Schlossplatz 1, Schwetzinger Brauhaus zum Ritter
    dadek
    Schwetzingen to nieduże miasto (około 20 tyś. mieszkańców) położone 13 km na południe od Mannheim na linii kolejowej do Karlsruhe. Pociągi kursują tu co 30 minut (w szczycie częściej), a podróż między tymi miastami trwa 14 minut.
    Główna atrakcją, która przyciąga turystów do...
    2022-10-26, 23:37
  • SielskieWzgorze
    Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
    SielskieWzgorze
    Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

    W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
    ...
    2024-02-19, 10:28
  • MAD-HOPS
    1.Warka potrzebna pomc (stout)
    MAD-HOPS
    WITAM TO MOJA PIERWSZA WARKA WIEC DOSWIADZCZENIA ZERO .WARKA TA TO PRAWIE JAK BREWKIT ALE PO TUNNINGU SZYBKI OPIS;
    3KG EXTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
    1KG SUCHEGO EKSTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
    0.5KG MIODOWEGO SLODU
    0.25KG CZEKOLADOWEGO SLODU
    0.5KG MIODU GRYCZANEGO...
    2017-10-01, 16:53
  • dadek
    Nový Bor, Náměstí Míru 100, Pivovar Born
    dadek
    Warzenie piwa w browarze Born zaczęło się we wrześniu 2019 roku. Wcześniej przez prawie 2 lata trwały prace mające na celu uporządkowanie i pogłębienie starych piwnic dawnej szklarskiej manufaktury oraz przystosowanie ich do funkcji leżakowni. Natomiast restauracja pachnie jeszcze nowością...
    2021-07-27, 05:40
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...