F&A Home Brewery

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • fidoangel
    replied
    Wczoraj odwiedziłem moją wiejską "leżakownię" piw z myślą aby pozamarzane butelki przenieść tam gdzie jest kratka ściekowa aby nie pobrudziły posadzki tam gdzie stoją, czyli na budowie, na środku nieogrzewanego pokoju i tu zdziwo nic nie zamarzło !!??
    Nawet wit co był leciutką 10-teczką. Dookoła wszystko na kamień zmrożone a piwa nie. Ciekawostka.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #52 cd.

    Tydzień temu poszło na cichą a dzisiaj wylądowało na strychu. Jak zajrzałem do fermentora to chyba zaczynało zamarzać, drożdże w grudkach wisiały w toni wiec się zlitowałem i do ciepłego wstawiłem. Nie wiem jaka tam temperatura ale to koniec fermentacji w lagerowych temperaturach, choć można podciągnąć to będzie pod końcowe podbicie temperatury redukujące diacetyl

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #52

    Skład:
    pils.................................. 12 kg
    kasza manna błyskawiczna......1 kg
    .
    Zacieranie:
    po zalaniu słodów 47°C - 52 °C 10'
    52 °C - 10'
    62 °C - 15'
    72 °C - 67 °C - 45'
    30' /bo dolewałem wodę z kranu/ podbicie do 74 °C i filtracja

    Chmielenie:Pierwszy raz szyszka od kilku lat.
    50 gram zeszłorocznej Marynki w 10' z 70'
    50 gram chmielu j/w ............. w 30' z 70'
    50 gram chmielu j/w ..............w 60' z 70'

    w fermentorach zalano gorącą brzeczką :
    Po 7g Lubelskiego+7g Lomika (szyszka)
    Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2009-11-28, 20:56.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #51 Rozlew-1

    Do jednego kega 50l weszło prawie dwa fermentory. Jeden dochmielany Marynką i do pełna tym dochmielonym Lomikiem. Lomik dał ładniejsze efekty niż Marynka ale to już nie ma większego znaczenia bo wymieszały się. Nie dałem nic do refermentacji.

    Fermentacja zaczęła się od 17°C, spadła do 15°C, a później do 12°C i właściwie skończyła się po kilku dniach. Duża ilość drożdży nawet w lagerowych temperaturach doskonale sobie radzi z fermentacją. Dwa dni temu całkiem klarowne piwo przelałem na bardzo krótką cichą aby pozbyć się resztek chmielu pływającego w toni, który przy dekantacji odcedziłem na sitku ze szmatką.
    Dziś piwo miało 11°C i 3,5 blg (2,9 blg po przeliczeniu do temp 20°C)

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #50 rozlew

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    Dzisiaj na cichą poszło całe #51 przy 3,5 Blg. i temp 19°C.
    Jeden fermentor po zafermentowaniu na balkonie poszedł od razu na strych i miał tam na początku 17°C.
    Dwa pozostałe fermentowały na balkonie do czwartku i też na strych poszły.
    Dziś piwa klarowne ale jeszcze parę dni im dam na cichą.
    To było oczywiście #50
    Dziś zostało zakegowane. To które fermentowało na strychu miało, o dziwo, nieznacznie wyższe blg niż jego "balkonowi" bracia a od tygodnia spadły nieznacznie poniżej 3,5blg.
    Temperatura piw wynosiła dziś 18°C.
    Nie dałem nic do refermentacji bo myślę, że przy tak wysokim blg, drożdże spokojnie nagazują piwo. Nawet gdyby nie chciały wziąć się do pracy to przecież jest na czarną godzinę butla z CO2

    Spróbowałem oczywiście co rozlewałem i to nie dochmielane było znacznie bardziej "wodniste" niż dochmielane /przy jednakowym blg/.
    Zobaczymy jak sie nagazują.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Ale napisałem których nadmierna ilość wpływa negatywnie na aromat piwa.
    Ogólnie sprawy są niemierzalne z powodu dużej złożoności i ilości olejków eterycznych ocenia się sensorycznie bukiet chmielowy.

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    Dla ciekawskich - znalazłem źródło, które podaje część z substancji wymienionych przez Marka jako negatywne - jako pozytywne. Zgoda z myrcenem.

    Hop researchers, using capillary gas chromatography, have
    detected and identified more than 250 essential oil
    components in hops. Twenty two of these have been
    pinpointed as being good indicators of hoppiness potential.
    They are subdivided into 3 groups, humulene and
    caryophyllene oxidative products, floral/estery compounds,
    and citrus/piney compounds, as listed below:

    Oxidation Products:
    caryolan-1-ol
    caryophyllene oxide
    humulene diepoxide a
    humulene diepoxide b
    humulene diepoxide c
    humulene epoxide I
    humulene epoxide II
    humulene epoxide III
    humulenol II
    humulol

    Floral/Estery Compounds:
    geraniol
    geranyl acetate
    geranyl isobutyrate
    linalool

    Citrus/Piney Compounds:
    delta-cadinene
    gamma-cadinene
    citral
    limonene
    limonene-10-ol
    alpha-muurolene
    nerol
    beta-selenene

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    Olejki korzystnie wpływające na chmielowy aromat piwa: humulen, kariofilen, farnezen, linalool.

    Olejki, których nadmierna ilość wpływa na pogorszenie aromatu piwa: myrcen, limonen, geraniol.
    No to ze specyfikacji wynika, że przewaga lublina w farnezenie. Magnum też ma od groma olejków (tyle co marynka), ale tylko 0,1% farnezenu.

    Leave a comment:


  • Marcin_wc
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69
    Faktycznie Marynka ma najwięcej olejków, ale istotne jest też chyba których olejków...
    Oczywiście, wiadomo, że lubelski jest bardziej szlachetny, ale marynka doskonale nadaj się na chmiel aromatyczny. Dobrym przykładem jest znana we Wrocławiu wesoła marynka, która była bardzo wysokiej jakości, a świeżość(która jest niezwykle ważna przy szyszkach)powodowała, że uświetniła wiele piw swoim aromatem.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69
    np stąd: Marynka, Lubelski, Magnum.
    Faktycznie Marynka ma najwięcej olejków, ale istotne jest też chyba których olejków...
    Wygrzebałem z materiałów Letniej Szkoły Piwowarskiej takie zestawienie:

    Olejki korzystnie wpływające na chmielowy aromat piwa: humulen, kariofilen, farnezen, linalool.

    Olejki, których nadmierna ilość wpływa na pogorszenie aromatu piwa: myrcen, limonen, geraniol.

    Leave a comment:


  • Stasiek
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    A skąd takie dane?
    np stąd: Marynka, Lubelski, Magnum.
    Faktycznie Marynka ma najwięcej olejków, ale istotne jest też chyba których olejków...

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Pytam, bo nigdzie nie spotkałem się z oznaczeniem olejków eterycznych w chmielu. Tylko z oznaczeniem AA. Nawet powszechny podział na odmiany aromatyczne i goryczkowe odnosi się do zawartości alfakwasów.

    Leave a comment:


  • Marcin_wc
    replied
    Myślisz, że pamiętam? Na PW Ci mogę napisać, ale przy braku pewności nie podam źródła na forum.

    Niemal pewny jestem tego, że czytałem o zawartości 1,1g w 100g suszonych szyszek lubelskiego
    2g w przypadku marynki.

    Jeśli piszę głupoty to proszę mnie poprawić.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Marcin_wc; 2009-11-16, 22:20.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
    Tak się chowają, że marynka ma prawie dwa razy więcej olejków aromatycznych niż lubelski.
    A skąd takie dane?

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
    Chmielenie na zimno nie daje goryczki, więc stosowanie odmian aromatycznych powinno dać lepsze efekty. Zawsze.
    Tak myślę...
    To nie jest klasyczne chmielenie na zimno. Takie jak ja stosuję daje oba efekty:goryczkę i aromat chmielowy. Co ciekawe zawsze tak dochmielałem dla aromatu chmielem goryczkowym czyli Perle i efekt był bardzo dobry. Nie chmielę na zimno bo efekt tego był dla mnie niezadowalający. Piwo miało dziwny trawiasty zapach/posmak i bardzo długo się klarowało a nawet jeśli już było klarowne to przy otwarciu butelki wszystko się podrywało z dna.

    Z chmielem w tym piwie może być różnie, bo sporo piany wyszło z fermentorów a w pianie, moim zdaniem, jest dużo chmielu. Można to sprawdzić kosztując pianę na fermentującym piwie. Sssam brrr chmiel.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • Prusak
    Browary Radomskie, EL Ciemne
    Prusak
    Alk. 5,0 %
    Ekstrakt ani chmielenie, jak w pozostałych piwach z Radomia nie podane.
    Do tego na ecie, także jak w pozostałtych, rymowanka o treści:
    "Wszak wszyscy to wiecie,
    Radom słynie w świecie,
    od Karpat po Hel,
    piwem Saskiego EL".
    Jakiś mały...
    2024-09-19, 21:28
  • dadek
    Schwetzingen, Schlossplatz 1, Schwetzinger Brauhaus zum Ritter
    dadek
    Schwetzingen to nieduże miasto (około 20 tyś. mieszkańców) położone 13 km na południe od Mannheim na linii kolejowej do Karlsruhe. Pociągi kursują tu co 30 minut (w szczycie częściej), a podróż między tymi miastami trwa 14 minut.
    Główna atrakcją, która przyciąga turystów do...
    2022-10-26, 23:37
  • SielskieWzgorze
    Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
    SielskieWzgorze
    Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

    W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
    ...
    2024-02-19, 10:28
  • MAD-HOPS
    1.Warka potrzebna pomc (stout)
    MAD-HOPS
    WITAM TO MOJA PIERWSZA WARKA WIEC DOSWIADZCZENIA ZERO .WARKA TA TO PRAWIE JAK BREWKIT ALE PO TUNNINGU SZYBKI OPIS;
    3KG EXTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
    1KG SUCHEGO EKSTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
    0.5KG MIODOWEGO SLODU
    0.25KG CZEKOLADOWEGO SLODU
    0.5KG MIODU GRYCZANEGO...
    2017-10-01, 16:53
  • dadek
    Nový Bor, Náměstí Míru 100, Pivovar Born
    dadek
    Warzenie piwa w browarze Born zaczęło się we wrześniu 2019 roku. Wcześniej przez prawie 2 lata trwały prace mające na celu uporządkowanie i pogłębienie starych piwnic dawnej szklarskiej manufaktury oraz przystosowanie ich do funkcji leżakowni. Natomiast restauracja pachnie jeszcze nowością...
    2021-07-27, 05:40
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...