To mógł być błąd pomiaru oczywiście, bo na oko przeliczyłem z temperatury 8°C.
Inna sprawa, że drożdże w tym fermentorze były z innej warki niż w tym poprzednio rozlewanym i wystartowały dopiero po trzech dobach.
Różnice w odfermentowaniu tej samej brzeczki tymi samymi drożdżami to u mnie norma a bywało nawet tak: http://browar.biz/forum/showpost.php...&postcount=127
F&A Home Brewery
Collapse
X
-
#48 butelkowanie cd
W butelki poszło 27 litrów pilsa. Przy blg=2.6 do refermentacji użyto 100 gram glukozy oraz 10 łyżeczek cukru.Leave a comment:
-
#48 butelkowanie
W butelki poszło 28 litrów pilsa. Przy blg=2.5 do refermentacji użyto 200 gram miodu sztucznego z firmy "Huzar"Leave a comment:
-
-
TGH, HGB, BJCP, BTW, ASAP, HGW, FCJP ITD
Oczywiście, Fido się przeklawiaturował, ale to fajnie obrazuje zgubność skrótówLeave a comment:
-
No patrz pan, sam nie wiem (HGW) Może by Jackson jakąś sondę zrobił na ten temat wśród forumowiczów?
Leave a comment:
-
-
#49
W niedzielę było tak:
Zasyp:
14 kg pils
1 kg monach
0,3 kg karmel jasny Strzegom
Zacieranie:
52°C - 10'
62°C - 58°C - 30'
74°C - 72°C - 30'
Od razu filtrowanie i wysładzanie.
Chmielenie:Perle
100 gram w 10'/70'
50 gram w 40'/70'
Drożdże:
2001 Urqelle- gęstwa z różnych warek
Wyszło poniżej 80 litrów 12.5 blg
W jednym fermentorze zalano dodatkowo 20 gram chmielu.Z tego fermentora zamierzamy metodą THG zrobić lekkie "smaczne i zdrowe piwo domowe" w wersji jasnej oraz ciemnej.
Jak zafermentowały to wystawiłem na balkon ale śnieg zasypał fermentory i mróz się bierze więc wyniosłem na strych.Tam jest 15/16 °C ale pewnie już tam zostaną do końca fermentacji.Zresztą nie potrafię odróżnić piw na tych drożdżach fermentowanych w dedykowanych temperaturach od tych, które fermentowały właśnie w 14/16 °CLeave a comment:
-
# 48
Zasyp:
6,6 kg - pils
6 kg - coś co dostałem od znajomego, może pils może monach i parę lat to miało.
Zmielone słody namoczyłem zimną wodą z kranu na ok 5 godzin przed zacieraniem
Zacieranie:
44°C - 64°C w ciągu 20'
64 °C- 30'
72 °C - 50'
Od razu filtrowanie i wysładzanie.
Chmielenie:
100 gram w 10'/70' chmielem tym co zwykle.
Wstępnie wygląda, że uzyskano poniżej 80 litrów 11 blg. Normalny wynik w naszym browarze z tej ilości słodów a bywało lepiej. Albo namaczanie nie podnosi wydajności albo to co ześrutowałem było bardzo kiepskiej jakości. Spróbujemy w którejś następnej warce ze słodem znanego pochodzenia.Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2009-03-01, 21:11.Leave a comment:
-
#47 butelkowanie
W zeszłą sobotę zabutelkowano dwa fermentory na Irish'ach bo mixu nie dałem do żadnego.
Na jednym pojawiła się biała błonka z kłaczkami w toni poniżej.Zebrano co się dało sitkiem ze szmatką. Jesteśmy dobrej myśli bo to jest to "coś" co daje zapach acetonu.Po pewnym czasie zapach po prostu znika.
Dzisiaj zabutelkowano to na 2001.Cały czas stało w 14°C -16°C.
W sumie było tego 78 litrów.Startowało z 13 blg a końcowego nie zmierzono.Leave a comment:
-
#47
Zasyp:
5 kg pils
9 kg monach
0,5 kg karmel jasny Strzegom zmielony na mąkę
0,5 kg kasza manna "semolina" z Tesco
Zacieranie:
54 °C - 10'
Po białkowej dodana kasza manna.
62 °C - 30'
72 °C - 30'
Od razu filtrowanie i wysładzanie.
Chmielenie:
50 gram w 10'/70'
100 gram w 40'/70'
Drożdże:
2001-jeden fermentor
Irish ale-jeden fermentor
Mix Irish ale/3068 -jeden fermentorLeave a comment:
-
#46 butelkowanie c.d.
Do butelek poszło 26.5 litrów ciemnego. Dodano 20 łyżeczek cukru. Blg=3,2Leave a comment:
-
#46 butelkowanie
Dzisiaj do butelek poszło 29 litrów piwa na "Irish ale" z dodatkiem 25 łyżeczek cukru oraz 27 litrów "Pilsa" z dodatkiem 20 łyżeczek cukru.
Pils fermentował w 13:16 °C.
Oba zeszły do 3 blg.Leave a comment:
-
46 c.d.
Errata:
W połowie chmielenia dodano garść zamrożonych, zielonych szyszek Marynki.
Po tygodniu burzliwej do jednego fermentora na 2001 dodano zagotowane trzy młynki kawowe zmielonej "Carafy 2 specjal" i 0,3 kg śliwek wędzonych.
Dekantacja:
Tydzień temu na cichą poszło to na "Irish ale" a wczoraj oba na 2001.Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Browarek restauracyjny w najstarszej historycznej części Lubeki jaką jest wyspa Innenstadt. Płynąca przez miasto rzeka Trave dzieli się tu na aż 3 nurty, przez co na starówkę z każdej strony można się dostać tylko mostami. Od dworca kolejowego jest 1 km, więc dojście zajmie 15 minut....
-
Channel: Niemcy
-
-
Alk. 5,0 %
Ekstrakt ani chmielenie, jak w pozostałych piwach z Radomia nie podane.
Do tego na ecie, także jak w pozostałtych, rymowanka o treści:
"Wszak wszyscy to wiecie,
Radom słynie w świecie,
od Karpat po Hel,
piwem Saskiego EL".
Jakiś mały...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-09-19, 20:28 -
-
Schwetzingen to nieduże miasto (około 20 tyś. mieszkańców) położone 13 km na południe od Mannheim na linii kolejowej do Karlsruhe. Pociągi kursują tu co 30 minut (w szczycie częściej), a podróż między tymi miastami trwa 14 minut.
Główna atrakcją, która przyciąga turystów do...-
Channel: Niemcy
-
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
WITAM TO MOJA PIERWSZA WARKA WIEC DOSWIADZCZENIA ZERO .WARKA TA TO PRAWIE JAK BREWKIT ALE PO TUNNINGU
SZYBKI OPIS;
3KG EXTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
1KG SUCHEGO EKSTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
0.5KG MIODOWEGO SLODU
0.25KG CZEKOLADOWEGO SLODU
0.5KG MIODU GRYCZANEGO...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: