F&A Home Brewery

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • fidoangel
    replied
    #45 butelkowanie c.d.

    27 litrów zabutelkowane z dodatkiem 20-tu łyżeczek cukru przy blg=2,6.

    Śliwkowe oraz to jasne fermentowały w 13/14*C.Po rozlewie od razu na strych poszły.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #45 śliwkowe butelkowanie

    Zabutelkowano 30,5 litra przy blg=2 z dodatkiem 30-tu łyżeczek cukru.
    Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2009-01-06, 21:58.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #46

    Zasyp:
    6 kg pils
    9 kg monach
    0,3 kg karmel jasny Strzegom zmielony na mąkę

    Zacieranie:
    52 *C-10'
    62 *C-30'
    72 *C-30'

    Od razu filtrowanie i wysładzanie.

    Chmielenie:
    40 gram w 10'/70'
    40 gram w 40'/70'

    Drożdże:
    2001-dwa fermentory
    Irish ale-jeden fermentor

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #45 rozlew

    26 litrów ciemnego zabutelkowano z dodatkiem 20-tu łyżeczek cukru przy blg=3.Po tygodniu fermentacji przelałem je na cichą a przed Świętami poszło na strych i stało w 13*C.

    Na cichą poszła też reszta #45.Mogłem butelkować bo oba pięknie sie sklarowały.Pierwszy tydzień stały na balkonie ale temperatura piwa spadła do 3*C i dałem na strych w 13*C.
    Do tego ze śliwkami dodałem po tygodniu fermentacji jeszcze 15 dkg śliwek bo wcale nie było wcześniej efektu wędzonego.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #43 rozlew cd.

    28,5 litrów #43 zabutelkowane przy blg=2,8 z 20 łyżeczkami cukru.

    Pięknie pachnące piwo ale jakiś dziwny "papierowy" posmak zostawia na języku.Dość głęboko odfermentowało w porównaniu do swoich "braci".Ciekawe dlaczego taka duża różnica?
    Po nagazowywaniu zobaczymy czy to dodatki czy faktycznie niedofermentowanie tych dwóch poprzednich.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #45 errata

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    Zacieranie:
    54 *C-10'
    62 *C-30'
    72 *C-30
    '
    Na czerwono poprawione (właściwe) czasy zacierania.
    Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2008-12-22, 22:52.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #43 rozlew

    27 litrów "miodowego" oraz 29 litrów "polotmavego" już w butelkach z 20-toma łyżeczkami cukru każde.
    Oba zeszły do 3,7 blg a w piwnicy na cichej było 12*C.
    Na cichą poszło przy okazji #45 z dodatkiem barwiącego.
    Do #45,tego ze śliwkami, dolano (do pełna) 1/3 fermentora wody przegotowanej.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #45

    Wczoraj było tak:

    Zasyp:
    6,5 kg pilsa/6,5kg monacha

    Zacieranie:

    54 *C-10'
    62 *C-60'
    72 *C-60'

    Od razu filtrowanie i wysładzanie.

    Chmielenie 60'-80 gram Perle.

    Wyszło 2,5 fermentora 12 ,2 blg.

    1 fermentor zadano gęstwą Pils Urgll

    W drugim zalano na gorąco cztery młynki kawowe zmielonej "Carafy specjal typ 2" i zadano gęstwą "Irish ale"

    W trzecim zalano 15 dkg śliwek wędzonych,rozcieńczymy jak zafermentuje do 8 blg a zadano gęstwą 2001, która stała miesiąc w słoiczku na balkonie.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #44 butelkowanie c.d.

    26,5 l "wita" przy blg=2 poszło do butelek z 20-toma łyżeczkami cukru.
    5 litrów do kondycjonowania zadano Pils Urqll'ami-2001

    28,5 l "pilsa" przy blg=2 do butelek z ilością cukru j/w.

    Piwa zeszły z 11blg i po 5-ciu dniach w temp 2/4 *C nie sklarowały się.Owa mętność jest minimalna i wygląda jakby była "białkowa" a nie "drożdżowa"
    "Pils" fermentował najpierw w ok 14*C bo tyle jest na strychu.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #43 cd

    No i złamałem się i dałem piwo do piwnicy.Tam jest troszkę za ciepło na lagerka ale dzisiejszy pomiar wykazał 3*C i 5/4,5/4 blg w kolejnych fermentorach.W tym tempie to do wiosny by fermentowały a wolne fermentory by się przydały.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #44 pszeniczne

    Zabutelkowano 25l przy blg=2,7 z dodatkiem 20 łyżeczek cukru.
    5l zabutelkowano z dodatkiem drożdży 2001 Pils Urqll.
    Najpierw na dwa dni wystawiłem na balkon ale piwo sie nie sklarowało.
    Na balkonie stoi też reszta #44.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    No właśnie wygląda na to, że stanęła a przynajmniej bardzo zwolniła.Tak wysokie blg i sklarowanie piw o tym by świadczyło.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    A fermentacja nie stanęła?

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #43 dekantacja

    Korzystając z wolnego czasu na cicha przelałem #43 i wcale bym o tym nie pisał gdyby nie temperatura w jakiej odbywa sie fermentacja.
    Temperatura brzeczki to 2*C
    Pomiar w jednym fermentorze (miodowe) wykazał ok 5/6blg a piwa ewidentnie zakończyły burzliwą.Jedynie "miodowe" było mętne.Zobaczymy co sie będzie działo jak się ociepli a jeszcze ciekawiej będzie jak sie nie ociepli.Ciekawe jak tak niskie temperatury wpłyną na piwo.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #44

    Pils.............6,5 kg
    Pszeniczny..6,5 kg


    Zacieranie:
    10'-45*
    10'-52*
    30'-62*
    30'-72*do 69* od razu filtrowanie i wysładzanie

    Chmielenie:
    30 gram Perle 8% AA (tyle chyba teraz ma) od razu do odfiltrowanej brzeczki i gotowanie 60'

    - w pierwszym fermentorze zalano gorącą brzeczką 100 gram skórki pomarańczowej kandyzowanej (Tesco) i mąke z 7,5 gram kolendry,zadamy miksem gęstw Irish Ale / 3068 Weihenstephan

    - w drugim zalano 20 gram chmielu j/w,zadamy gęstwą Urqel 2001

    - w trzecim tradycyjnie nic nie zalano , zadamy gęstwą 3068 Weihenstephan

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • Prusak
    Browary Radomskie, EL Ciemne
    Prusak
    Alk. 5,0 %
    Ekstrakt ani chmielenie, jak w pozostałych piwach z Radomia nie podane.
    Do tego na ecie, także jak w pozostałtych, rymowanka o treści:
    "Wszak wszyscy to wiecie,
    Radom słynie w świecie,
    od Karpat po Hel,
    piwem Saskiego EL".
    Jakiś mały...
    2024-09-19, 21:28
  • dadek
    Schwetzingen, Schlossplatz 1, Schwetzinger Brauhaus zum Ritter
    dadek
    Schwetzingen to nieduże miasto (około 20 tyś. mieszkańców) położone 13 km na południe od Mannheim na linii kolejowej do Karlsruhe. Pociągi kursują tu co 30 minut (w szczycie częściej), a podróż między tymi miastami trwa 14 minut.
    Główna atrakcją, która przyciąga turystów do...
    2022-10-26, 23:37
  • SielskieWzgorze
    Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
    SielskieWzgorze
    Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

    W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
    ...
    2024-02-19, 10:28
  • MAD-HOPS
    1.Warka potrzebna pomc (stout)
    MAD-HOPS
    WITAM TO MOJA PIERWSZA WARKA WIEC DOSWIADZCZENIA ZERO .WARKA TA TO PRAWIE JAK BREWKIT ALE PO TUNNINGU SZYBKI OPIS;
    3KG EXTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
    1KG SUCHEGO EKSTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
    0.5KG MIODOWEGO SLODU
    0.25KG CZEKOLADOWEGO SLODU
    0.5KG MIODU GRYCZANEGO...
    2017-10-01, 16:53
  • dadek
    Nový Bor, Náměstí Míru 100, Pivovar Born
    dadek
    Warzenie piwa w browarze Born zaczęło się we wrześniu 2019 roku. Wcześniej przez prawie 2 lata trwały prace mające na celu uporządkowanie i pogłębienie starych piwnic dawnej szklarskiej manufaktury oraz przystosowanie ich do funkcji leżakowni. Natomiast restauracja pachnie jeszcze nowością...
    2021-07-27, 05:40
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...