F&A Home Brewery

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • fidoangel
    replied
    #42 rozlew

    - z wywarem z chmielu zielonego do butelek z 15-toma łyżeczkami cukru przy blg= 2.5

    - "polotmave " do 10l kega z 5-cioma łyżeczkami cukru a reszta do butelek przy blg= 2,0

    - "bazowe" j/w przy blg= 2,5

    Cukier w formie rozpuszczonej oczywiście.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #43 c.d.

    - w jednym fermentorze zalano gorącą brzeczką jeden "młynek kawowy" zmielonego słodu
    barwiącego ze Strzegomia

    - w drugim przy dekantacji wystudzonej brzeczki zalano 1,35 kg miodu wielokwiatowego rozpuszczonego w 5 litrach wrzątku.

    - w trzecim nic nie zalano

    W efekcie otrzymano dwa pełne po brzegi fermentory 11,5 blg oraz taki sam trzeci o nieznanym blg bo nie zmierzono, ale jak sądzę to miodowe będzie 14-tką.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #43

    Pils........7,5 kg
    Monach..7,5 kg
    Karmel jasny (mąka) ..0,2 kg

    Zacieranie:
    10'-52*
    30'-64*/30'-72* od razu filtrowanie i wysładzanie

    Chmielenie:
    60 gram Perle 10% AA w 10' z 70'

    Zadamy gęstwą z poprzedniej warki.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #42 c.d.

    - do jednego fermentora przy dekantowaniu, po chłodzeniu, dolano wywar z "jednego młynka kawowego' zmielonego słodu barwiącego.(carrafa II)

    - do drugiego, po przelaniu na cichą, dolano wywar z garści zamrożonych, zielonych szyszek "Marynki"

    - do trzeciego nic nie dodano

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Dlaczego tak chmielone?

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
    Pierwszy chmiel należy wrzucać 10 min po rozpoczęciu intensywnego wrzenia brzeczki. Nie nalezy stosować techniki "First Wort Hopping"(...)
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
    Klarowność nie jest tu najważniejsza. Wstępne 10-minutowe gotowanie pozwala na wstępne wytrącenie albumin (?), które mogłyby zaabsorbować część składowych chmielu -w rezultacie mielibyśmy gorsze wykorzystanie chmielu i gorszą pianę. Potem jeszcze gotujemy 90 min, gdyż 60 nie wystarcza na wytrącenie całego osadu gorącego. Lepsze wytrącenie protein pozwala na skrócenie dojrzewania i pewnie pomaga na problem "zmętnienia na zimno"(...)
    A no dlatego,że nie znalazłem jakiejś stałej na pianę w piwach.Jedne mają a inne po prostu nie mają. To piwo nie powinno mieć ładnej piany ale zgodnie z wypowiedzią "Czesa" na stronie "Browamatora" owo "First Wort Hopping" powinno nadać wyjątkowo mocny aromat chmielowy,mocniejszy niż klasyczne chmielenie dla aromatu w ostatnich minutach gotowania.
    Zobaczymy

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Nowy sezon 2008/2009

    #42

    Pils........7 kg
    Monach..7 kg

    Zacieranie:
    15'-52*
    30'-62*/30'-72* od razu filtrowanie i wysładzanie

    Chmielenie:
    Do odfiltrowanej brzeczki od razu 25 gram Perle 10% AA
    50 gram w 30' z 60' chmielu j/w

    Wyszło ok 80l 11,5 blg

    Zadane Pils Urqll (2001) z nowej saszetki starter 3 litrowy.
    Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2008-10-19, 17:41.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #41-2 na czech-pilsach 18 kwietnia do butelek przy blg 3
    #41-1 na mixie 20 maja do butelek (ciągle mętne) przy ok 4blg.Dodane 15 łyżeczek cukru.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Wczoraj kontrolnie sprawdziłem jak tam sie #41 mają na cichej bo stoją w 16*C na strychu i tak:
    na Czech pilsach zeszło do 4 blg ale ciągle mętne jest choć zapowiada się nieźle,
    na Munich lagerach zeszło do 8 blg i bardzo mętne i jakieś takie nijakie więc dolałem Czech pilsów i oba wystawiłem na balkon.

    Ostatnio też część innego piwa na Munichach przed butelkowaniem zadałem Czech pilsami i poszło do butelek bez cukru i uwaga:Czechy dojadły to co Munichy zostawiają i nadając swój charakter piwu nagazowały je.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #41 z resztek słodów

    zasyp:
    monach 7 kg
    pszeniczny 4 kg
    karmel jasny 1 kg
    karmel ciemny 1 kg

    zacieranie:
    56*C > 72*C 30'
    72*C > 64*C 30'(może godzina,nie pamiętam)
    podjazd do 74*C-filtrowanie

    chmielenie:
    50 gram na godzinę
    30 gram na pół godziny
    na początku chmielenia 1 kg cukru trzcinowego z "Plusa"

    wyszło 2 razy 25l=16 blg
    1 munichy po #40
    2 czech pilsy
    Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2008-03-19, 14:37.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #39 kawowe "polotmawe" przy blg~3,2 poszło do butelek.
    #39 dochmielone granulatem przy blg~2,6 też już we flaszkach,

    Prawda,że 0,5 blg różnicy w identycznych piwach fermentowanych obok siebie jest zastanawiające?

    Jednego było 20 litrów (2,6 blg) a drugiego 30 litrów (3,2 blg) a temperatura zmienna była na początku -jak to na balkonie i może szybciej się nagrzewało jak słoneczko wyszło i drożdże lepiej pracowały.
    Z drugiej jednak strony "kawowe" szybciej zakończyło burzliwą i poszło na cichą.

    Nie ma to żadnego zauważalnego znaczenia a tylko akademickie rozważanie to jest.

    Leave a comment:


  • aqqq
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    Jak tak będzie szło to się jeszcze okaże,że sam cukier i woda wystarczą do zrobienia "Dobrego i zdrowego piwa domowego"
    Ale wtedy zamiast cichej fermentacji czeka cię chyba skryta destylacja?

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #40 już na cichej przy blg~4 i nie jest to wiadomość dnia

    Jest nią to,że nie potrafię ocenić do którego fermentora dolałem wodę z cukrem bo kto by tam pomyślał o takiej ekstrawagancji jak opisanie fermentora.
    Z degustacji wyszło mi,że do tego z dodatkiem barwiącego! Najmniej chmielowe jest ale raczej niemożliwe bym aż taki zakręcony był.Jak tak będzie szło to się jeszcze okaże,że sam cukier i woda wystarczą do zrobienia "Dobrego i zdrowego piwa domowego"

    Leave a comment:


  • jacer
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    Nie bój żaby
    Ruszą,ruszą-jednak dwa miechy w lodówce troszkę rozleniwiają drożdżyki.
    Za niedługo minie 24h.

    Fakt nie dałem im się ogrzać po opuszczeniu chłodni.

    No zobaczymy.

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    Dzisiaj #38 na Czech Pilsach poszło do butelek z normalną ilością cukru w naszym browarze czyli 15 łyżeczek.Odfermentowało do 2,5 blg co da prawie 5% alkoholu w gotowym piwie
    Trzeba polecić Cię włodarzom Jabłonowa

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Nie bój żaby
    Ruszą,ruszą-jednak dwa miechy w lodówce troszkę rozleniwiają drożdżyki.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • Prusak
    Browary Radomskie, EL Ciemne
    Prusak
    Alk. 5,0 %
    Ekstrakt ani chmielenie, jak w pozostałych piwach z Radomia nie podane.
    Do tego na ecie, także jak w pozostałtych, rymowanka o treści:
    "Wszak wszyscy to wiecie,
    Radom słynie w świecie,
    od Karpat po Hel,
    piwem Saskiego EL".
    Jakiś mały...
    2024-09-19, 21:28
  • dadek
    Schwetzingen, Schlossplatz 1, Schwetzinger Brauhaus zum Ritter
    dadek
    Schwetzingen to nieduże miasto (około 20 tyś. mieszkańców) położone 13 km na południe od Mannheim na linii kolejowej do Karlsruhe. Pociągi kursują tu co 30 minut (w szczycie częściej), a podróż między tymi miastami trwa 14 minut.
    Główna atrakcją, która przyciąga turystów do...
    2022-10-26, 23:37
  • SielskieWzgorze
    Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
    SielskieWzgorze
    Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

    W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
    ...
    2024-02-19, 10:28
  • MAD-HOPS
    1.Warka potrzebna pomc (stout)
    MAD-HOPS
    WITAM TO MOJA PIERWSZA WARKA WIEC DOSWIADZCZENIA ZERO .WARKA TA TO PRAWIE JAK BREWKIT ALE PO TUNNINGU SZYBKI OPIS;
    3KG EXTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
    1KG SUCHEGO EKSTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
    0.5KG MIODOWEGO SLODU
    0.25KG CZEKOLADOWEGO SLODU
    0.5KG MIODU GRYCZANEGO...
    2017-10-01, 16:53
  • dadek
    Nový Bor, Náměstí Míru 100, Pivovar Born
    dadek
    Warzenie piwa w browarze Born zaczęło się we wrześniu 2019 roku. Wcześniej przez prawie 2 lata trwały prace mające na celu uporządkowanie i pogłębienie starych piwnic dawnej szklarskiej manufaktury oraz przystosowanie ich do funkcji leżakowni. Natomiast restauracja pachnie jeszcze nowością...
    2021-07-27, 05:40
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...