#42 rozlew
- z wywarem z chmielu zielonego do butelek z 15-toma łyżeczkami cukru przy blg= 2.5
- "polotmave " do 10l kega z 5-cioma łyżeczkami cukru a reszta do butelek przy blg= 2,0
- "bazowe" j/w przy blg= 2,5
Cukier w formie rozpuszczonej oczywiście.
F&A Home Brewery
Collapse
X
-
#43 c.d.
- w jednym fermentorze zalano gorącą brzeczką jeden "młynek kawowy" zmielonego słodu
barwiącego ze Strzegomia
- w drugim przy dekantacji wystudzonej brzeczki zalano 1,35 kg miodu wielokwiatowego rozpuszczonego w 5 litrach wrzątku.
- w trzecim nic nie zalano
W efekcie otrzymano dwa pełne po brzegi fermentory 11,5 blg oraz taki sam trzeci o nieznanym blg bo nie zmierzono, ale jak sądzę to miodowe będzie 14-tką.Leave a comment:
-
#43
Pils........7,5 kg
Monach..7,5 kg
Karmel jasny (mąka) ..0,2 kg
Zacieranie:
10'-52*
30'-64*/30'-72* od razu filtrowanie i wysładzanie
Chmielenie:
60 gram Perle 10% AA w 10' z 70'
Zadamy gęstwą z poprzedniej warki.Leave a comment:
-
#42 c.d.
- do jednego fermentora przy dekantowaniu, po chłodzeniu, dolano wywar z "jednego młynka kawowego' zmielonego słodu barwiącego.(carrafa II)
- do drugiego, po przelaniu na cichą, dolano wywar z garści zamrożonych, zielonych szyszek "Marynki"
- do trzeciego nic nie dodanoLeave a comment:
-
Dlaczego tak chmielone?
Klarowność nie jest tu najważniejsza. Wstępne 10-minutowe gotowanie pozwala na wstępne wytrącenie albumin (?), które mogłyby zaabsorbować część składowych chmielu -w rezultacie mielibyśmy gorsze wykorzystanie chmielu i gorszą pianę. Potem jeszcze gotujemy 90 min, gdyż 60 nie wystarcza na wytrącenie całego osadu gorącego. Lepsze wytrącenie protein pozwala na skrócenie dojrzewania i pewnie pomaga na problem "zmętnienia na zimno"(...)
ZobaczymyLeave a comment:
-
Nowy sezon 2008/2009
#42
Pils........7 kg
Monach..7 kg
Zacieranie:
15'-52*
30'-62*/30'-72* od razu filtrowanie i wysładzanie
Chmielenie:
Do odfiltrowanej brzeczki od razu 25 gram Perle 10% AA
50 gram w 30' z 60' chmielu j/w
Wyszło ok 80l 11,5 blg
Zadane Pils Urqll (2001) z nowej saszetki starter 3 litrowy.Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2008-10-19, 17:41.Leave a comment:
-
#41-2 na czech-pilsach 18 kwietnia do butelek przy blg 3
#41-1 na mixie 20 maja do butelek (ciągle mętne) przy ok 4blg.Dodane 15 łyżeczek cukru.Leave a comment:
-
Wczoraj kontrolnie sprawdziłem jak tam sie #41 mają na cichej bo stoją w 16*C na strychu i tak:
na Czech pilsach zeszło do 4 blg ale ciągle mętne jest choć zapowiada się nieźle,
na Munich lagerach zeszło do 8 blg i bardzo mętne i jakieś takie nijakie więc dolałem Czech pilsów i oba wystawiłem na balkon.
Ostatnio też część innego piwa na Munichach przed butelkowaniem zadałem Czech pilsami i poszło do butelek bez cukru i uwaga:Czechy dojadły to co Munichy zostawiają i nadając swój charakter piwu nagazowały je.Leave a comment:
-
#41 z resztek słodów
zasyp:
monach 7 kg
pszeniczny 4 kg
karmel jasny 1 kg
karmel ciemny 1 kg
zacieranie:
56*C > 72*C 30'
72*C > 64*C 30'(może godzina,nie pamiętam)
podjazd do 74*C-filtrowanie
chmielenie:
50 gram na godzinę
30 gram na pół godziny
na początku chmielenia 1 kg cukru trzcinowego z "Plusa"
wyszło 2 razy 25l=16 blg
1 munichy po #40
2 czech pilsyOstatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2008-03-19, 14:37.Leave a comment:
-
#39 kawowe "polotmawe" przy blg~3,2 poszło do butelek.
#39 dochmielone granulatem przy blg~2,6 też już we flaszkach,
Prawda,że 0,5 blg różnicy w identycznych piwach fermentowanych obok siebie jest zastanawiające?
Jednego było 20 litrów (2,6 blg) a drugiego 30 litrów (3,2 blg) a temperatura zmienna była na początku -jak to na balkoniei może szybciej się nagrzewało jak słoneczko wyszło i drożdże lepiej pracowały.
Z drugiej jednak strony "kawowe" szybciej zakończyło burzliwą i poszło na cichą.
Nie ma to żadnego zauważalnego znaczenia a tylko akademickie rozważanie to jest.Leave a comment:
-
-
#40 już na cichej przy blg~4 i nie jest to wiadomość dnia
Jest nią to,że nie potrafię ocenić do którego fermentora dolałem wodę z cukrem bo kto by tam pomyślał o takiej ekstrawagancji jak opisanie fermentora.
Z degustacji wyszło mi,że do tego z dodatkiem barwiącego! Najmniej chmielowe jest ale raczej niemożliwe bym aż taki zakręcony był.Jak tak będzie szło to się jeszcze okaże,że sam cukier i woda wystarczą do zrobienia "Dobrego i zdrowego piwa domowego"Leave a comment:
-
-
-
Nie bój żaby
Ruszą,ruszą-jednak dwa miechy w lodówce troszkę rozleniwiają drożdżyki.Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Alk. 5,0 %
Ekstrakt ani chmielenie, jak w pozostałych piwach z Radomia nie podane.
Do tego na ecie, także jak w pozostałtych, rymowanka o treści:
"Wszak wszyscy to wiecie,
Radom słynie w świecie,
od Karpat po Hel,
piwem Saskiego EL".
Jakiś mały...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-09-19, 21:28 -
-
Schwetzingen to nieduże miasto (około 20 tyś. mieszkańców) położone 13 km na południe od Mannheim na linii kolejowej do Karlsruhe. Pociągi kursują tu co 30 minut (w szczycie częściej), a podróż między tymi miastami trwa 14 minut.
Główna atrakcją, która przyciąga turystów do...-
Channel: Niemcy
-
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
WITAM TO MOJA PIERWSZA WARKA WIEC DOSWIADZCZENIA ZERO .WARKA TA TO PRAWIE JAK BREWKIT ALE PO TUNNINGU
SZYBKI OPIS;
3KG EXTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
1KG SUCHEGO EKSTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
0.5KG MIODOWEGO SLODU
0.25KG CZEKOLADOWEGO SLODU
0.5KG MIODU GRYCZANEGO...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Warzenie piwa w browarze Born zaczęło się we wrześniu 2019 roku. Wcześniej przez prawie 2 lata trwały prace mające na celu uporządkowanie i pogłębienie starych piwnic dawnej szklarskiej manufaktury oraz przystosowanie ich do funkcji leżakowni. Natomiast restauracja pachnie jeszcze nowością...
-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: