F&A Home Brewery
Collapse
X
-
Dzisiaj #38 na Czech Pilsach poszło do butelek z normalną ilością cukru w naszym browarze czyli 15 łyżeczek.Odfermentowało do 2,5 blg co da prawie 5% alkoholu w gotowym piwieLeave a comment:
-
A jak już się rozpisałem to ostatnio widząc różne dyskusje o filtratorach,mechanicznych śrutownikach i super instalacjach z kosmicznych blach zmierzyłem ile mi zajmują różne etapy warzenia.
I tak:
śrutowanie 13kg słodów starą wiertarką z zastosowaniem obciętego 1,5l PETa - 15'
filtracja z wysładzaniem do objętości ok 80 litrów - 35'
cały proces od początku do wystawienia fermentorów na balkon do chłodzenia 6h 15'
Jedyne co zamierzam udoskonalić to ze starej lodówki radiator poszukać i jako chłodnicy czasami używać.Myślę,że cena/jakośćbędzie zadowalająca.
Leave a comment:
-
A po to,że ciekaw jestem jak wpłynie na piwo a miejsce w fermentorze było więc zobaczymy co z tego wyjdzie.Blg początkowe=12
Jak zresztą widać lubię eksperymentowaćLeave a comment:
-
-
...
7-do trzeciego zlano resztę gorącej brzeczki z gara razem z większością chmielin i zalano przy okazji 10 gram chmielu w fermentorze.Rano zlano z nad osadów i do wystudzonej brzeczki dodano 0,4 kg cukru rozpuszczonego w 4 litrach zimnej kranówy.Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2008-02-22, 23:31.Leave a comment:
-
#40 errata
1-przed filtracją podjazd do 75*C
2-na początku chmielenia 50 gram chmielu
3-30 gram chmielu w 50'/60 do gara
4-barwiącego było 2 młynki kawowe
5-wszystkie fermentory zadane Munichami
6-do dwóch fermentorów dolano rano po 2 litry zimnej kranówy aby blg=11 uzyskać
7-do trzeciego zlano resztę gorącej brzeczki z gara razem z większością chmielin i zalano przy okazji 10 gram chmielu w fermentorze.Rano zlano z nad osadów i do wystudzonej brzeczki dodano 0,4 kg cukru rozpuszczonego w 4 litrach zimnej kranówy.Leave a comment:
-
Dzisiaj #40 "Kolejny bazowy dolniak"
Skład: 60%pils/40% monach
Zacieranie:
54*-10'
podjazd do 72* i na lenia 1,5 h do 66*
podjazd do 72* i filtracja
Chmielenie 60' (13kg słodów,celujemy w 11blg ok 80 litrów)
w 0'/60' 40 gram 10% AA
w 60'/60' po 10 gram do fermentora i zalanie gorącą brzeczką i do wanny z zimną wodą.
Do jednego fermentora razem z chmielem dodamy też garść słodu barwiącego zmielonego w młynku do kawy na mąkę.
Fermentor ciemnego oraz jeden jasnego zadamy Munichami a trzeci Czech-pilsami.
Dzisiaj na cichą poszło #38 na Czech-pilsach i przez przypadek #39 to z dodatkiem kawy zbożowej ale nie dałem wtedy barwiącego i nie widać na razie żadnego efektu kawowego.
#38 dlatego tak długo fermentowało bo na balkonie stało przez te mrozy i dopiero na strychu troszkę poszła fermentacja.Z #39 ta sama historia. Jak miały ok 3*C to mi się ich żal zrobiło i na stryszek wstawiłem.Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2008-02-21, 18:35.Leave a comment:
-
Wczoraj oba fermentory #38 zadane Munich Lagerami poszły na cichą.
Piwa ładnie sklarowane,drożdże poradziły sobie doskonale z dodatkowym cukrem z miodu a było tego ponad 0.8 kg i ze śliwkami też.
Myślę,że te drożdżyki doskonale nadają się do warzenia mocnych piw.
Fermentacja przebiegała w zmiennych temperaturach od -1 nocą do +12 w dzień bo po zafermentowaniu wystawiłem fermentory po prostu na balkon.Dla porównania "bliźniak" na Czech Pilsach stojący obok jeszcze fermentuje co potwierdza spostrzeżenia z poprzedniej warki na tych drożdżach.
Wstępnie też zdegustowano warkę #36. Piwo na Munichach wyszło czyste (bez bez żadnych dodatkowych zapaszków i posmaków) i chmielowe a na Czech Pilsach jakby chmielono dla aromatu Żateckim,lekko też kwiatowo-łąkowe.Leave a comment:
-
#39 kolejny "Lagerek bazowy"
Skład:
90% ...pils
6,6%...monach
3,4%...mąka pszenna
Zatrzemy:
52*-15'
62*-30'
72*-60'
Nachmielimy (15,5kg zasypu/75-80 litrów/10%AA):
40 gram w 0'/60'
20 gram w 30'/60'
15 gram w 55,/60,
dochmielimy też na zimno:
-jeden fermentor 10 gram Perle 10%AA
-drugi fermentor garść Lubelskiego z własnych zbiorów
-trzeci fermentor zostanie w stanie pierwotnym,zrobimy z niego "Polotmawe" dolewając wywaru z kawy zbożowej z dodatkiem słodu barwiącego.
Zadamy gęstwą 2278 z #36.Leave a comment:
-
Co do #38 to wyszło tak :
-wczoraj do fermentora zadanego Munich Lagerami dodałem 0,4 kg śliwek wędzonych zalanych wcześniej wrzątkiem
-do drugiego takiego samego dodałem 0,82 kg miodu sztucznego "Prospona" oraz aby zmniejszyć Blg oraz IBU dolano 3 litry zimnej kranówy.
-trzeci fermentor (tydzień temu) na początku chłodzenia dochmielono garścią Lubelskiego z własnej hodowli i zadano Czech Pilsami.
Dzisiaj zabutelkowano #33 B po półtoramiesięcznym pobycie na balkonie bo coś z fermentacją nie tak poszło i nie chciało się sklarować.Wszystkie dodatkowe czynności w rodzaju:napowietrzania,zadania dodatkowych innych drożdży,trzymania w cieple nic nie dały więc wyleciało na balkon.
Dawno stanęło na ok.6 Blg a dziś było 5,5 Blg więc dodałem 5 łyżeczek cukru i dodałem płyn z nad drożdży Czech Pils i poszło do flaszek.
#36 na Czech Pilsach zeszło do 3,5 Blg i z 15 łyżeczkami cukru wylądowało w butelkach
#36 na miksie S-23/2278 przy 4,5 Blg z 15 łyżeczkami cukru też już we flaszkach. Wyczuwalny lekki "apteczny" zapach i posmak.Leave a comment:
-
Dzisiaj #38 "Lagerek bazowy"
Skład:
66% pils
33% monach
Zatrzemy:
15' - 55*C
30' - 62*C
30' - 72*C
Nachmielimy:
75 gram (10% AA) na ok 75-80 litrów 0'/60'
A skąd ta dziwna nazwa?
Ano stąd:jak ładnie zafermentuje Munich Lagerami to do jednego fermentora dodamy 0,4 kg śliwek wędzonych jak w #35 a do drugiego dodamy 0,25 kg miodu sztucznego.Trzeci zostanie w stanie pierwotnym jako zwykły lagerek.Leave a comment:
-
-
Jeden fermentor pszenicy #37 już w 44 butelkach z dodatkiem 18 łyżeczek cukru.
Dwa dni na balkonie skłoniły większość drożdży do lądowania na dnie.Zeszło do 4 blg ale mierzyłem w temperaturze kilku stopni więc nie wiadomo jakie blg tak naprawdę było.
Tak samo zrobiłem z #36 na Munich Lagerach lecz dostały tylko 13 łyżeczek na podobną ilość bo zeszły do ok 5 blg (pomiar j/w).
Trzy tygodnie i w butelkach to chyba rekord lagerowy ale pić się chce więc wiecie.
Może ktoś ma przelicznik blg ale poniżej 20*C ?Leave a comment:
-
Dzisiaj Pszeniczna... #37 wylądowała na cichej troszkę jakby kwaskowata.
To samo zrobiłem z #36 na 2278 oraz z tym w trzecim fermentorze, które tak naprawdę okazało się fermentowane miksem S-23/2278 bo jak fermentacja na saflagerach nie ruszyła to dodałem te Czech Pilsy.Zdegustowałem próbkę i wygląda,że Saflagery jednak zadziałały bo piwo wybitnie "chmielowe" a coś mi się wydaje,że one "podbijają" chmiel w piwie.
Zobaczymy jak to będzie gdy "trojaczki" #36 ładnie dojrzeją w butelkach,czym się będą piwka różnić-na razie różnice są spore.Leave a comment: