F&A Home Brewery

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • jacer
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    Dzisiaj #38 na Czech Pilsach poszło do butelek z normalną ilością cukru w naszym browarze czyli 15 łyżeczek.Odfermentowało do 2,5 blg co da prawie 5% alkoholu w gotowym piwie
    A mnie Czech Pilsy cos nie chcą ruszyć, jeżeli rano nadal nic nie będzie zadam Munichami.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Dzisiaj #38 na Czech Pilsach poszło do butelek z normalną ilością cukru w naszym browarze czyli 15 łyżeczek.Odfermentowało do 2,5 blg co da prawie 5% alkoholu w gotowym piwie

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    A jak już się rozpisałem to ostatnio widząc różne dyskusje o filtratorach,mechanicznych śrutownikach i super instalacjach z kosmicznych blach zmierzyłem ile mi zajmują różne etapy warzenia.
    I tak:
    śrutowanie 13kg słodów starą wiertarką z zastosowaniem obciętego 1,5l PETa - 15'
    filtracja z wysładzaniem do objętości ok 80 litrów - 35'
    cały proces od początku do wystawienia fermentorów na balkon do chłodzenia 6h 15'

    Jedyne co zamierzam udoskonalić to ze starej lodówki radiator poszukać i jako chłodnicy czasami używać.Myślę,że cena/jakość będzie zadowalająca.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    A po to,że ciekaw jestem jak wpłynie na piwo a miejsce w fermentorze było więc zobaczymy co z tego wyjdzie.Blg początkowe=12
    Jak zresztą widać lubię eksperymentować

    Leave a comment:


  • jacer
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
    a ten cukier to po co ?

    Żeby zrobić Tyskie

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    ...
    7-do trzeciego zlano resztę gorącej brzeczki z gara razem z większością chmielin i zalano przy okazji 10 gram chmielu w fermentorze.Rano zlano z nad osadów i do wystudzonej brzeczki dodano 0,4 kg cukru rozpuszczonego w 4 litrach zimnej kranówy.
    a ten cukier to po co ?
    Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2008-02-22, 23:31.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #40 errata

    1-przed filtracją podjazd do 75*C
    2-na początku chmielenia 50 gram chmielu
    3-30 gram chmielu w 50'/60 do gara
    4-barwiącego było 2 młynki kawowe
    5-wszystkie fermentory zadane Munichami
    6-do dwóch fermentorów dolano rano po 2 litry zimnej kranówy aby blg=11 uzyskać
    7-do trzeciego zlano resztę gorącej brzeczki z gara razem z większością chmielin i zalano przy okazji 10 gram chmielu w fermentorze.Rano zlano z nad osadów i do wystudzonej brzeczki dodano 0,4 kg cukru rozpuszczonego w 4 litrach zimnej kranówy.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Dzisiaj #40 "Kolejny bazowy dolniak"

    Skład: 60%pils/40% monach

    Zacieranie:
    54*-10'
    podjazd do 72* i na lenia 1,5 h do 66*
    podjazd do 72* i filtracja

    Chmielenie 60' (13kg słodów,celujemy w 11blg ok 80 litrów)
    w 0'/60' 40 gram 10% AA
    w 60'/60' po 10 gram do fermentora i zalanie gorącą brzeczką i do wanny z zimną wodą.

    Do jednego fermentora razem z chmielem dodamy też garść słodu barwiącego zmielonego w młynku do kawy na mąkę.

    Fermentor ciemnego oraz jeden jasnego zadamy Munichami a trzeci Czech-pilsami.

    Dzisiaj na cichą poszło #38 na Czech-pilsach i przez przypadek #39 to z dodatkiem kawy zbożowej ale nie dałem wtedy barwiącego i nie widać na razie żadnego efektu kawowego.
    #38 dlatego tak długo fermentowało bo na balkonie stało przez te mrozy i dopiero na strychu troszkę poszła fermentacja.Z #39 ta sama historia. Jak miały ok 3*C to mi się ich żal zrobiło i na stryszek wstawiłem.
    Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2008-02-21, 18:35.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Wczoraj oba fermentory #38 zadane Munich Lagerami poszły na cichą.
    Piwa ładnie sklarowane,drożdże poradziły sobie doskonale z dodatkowym cukrem z miodu a było tego ponad 0.8 kg i ze śliwkami też.
    Myślę,że te drożdżyki doskonale nadają się do warzenia mocnych piw.

    Fermentacja przebiegała w zmiennych temperaturach od -1 nocą do +12 w dzień bo po zafermentowaniu wystawiłem fermentory po prostu na balkon.Dla porównania "bliźniak" na Czech Pilsach stojący obok jeszcze fermentuje co potwierdza spostrzeżenia z poprzedniej warki na tych drożdżach.

    Wstępnie też zdegustowano warkę #36. Piwo na Munichach wyszło czyste (bez bez żadnych dodatkowych zapaszków i posmaków) i chmielowe a na Czech Pilsach jakby chmielono dla aromatu Żateckim,lekko też kwiatowo-łąkowe.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #39 kolejny "Lagerek bazowy"

    Skład:
    90% ...pils
    6,6%...monach
    3,4%...mąka pszenna

    Zatrzemy:
    52*-15'
    62*-30'
    72*-60'

    Nachmielimy (15,5kg zasypu/75-80 litrów/10%AA):
    40 gram w 0'/60'
    20 gram w 30'/60'
    15 gram w 55,/60,

    dochmielimy też na zimno:
    -jeden fermentor 10 gram Perle 10%AA
    -drugi fermentor garść Lubelskiego z własnych zbiorów
    -trzeci fermentor zostanie w stanie pierwotnym,zrobimy z niego "Polotmawe" dolewając wywaru z kawy zbożowej z dodatkiem słodu barwiącego.

    Zadamy gęstwą 2278 z #36.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Co do #38 to wyszło tak :
    -wczoraj do fermentora zadanego Munich Lagerami dodałem 0,4 kg śliwek wędzonych zalanych wcześniej wrzątkiem
    -do drugiego takiego samego dodałem 0,82 kg miodu sztucznego "Prospona" oraz aby zmniejszyć Blg oraz IBU dolano 3 litry zimnej kranówy.
    -trzeci fermentor (tydzień temu) na początku chłodzenia dochmielono garścią Lubelskiego z własnej hodowli i zadano Czech Pilsami.

    Dzisiaj zabutelkowano #33 B po półtoramiesięcznym pobycie na balkonie bo coś z fermentacją nie tak poszło i nie chciało się sklarować.Wszystkie dodatkowe czynności w rodzaju:napowietrzania,zadania dodatkowych innych drożdży,trzymania w cieple nic nie dały więc wyleciało na balkon.
    Dawno stanęło na ok.6 Blg a dziś było 5,5 Blg więc dodałem 5 łyżeczek cukru i dodałem płyn z nad drożdży Czech Pils i poszło do flaszek.

    #36 na Czech Pilsach zeszło do 3,5 Blg i z 15 łyżeczkami cukru wylądowało w butelkach
    #36 na miksie S-23/2278 przy 4,5 Blg z 15 łyżeczkami cukru też już we flaszkach. Wyczuwalny lekki "apteczny" zapach i posmak.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Dzisiaj #38 "Lagerek bazowy"

    Skład:
    66% pils
    33% monach

    Zatrzemy:
    15' - 55*C
    30' - 62*C
    30' - 72*C

    Nachmielimy:
    75 gram (10% AA) na ok 75-80 litrów 0'/60'

    A skąd ta dziwna nazwa?
    Ano stąd:jak ładnie zafermentuje Munich Lagerami to do jednego fermentora dodamy 0,4 kg śliwek wędzonych jak w #35 a do drugiego dodamy 0,25 kg miodu sztucznego.Trzeci zostanie w stanie pierwotnym jako zwykły lagerek.

    Leave a comment:


  • Mumin_
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    Może ktoś ma przelicznik blg ale poniżej 20*C ?
    Proszę Cię bardzo

    Mumin

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Jeden fermentor pszenicy #37 już w 44 butelkach z dodatkiem 18 łyżeczek cukru.
    Dwa dni na balkonie skłoniły większość drożdży do lądowania na dnie.Zeszło do 4 blg ale mierzyłem w temperaturze kilku stopni więc nie wiadomo jakie blg tak naprawdę było.

    Tak samo zrobiłem z #36 na Munich Lagerach lecz dostały tylko 13 łyżeczek na podobną ilość bo zeszły do ok 5 blg (pomiar j/w).
    Trzy tygodnie i w butelkach to chyba rekord lagerowy ale pić się chce więc wiecie .

    Może ktoś ma przelicznik blg ale poniżej 20*C ?

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Dzisiaj Pszeniczna... #37 wylądowała na cichej troszkę jakby kwaskowata.

    To samo zrobiłem z #36 na 2278 oraz z tym w trzecim fermentorze, które tak naprawdę okazało się fermentowane miksem S-23/2278 bo jak fermentacja na saflagerach nie ruszyła to dodałem te Czech Pilsy.Zdegustowałem próbkę i wygląda,że Saflagery jednak zadziałały bo piwo wybitnie "chmielowe" a coś mi się wydaje,że one "podbijają" chmiel w piwie.

    Zobaczymy jak to będzie gdy "trojaczki" #36 ładnie dojrzeją w butelkach,czym się będą piwka różnić-na razie różnice są spore.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • Prusak
    Browary Radomskie, EL Ciemne
    Prusak
    Alk. 5,0 %
    Ekstrakt ani chmielenie, jak w pozostałych piwach z Radomia nie podane.
    Do tego na ecie, także jak w pozostałtych, rymowanka o treści:
    "Wszak wszyscy to wiecie,
    Radom słynie w świecie,
    od Karpat po Hel,
    piwem Saskiego EL".
    Jakiś mały...
    2024-09-19, 21:28
  • dadek
    Schwetzingen, Schlossplatz 1, Schwetzinger Brauhaus zum Ritter
    dadek
    Schwetzingen to nieduże miasto (około 20 tyś. mieszkańców) położone 13 km na południe od Mannheim na linii kolejowej do Karlsruhe. Pociągi kursują tu co 30 minut (w szczycie częściej), a podróż między tymi miastami trwa 14 minut.
    Główna atrakcją, która przyciąga turystów do...
    2022-10-26, 23:37
  • SielskieWzgorze
    Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
    SielskieWzgorze
    Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

    W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
    ...
    2024-02-19, 10:28
  • MAD-HOPS
    1.Warka potrzebna pomc (stout)
    MAD-HOPS
    WITAM TO MOJA PIERWSZA WARKA WIEC DOSWIADZCZENIA ZERO .WARKA TA TO PRAWIE JAK BREWKIT ALE PO TUNNINGU SZYBKI OPIS;
    3KG EXTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
    1KG SUCHEGO EKSTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
    0.5KG MIODOWEGO SLODU
    0.25KG CZEKOLADOWEGO SLODU
    0.5KG MIODU GRYCZANEGO...
    2017-10-01, 16:53
  • dadek
    Nový Bor, Náměstí Míru 100, Pivovar Born
    dadek
    Warzenie piwa w browarze Born zaczęło się we wrześniu 2019 roku. Wcześniej przez prawie 2 lata trwały prace mające na celu uporządkowanie i pogłębienie starych piwnic dawnej szklarskiej manufaktury oraz przystosowanie ich do funkcji leżakowni. Natomiast restauracja pachnie jeszcze nowością...
    2021-07-27, 05:40
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...