Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

F&A Home Brewery

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • fidoangel
    replied
    Dziwna sprawa-zaglądam do #32 a tam leciutka pianeczka i lekki smrodek,myślę idzie w kwach,spróbowałem- nieszczególne.
    Dałem spróbować "domowemu sensorowi " a ona na to, że jest ok,więc przelałem do czystego fermentora i poszło na "przyśpieszoną cichą" na strych.Trochę tam ciepło 22/24*C ale żeby w dwa dni zjechało do 4,5 blg to nie miałem nigdy.
    Czy te drożdże T-58 są takie szybkie zawsze i prawie nie robią piany? (choć ślady na brzegach fermentora świadczą,że jednak była).

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    22l #31 już w butelkach z dodatkiem 15 łyżeczek cukru.
    Z 11blg zjechało do 3blg ale zadałem drożdżami Brau-Partner "Aktiv-Trocken-Bierhefe"
    Po fermentacji piwo ładne ,średnio klarowne ,drożdżyki na dnie mało zbite.
    Nie jestem zadowolony z klarowania żelatyną i nie będę go więcej stosował.
    Zobaczymy jak żelatyna wpłynie na smak i trwałość piwa!?

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Dzisiaj # 32 "Stout"

    Zasyp:
    4 kg.......pils
    0,5 kg....płatki jęczmienne błyskawiczne "Lubella"
    0.150 kg..barwiący strzegomski

    Zacieranie:
    45'- 62*c (tu już próba jodowa była negatywna !!?)
    30' -72*c
    10' podjazd do 78*c

    Chmielenie:
    3razy7 gram(10%aa)w 0/30/45' z 60'
    na początku chmielenia dodany barwiący ześrutowany na mąkę

    Zadamy według rankingu e-prezesa T-58

    #31
    dodaliśmy 2 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny,jutro zabutelkujemy a dziś na noc wstawimy do wanny z wodą, żeby żelatyna stężała.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #31 "Coś lekkiego do picia "

    Zasyp:
    3kg pils
    1kg monach
    0,15 karmel jasny Strzegom
    garść płatków "no name" ze słoiczka w kredensie (coś ostatnio problemy z ładną pianą mam więc zobaczymy co to da)

    Zatrzemy:
    30'/30'

    Nachmielimy:
    20gr w 0'/60'
    10gr w 60'/60

    Zadamy gęstwą pszeniczną z warki poprzedniej
    Ale się opieprzamy - powrót do korzeni ?!

    Leave a comment:


  • coder
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
    Wyczuwalny lekki "apteczny" zapach i smak. To samo miałem z #12 ale tam był dominujący.
    Po roku w butelkach jest ciągle wyczuwalny - warzyłem w podobnych warunkach.
    Ciekawe czy to temperatura fermentacji czy te drożdże (BP suche) mają takie skłonności?.
    Mam coś w tym stylu w Witbierze - na szczęscie w miarę dojrzewania ustępuje. Chętnie bym zwalił na temperaturę leżakowania, ale też możliwe ze to jakaś fenolowa infekcja, bo z drożdżami się obchodziłem niemiłosiernie...
    Last edited by coder; 28-07-2007, 21:07.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
    Ciekawostką jest to,że pod koniec pierwszego tygodnia stało w temperaturze 32*C przez kilka dni.Na razie nie widać negatywnych skutków smakowo-zapachowych.
    Zgodnie z tradycją naszego browaru pszenica po tygodniu we flaszkach jest uznawana za spożywczą .
    Wyczuwalny lekki "apteczny" zapach i smak. To samo miałem z #12 ale tam był dominujący.
    Po roku w butelkach jest ciągle wyczuwalny - warzyłem w podobnych warunkach.

    Ciekawe czy to temperatura fermentacji czy te drożdże (BP suche) mają takie skłonności?.
    Last edited by fidoangel; 28-07-2007, 12:35.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    W sobotę #30 po dwóch tygodniach w fermentorze (bez cichej) wylądowało w 1,5 litrowych petach i dla równowagi etycznej w 4 pięknych butelkach z krachlami.
    Z 11blg zeszło do 3,5 a po dodaniu 18 łyżeczek cukru (na 21l piwa) miało ok 4 blg.
    Ciekawostką jest to,że pod koniec pierwszego tygodnia stało w temperaturze 32*C przez kilka dni.Na razie nie widać negatywnych skutków smakowo-zapachowych.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    A u mnie #27 wyszło "jabłuszkowe" .Bardzo smaczne,ożeżwiające a banany tylko bardzo głęboko jeśli przy przełykaniu zatka się nos(tak jak nas Sensor uczył.Ciekawe co u Khama , Staśka i Banaszka wyszło na tych drożdżach?

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
    Coś mi one też były podejrzane,co opisałem we wcześniejszych postach.
    Zadamy BPartnerami suchymi do pszenicznych.
    Ja je sprawdziłem na zwykłym piwie więc nie było zdziwienia , u Alchemycha pszenica wyszła jak zwykłe piwo .

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
    Jest problem z tymi drożdżami zrobiły się z nich zwykłe górniaki , jak masz możliwość daj inny szczep. Potwierdzone u mnie i u Alchemycha.
    Coś mi one też były podejrzane,co opisałem we wcześniejszych postach.
    Zadamy BPartnerami suchymi do pszenicznych.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
    Dziś mija dokładnie rok od rozpoczęcia działalności naszego browaru więc zrobimy piwo podobne do pierwszego czyli lekkie pszeniczne:

    #30 "Pszeniczna mgiełka 2"

    2 kg pszenicznego
    2 kg pilsa
    0,3kg carahella

    45*- 15' tylko pszenica i karmelowy
    62*- 30' wszystkie słody
    72*- 30'

    chmiel 15gram 10%AA na godzinę

    zadamy 3068 z #29 z 15 05 2007 co stały w lodówce
    Jest problem z tymi drożdżami zrobiły się z nich zwykłe górniaki , jak masz możliwość daj inny szczep. Potwierdzone u mnie i u Alchemycha.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Dziś mija dokładnie rok od rozpoczęcia działalności naszego browaru więc zrobimy piwo podobne do pierwszego czyli lekkie pszeniczne:

    #30 "Pszeniczna mgiełka 2"

    2 kg pszenicznego
    2 kg pilsa
    0,3kg carahella

    45*- 15' tylko pszenica i karmelowy
    62*- 30' wszystkie słody
    72*- 30'

    chmiel 15gram 10%AA na godzinę

    zadamy 3068 z #29 z 15 05 2007 co stały w lodówce

    Leave a comment:


  • Wielki_B
    replied
    Moim skromnym zdaniem, w piwach typu hefe-weizen nutki smakowe są nierozłącznie związane z nutkami zapachowymi, bez których (zapachu) nie ma smaku właściwego dla tych piw.
    Z moich doświadczeń wynika, że jeśli takie piwo nie ma odpowiedniego aromatu już podczas butelkowania, to nie ma szans na to, że pojawi się on później.

    Leave a comment:


  • hasintus
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
    21 litrów #29 Co dziwne mimo drożdży 3068 zupełnie brak charakteru pszeniczniaka.
    Może się wyrodziły? Raczej niemożliwe.To 3 warka na nich a brana była gęstwa po cichej.Raczej zasługa długiej (jak na pszenicę) "cichej".
    Pewnie po jakimś miesiącu leżakowania pszeniczny charakter objawi się z powrotem. U mnie po 2 tygodniach piwo 100% pszeniczne na 3068 też nutki smakowe jeszcze niewyraźne. Ale myślę że, z czasem się wyostrzą.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    21 litrów #29 już w butelkach z dodatkiem 18 czubatych łyżeczek cukru.Zeszło do 4,5 blg i zapowiada się całkiem nieżle .Co dziwne mimo drożdży 3068 zupełnie brak charakteru pszeniczniaka.
    Może się wyrodziły? Raczej niemożliwe.To 3 warka na nich a brana była gęstwa po cichej.Raczej zasługa długiej (jak na pszenicę) "cichej".

    Leave a comment:

Przetwarzanie...
X
😀
🥰
🤢
😎
😡
👍
👎