Dziwna sprawa-zaglądam do #32 a tam leciutka pianeczka i lekki smrodek,myślę idzie w kwach,spróbowałem- nieszczególne.
Dałem spróbować "domowemu sensorowi " a ona na to, że jest ok,więc przelałem do czystego fermentora i poszło na "przyśpieszoną cichą" na strych.Trochę tam ciepło 22/24*C ale żeby w dwa dni zjechało do 4,5 blg to nie miałem nigdy.
Czy te drożdże T-58 są takie szybkie zawsze i prawie nie robią piany? (choć ślady na brzegach fermentora świadczą,że jednak była).
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
F&A Home Brewery
Collapse
X
-
22l #31 już w butelkach z dodatkiem 15 łyżeczek cukru.
Z 11blg zjechało do 3blg ale zadałem drożdżami Brau-Partner "Aktiv-Trocken-Bierhefe"
Po fermentacji piwo ładne ,średnio klarowne ,drożdżyki na dnie mało zbite.
Nie jestem zadowolony z klarowania żelatyną i nie będę go więcej stosował.
Zobaczymy jak żelatyna wpłynie na smak i trwałość piwa!?
Leave a comment:
-
-
Dzisiaj # 32 "Stout"
Zasyp:
4 kg.......pils
0,5 kg....płatki jęczmienne błyskawiczne "Lubella"
0.150 kg..barwiący strzegomski
Zacieranie:
45'- 62*c (tu już próba jodowa była negatywna !!?)
30' -72*c
10' podjazd do 78*c
Chmielenie:
3razy7 gram(10%aa)w 0/30/45' z 60'
na początku chmielenia dodany barwiący ześrutowany na mąkę
Zadamy według rankingu e-prezesa T-58
#31 dodaliśmy 2 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny,jutro zabutelkujemy a dziś na noc wstawimy do wanny z wodą, żeby żelatyna stężała.
Leave a comment:
-
-
#31 "Coś lekkiego do picia "
Zasyp:
3kg pils
1kg monach
0,15 karmel jasny Strzegom
garść płatków "no name" ze słoiczka w kredensie (coś ostatnio problemy z ładną pianą mam więc zobaczymy co to da)
Zatrzemy:
30'/30'
Nachmielimy:
20gr w 0'/60'
10gr w 60'/60
Zadamy gęstwą pszeniczną z warki poprzedniej
Ale się opieprzamy - powrót do korzeni ?!
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziWyczuwalny lekki "apteczny" zapach i smak. To samo miałem z #12 ale tam był dominujący.
Po roku w butelkach jest ciągle wyczuwalny - warzyłem w podobnych warunkach.
Ciekawe czy to temperatura fermentacji czy te drożdże (BP suche) mają takie skłonności?.Last edited by coder; 28-07-2007, 21:07.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziCiekawostką jest to,że pod koniec pierwszego tygodnia stało w temperaturze 32*C przez kilka dni.Na razie nie widać negatywnych skutków smakowo-zapachowych.
Wyczuwalny lekki "apteczny" zapach i smak. To samo miałem z #12 ale tam był dominujący.
Po roku w butelkach jest ciągle wyczuwalny - warzyłem w podobnych warunkach.
Ciekawe czy to temperatura fermentacji czy te drożdże (BP suche) mają takie skłonności?.Last edited by fidoangel; 28-07-2007, 12:35.
Leave a comment:
-
-
W sobotę #30 po dwóch tygodniach w fermentorze (bez cichej) wylądowało w 1,5 litrowych petach i dla równowagi etycznej w 4 pięknych butelkach z krachlami.
Z 11blg zeszło do 3,5 a po dodaniu 18 łyżeczek cukru (na 21l piwa) miało ok 4 blg.
Ciekawostką jest to,że pod koniec pierwszego tygodnia stało w temperaturze 32*C przez kilka dni.Na razie nie widać negatywnych skutków smakowo-zapachowych.
Leave a comment:
-
-
A u mnie #27 wyszło "jabłuszkowe" .Bardzo smaczne,ożeżwiające a banany tylko bardzo głęboko jeśli przy przełykaniu zatka się nos(tak jak nas Sensor uczył.Ciekawe co u Khama , Staśka i Banaszka wyszło na tych drożdżach?
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziCoś mi one też były podejrzane,co opisałem we wcześniejszych postach.
Zadamy BPartnerami suchymi do pszenicznych.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedziJest problem z tymi drożdżami zrobiły się z nich zwykłe górniaki , jak masz możliwość daj inny szczep. Potwierdzone u mnie i u Alchemycha.
Zadamy BPartnerami suchymi do pszenicznych.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziDziś mija dokładnie rok od rozpoczęcia działalności naszego browaru więc zrobimy piwo podobne do pierwszego czyli lekkie pszeniczne:
#30 "Pszeniczna mgiełka 2"
2 kg pszenicznego
2 kg pilsa
0,3kg carahella
45*- 15' tylko pszenica i karmelowy
62*- 30' wszystkie słody
72*- 30'
chmiel 15gram 10%AA na godzinę
zadamy 3068 z #29 z 15 05 2007 co stały w lodówce
Leave a comment:
-
-
Dziś mija dokładnie rok od rozpoczęcia działalności naszego browaru więc zrobimy piwo podobne do pierwszego czyli lekkie pszeniczne:
#30 "Pszeniczna mgiełka 2"
2 kg pszenicznego
2 kg pilsa
0,3kg carahella
45*- 15' tylko pszenica i karmelowy
62*- 30' wszystkie słody
72*- 30'
chmiel 15gram 10%AA na godzinę
zadamy 3068 z #29 z 15 05 2007 co stały w lodówce
Leave a comment:
-
-
Moim skromnym zdaniem, w piwach typu hefe-weizen nutki smakowe są nierozłącznie związane z nutkami zapachowymi, bez których (zapachu) nie ma smaku właściwego dla tych piw.
Z moich doświadczeń wynika, że jeśli takie piwo nie ma odpowiedniego aromatu już podczas butelkowania, to nie ma szans na to, że pojawi się on później.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi21 litrów #29 Co dziwne mimo drożdży 3068 zupełnie brak charakteru pszeniczniaka.
Może się wyrodziły? Raczej niemożliwe.To 3 warka na nich a brana była gęstwa po cichej.Raczej zasługa długiej (jak na pszenicę) "cichej".
Leave a comment:
-
-
21 litrów #29 już w butelkach z dodatkiem 18 czubatych łyżeczek cukru.Zeszło do 4,5 blg i zapowiada się całkiem nieżle .Co dziwne mimo drożdży 3068 zupełnie brak charakteru pszeniczniaka.
Może się wyrodziły? Raczej niemożliwe.To 3 warka na nich a brana była gęstwa po cichej.Raczej zasługa długiej (jak na pszenicę) "cichej".
Leave a comment:
-
Leave a comment: