F&A Home Brewery

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • fidoangel
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    Powstała też kolejna wariacja na temat pszenicznego:
    #28
    Skład:
    2kg pszeniczny
    1kg pils
    1kg monach
    0,3 kg karmel jasny
    1 łyżka stołowa karmel ciemny

    Zacieranie:
    62*C 15'
    72*C-62*C-2,5h(bo se na wieś pojechałem)

    Nachmielimy:
    10 gram 10%AA na 1h
    Zadamy gęstwą 3068 z #27
    Oczywista ta warka to #29

    A dziś do butelek poszło po 21 litrów #27 oraz #28 . Każde z 15 łyżeczkami cukru w formie płynnej .

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Dziś #27 poszło na "drugą cichą " bo ostatnio po przelaniu drożdże ruszyły pięknie na nowo.Będzie jak to powiedziała "jedna taka koleżanka" -"głęboko odfermentowana pszenica" a #28 poszło na "normalną cichą"

    Powstała też kolejna wariacja na temat pszenicznego:
    #28
    Skład:
    2kg pszeniczny
    1kg pils
    1kg monach
    0,3 kg karmel jasny
    1 łyżka stołowa karmel ciemny

    Zacieranie:
    62*C 15'
    72*C-62*C-2,5h(bo se na wieś pojechałem)

    Nachmielimy:
    10 gram 10%AA na 1h
    Zadamy gęstwą 3068 z #27

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #27 już poszło na cichą.Nie czekałem aż opadnie piana tylko przelałem.Te drożdże całkiem szalone są,chciały wyjść z fermentora i nawet się im udało,takiej piany to nigdy nie widziałem.

    A dziś #28 coś jakby "polotmawe pszeniczne"
    Skład:Nie wynika z przemyśleń tylko tak mi się przyniosło słody ze strychu
    2 kg pilsa
    0,5kg monach
    1,8 kg pszenicy
    0,15kg karmel ciemny
    20gr barwiący
    Zacieranie:
    30/30 czyli po "Wrocławsku"
    Chmielenie:
    10 gram Perle 10% AA-na godzinę
    Zadamy gęstwą z warki poprzedniej.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #26 już w butelkach a wczoraj powstała warka#27, kopia poprzedniej bo takie fajne drożdże od Qubków dostałem, że nie przepuściłem okazji i na konkurs będę miał dwie pszeniczki do wyboru a co też nie jest bez znaczenia DWIE DO WYPICIA

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #26 czyli Pszeniczne Końkursowe już na cichej.I wcale nie myślę,że za szybko-mogłem to zrobić nawet wcześniej bo syfu na dnie znów z liter a na pianie też to ładnie nie wyglądało.Wstępnie bez rewelacji ale powinna wyjść przyzwoita.Cały czas stoi w 19-20 *C a to chyba za nisko na te drożdże.Wydaje mi się że najlepsze efekty miałem w wyższych temperaturach ale mogę się oczwiście mylić bo szybko zostały wypite i nikt nie zastanawiał się czy mogłyby być lepsze
    Następna pszeniczka będzie w cieplejszym okresie warzona to może porównamy.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    A co z nim było nie tak?
    Patrz post #60 w niniejszym temacie.

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    Na uwagę zasługuje to,że przy przelewaniu do fermentora na dnie została ogromna ilość osadów,na oko 4 litry.
    Tyż mieliśmy ten problem.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    #22-nie wyklarowało się całkiem ale wygląda wstępnie,że uratowałem to piwo przed zepsuciem.Czy to prawda to się jeszcze zobaczy.
    A co z nim było nie tak?

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Dziś wykonano warkę #26 w/g przepisu na "Pszenicę końkursową"
    Warzono systemem 4-ro warowym a to dlatego,że garnek na dekokt mam mały a startowałem z niższej temperatury.Po czwartym dekokcie doszedłem do 73*c w czasie 1h 20'
    Dziś rano zadano starter z BPartnerów pszenicznych otwartych w Lipcu tamtego roku.
    Na uwagę zasługuje to,że przy przelewaniu do fermentora na dnie została ogromna ilość osadów,na oko 4 litry.
    Zabutelkowano też #25 i #22-nie wyklarowało się całkiem ale wygląda wstępnie,że uratowałem to piwo przed zepsuciem.Czy to prawda to się jeszcze zobaczy.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Następny panować się nauczył - Marek jestem . Czubata łyżeczka zawiera nawet do 8g (taka większa) ja daję płaską małą łyżeczkę do herbaty około 3g na 0,5l, ale ja lubię dużą gęstą pianę.
    Jest to jeden z tych atutów który wyróżnia domowe piwo od całej reszty.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    Dzięki za odpowiedź normalnie ulżyło , a swoja drogą to duże musisz mieć te łyżeczki skoro tak mało sypiesz cukru, mógłbyś zważyć (np 10 łyżeczek dla dokładności) bo zaś mnie nurtuje
    Kiedyś dawałem 1 łyżeczkę od herbaty na litr.Na taki litr jak jest na skali wiadra z Browamatora czyli jak było piwa 23 litry to dawałem 23 czubate łyżeczki.Teraz większośc tych piw potrzebuje dwóch kufli i kwadransa czasu aby się "dobrać" do piwa Zacząłem zmniejszać ilość cukru (w formie rozpuszczonej oczywista) aż ostatnio do piw które odfermentowały do 5/6 blg daję ową sławną już pewnie "połowę cukru".
    W #20 tak zrobiłem i jest ok co stwierdziłem orgonoleptycznie(ale piękny ten polski język).
    Co do ostatnich słów Pańskiego listu to-nie zważę bo nie mam jak.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    No dziwię się,że tylko Ciebie
    Połowa normalnej ilości czyli 1/2 lyżeczki na litr.

    Dzięki za odpowiedź normalnie ulżyło , a swoja drogą to duże musisz mieć te łyżeczki skoro tak mało sypiesz cukru, mógłbyś zważyć (np 10 łyżeczek dla dokładności) bo zaś mnie nurtuje

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    Przepraszam, że sie czepiam ale nurtuje nie połowa cukru
    No dziwię się,że tylko Ciebie
    Połowa normalnej ilości czyli 1/2 lyżeczki na litr.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    A dziś:
    #24 wylądowało w 48 flaszkach przy blg=5 (z połową cukru) a pils końkursowy już na cichą poszedł.

    Przepraszam, że sie czepiam ale nurtuje nie połowa cukru

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    A dziś:
    #24 wylądowało w 48 flaszkach przy blg=5 (z połową cukru) a pils końkursowy już na cichą poszedł.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • Prusak
    Browary Radomskie, EL Ciemne
    Prusak
    Alk. 5,0 %
    Ekstrakt ani chmielenie, jak w pozostałych piwach z Radomia nie podane.
    Do tego na ecie, także jak w pozostałtych, rymowanka o treści:
    "Wszak wszyscy to wiecie,
    Radom słynie w świecie,
    od Karpat po Hel,
    piwem Saskiego EL".
    Jakiś mały...
    2024-09-19, 21:28
  • dadek
    Schwetzingen, Schlossplatz 1, Schwetzinger Brauhaus zum Ritter
    dadek
    Schwetzingen to nieduże miasto (około 20 tyś. mieszkańców) położone 13 km na południe od Mannheim na linii kolejowej do Karlsruhe. Pociągi kursują tu co 30 minut (w szczycie częściej), a podróż między tymi miastami trwa 14 minut.
    Główna atrakcją, która przyciąga turystów do...
    2022-10-26, 23:37
  • SielskieWzgorze
    Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
    SielskieWzgorze
    Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

    W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
    ...
    2024-02-19, 10:28
  • MAD-HOPS
    1.Warka potrzebna pomc (stout)
    MAD-HOPS
    WITAM TO MOJA PIERWSZA WARKA WIEC DOSWIADZCZENIA ZERO .WARKA TA TO PRAWIE JAK BREWKIT ALE PO TUNNINGU SZYBKI OPIS;
    3KG EXTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
    1KG SUCHEGO EKSTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
    0.5KG MIODOWEGO SLODU
    0.25KG CZEKOLADOWEGO SLODU
    0.5KG MIODU GRYCZANEGO...
    2017-10-01, 16:53
  • dadek
    Nový Bor, Náměstí Míru 100, Pivovar Born
    dadek
    Warzenie piwa w browarze Born zaczęło się we wrześniu 2019 roku. Wcześniej przez prawie 2 lata trwały prace mające na celu uporządkowanie i pogłębienie starych piwnic dawnej szklarskiej manufaktury oraz przystosowanie ich do funkcji leżakowni. Natomiast restauracja pachnie jeszcze nowością...
    2021-07-27, 05:40
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...