Oczywista ta warka to #29
A dziś do butelek poszło po 21 litrów #27 oraz #28 . Każde z 15 łyżeczkami cukru w formie płynnej .
F&A Home Brewery
Collapse
X
-
Dziś #27 poszło na "drugą cichą " bo ostatnio po przelaniu drożdże ruszyły pięknie na nowo.Będzie jak to powiedziała "jedna taka koleżanka"-"głęboko odfermentowana pszenica" a #28 poszło na "normalną cichą"
Powstała też kolejna wariacja na temat pszenicznego:
#28
Skład:
2kg pszeniczny
1kg pils
1kg monach
0,3 kg karmel jasny
1 łyżka stołowa karmel ciemny
Zacieranie:
62*C 15'
72*C-62*C-2,5h(bo se na wieś pojechałem)
Nachmielimy:
10 gram 10%AA na 1h
Zadamy gęstwą 3068 z #27Leave a comment:
-
#27 już poszło na cichą.Nie czekałem aż opadnie piana tylko przelałem.Te drożdże całkiem szalone są,chciały wyjść z fermentora i nawet się im udało,takiej piany to nigdy nie widziałem.
A dziś #28 coś jakby "polotmawe pszeniczne"
Skład:Nie wynika z przemyśleń tylko tak mi się przyniosło słody ze strychu
2 kg pilsa
0,5kg monach
1,8 kg pszenicy
0,15kg karmel ciemny
20gr barwiący
Zacieranie:
30/30 czyli po "Wrocławsku"
Chmielenie:
10 gram Perle 10% AA-na godzinę
Zadamy gęstwą z warki poprzedniej.Leave a comment:
-
#26 już w butelkach a wczoraj powstała warka#27, kopia poprzedniej bo takie fajne drożdże od Qubków dostałem, że nie przepuściłem okazji i na konkurs będę miał dwie pszeniczki do wyboru a co też nie jest bez znaczenia DWIE DO WYPICIALeave a comment:
-
#26 czyli Pszeniczne Końkursowe już na cichej.I wcale nie myślę,że za szybko-mogłem to zrobić nawet wcześniej bo syfu na dnie znów z liter a na pianie też to ładnie nie wyglądało.Wstępnie bez rewelacji ale powinna wyjść przyzwoita.Cały czas stoi w 19-20 *C a to chyba za nisko na te drożdże.Wydaje mi się że najlepsze efekty miałem w wyższych temperaturach ale mogę się oczwiście mylić bo szybko zostały wypite i nikt nie zastanawiał się czy mogłyby być lepsze
Następna pszeniczka będzie w cieplejszym okresie warzona to może porównamy.Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwaA co z nim było nie tak?Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangelNa uwagę zasługuje to,że przy przelewaniu do fermentora na dnie została ogromna ilość osadów,na oko 4 litry.Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel#22-nie wyklarowało się całkiem ale wygląda wstępnie,że uratowałem to piwo przed zepsuciem.Czy to prawda to się jeszcze zobaczy.Leave a comment:
-
Dziś wykonano warkę #26 w/g przepisu na "Pszenicę końkursową"
Warzono systemem 4-ro warowym a to dlatego,że garnek na dekokt mam mały a startowałem z niższej temperatury.Po czwartym dekokcie doszedłem do 73*c w czasie 1h 20'
Dziś rano zadano starter z BPartnerów pszenicznych otwartych w Lipcu tamtego roku.
Na uwagę zasługuje to,że przy przelewaniu do fermentora na dnie została ogromna ilość osadów,na oko 4 litry.
Zabutelkowano też #25 i #22-nie wyklarowało się całkiem ale wygląda wstępnie,że uratowałem to piwo przed zepsuciem.Czy to prawda to się jeszcze zobaczy.Leave a comment:
-
Następny panować się nauczył - Marek jestem. Czubata łyżeczka zawiera nawet do 8g (taka większa) ja daję płaską małą łyżeczkę do herbaty około 3g na 0,5l, ale ja lubię dużą gęstą pianę.
Jest to jeden z tych atutów który wyróżnia domowe piwo od całej reszty.Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33Dzięki za odpowiedź normalnie ulżyło, a swoja drogą to duże musisz mieć te łyżeczki skoro tak mało sypiesz cukru, mógłbyś zważyć (np 10 łyżeczek dla dokładności) bo zaś mnie nurtuje
Zacząłem zmniejszać ilość cukru (w formie rozpuszczonej oczywista) aż ostatnio do piw które odfermentowały do 5/6 blg daję ową sławną już pewnie "połowę cukru".
W #20 tak zrobiłem i jest ok co stwierdziłem orgonoleptycznie(ale piękny ten polski język).
Co do ostatnich słów Pańskiego listu to-nie zważę bo nie mam jak.Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangelNo dziwię się,że tylko Ciebie
Połowa normalnej ilości czyli 1/2 lyżeczki na litr.
Dzięki za odpowiedź normalnie ulżyło, a swoja drogą to duże musisz mieć te łyżeczki skoro tak mało sypiesz cukru, mógłbyś zważyć (np 10 łyżeczek dla dokładności) bo zaś mnie nurtuje
Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33Przepraszam, że sie czepiam ale nurtuje nie połowa cukru
Połowa normalnej ilości czyli 1/2 lyżeczki na litr.Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangelA dziś:
#24 wylądowało w 48 flaszkach przy blg=5 (z połową cukru) a pils końkursowy już na cichą poszedł.
Przepraszam, że sie czepiam ale nurtuje nie połowa cukruLeave a comment:
-
A dziś:
#24 wylądowało w 48 flaszkach przy blg=5 (z połową cukru) a pils końkursowy już na cichą poszedł.Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Alk. 5,0 %
Ekstrakt ani chmielenie, jak w pozostałych piwach z Radomia nie podane.
Do tego na ecie, także jak w pozostałtych, rymowanka o treści:
"Wszak wszyscy to wiecie,
Radom słynie w świecie,
od Karpat po Hel,
piwem Saskiego EL".
Jakiś mały...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-09-19, 21:28 -
-
Schwetzingen to nieduże miasto (około 20 tyś. mieszkańców) położone 13 km na południe od Mannheim na linii kolejowej do Karlsruhe. Pociągi kursują tu co 30 minut (w szczycie częściej), a podróż między tymi miastami trwa 14 minut.
Główna atrakcją, która przyciąga turystów do...-
Channel: Niemcy
-
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
WITAM TO MOJA PIERWSZA WARKA WIEC DOSWIADZCZENIA ZERO .WARKA TA TO PRAWIE JAK BREWKIT ALE PO TUNNINGU
SZYBKI OPIS;
3KG EXTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
1KG SUCHEGO EKSTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
0.5KG MIODOWEGO SLODU
0.25KG CZEKOLADOWEGO SLODU
0.5KG MIODU GRYCZANEGO...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Warzenie piwa w browarze Born zaczęło się we wrześniu 2019 roku. Wcześniej przez prawie 2 lata trwały prace mające na celu uporządkowanie i pogłębienie starych piwnic dawnej szklarskiej manufaktury oraz przystosowanie ich do funkcji leżakowni. Natomiast restauracja pachnie jeszcze nowością...
-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: