F&A Home Brewery

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • gobong
    replied
    S-33 3 dni robisz niby starter przed zadaniem do brzeczki i sie dziwisz że bialy nalot? Wszystkie gęstwy jakie masz do muszli, fermentory zwyczajnie wymyj i zostaw czyste na pare dni, potem znowu wymyj i zalej albo jakimis srodkami ze sklepów internetowych albo na przykład roztworem bielinki tak jedna butelka na 1 fermentor 30l i uzupelnij to woda do pelna.Potem wymyj plynem wyplucz i do nastepnej warki niech postoja puste.Przed nastepnym uzyciem powtórz operacje i przed wlaniem juz brzęczki dodatkowo wyplucz wrzątkiem. Dziwie sie ze po paru warkach pokrytych nalotem Ty nic za tym nie zrobiles. Lubisz kwasy? Moze u ciebie w domciu cos w powietrzu fruwa? Przeprowadzaj nawet fermentacje burzliwą w fermentorze szczelnie zamkniętym a do rurki fermentacyjnej lej przegotowana wode.

    Leave a comment:


  • Maidenowiec
    replied
    Białe "coś" miałem raz w jednej butelce. Co się okazało, kapsel był nieszczelny. Acz to zależy, jakie jest to "coś".

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    W poprzednią niedzielę rozlano #15 a dzisiaj białe"coś"pływające w butelkach przykryło powierzchnię piwa.
    Nastąpił też jakby "cud"- #13 nie kwaśnieje tylko jest coraz smaczniejsze,tak samo z #12, jest to najgorsza moja pszenica ale jednak całkiem smaczna.

    Uwarzono też proste piwko #17
    pils-3 kg
    monach-1,8kg
    karmel jasny-0,2kg
    Zacieranie:
    62* do 72* przez 30minut
    około 72* przez 1h
    Chmielenie:
    20gram(10%AA)w 0'/60'
    20gram(j/w)w 20'/60'
    Drożdże:
    gęstwa z poprzedniej warki(S-33)

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzy
    Albo "podhodowanymi", albo "podchodowymi".

    Te śliwki to pogotowałeś trochę, czy wrzuciłeś już po zakończeniu chmilenia, gdy brzeczka zaczynała się studzić?
    Śliwki poszły na 15 minut przed końcem "chmilenia"!!!
    W niedzielę "Wigilijne" poszło na cichą ale zostało wstępnie zdegustowane - to jest to co Tygryski lubią najbardziej .No poprostu zaj....e.

    Leave a comment:


  • jerzy
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    podchodowanymi
    Albo "podhodowanymi", albo "podchodowymi".

    Te śliwki to pogotowałeś trochę, czy wrzuciłeś już po zakończeniu chmilenia, gdy brzeczka zaczynała się studzić?

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #16 "Wigilijne"

    4.5 pils
    0,2 monach
    0,15 karmel jasny
    0,15 karmel ciemny
    0,5 śliwki wędzone na zimno

    Zacieranie:
    62*-74* przez 1.5 godziny(bez przerw).

    Chmielenie:
    30 gram 10AA-na 1h
    45- minuta dodałem śliwki i poszło na balkon do studzenia.

    Dziś zadane podchodowanymi 3 dni drożdżami S-33

    Wczoraj #14 poszło przy 3 blg do 44/05l flaszek.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Piwo na dzikim chmielu po dwóch tygodniach na balkonie rozlałem do 14/0,5l butelek przy blg=? bo zapomniałem zmierzyć.
    Od zadania drożdżami minęło dwa miesiące (bez tygodnia) we wiadrach .

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #13 Od tygodnia czekało na rozlew ale wtedy sie wstrzymałem bo blg 6,5 wydawało się zbyt wysokie.Przez tydzień nie zmieniło się więc dziś poszło do 45 flaszek.Kwaśne ale może od kwasku?
    #12 troszkę lepsze ale zaczyna się jego lot w kwaśne miejsca w naszej galaktyce.
    #15 - dzieje się z nim to samo co z #13
    Wnioski:
    - trzeba przeprowadzić generalne odkażanie naszego browaru.
    Praktyków proszę o rady:czym i jak?

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #15
    S-33 po 12 godz nie wykazały najmniejszych oznak pracy.
    Zadano gęstwą BP- z którejś poprzedniej warki.
    #13
    Na wierzchu biaława błonka z białymi farfoclami które wyglądają jakby pływały w brzeczce.
    Zobaczymy.
    #12 Pszenica po tygodniu we flaszkach została sensorycznie zbadana:
    tak skoncentrowanych DMS-ów to nawet Sensor nie posiada.
    Czyli to co zwykle ,zobaczymy.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #15
    2,5 pils
    2,15 monach
    0,2 karmel ciemny
    0,1 karmel jasny
    0,05 barwiący

    Zacieranie:
    62*/72* - w 30'
    72*-15'
    72*/65*- 1h
    65*/72* w 15' i stop

    Chmielenie:
    Granulat 10 AA
    20gr - 0'/60'
    10gr - 30'/60'

    Drożdże S-33

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Piwo na dzikim chmielu które opisałem tu ciągle wydyma pokrywkę w fermentorze mimo,że jego brat bliżniak na granulacie już wypijalny.
    Nie skwaśniało,nie zapleśniało (poza błonką na wierzchu),nie jest trujące a jak przewietrzyć wiadro to nawet nie śmierdzi.
    Dobre duszki podpowiadają :wylej,wylej bo inne sobie zakazisz tym dziadostwem ale jeszcze poczekam.
    Dałbym w butelki ale jeszcze granaty wyjdą.
    Poczekam.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    # 12 Pszenica jasna po tygodniu na cichej ,przy 5Blg poszła do 48/05l flaszek a to dlatego,że pleśń jakaś taka biała na wierzchu się pokazała(a mówiłem :żadnych gęstw przy pszenicznych ale kto by tam słuchał ).Zobaczymy bo innych oznak zepsucia nie stwierdziłem,choć ten zapaszek to znam i wiem jak się skończyło kiedyś
    #13 przy 7Blg poszła na cichą (próba jodowa wciąż dodatnia!!?? a na wierzchu ta cholerna błonka !?

    Dziś #14
    4,5 pils
    04 monach
    01 karmel jasny
    Zacieranie:
    65*:60* 1 godzina
    60* podjazd do 72*- 20'
    72*:68* 40'
    Chmielenie:
    Perle 10%AA
    15 gram w 0'+15gram w 30' z 60' bezpośrednio do gara ,bez "woreczków"

    Leave a comment:


  • fellix-f1
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    Prawdę powiedziawszy to ma zmienić smak na lekko "kwaskowaty"
    Sam to wymyśliłem po konsumpcj ostatnich piw podobnych w stylu czyli "Portera Staropolskiego" i "Guinness'a"
    A myślałem że został dodany jako regulator kwasowości i przeciwutleniacz.
    Chyba lepiej by było zamiast niego dodać skwaśniałego piwa, ale to tylko moje zdanie.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kishar
    Mam pytanie co w składzie robi kwasek cytrynowy???
    Prawdę powiedziawszy to ma zmienić smak na lekko "kwaskowaty"
    Sam to wymyśliłem po konsumpcj ostatnich piw podobnych w stylu czyli "Portera Staropolskiego" i "Guinness'a"

    Leave a comment:


  • kishar
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    Kwasek cytrynowy-20 gram od razu do wody
    Mam pytanie co w składzie robi kwasek cytrynowy???

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • Prusak
    Browary Radomskie, EL Ciemne
    Prusak
    Alk. 5,0 %
    Ekstrakt ani chmielenie, jak w pozostałych piwach z Radomia nie podane.
    Do tego na ecie, także jak w pozostałtych, rymowanka o treści:
    "Wszak wszyscy to wiecie,
    Radom słynie w świecie,
    od Karpat po Hel,
    piwem Saskiego EL".
    Jakiś mały...
    2024-09-19, 21:28
  • dadek
    Schwetzingen, Schlossplatz 1, Schwetzinger Brauhaus zum Ritter
    dadek
    Schwetzingen to nieduże miasto (około 20 tyś. mieszkańców) położone 13 km na południe od Mannheim na linii kolejowej do Karlsruhe. Pociągi kursują tu co 30 minut (w szczycie częściej), a podróż między tymi miastami trwa 14 minut.
    Główna atrakcją, która przyciąga turystów do...
    2022-10-26, 23:37
  • SielskieWzgorze
    Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
    SielskieWzgorze
    Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

    W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
    ...
    2024-02-19, 10:28
  • MAD-HOPS
    1.Warka potrzebna pomc (stout)
    MAD-HOPS
    WITAM TO MOJA PIERWSZA WARKA WIEC DOSWIADZCZENIA ZERO .WARKA TA TO PRAWIE JAK BREWKIT ALE PO TUNNINGU SZYBKI OPIS;
    3KG EXTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
    1KG SUCHEGO EKSTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
    0.5KG MIODOWEGO SLODU
    0.25KG CZEKOLADOWEGO SLODU
    0.5KG MIODU GRYCZANEGO...
    2017-10-01, 16:53
  • dadek
    Nový Bor, Náměstí Míru 100, Pivovar Born
    dadek
    Warzenie piwa w browarze Born zaczęło się we wrześniu 2019 roku. Wcześniej przez prawie 2 lata trwały prace mające na celu uporządkowanie i pogłębienie starych piwnic dawnej szklarskiej manufaktury oraz przystosowanie ich do funkcji leżakowni. Natomiast restauracja pachnie jeszcze nowością...
    2021-07-27, 05:40
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...