F&A Home Brewery
Collapse
X
-
S-33 3 dni robisz niby starter przed zadaniem do brzeczki i sie dziwisz że bialy nalot? Wszystkie gęstwy jakie masz do muszli, fermentory zwyczajnie wymyj i zostaw czyste na pare dni, potem znowu wymyj i zalej albo jakimis srodkami ze sklepów internetowych albo na przykład roztworem bielinki tak jedna butelka na 1 fermentor 30l i uzupelnij to woda do pelna.Potem wymyj plynem wyplucz i do nastepnej warki niech postoja puste.Przed nastepnym uzyciem powtórz operacje i przed wlaniem juz brzęczki dodatkowo wyplucz wrzątkiem. Dziwie sie ze po paru warkach pokrytych nalotem Ty nic za tym nie zrobiles. Lubisz kwasy? Moze u ciebie w domciu cos w powietrzu fruwa? Przeprowadzaj nawet fermentacje burzliwą w fermentorze szczelnie zamkniętym a do rurki fermentacyjnej lej przegotowana wode. -
Białe "coś" miałem raz w jednej butelce. Co się okazało, kapsel był nieszczelny. Acz to zależy, jakie jest to "coś".Leave a comment:
-
W poprzednią niedzielę rozlano #15 a dzisiaj białe"coś"pływające w butelkach przykryło powierzchnię piwa.
Nastąpił też jakby "cud"- #13 nie kwaśnieje tylko jest coraz smaczniejsze,tak samo z #12, jest to najgorsza moja pszenica ale jednak całkiem smaczna.
Uwarzono też proste piwko #17
pils-3 kg
monach-1,8kg
karmel jasny-0,2kg
Zacieranie:
62* do 72* przez 30minut
około 72* przez 1h
Chmielenie:
20gram(10%AA)w 0'/60'
20gram(j/w)w 20'/60'
Drożdże:
gęstwa z poprzedniej warki(S-33)Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzyAlbo "podhodowanymi", albo "podchodowymi".
Te śliwki to pogotowałeś trochę, czy wrzuciłeś już po zakończeniu chmilenia, gdy brzeczka zaczynała się studzić?
W niedzielę "Wigilijne" poszło na cichą ale zostało wstępnie zdegustowane - to jest to co Tygryski lubią najbardziej.No poprostu zaj....e.
Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangelpodchodowanymi
Te śliwki to pogotowałeś trochę, czy wrzuciłeś już po zakończeniu chmilenia, gdy brzeczka zaczynała się studzić?Leave a comment:
-
#16 "Wigilijne"
4.5 pils
0,2 monach
0,15 karmel jasny
0,15 karmel ciemny
0,5 śliwki wędzone na zimno
Zacieranie:
62*-74* przez 1.5 godziny(bez przerw).
Chmielenie:
30 gram 10AA-na 1h
45- minuta dodałem śliwki i poszło na balkon do studzenia.
Dziś zadane podchodowanymi 3 dni drożdżami S-33
Wczoraj #14 poszło przy 3 blg do 44/05l flaszek.Leave a comment:
-
Piwo na dzikim chmielu po dwóch tygodniach na balkonie rozlałem do 14/0,5l butelek przy blg=? bo zapomniałem zmierzyć.
Od zadania drożdżami minęło dwa miesiące (bez tygodnia) we wiadrach.
Leave a comment:
-
#13 Od tygodnia czekało na rozlew ale wtedy sie wstrzymałem bo blg 6,5 wydawało się zbyt wysokie.Przez tydzień nie zmieniło się więc dziś poszło do 45 flaszek.Kwaśne ale może od kwasku?
#12 troszkę lepsze ale zaczyna się jego lot w kwaśne miejsca w naszej galaktyce.
#15 - dzieje się z nim to samo co z #13
Wnioski:
- trzeba przeprowadzić generalne odkażanie naszego browaru.
Praktyków proszę o rady:czym i jak?Leave a comment:
-
S-33 po 12 godz nie wykazały najmniejszych oznak pracy.
Zadano gęstwą BP- z którejś poprzedniej warki.
Na wierzchu biaława błonka z białymi farfoclami które wyglądają jakby pływały w brzeczce.
Zobaczymy.
#12 Pszenica po tygodniu we flaszkach została sensorycznie zbadana:
tak skoncentrowanych DMS-ów to nawet Sensor nie posiada.
Czyli to co zwykle,zobaczymy.
Leave a comment:
-
2,5 pils
2,15 monach
0,2 karmel ciemny
0,1 karmel jasny
0,05 barwiący
Zacieranie:
62*/72* - w 30'
72*-15'
72*/65*- 1h
65*/72* w 15' i stop
Chmielenie:
Granulat 10 AA
20gr - 0'/60'
10gr - 30'/60'
Drożdże S-33Leave a comment:
-
Piwo na dzikim chmielu które opisałem tu ciągle wydyma pokrywkę w fermentorze mimo,że jego brat bliżniak na granulacie już wypijalny.
Nie skwaśniało,nie zapleśniało (poza błonką na wierzchu),nie jest trującea jak przewietrzyć wiadro to nawet nie śmierdzi.
Dobre duszki podpowiadają :wylej,wylej bo inne sobie zakazisz tym dziadostwem ale jeszcze poczekam.
Dałbym w butelki ale jeszcze granaty wyjdą.
Poczekam.Leave a comment:
-
# 12 Pszenica jasna po tygodniu na cichej ,przy 5Blg poszła do 48/05l flaszek a to dlatego,że pleśń jakaś taka biała na wierzchu się pokazała(a mówiłem :żadnych gęstw przy pszenicznych ale kto by tam słuchał).Zobaczymy bo innych oznak zepsucia nie stwierdziłem,choć ten zapaszek to znam i wiem jak się skończyło kiedyś
#13 przy 7Blg poszła na cichą (próba jodowa wciąż dodatnia!!?? a na wierzchu ta cholerna błonka !?
Dziś #14
4,5 pils
04 monach
01 karmel jasny
Zacieranie:
65*:60* 1 godzina
60* podjazd do 72*- 20'
72*:68* 40'
Chmielenie:
Perle 10%AA
15 gram w 0'+15gram w 30' z 60' bezpośrednio do gara ,bez "woreczków"Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangelPrawdę powiedziawszy to ma zmienić smak na lekko "kwaskowaty"
Sam to wymyśliłem po konsumpcj ostatnich piw podobnych w stylu czyli "Portera Staropolskiego" i "Guinness'a"
Chyba lepiej by było zamiast niego dodać skwaśniałego piwa, ale to tylko moje zdanie.Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kisharMam pytanie co w składzie robi kwasek cytrynowy???
Sam to wymyśliłem po konsumpcj ostatnich piw podobnych w stylu czyli "Portera Staropolskiego" i "Guinness'a"Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangelKwasek cytrynowy-20 gram od razu do wodyLeave a comment: