Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

F&A Home Brewery

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • fidoangel
    Senior
    • 07-2005
    • 3489

    F&A Home Brewery

    Jest okazja bo to mój setny post a piwo #13 więc sami widzicie

    "Mrożkowe"Warzone 06 11 2006/Blg 13
    Pils-2kg
    Monach-2kg
    Czekoladowy-0.1kg
    Karmel jasny-0,2kg
    Karmel ciemny-0,2k
    Płatki owsiane błysk-0,5kg
    Kwasek cytrynowy-20 gram od razu do wody
    Drożdże BP "Spezial-Trocken-Bierhefe (gęstwa z poprzedniej)
    Zacieranie:
    62* do 72* w ciągu 50 minut
    72* przez 30 minut
    74* przez 10 minut
    Filtrowanie-i wtedy mnie tkło!!!zrobiłem próbę a tu DODATNIA
    Po odfiltrowaniu temp około 57*-podjechałem do 65* i potrzymałem 20* ,podjechałem do 72*,potrzymałem 20 minut i ciągle dodatnia,podjazd do 75* postało 15 minut i zacząłem gotować.
    Chmielenie:
    50 gram/0 minuta z 60 +50 gram/30 minuta(ostatnie chmielenie w "woreczkach" dlatego taka słaba wydajność chmielu)
    Granulat perle 10%AA
    W końcu poszło do fermentacji takie jak było,ciągle skrobia była lekko widoczna!!
    Fermentacja w temp 15* już praktycznie zakończona,jutro pójdzie na cichą.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<
  • kishar
    Senior
    • 10-2003
    • 1691

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    Kwasek cytrynowy-20 gram od razu do wody
    Mam pytanie co w składzie robi kwasek cytrynowy???

    Comment

    • fidoangel
      Senior
      • 07-2005
      • 3489

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kishar
      Mam pytanie co w składzie robi kwasek cytrynowy???
      Prawdę powiedziawszy to ma zmienić smak na lekko "kwaskowaty"
      Sam to wymyśliłem po konsumpcj ostatnich piw podobnych w stylu czyli "Portera Staropolskiego" i "Guinness'a"
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • fellix-f1
        Senior
        • 12-2005
        • 157

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
        Prawdę powiedziawszy to ma zmienić smak na lekko "kwaskowaty"
        Sam to wymyśliłem po konsumpcj ostatnich piw podobnych w stylu czyli "Portera Staropolskiego" i "Guinness'a"
        A myślałem że został dodany jako regulator kwasowości i przeciwutleniacz.
        Chyba lepiej by było zamiast niego dodać skwaśniałego piwa, ale to tylko moje zdanie.

        Comment

        • fidoangel
          Senior
          • 07-2005
          • 3489

          #5
          # 12 Pszenica jasna po tygodniu na cichej ,przy 5Blg poszła do 48/05l flaszek a to dlatego,że pleśń jakaś taka biała na wierzchu się pokazała(a mówiłem :żadnych gęstw przy pszenicznych ale kto by tam słuchał ).Zobaczymy bo innych oznak zepsucia nie stwierdziłem,choć ten zapaszek to znam i wiem jak się skończyło kiedyś
          #13 przy 7Blg poszła na cichą (próba jodowa wciąż dodatnia!!?? a na wierzchu ta cholerna błonka !?

          Dziś #14
          4,5 pils
          04 monach
          01 karmel jasny
          Zacieranie:
          65*:60* 1 godzina
          60* podjazd do 72*- 20'
          72*:68* 40'
          Chmielenie:
          Perle 10%AA
          15 gram w 0'+15gram w 30' z 60' bezpośrednio do gara ,bez "woreczków"
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          • fidoangel
            Senior
            • 07-2005
            • 3489

            #6
            Piwo na dzikim chmielu które opisałem tu ciągle wydyma pokrywkę w fermentorze mimo,że jego brat bliżniak na granulacie już wypijalny.
            Nie skwaśniało,nie zapleśniało (poza błonką na wierzchu),nie jest trujące a jak przewietrzyć wiadro to nawet nie śmierdzi.
            Dobre duszki podpowiadają :wylej,wylej bo inne sobie zakazisz tym dziadostwem ale jeszcze poczekam.
            Dałbym w butelki ale jeszcze granaty wyjdą.
            Poczekam.
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • fidoangel
              Senior
              • 07-2005
              • 3489

              #7
              #15
              2,5 pils
              2,15 monach
              0,2 karmel ciemny
              0,1 karmel jasny
              0,05 barwiący

              Zacieranie:
              62*/72* - w 30'
              72*-15'
              72*/65*- 1h
              65*/72* w 15' i stop

              Chmielenie:
              Granulat 10 AA
              20gr - 0'/60'
              10gr - 30'/60'

              Drożdże S-33
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment

              • fidoangel
                Senior
                • 07-2005
                • 3489

                #8
                #15
                S-33 po 12 godz nie wykazały najmniejszych oznak pracy.
                Zadano gęstwą BP- z którejś poprzedniej warki.
                #13
                Na wierzchu biaława błonka z białymi farfoclami które wyglądają jakby pływały w brzeczce.
                Zobaczymy.
                #12 Pszenica po tygodniu we flaszkach została sensorycznie zbadana:
                tak skoncentrowanych DMS-ów to nawet Sensor nie posiada.
                Czyli to co zwykle ,zobaczymy.
                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                Comment

                • fidoangel
                  Senior
                  • 07-2005
                  • 3489

                  #9
                  #13 Od tygodnia czekało na rozlew ale wtedy sie wstrzymałem bo blg 6,5 wydawało się zbyt wysokie.Przez tydzień nie zmieniło się więc dziś poszło do 45 flaszek.Kwaśne ale może od kwasku?
                  #12 troszkę lepsze ale zaczyna się jego lot w kwaśne miejsca w naszej galaktyce.
                  #15 - dzieje się z nim to samo co z #13
                  Wnioski:
                  - trzeba przeprowadzić generalne odkażanie naszego browaru.
                  Praktyków proszę o rady:czym i jak?
                  "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                  Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                  Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                  Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                  Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                  Comment

                  • fidoangel
                    Senior
                    • 07-2005
                    • 3489

                    #10
                    Piwo na dzikim chmielu po dwóch tygodniach na balkonie rozlałem do 14/0,5l butelek przy blg=? bo zapomniałem zmierzyć.
                    Od zadania drożdżami minęło dwa miesiące (bez tygodnia) we wiadrach .
                    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                    Comment

                    • fidoangel
                      Senior
                      • 07-2005
                      • 3489

                      #11
                      #16 "Wigilijne"

                      4.5 pils
                      0,2 monach
                      0,15 karmel jasny
                      0,15 karmel ciemny
                      0,5 śliwki wędzone na zimno

                      Zacieranie:
                      62*-74* przez 1.5 godziny(bez przerw).

                      Chmielenie:
                      30 gram 10AA-na 1h
                      45- minuta dodałem śliwki i poszło na balkon do studzenia.

                      Dziś zadane podchodowanymi 3 dni drożdżami S-33

                      Wczoraj #14 poszło przy 3 blg do 44/05l flaszek.
                      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                      Comment

                      • jerzy
                        piwoholik
                        • 10-2001
                        • 4705

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
                        podchodowanymi
                        Albo "podhodowanymi", albo "podchodowymi".

                        Te śliwki to pogotowałeś trochę, czy wrzuciłeś już po zakończeniu chmilenia, gdy brzeczka zaczynała się studzić?
                        browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                        Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                        Comment

                        • fidoangel
                          Senior
                          • 07-2005
                          • 3489

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzy
                          Albo "podhodowanymi", albo "podchodowymi".

                          Te śliwki to pogotowałeś trochę, czy wrzuciłeś już po zakończeniu chmilenia, gdy brzeczka zaczynała się studzić?
                          Śliwki poszły na 15 minut przed końcem "chmilenia"!!!
                          W niedzielę "Wigilijne" poszło na cichą ale zostało wstępnie zdegustowane - to jest to co Tygryski lubią najbardziej .No poprostu zaj....e.
                          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                          Comment

                          • fidoangel
                            Senior
                            • 07-2005
                            • 3489

                            #14
                            W poprzednią niedzielę rozlano #15 a dzisiaj białe"coś"pływające w butelkach przykryło powierzchnię piwa.
                            Nastąpił też jakby "cud"- #13 nie kwaśnieje tylko jest coraz smaczniejsze,tak samo z #12, jest to najgorsza moja pszenica ale jednak całkiem smaczna.

                            Uwarzono też proste piwko #17
                            pils-3 kg
                            monach-1,8kg
                            karmel jasny-0,2kg
                            Zacieranie:
                            62* do 72* przez 30minut
                            około 72* przez 1h
                            Chmielenie:
                            20gram(10%AA)w 0'/60'
                            20gram(j/w)w 20'/60'
                            Drożdże:
                            gęstwa z poprzedniej warki(S-33)
                            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                            Comment

                            • Maidenowiec
                              Senior
                              • 07-2004
                              • 2287

                              #15
                              Białe "coś" miałem raz w jednej butelce. Co się okazało, kapsel był nieszczelny. Acz to zależy, jakie jest to "coś".
                              Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                              Thou shallt not spilleth thy beer!

                              Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎