F&A Home Brewery

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • fidoangel
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    Gęste z warki #61 stało dwa dni na balkonie i się doczekało.
    Wczoraj nachmieliłem:
    40 gram Marynki wraz z paczką kawy INKA i dwoma torebkami cukru waniliowego i kilkoma ziarnami kolendry.
    Uzyskałem 15-18 litrów 20blg a przed chwilą zadałem Bohemianami i stoi na balkonie.
    I tak sobie stało, raz w zimnym, prawie zamarzało, raz w gorącym, pewnie z 30°C też miewało i za cholerę nie chciało się ułożyć. Wanilia a właściwie wanilina jakoś nie pasowała do całości aż ostatnio, po kolejnym, dziesiątym wrocławskim, grudniowym wieczorku porterowym znów zdegustowałem i szok, idealny porterek

    Trzy i pół roku potrzebował aby się zbalansować a myślałem, że nigdy nic dobrego z tego nie będzie.
    Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2013-11-29, 21:51.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    A właśnie mi się zachciało piwa co cały czas na balkonie stoi i nic z tego bo keg na amen zmarznięty. Nie wiem czy nie rozwaliło kega bo się w wannie rozmraża, pierwsze polewanie gorącą wodą i po chwili na całym kegu warstwa lodu, twarda warstwa.
    Cztery fermentory z lagerującym piwem też na kamień zamarzły.
    Z czterech butelek piwa, które od kolegów dostałem, jedna pękła a reszta ok choć w środku każdej kawał lodu.

    I to ma być wiosna, ech...

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Dziś następne warzenie ale nie ma o czym pisać. Zwykłe Ale na Marynce.

    Myślę, że pora kończyć ten dzienniczek. Już w zasadzie nic ciekawego nie warzę. Może jak coś nowego wymyślę to opiszę.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #100 Śliwkowe

    Zasyp:
    4kg pilsa
    2 młynki kawowe karmela "Cara" z Castlemalting
    1 młynek ciemnego karmela Strzegom


    Zatarłem:
    54°C i od razu podjazd do 65°C
    65°C-15'
    72°C-60'

    Chmielenie:
    "First Wort Hopping" podwójna garść Marynki w szyszce na godzinę.
    Na pół godziny dodane 250g śliwek wędzonych

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Też mi się kołatało po głowie, że kilogram to pełny śrutownik.

    No i nie chciało się zatrzeć, po godzinie nie dało się uzyskać klarownego filtratu, zostawiłem jeszcze na pół godziny i dalej mętne leciało. Oczywiście nie mam wskaźnika jodowego a poza tym co by to dało

    Poszło do fermentacji jakie było. Zobaczymy...

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    [quot=fidoangel;1099140]
    3 Porkerty [/quote]
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok
    Cześć.
    Chyba nie, 3 kg słodu to 5 litrowa butelka PET, zasobnik nie jest taki duży.
    chodziło mi że w sumie
    Odważam po kilogramie i śrutuję, z czubkiem to kilogram. Zależy tez jaki słód, pszenicy wchodzi więcej

    Leave a comment:


  • zgoda
    replied
    Wchodzi w niego 1 litr, a to mniej niż 1 kg.

    Leave a comment:


  • bielok
    replied
    Cześć.

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
    Jak oryginalny kielich zasypowy to około 3 kg
    Chyba nie, 3 kg słodu to 5 litrowa butelka PET, zasobnik nie jest taki duży.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    Zasyp: wagę gdzieś posiałem
    3 Porkerty chyba pilsa ale ile lat miał to aż się boję myśleć bo był jeszcze
    Jak oryginalny kielich zasypowy to około 3 kg

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #99 "Dla gości"

    Zasyp: wagę gdzieś posiałem
    3 Porkerty chyba pilsa ale ile lat miał to aż się boję myśleć bo był jeszcze nieśrutowany
    1 kufel karmela "Cara" z Castlemalting, wczoraj ześrutowałem a na nalepce było "Data przydatności 03 2012"


    Zatarłem:
    10'/10' 65°C /60'

    Chmielenie:
    "First Wort Hopping" podwójna garść Marynki w szyszce na godzinę.

    Drożdże zakrążkujemy z poprzedniej warki.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #98 ESB????

    Zasyp:
    3,5 kg pilsa
    1młynek kawowy kawy ziarnistej zmielonej (bo nie miałem nic innego pod ręką do przyciemnienia brzeczki)

    Zatarłem:
    10'/10'/60'

    Chmielenie:
    "First Wort Hopping" 30g Pilgrim UK na godzinę.

    Całość zadana gęstwą Nottinghamów,

    Na zimno dodamy 20g Pilgrima.

    Pilgrim wygrał z chmielami z USA mimo gorszych aromatów bo jak ma być angielskie piwo to niech będzie angielskie

    I postaramy się aby "toffi" było na akceptowalnym dla większości (wiadomo wszystkim się nie dogodzi ) poziomie.

    Leave a comment:


  • leszcz007
    replied
    dzieci w świat pojechały to się nudzi :P

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #97 "Wędzone ciemne"

    Zasyp:
    2kg pils
    1kg wędzonego angielskiego z tamtego roku
    garść podwójna karmela ciemnego strzegomskiego

    Zatarłem:
    10'/10'/60'

    Chmielenie:
    "First Wort Hopping" 38g Marynki w szyszce na godzinę

    Całość wlana do Nottinghamów, które w fermentorze zostały z poprzedniej warki czyli z wczoraj, wygląda na to, że fermentacja burzliwa trwała dobę właśnie przelałem na cichą.

    Wareczki w kociołku lidlowskim na jednego corneliusa to po prostu taka zabawa na długie zimowe wieczory, tak przy piciu herbatki z miodem i czytaniu browarbizu i forum wędkarskiego. Czysto, szybko, bez wysiłku i na luziku

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #96

    Zasyp:
    3kg pilsa
    6 młynków kawowych jakiegoś karmela belgijskiego

    Zatarłem:
    10'/10'/60'

    Chmielenie:
    "First Wort Hopping" 30g Galena na godzinę

    Całość zadana gęstwą Nottinghamów, która w fermentorze została z poprzedniej warki.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Trudno zgadnąć z czego ale przy chmieleniu lekkich piw na zimno.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • Prusak
    Browary Radomskie, EL Ciemne
    Prusak
    Alk. 5,0 %
    Ekstrakt ani chmielenie, jak w pozostałych piwach z Radomia nie podane.
    Do tego na ecie, także jak w pozostałtych, rymowanka o treści:
    "Wszak wszyscy to wiecie,
    Radom słynie w świecie,
    od Karpat po Hel,
    piwem Saskiego EL".
    Jakiś mały...
    2024-09-19, 21:28
  • dadek
    Schwetzingen, Schlossplatz 1, Schwetzinger Brauhaus zum Ritter
    dadek
    Schwetzingen to nieduże miasto (około 20 tyś. mieszkańców) położone 13 km na południe od Mannheim na linii kolejowej do Karlsruhe. Pociągi kursują tu co 30 minut (w szczycie częściej), a podróż między tymi miastami trwa 14 minut.
    Główna atrakcją, która przyciąga turystów do...
    2022-10-26, 23:37
  • SielskieWzgorze
    Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
    SielskieWzgorze
    Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

    W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
    ...
    2024-02-19, 10:28
  • MAD-HOPS
    1.Warka potrzebna pomc (stout)
    MAD-HOPS
    WITAM TO MOJA PIERWSZA WARKA WIEC DOSWIADZCZENIA ZERO .WARKA TA TO PRAWIE JAK BREWKIT ALE PO TUNNINGU SZYBKI OPIS;
    3KG EXTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
    1KG SUCHEGO EKSTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
    0.5KG MIODOWEGO SLODU
    0.25KG CZEKOLADOWEGO SLODU
    0.5KG MIODU GRYCZANEGO...
    2017-10-01, 16:53
  • dadek
    Nový Bor, Náměstí Míru 100, Pivovar Born
    dadek
    Warzenie piwa w browarze Born zaczęło się we wrześniu 2019 roku. Wcześniej przez prawie 2 lata trwały prace mające na celu uporządkowanie i pogłębienie starych piwnic dawnej szklarskiej manufaktury oraz przystosowanie ich do funkcji leżakowni. Natomiast restauracja pachnie jeszcze nowością...
    2021-07-27, 05:40
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...