Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Skierniewicki Browar RUDY

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • untilek
    Member
    • 08-2005
    • 66

    #16
    Niedługo planuję kolejną warkę. Mam dwuletni śrutowany słód i zastanawiam się czy go wykorzystać... Z tego co czytałem spada wydajność, a poza tym tragedii nie ma; ktoś robił na przeterminowanym słodzie?
    Mariusz

    Polecam forum miłośników roślin owadożernych www.forum-roraima.pl

    Comment

    • Marusia
      Senior
      • 02-2001
      • 20211

      #17
      Jest tak, jak piszesz - jedź śmiało, pod warunkiem, ze słód nie stęchł, co ocenisz po zapachu. Ewentualnie, jak nie będziesz pewien, to po smaku
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • untilek
        Member
        • 08-2005
        • 66

        #18
        Dzięki W takim razie startuję z kolejną warką Długa przerwa, więc się trochę stęskniłem za procesem produkcji
        Mariusz

        Polecam forum miłośników roślin owadożernych www.forum-roraima.pl

        Comment

        • Marusia
          Senior
          • 02-2001
          • 20211

          #19
          Jest śrutowany, więc wielkiej wydajności się nie spodziewaj
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • untilek
            Member
            • 08-2005
            • 66

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
            Jest śrutowany, więc wielkiej wydajności się nie spodziewaj
            Czyli jakiej? Spadek wydajności o 20-30% czy np. 70-80% ?
            Mariusz

            Polecam forum miłośników roślin owadożernych www.forum-roraima.pl

            Comment

            • Marusia
              Senior
              • 02-2001
              • 20211

              #21
              Tego nikt Ci nie powie. Nie wiem, w jakich warunkach był przechowywany, no i nie mam laboratorium w domu, zatem nie wysyłaj mi próbki Dużo go masz?
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • untilek
                Member
                • 08-2005
                • 66

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                Tego nikt Ci nie powie. Nie wiem, w jakich warunkach był przechowywany, no i nie mam laboratorium w domu, zatem nie wysyłaj mi próbki Dużo go masz?
                5kg pilzneńskiego i 1kg monachijskiego. Przechowywane w folii: pilzneński w zamkniętej [niehermetycznej, było go więcej]. Monachijski w takiej jak mi przysłali, nie otwierany.
                Mariusz

                Polecam forum miłośników roślin owadożernych www.forum-roraima.pl

                Comment

                • Marusia
                  Senior
                  • 02-2001
                  • 20211

                  #23
                  W chłodzie?

                  Tak czy owak, warzyłabym, szkoda wyrzucać
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • untilek
                    Member
                    • 08-2005
                    • 66

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                    W chłodzie?

                    Tak czy owak, warzyłabym, szkoda wyrzucać
                    12-18 st. C więc w chłodzie
                    Mariusz

                    Polecam forum miłośników roślin owadożernych www.forum-roraima.pl

                    Comment

                    • untilek
                      Member
                      • 08-2005
                      • 66

                      #25
                      Warka #2

                      Zasyp:
                      słód pilzneński (Optima): 4500 g
                      słód monachijski (Weyermann): 1000 g

                      Zacieranie:
                      16 l / 65 C
                      40 min / 65-67 C
                      20 min / 72-73 C
                      15 l / 85 C

                      Gotowanie 75 min.

                      Chmielenie:
                      Marynka granulat: 35 g / w 10 min.
                      Lubelski granulat: 50 g / w 60 min.

                      Drożdże: suche Safale US-05

                      Warkę można nazwać 'Po Terminie' gdyż wszystkie składniki były mniej lub bardziej przeterminowane. Wyszło ponad 20 litrów 11,5 Blg. Drożdże zapodam za jakąś godzinkę jak przestygnie.
                      Mariusz

                      Polecam forum miłośników roślin owadożernych www.forum-roraima.pl

                      Comment

                      • untilek
                        Member
                        • 08-2005
                        • 66

                        #26
                        Rano o 8 drożdże nie podjęły pracy. Bulgocze w rurce coś raz na 5 min., ale to mało w porównaniu z poprzednimi warkami. Jak wieczorem nie ruszą to robię nowy starter.
                        Mariusz

                        Polecam forum miłośników roślin owadożernych www.forum-roraima.pl

                        Comment

                        • Seta
                          Piję piwo
                          • 10-2002
                          • 6964

                          #27
                          Nie patrz na rurkę, tylko uchyl wieko i zobacz czy masz pianę (na początku to może być tylko mgiełka na powierzchni). Staraj się przy tym nie nakichać do środka.
                          Ile tych drożdży było i czy był starter?
                          Last edited by Seta; 28-07-2009, 11:41.
                          Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                          Comment

                          • untilek
                            Member
                            • 08-2005
                            • 66

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                            Nie patrz na rurkę, tylko uchyl wieko i zobacz czy masz pianę (na początku to może być tylko mgiełka na powierzchni). Staraj się przy tym nie nakichać do środka.
                            Ile tych drożdży było i czy był starter?
                            Jedna paczuszka, starter był, prawie mi ze szklanki wyszły pod wiekiem małe wysepki minimalnej piany.
                            Mariusz

                            Polecam forum miłośników roślin owadożernych www.forum-roraima.pl

                            Comment

                            • Seta
                              Piję piwo
                              • 10-2002
                              • 6964

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika untilek Wyświetlenie odpowiedzi
                              pod wiekiem małe wysepki minimalnej piany.
                              to będzie dobrze... Nic raczej nie rób, poczekaj, jeszcze się rozchulają.
                              Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                              Comment

                              • untilek
                                Member
                                • 08-2005
                                • 66

                                #30
                                Drożdże wystartowały Potrzeba było trochę czasu i cierpliwości. Za tydzień na cichą!
                                Mariusz

                                Polecam forum miłośników roślin owadożernych www.forum-roraima.pl

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎