Browarek Bożydarek

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • teodorehare
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.11
    • 98

    #46
    no i wyszło jakieś 23 litry 18 Blg, ale zwiększyłem dawkę ekstraktu do 3,5 kg, coś zacieranie mi dzisiaj nie poszło , z 3,4 kg wyszło mi 17 l o 8 Blg

    Comment

    • teodorehare
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2007.11
      • 98

      #47
      Warka nastepna - nr 13

      zabrałem sie do następnej warki -tym razem ten nr podobno nieszczęśliwy, warkę nr 11 przelałem po cichej do butelek, no i gestwa czeka - a więc takie cuś :
      pils - 3 kg
      melanoid - 0,3 kg
      carapils - 0,3 kg
      carahell - 0,3 kg
      monachijski I - 0,5 kg
      pszenica - 0,5 kg
      marynka - 30 g 65'
      lubeski - 10g 5'

      słod do wody 45*
      44* - 5'
      52* - 15'
      64* - 30'
      72* - 30'
      76* - 5'

      wyszło ok. 25l brzeczki pierwotnej 13Blg, teraz sie gotuje
      a propos - co to z tego może wyjs za piwko ?

      Comment

      • teodorehare
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2007.11
        • 98

        #48
        filtracja

        tak przy okazji - podczas dzisiejszego warzenia zauważyłem nast. rzecz - na początku filtracja nie chciała mi "iść", ledwo ciurkało ( filtruję w wiaderku dziurawym), patrzę, a w kraniku pełno brzeczki - nacisnąłem kilka razy rurkę palcami (była przytkana) i popłynęło.
        Cała filtracja zajęła mi ok 15 minut ( standartowe 25 litrów). Dodam tylko, że w filtratorze z BA dowierciłem drugie tyle otworów. Nie jest to bynajmniej kryptoreklama - uważam, że pomysł z oplotem z wężyka do wody jest rewelacyjny - niestety za póżno go wyczaiłem - zwracam uwagę Tym, którzy "jeszcze" mają wiaderka - może w tym tkwi problem.
        pozdr

        Comment

        • teodorehare
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2007.11
          • 98

          #49
          gestwa z cichej

          Po zadaniu warki nr 13 gęstwą z cichej #11 - w ciągu 12 godzin nic, ani mru, mru, wystraszony, że drożdże padły zadałem "środek bezpieczeństwa" w postaci S23 - i tu pytanko - czy się pospieszyłem ? i czy zlane do butelek na refermentacji lepiej potrzymać w 20* parę dni, a dopiero później do piwniczki ?

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #50
            Pośpieszyłeś się i to mocno Ratować to należy, jak nie ruszy po 36 godzinach, a i sporadycznie 48 się zdarza. Mi ostatnio gęstwa German Ale ruszała 36 godzin, też już się trzęsłam nad fermentorem, ale w końcu ruszyła

            No, ale nic się nie stało, będziesz miał piwko na mieszance firmowej

            Odpowiedź na drugie pytanie: 2-3 dni w domu, a potem myk, do piwniczki.
            Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2008-02-11, 09:58.
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • teodorehare
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2007.11
              • 98

              #51
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
              Pośpieszyłeś się i to mocno Ratować to należy, jak nie ruszy po 36 godzinach, a i sporadycznie 48 się zdarza. Mi ostatnio gęstwa German Ale ruszała 36 godzin, też już się trzęsłam nad fermentorem, ale w końcu ruszyła

              No, ale nic się nie stało, będziesz miał piwko na mieszance firmowej

              .
              Przyzwyczaiłem się, że gęstwa ruszała z "kopyta" prawie natychmiast, więc stąd mój strach; być może wynika to stąd, że zawsze używałem z burzliwej, a teraz z cichej i był tego malutko

              Comment

              • teodorehare
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2007.11
                • 98

                #52
                a tak wygląda zabutelkowana warka #11
                Attached Files

                Comment

                • teodorehare
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2007.11
                  • 98

                  #53
                  dzisiaj zlałem na cichą #12 (Kosiarz umysłów). spadło z 18 na 5,5 Blg, burzliwa od 04.02

                  Comment

                  • teodorehare
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2007.11
                    • 98

                    #54
                    warka nr 14

                    Dzisiaj nowa warka
                    pils - 4,5 kg
                    melanoidynowy - 0,5 kg
                    carafa III - 0.20 kg

                    gęstwa z poprzedniej warki
                    chmiel Marynka 25 g - 75'
                    Lubelski 20 g - 10'

                    zacieranie
                    52* - 15'
                    64* - 35'
                    73* - 30'

                    Comment

                    • teodorehare
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2007.11
                      • 98

                      #55
                      w międzyczasie zlałem #13 ( narazie pycha, ale ciiii...) na cichą, zjechała do 3 BLG, #14 się gotuje ( albo jak niektórzy mówią warzy)

                      Comment

                      Related Topics

                      Collapse

                      • dadek
                        Szkaradowo 115, Browar Nepomucen
                        dadek
                        Kto dawno nie odwiedzał Browaru Nepomucen zapamiętał go jako nieduży rodzinny browarek ale warzący zawsze świetne, nowofalowe piwa. Na szczęście bez problemu można było je dostać u "badylarzy", a także spróbować w licznych knajpach i na festiwalach. Najprzyjemniej jednak spijało...
                        2025-11-09, 01:19
                      • dadek
                        Chorzów-Batory, Inwalidzka 26, Browar Reden
                        dadek
                        21.06.2023 na zaproszenie głównego piwowara Pawła Fityki miałem okazję odwiedzić nowy browar Reden. Sąsiaduje przez ulicę z zajezdnią tramwajową więc by tu trafić trzeba wysiąść na przystanku Chorzów-Batory Zajezdnia i iść wzdłuż jej ogrodzenia podziwiając stacjonujące tu tramwaje....
                        2023-08-20, 19:00
                      • dadek
                        Niemcy, Erfurt, Zum Güterbahnhof 20, Heimathafen - Erfurter Braumanufaktur
                        dadek
                        Funkcjonujący od 2017 roku browarek umiejscowiono w starych magazynach kolejowych z czerwonej cegły. Z głównego dworca kolejowego kierujemy się równolegle do torów w kierunku wschodnim przez Kurt Schumacher Straße, przechodzimy mostem przez Gerę i dalej prosto brukowaną ulicą przez tereny...
                        2025-01-12, 18:42
                      • dadek
                        Niemcy, Lübeck, Alfstraße 36, Brauberger
                        dadek
                        Browarek restauracyjny w najstarszej historycznej części Lubeki jaką jest wyspa Innenstadt. Płynąca przez miasto rzeka Trave dzieli się tu na aż 3 nurty, przez co na starówkę z każdej strony można się dostać tylko mostami. Od dworca kolejowego jest 1 km, więc dojście zajmie 15 minut....
                        2025-09-27, 03:28
                      • dadek
                        Nová Paka, Jaromíra Brože 230, Rodinný pivovárek Antonín
                        dadek
                        Browarek znajduje się idealnie w połowie drogi pomiędzy węzłową stacją Stará Paka, a przystankiem osobowym Nová Paka město. Tak więc z pociągów możemy wysiąść tam gdzie nam bardziej pasuje, z każdej strony do przejścia jest 1700 m.
                        Nasza 4-osobowa ekipa była zaproszona do browaru...
                        2025-04-19, 18:18
                      • Loading...
                      • Koniec listy.
                      Przetwarzanie...