
W zamkowym browarku Camelot u Pendragona
Collapse
X
-
Otworzyłem sobie dziś kontrolnie pierwszą butelkę Pilsa czeskiego (uwarzonego 24 stycznia, rozlanego do butelek 21 lutego) i jak na piwo które leżakowało tylko 15 dni smakuje świetnieWiadomo, gazu nie ma za wiele (ale i tak więcej niż z ostatniego brewkita po kilku miesiącach leżakowania) a smaki jeszcze nie zbalansowane, ale co ważne - chmielu jest wg mnie idealnie - nie jest dominujący, ale jednak wyraźny, pończochy wcale nie przeszkodziły
Piana gęsta, ale krótko wytrwała, została tylko cienka obrączka, zostawiła u góry 2 kręgi na szkle, potem już czysto. Kolor - piękny bursztyn, lekko mętny. Smak... ot typowe jasne piwo z browaru restauracyjnego. Najbardziej przypomina mi jasne z gdańskiej Brovarnii, bo je mam jeszcze w pamięci. Do tego posmaki świeżutkiego Żywego z Koreba. Zapach - tu nie jestem pewien -c hmiel, słód i jeszcze coś słodkiego, jakby karmel, którego tam jednak nie ma. Ale ten zapach przyjemnie rozszedł się po pokoju. Po otwarciu czuć było też nieco drożdży, ale ten zapaszek szybko się ulotnił. To najmniej drożdżowe z moich piw
Jestem niezwykle zadowolony z rezultatu. Może i to piwo nie ma wiele wspólnego z czeskim pilsem, bardziej przypomina niemieckiego lagera, ale co tamBędę po niego często sięgał wiosną. I aż szkoda, że wyszło go tylko 30 kilka butelek...
Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2011-03-08, 20:23.Leave a comment:
-
Najlepszy jest lejek i 2 litrowa butelka PET. Zaletą PETów jest to, że otwór wylotowy znajduje się w środku przekroju butelki. Poczekaj tez 12 godzin na dobre rozdzielenie warstw.Leave a comment:
-
Może nie będzie tak źle. Brzeczki było mniej niż 20 litrów. W ostateczności wyjdzie pils polski a nie czeskiJeden twierdzi z pończochą, inny żeby bez - i bądź tu człowieku mądry. Ale nie ma tego złego, a wręcz same plusy - przerobię obydwa sposoby i wyciągnę wnioski.
Leave a comment:
-
Może nie będzie tak źle. Brzeczki było mniej niż 20 litrów. W ostateczności wyjdzie pils polski a nie czeskiJeden twierdzi z pończochą, inny żeby bez - i bądź tu człowieku mądry. Ale nie ma tego złego, a wręcz same plusy - przerobię obydwa sposoby i wyciągnę wnioski.
A tym czasem fermentacja przez noc ruszyła, jest już ładna, niewielka, ale gęsta pianka. Mogę zatem zanieść piwo do piwnicy.Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2011-02-17, 11:11.Leave a comment:
-
Kolega Pendragon nie czyta wszystkiego, bo sam odwala kawał takiej roboty na browarbizie (np.mapy), że się dziwie, iż znajduje jeszcze czas na warzenie
Oprócz pomiaru BLG można jeszcze rano z tych resztek zrobić test na potencjalne odfermentowanie piwa, o którym pisał coder. Tylko pewnie już wszystkie komórki drożdżowe szamają ze smakiem pilsa i nie da się ich zaciągnąć do tego testu. A szkoda, bo w przypadku dolniaków bardzo się to przydaje.Leave a comment:
-
Pokale będą dobre, mi to się mieści w 5 szkłach. Rano też robię pomiar Blg.Leave a comment:
-
Oj czytamy, czytamy, ale wszystkiego się nie da. W praktyce wychodzi to wszystko.
Już nawet wiem do czego to będę przelewać. Przydadzą się 2 kufle Warki PstrągPlus tam jeszcze jakieś pokale wyciągnę
Leave a comment:
-
Jak kolega napisał, po chłodzeniu ściagamy wężykiem ile sie da. Bez zasycania badziewia z gara, które to badziewie przelewamy do wysokich, wąskich szklanek. Rano mamy ładnie wszystko osadzone. Zlewamy delikatnie do garnczka, zagotowujemy, chłodzimy i dolewamy do fermentującej już brzeczki.Leave a comment:
-
-
Jak koniecznie chcesz pończochy, to kupuj sobie szyszki, nie granulatJa osobiście z szyszek się wyleczyłem.
Leave a comment:
-
Przechmieliny
Się tak jacer nie przejmuj, mój kręgosłup będzie wdzięczny. 4 kilo mniej, a do piwnicy trochę mam...Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
W 2020 roku zaczął warzyć piwo browar rzemieślniczy Galgenberg mieszczący się w małym miasteczku - Nitrianske Pravno na Słowacji.
Miałem ochotę tam zaglądnąć, ale po rozmowie z właścicielem okazało się że w dniu w którym mogłem przyjechać, niestety nikt nie pracował. Nie...3 Photos-
Channel: Słowacja
-
-
Większość turystów odwiedzających Split nie wysuwa nosa poza piękne historyczne stare miasto. A przecież to prawie 200 tysięczne miasto, miejscowi tu normalnie żyją i od niezbyt dawna mają możliwość napić się piwa. Oczywiście chodzi o minibrowary bo wszeobecne w marketach koncernówki...
-
Channel: Chorwacja
-
-
Można by stwierdzić że browarek ten sam, ale nie ten sam..
Pebejot opisał wrażenia podczas swojej wizyty w browarku Pivo - https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...o-microbrewery
Od tego czasu nieco się...3 Photos-
Channel: Cypr
-
-
Bredene to miasteczko gminne sąsiadujące z Ostendą, wystarczy przejechać mostem nad terenami portowymi i kanałami uchodzącej tu do Morza Północnego rzeki Noordgeleed. By dotrzeć do browaru z dworca kolejowego Oostende można to zrobić tramwajem, wykorzystując przebiegającą tędy najdłuższą...
-
Channel: Belgia
-
-
Wpaść na pomysł żeby na Słowacji otworzyć mikrus warzący tylko piwa bezalkoholowe, to sytuacja jak na razie bez precedensu.
Mieści się on we wschodniej części miasta w dzielnicy przemysłowej. Jest tam kilka działających za czasów słusznie minionych zakładów, dzisiaj zagospodarowanych...-
Channel: Słowacja
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: