W zamkowym browarku Camelot u Pendragona
Collapse
X
-
Ja już się wymarzłem dość, zanim to ogrzewani mi włączyli...Do tej pory odczuwam skutki przeziębieniaLeave a comment:
-
-
Bo uważa, że 23 to dla niego komfortowa temperatura
Ale fermentor stoi przy drzwiach balkonowych, co stanowi świetną "chłodnicę" do szybkiego zastosowania.Leave a comment:
-
-
Hm, ja zrozumiałem, że Seta nie widzi problemu w zadaniu drożdży przy 27 stopniach i fermentowaniu przez kilka godzin..
A jednocześnie Pendragon informuje że w pokoju ma 23-24 stopnie co jak słusznie zauważył da mu temperaturę fermentacji 26-27 C* czyli jak na cały okres burzliwej kilka stopni za dużo, moim skromnym zdaniem.Ostatnia zmiana dokonana przez leona; 2010-09-28, 10:14.Leave a comment:
-
W wyższej temperaturze dostajesz więcej ejlowych estrów, co przy angielskim stylu nie stanowi raczej wady.
PS Zresztą przez te kilka godzin nic się nie stanie. Chodzi o to tylko, żeby nie zabić drożdży za gorącą brzeczką.Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2010-09-28, 09:54.Leave a comment:
-
Dodałem drożdże gdy temperatura w fermentorze sięgnęła 22 stopni i już po 12 godzinach mam pianę na 4 cm
27-30 powiadasz? A nie spowoduje to namnażania się jakiś zdegenerowanych kultur albo chociaż nie spowoduje niechcianych smaków w piwie?
Trochę mnie tym pocieszyłeś, bo w mieszkaniu mam tak 23-24 stopnie, a sama fermentacja podnosi temperaturę w fermentorze o jakieś 2 stopnie, więc już trochę ponad normę 24 stopni. Wynika z tego, że nie muszę aż tak bardzo chłodzić pokoju?Leave a comment:
-
27st C jest OK. Uznaje się, że górna bezpieczna temperatura to 30st C, ale są i tacy, którzy zapodawali przy wyższej.Leave a comment:
-
Pół roku minęło, a pogoda za oknem w sam raz tak, by uwarzyć trzecie piwo "puszkowe", jak to nazywam. Na garnek poszła IPA Bitter z Muntonsa. Początkowo wyszło 15 stopni ekstraktu, ale ponieważ lubię lekkie piwa, to do tego co wyszło (ok. 16 litrów) dodałem jeszcze trochę ponad 2 litry wody i zrobiło się ekstraktu 12,5. Alkoholu wyjdzie od 5 do 5,5%. Czyli akurat tyle by zmieścić się w normie przewidzianej dla IPA. Do zestawu dołożyli jakieś drożdże o numerze kodowym RPB, cokolwiek to jest...
Pierwszy raz skorzystałem z patentu, by dodać wodę z dwóch 5 litrowych baniaków mineralki. Padło na Netto i wodę z Wschowy za 1,45 za baniak. Mam nadzieję, że nie wyjdzie mi coś na kształt EdiegoDzięki tej wodzie oraz pogodzie za oknem po 4 godzinach mam już brzeczkę o temperaturze 27 stopni. Jeszcze trochę i będzie można dodać drożdże.
Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2010-09-27, 18:31.Leave a comment:
-
Popijam sobie Starodawne i mam myśl, że gdyby było ciut bardziej słodkie i miało mniej gazu, to byłoby to to samo, co udało mi się uwarzyć/rozpuścić jako pierwsze moje własne.
Piszę tu tak sobie ku pamieci, nie żeby się chwalićLeave a comment:
-
Z okazji Świąt postanowiłem uraczyć się pierwszą butelką pierwszego mojego piwka. I muszę powiedzieć - jest dobrzeMoże brak mu polotu i za bardzo czuć drożdże w smaku (z emocji wlał mi się osad), ale przyjemnie się pije. Piana początkowo zapowiadała się mizernie, ale postarałem się i wyszła gruba, gęstą czapa, kołderka utrzymuje się nadal (zostało mi 1/3 kufla). Wysycenie jest dobre, chociaż wolałbym ciut więcej. Jest troszkę lepiej niż w Żywym Korebie
do którego mojemu Ale Lagerowi całkiem blisko smakowo i kolorystycznie.
Przypomina mi też trochę wyroby szczyrzyckiej Marysi czy też Rycerza z Gosciszewa.
Jestem zadowolonyOstatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2010-04-04, 17:54.Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
W 2020 roku zaczął warzyć piwo browar rzemieślniczy Galgenberg mieszczący się w małym miasteczku - Nitrianske Pravno na Słowacji.
Miałem ochotę tam zaglądnąć, ale po rozmowie z właścicielem okazało się że w dniu w którym mogłem przyjechać, niestety nikt nie pracował. Nie...3 Photos-
Channel: Słowacja
-
-
Większość turystów odwiedzających Split nie wysuwa nosa poza piękne historyczne stare miasto. A przecież to prawie 200 tysięczne miasto, miejscowi tu normalnie żyją i od niezbyt dawna mają możliwość napić się piwa. Oczywiście chodzi o minibrowary bo wszeobecne w marketach koncernówki...
-
Channel: Chorwacja
-
-
Można by stwierdzić że browarek ten sam, ale nie ten sam..
Pebejot opisał wrażenia podczas swojej wizyty w browarku Pivo - https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...o-microbrewery
Od tego czasu nieco się...3 Photos-
Channel: Cypr
-
-
Bredene to miasteczko gminne sąsiadujące z Ostendą, wystarczy przejechać mostem nad terenami portowymi i kanałami uchodzącej tu do Morza Północnego rzeki Noordgeleed. By dotrzeć do browaru z dworca kolejowego Oostende można to zrobić tramwajem, wykorzystując przebiegającą tędy najdłuższą...
-
Channel: Belgia
-
-
Wpaść na pomysł żeby na Słowacji otworzyć mikrus warzący tylko piwa bezalkoholowe, to sytuacja jak na razie bez precedensu.
Mieści się on we wschodniej części miasta w dzielnicy przemysłowej. Jest tam kilka działających za czasów słusznie minionych zakładów, dzisiaj zagospodarowanych...-
Channel: Słowacja
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: