W zamkowym browarku Camelot u Pendragona

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • jacer
    replied
    Jak to do kibla? Co do kibla?

    Leave a comment:


  • Pendragon
    replied
    #2

    No i drożdże już zadałem. Zmieściłem się w 12 godzinach (od zasypu), pomogła temperatura na balkonie. Wyszło 12.5 ekstraktu. Zostało mi zaledwie 16 litrów. Dużo więcej niż planowałem odparowało, a jeszcze ze 2-3 litry poszły do kibla. Dzięki pończochom poszedłby najwyżej litr.

    Leave a comment:


  • jacer
    replied
    Mało chmielu, ile on ma alfa-kwasów?

    aaaa, ukazało się nagle
    Ostatnia zmiana dokonana przez jacer; 2011-02-16, 18:44.

    Leave a comment:


  • Pendragon
    replied
    Ad. # 2
    chmiel Northern Brewers - producent Spalter Hopfen GmbH, zbiór 2009, 11.4% alfa-kwasów
    chmiel Spalter - producent j/w, zbiór 2009, 4.3% alfa-kwasów

    Ad. # 1
    chmiel Marynka, zbiór 2010, 7.7% alfa-kwasów
    chmiel Lubelski, zbiór 2010, 3.0% alfa-kwasów

    Leave a comment:


  • Pendragon
    replied
    # 2 (26.02.2011)
    PILS NIEMIECKI
    * Słód pilzneński 3,5 kg
    * Słód Karamel Pils 0,5 kg
    * Chmiel Northern Brewer, granulat 20 g
    * Chmiel Spalt Spalter, granulat, 20 g
    * Drożdże - Saflager S - 23


    Zacieranie infuzyjne: 1 przerwa w temp. 62 (40 minut), 2 przerwa w temp. 73 (40 minut).
    Pomiar ekstraktu: 10.0

    Chmielenie: 60 minut; cały Northern Brewer od początku, cały Spalter na ostatnie 10 minut. Chmielenie bez pończoch czy siatek.

    Reszta się okaże...
    Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2011-02-16, 18:28.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
    nie sypaaaać do pończoch!!!
    I ja też...

    Leave a comment:


  • Pendragon
    replied
    No to dla porządku:

    # 1 (24.01.2011)
    PILS BOHEMSKI
    * Słód pilzneński 3,5 kg
    * Słód monachijski 0,5 kg
    * Chmiel Marynka, granulat 40 g
    * Chmiel Lubelski, granulat, 25 g
    * Drożdże - Saflager W 34/70

    - ekstrakt: 12.5 > 3.0
    - alkohol: 4,9 + 0,3 (planowane) = 5,2

    Zacieranie infuzyjne: 1 przerwa w temp. 63 (30 minut), 2 przerwa w temp. 73 (30 minut).
    Pomiar ekstraktu: 10.5

    Chmielenie: 60 minut > 20g Marynki od początku, 20g w 30 minucie, 25g Lubelskiego na ostatnie 10 minut. Każda porcja chmielu w osobnej pończosze lub siateczce.

    Fermentacja (od 25.01.11): burzliwa 10 dni w zakresie temperatur (na fermentorze) 13,5-11.0; cicha - wciąż trwa. 4 dni cichej to było de facto dokończenie burzliwej. Fermentacja "bezrurkowa".

    Leave a comment:


  • jacer
    replied
    nie sypaaaać do pończoch!!!

    A ile tego chmielu i jaki?
    Ostatnia zmiana dokonana przez jacer; 2011-02-16, 17:17.

    Leave a comment:


  • Pendragon
    replied
    Dziś robię Pilsa niemieckiego. Ostatni moment by zdecydować czy sypać granulat chmielowy do pończoch, czy nie sypać

    Leave a comment:


  • Pendragon
    replied
    Cichoj tam, to taka forma pamiętnika

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Lubię czytać jak sie młodzież ekscytuje przy pierwszych warkach. To takie ożywcze i optymistyczne.

    Leave a comment:


  • Pendragon
    replied
    Fermentacja w nocy ruszyła i jest już całkiem niezła pianka, trochę krzywa, bo więcej jest jej po jednej stronie, jakby podłoga była mocno krzywa. Termometr na fermentorze wskazuje 13,5 czyli w normie, chociaż liczyłem na 1-2 stopnie mniej, no ale jeszcze w tym tygodniu ma się ochłodzić. Nie tylko piana mi się podoba ale i zapach

    Leave a comment:


  • Pendragon
    replied
    Pojawiły się pierwsze oznaki spienienia, niczym w polskim koncerniaku minutę po nalaniu do szklanki, więc wyniosłem do piwnicy. Temperatura powietrza 11,5. Następna inspekcja rano, jeszcze przed śniadaniem

    Leave a comment:


  • dreads
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon

    Pończochy też?
    Chcesz nosić nachmielone pończochy?

    Leave a comment:


  • Robert13
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gabe
    Ja też chmieliłem granulatem w siateczce, ale gdzieś mi zaginęła jedna i zacząłem bez. Później sobie zdałem sprawę, że przez noc, kiedy brzeczka się chłodzi, nadal ma w środku chmiel, skutkiem czego piwo wyszło bardzo gorzkie... Następnym razem muszę filtrować gorącą brzeczkę przed chłodzeniem, albo wrócić do chmielenia w woreczkach, i nie wiem co lepsze...
    Bez przesady. Goryczka tworzy sie gdy temperatura wynosi 95st.C. i wiecej, natomiast przy chłodzeniu powietrznym, chmieląc na smak, dodawaj chmiel na koniec gotowania, a nie 30 minut przed.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • bastion
    Słowacja. Prievidza, Gorazdovo Nabrezie 50, Camelot Pub.
    bastion
    W 2020 roku zaczął warzyć piwo browar rzemieślniczy Galgenberg mieszczący się w małym miasteczku - Nitrianske Pravno na Słowacji.
    Miałem ochotę tam zaglądnąć, ale po rozmowie z właścicielem okazało się że w dniu w którym mogłem przyjechać, niestety nikt nie pracował. Nie...
    2023-03-01, 00:43
  • dadek
    Chorwacja, Split, Dinka Šimunovića 14a, Pivovara Tap B
    dadek
    Większość turystów odwiedzających Split nie wysuwa nosa poza piękne historyczne stare miasto. A przecież to prawie 200 tysięczne miasto, miejscowi tu normalnie żyją i od niezbyt dawna mają możliwość napić się piwa. Oczywiście chodzi o minibrowary bo wszeobecne w marketach koncernówki...
    2021-09-18, 02:49
  • bastion
    Cypr, Nikozja, Asklipiou 36, Golem Brewhouse.
    bastion
    Można by stwierdzić że browarek ten sam, ale nie ten sam..
    Pebejot opisał wrażenia podczas swojej wizyty w browarku Pivo - https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...o-microbrewery

    Od tego czasu nieco się...
    2023-10-31, 12:39
  • heckler
    Velké Bílovice, Polní 1480, Minipivovar Rychtik
    heckler
    Mini browar Rychtik śmiało można zaliczyć do kategorii mikrusów. Browarek znajduje się w ogrodzie domu rodzinnego w nowo wybudowanym budynku.
    Od 1 czerwca 2024 r. działa już legalnie i warzy się przy użyciu własnej technologii. Michal Švrček, to właściciel, piwowar, oraz były elektryk,...
    2025-06-26, 10:25
  • dadek
    Belgia, Bredene, Duinenstraat 47, Brouwerij Betsy
    dadek
    Bredene to miasteczko gminne sąsiadujące z Ostendą, wystarczy przejechać mostem nad terenami portowymi i kanałami uchodzącej tu do Morza Północnego rzeki Noordgeleed. By dotrzeć do browaru z dworca kolejowego Oostende można to zrobić tramwajem, wykorzystując przebiegającą tędy najdłuższą...
    2024-10-06, 22:38
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...