WBD M&P czyli Macieja i przema potyczki ze słodem

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • przemo70
    † 1970-2019 Piwosz w Raju
    • 2007.05
    • 1501

    #16
    Masakra Koelsch dostał turbokopa, dziś rano wyszedł na spacer Temp. w fermentowni 16,5, w fermentorach spadła do 17,2. Wydaje mi się, że drożdże dopiero teraz odpowiednio się namnożyły i piana powiększyła radykalnie swoją objętość. Mycie fermentorów będzie tragiczne, nie obędzie się chyba bez karchera. W lagerowni temp. stała 12°C , tam nuda, nic nie wyłazi i siedzi cicho w fermentorach
    Save water, drink beer ...

    http://www.parowozy.com.pl/
    http://www.kamery.wolsztyn.pl/
    https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70
      Nie wiem Marusia jak tam u Ciebie, ale u mnie już ładnie fermenci, biały kożuszek pokazał się po ok 12 godz od zadania drożdży, w fermentorach 18,6C na zewnątrz 16,5C
      U mnie też szybko poszło, bo zalałam brzeczkę gęstwą prosto z fermentora po AIPA, które poszło na cichą
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • przemo70
        † 1970-2019 Piwosz w Raju
        • 2007.05
        • 1501

        #18
        Warka #104
        Schwarzbier

        Skład
        pilzneński 12kg
        monachijski 3kg
        karmelowy jasny 2kg
        karmelowy ciemny 2kg
        carafa III 0,85kg

        Zacieranie
        zasyp do 56°C
        52-54°C/10min
        62-63/20min
        72/30min
        77-78->filtracja

        Chmielenie/dodatki
        Hellertau Trad. - 110g/60min
        Hellertau Trad. - 60g/20min
        Hellertau Trad. - 60g/5min

        Drożdże
        Wyeast Urquell Lager
        wyszło 90L, 12°Blg

        Żeby nie marnować czasu podczas warzenia warka #101 poszła w 2 corneliusy i 67 flaszek 0,5l, a warka #102 i #103 zostały przelane na cichą.
        Save water, drink beer ...

        http://www.parowozy.com.pl/
        http://www.kamery.wolsztyn.pl/
        https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

        Comment

        • przemo70
          † 1970-2019 Piwosz w Raju
          • 2007.05
          • 1501

          #19
          Warka #105 25.03.2011r.
          Pilsner Wiosenny

          Skład
          pilzneński 18kg
          monachijski 2kg

          Zacieranie
          52-53/10min
          62-63/30min
          72-73/30min
          78-filtracja

          Chmielenie/dodatki
          Hellertau Trad.+Spalter Select-120g/60min
          Hellertau Trad.+Spalter Select-60g/20min
          lubelski-200g/15min

          Drożdże
          Wyeast 2001 Urquell Lager
          13°Blg
          To ostatni pilsik w tym sezonie, bo podobno ciepełko nadchodzi i czas na górniaki

          Warka #102 poszła w 4 corneliusy i 17 but. 0,5l, a warka #103 w 4 corneliusy i 26 but. 0,5l
          Save water, drink beer ...

          http://www.parowozy.com.pl/
          http://www.kamery.wolsztyn.pl/
          https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

          Comment

          • przemo70
            † 1970-2019 Piwosz w Raju
            • 2007.05
            • 1501

            #20
            Dziś dzień bez warzenia, ale co by wystraszyć pająki w piwnicy, wybrałem się na dół w celu przelania Schwarzbiera na cichą, Blg spadło do 3,5, trochę słabo, ale po cichej może zatrzyma się na 3°Blg. Pilsa nie niepokoiłem, niech grzecznie fermentuje nadal na burzliwej. Temperatura na dole 13°C
            Save water, drink beer ...

            http://www.parowozy.com.pl/
            http://www.kamery.wolsztyn.pl/
            https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

            Comment

            • przemo70
              † 1970-2019 Piwosz w Raju
              • 2007.05
              • 1501

              #21
              Warka #106 8.04.2011 r.
              Koelsch

              Skład
              pilzneński 15kg
              castlecristal 150ebc 0,4kg
              pszeniczny 2kg
              monachijski 0,5kg

              Zacieranie
              zasyp do 44°C
              65-66/30min
              70-72/15min
              77-78->filtracja

              Chmielenie/dodatki
              Hellertau Trad.+Spalter Select-100g/60min
              Hellertau Trad.+Spalter Select-110g/15min

              Drożdże
              Wyeast 2565 Koelsch
              Wyszło 91l/12,5°Blg

              Warka #104 przelana w 4 kegi i 22but/0,5l, słabo odfermentowało, bo tylko do 3,5°Blg. Piwko pomimo braku gazu jest smaczne, jak tylko nagazuje, będzie jeszcze lepsze mam nadzieję. Natomiast warka #105 Pilsner powędrował na cichą, pomiar wykazał, że zjechał do 3°Blg.
              W tym sezonie coś szybko zostały zalane prawie wszystkie kegi zostały jeszcze 4 i w te pójdzie pilsnerek. Trzeba będzie zwiększyć spożycie, co by opróżnić jeszcze kilka beczek do zalania przed zakończeniem sezonu

              Jak zwykle Koelsch wariuje i próbuje zwiać z fermentorów, na razie został skutecznie powstrzymany, przez zebranie piany i zdjęcie dekli z fermentorów
              Save water, drink beer ...

              http://www.parowozy.com.pl/
              http://www.kamery.wolsztyn.pl/
              https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

              Comment

              • przemo70
                † 1970-2019 Piwosz w Raju
                • 2007.05
                • 1501

                #22
                Warka #107 21.04.2011 r.
                Grodzisz

                Skład
                Pszeniczny wędzony 3,5kg dzięki Gerdzio
                pszeniczny 3,5kg

                Zacieranie
                zasyp do 38°C/45min
                63/20min
                72/20min
                po tej przerwie dodana łuska jęczmienna, podziękowania dla wogosza , w celu polepszenia filtracji
                77-78->filtracja

                Chmielenie/dodatki
                Lubelski-50g/60min
                Marynka /szyszka/-46g/5min

                Warka podzielona na dwie części i zadane:
                Fermentor I Wyeast 2565 Koelsch
                Fermentor II gęstwa Grodziszy

                Drożdże
                Warka podzielona na dwie częśc
                Fermentor I Wyeast 2565 Koelsch
                Fermentor II gęstwa Grodziszy
                Wyszło 41l/8°Blg

                Warka #105 przelana w kegi i butelki, a warka #106 przelana na cichą, jak na razie 3°Blg
                Save water, drink beer ...

                http://www.parowozy.com.pl/
                http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                Comment

                • przemo70
                  † 1970-2019 Piwosz w Raju
                  • 2007.05
                  • 1501

                  #23
                  Trochę chcę uzupełnić moje zapiski, ponieważ sezon piwowarski w WBD już pomału się kończy. Warka #106 w dn. 28.04.2011 rozlana w 3 corneliusy i 66 but. 0,5l końcowe Blg 2,5, dziś ten koelsch jest już dość dobrze nagazowany i smaczny. Warka #107 Grodzisz dzisiaj rozlana w butelki i tak: piwo w fermentorze na koelschach zeszło do 3°Blg, natomiast na grodziszach do 2°Blg i mocno gazuje, podczas rozlewu dość mocno się pieniło. Przybyło 79 but/0,5l Na ogólne podsumowanie sezonu przyjdzie czas, dzisiaj już mi się nie chce Teraz czas na degustację, pierwsza większa impreza już w niedzielę po Warsztatach
                  Save water, drink beer ...

                  http://www.parowozy.com.pl/
                  http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                  https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                  Comment

                  • przemo70
                    † 1970-2019 Piwosz w Raju
                    • 2007.05
                    • 1501

                    #24
                    Po dłuuuugiej przerwie, czas rozpocząć sezon 2011/2012
                    Na tapetę poszedł dziś koźlak

                    Warka #108
                    Koźlaczek Wolsztyński

                    Skład
                    pilzneński 5,51kg
                    monachijski 6,35kg
                    special B 0,25kg
                    caraffa III 0,17kg
                    caraamber 0,31kg
                    carawheat 0,40kg

                    Zacieranie
                    45 zasyp
                    52-53/15min
                    62-63/25min
                    72-73/15min
                    78-filtracja

                    Chmielenie/dodatki
                    hellertau trad.-60g/90min
                    hellertau trad.-60g/60min

                    Drożdże
                    Wyeast 2487 Hella-Bock
                    15BLG
                    Save water, drink beer ...

                    http://www.parowozy.com.pl/
                    http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                    https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                    Comment

                    • krys123
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2010.01
                      • 37

                      #25
                      Witam. Przymierzam się do warzenia koźlaka z podobna ilością słodów.
                      Ile litrów?
                      Co robicie z końcową brzeczką - wylejecie czy może jakieś słabe piwko.

                      Comment

                      • przemo70
                        † 1970-2019 Piwosz w Raju
                        • 2007.05
                        • 1501

                        #26
                        Wyszło 39L reszta w kanał, tym razem do zacierania poszło 3l/kg słodu i dlatego mocno wysłodziliśmy do ok 5 Blg, do kolejnego zacieru dam max 2,5L/kg słodu i wtedy nie będziemy tak nisko wysładzać i może coś tam z cienkusza się wysmyczy
                        Save water, drink beer ...

                        http://www.parowozy.com.pl/
                        http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                        https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                        Comment

                        • krys123
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2010.01
                          • 37

                          #27
                          Kurcze, 2,5 l/kg - nie za mało? Ja to wymieszacie? Mieszadło poradzi sobie?
                          Ja planuje wrzucić 13 kg słodu do gara 50 l
                          stosunek woda/słód - 3/1 - coś takiego
                          Munich Lager
                          Warzyliście na tych drożdżach? Coś oni wiadomo?

                          Comment

                          • przemo70
                            † 1970-2019 Piwosz w Raju
                            • 2007.05
                            • 1501

                            #28
                            Mieszadło spokojnie sobie poradzi nawet z zasypem 30 kg, garnek mamy 100L, a na munichach wychodzą dobre piwka
                            Save water, drink beer ...

                            http://www.parowozy.com.pl/
                            http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                            https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                            Comment

                            • przemo70
                              † 1970-2019 Piwosz w Raju
                              • 2007.05
                              • 1501

                              #29
                              Uzupełnienie z zeszłego tygodnia:
                              Warka #109
                              Urbock

                              Skład
                              pilzneński 5,51kg
                              monachijski 6,35kg
                              special B 0,25kg
                              caraffa III 0,17kg
                              caraamber 0,31kg
                              carawheat 0,40kg

                              Zacieranie
                              45 zasyp
                              52-53/15min
                              62-63/25min
                              72-73/15min
                              78-filtracja

                              Chmielenie/dodatki
                              hellertau trad.-60g/90min
                              hellertau trad.-60g/60min

                              Drożdże
                              Wyeast 2487 Hella-Bock
                              15BLG

                              A dzisiaj :
                              kolejna warka popełniona, wreszcie coś od Trappistów
                              Warka #110
                              Belgian Blond

                              Skład
                              pilzneński 12kg
                              monachijski 0,80kg
                              cara 50ebc 1kg
                              Cukier trzcinowy 1kg

                              Zacieranie
                              62-63/30min
                              72-73/40min
                              78-filtracja

                              Chmielenie/dodatki
                              styrian g.-80g/60min
                              lubelski-80g/15min
                              styrian g.60g/5min

                              Drożdże
                              Wyeast 1388 Belgian Strong
                              Dostałem 41L, 16,5°Blg

                              Koźlaczek Wolsztyński zszedł do 4°Blg i został zabutelkowany z dodatkiem 3,5g cukru/0,5L
                              Urbock nadal na burzliwej 6°Blg
                              Last edited by Seta; 2011-11-07, 13:37.
                              Save water, drink beer ...

                              http://www.parowozy.com.pl/
                              http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                              https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                              Comment

                              • Seta
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2002.10
                                • 6964

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70
                                Uzupełnienie z zeszłego tygodnia:
                                Warka #108
                                Koźlaczek Wolsztyński
                                (...)
                                Koźlaczek Wolsztyński zszedł do 4°Blg i został zabutelkowany z dodatkiem 3,5g cukru/0,5L
                                Urbock nadal na burzliwej 6°Blg
                                Rozumiem, że Urbock nr 109, to ta warka opisana powyżej, ino z pomyłkiem z nagłówku?
                                Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                                Comment

                                Przetwarzanie...