Masakra Koelsch dostał turbokopa, dziś rano wyszedł na spacer Temp. w fermentowni 16,5, w fermentorach spadła do 17,2. Wydaje mi się, że drożdże dopiero teraz odpowiednio się namnożyły i piana powiększyła radykalnie swoją objętość. Mycie fermentorów będzie tragiczne, nie obędzie się chyba bez karchera. W lagerowni temp. stała 12°C , tam nuda, nic nie wyłazi i siedzi cicho w fermentorach
WBD M&P czyli Macieja i przema potyczki ze słodem
Collapse
X
-
Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile -
U mnie też szybko poszło, bo zalałam brzeczkę gęstwą prosto z fermentora po AIPA, które poszło na cichąComment
-
Warka #104
Schwarzbier
Skład
pilzneński 12kg
monachijski 3kg
karmelowy jasny 2kg
karmelowy ciemny 2kg
carafa III 0,85kg
Zacieranie
zasyp do 56°C
52-54°C/10min
62-63/20min
72/30min
77-78->filtracja
Chmielenie/dodatki
Hellertau Trad. - 110g/60min
Hellertau Trad. - 60g/20min
Hellertau Trad. - 60g/5min
Drożdże
Wyeast Urquell Lager
wyszło 90L, 12°Blg
Żeby nie marnować czasu podczas warzenia warka #101 poszła w 2 corneliusy i 67 flaszek 0,5l, a warka #102 i #103 zostały przelane na cichą.Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profileComment
-
Warka #105 25.03.2011r.
Pilsner Wiosenny
Skład
pilzneński 18kg
monachijski 2kg
Zacieranie
52-53/10min
62-63/30min
72-73/30min
78-filtracja
Chmielenie/dodatki
Hellertau Trad.+Spalter Select-120g/60min
Hellertau Trad.+Spalter Select-60g/20min
lubelski-200g/15min
Drożdże
Wyeast 2001 Urquell Lager
13°Blg
To ostatni pilsik w tym sezonie, bo podobno ciepełko nadchodzi i czas na górniaki
Warka #102 poszła w 4 corneliusy i 17 but. 0,5l, a warka #103 w 4 corneliusy i 26 but. 0,5lSave water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profileComment
-
Dziś dzień bez warzenia, ale co by wystraszyć pająki w piwnicy, wybrałem się na dół w celu przelania Schwarzbiera na cichą, Blg spadło do 3,5, trochę słabo, ale po cichej może zatrzyma się na 3°Blg. Pilsa nie niepokoiłem, niech grzecznie fermentuje nadal na burzliwej. Temperatura na dole 13°CSave water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profileComment
-
Warka #106 8.04.2011 r.
Koelsch
Skład
pilzneński 15kg
castlecristal 150ebc 0,4kg
pszeniczny 2kg
monachijski 0,5kg
Zacieranie
zasyp do 44°C
65-66/30min
70-72/15min
77-78->filtracja
Chmielenie/dodatki
Hellertau Trad.+Spalter Select-100g/60min
Hellertau Trad.+Spalter Select-110g/15min
Drożdże
Wyeast 2565 Koelsch
Wyszło 91l/12,5°Blg
Warka #104 przelana w 4 kegi i 22but/0,5l, słabo odfermentowało, bo tylko do 3,5°Blg. Piwko pomimo braku gazu jest smaczne, jak tylko nagazuje, będzie jeszcze lepsze mam nadzieję. Natomiast warka #105 Pilsner powędrował na cichą, pomiar wykazał, że zjechał do 3°Blg.
W tym sezonie coś szybko zostały zalane prawie wszystkie kegi zostały jeszcze 4 i w te pójdzie pilsnerek. Trzeba będzie zwiększyć spożycie, co by opróżnić jeszcze kilka beczek do zalania przed zakończeniem sezonu
Jak zwykle Koelsch wariuje i próbuje zwiać z fermentorów, na razie został skutecznie powstrzymany, przez zebranie piany i zdjęcie dekli z fermentorówSave water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profileComment
-
Warka #107 21.04.2011 r.
Grodzisz
Skład
Pszeniczny wędzony 3,5kg dzięki Gerdzio
pszeniczny 3,5kg
Zacieranie
zasyp do 38°C/45min
63/20min
72/20min
po tej przerwie dodana łuska jęczmienna, podziękowania dla wogosza , w celu polepszenia filtracji
77-78->filtracja
Chmielenie/dodatki
Lubelski-50g/60min
Marynka /szyszka/-46g/5min
Warka podzielona na dwie części i zadane:
Fermentor I Wyeast 2565 Koelsch
Fermentor II gęstwa Grodziszy
Drożdże
Warka podzielona na dwie częśc
Fermentor I Wyeast 2565 Koelsch
Fermentor II gęstwa Grodziszy
Wyszło 41l/8°Blg
Warka #105 przelana w kegi i butelki, a warka #106 przelana na cichą, jak na razie 3°BlgSave water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profileComment
-
Trochę chcę uzupełnić moje zapiski, ponieważ sezon piwowarski w WBD już pomału się kończy. Warka #106 w dn. 28.04.2011 rozlana w 3 corneliusy i 66 but. 0,5l końcowe Blg 2,5, dziś ten koelsch jest już dość dobrze nagazowany i smaczny. Warka #107 Grodzisz dzisiaj rozlana w butelki i tak: piwo w fermentorze na koelschach zeszło do 3°Blg, natomiast na grodziszach do 2°Blg i mocno gazuje, podczas rozlewu dość mocno się pieniło. Przybyło 79 but/0,5l Na ogólne podsumowanie sezonu przyjdzie czas, dzisiaj już mi się nie chce Teraz czas na degustację, pierwsza większa impreza już w niedzielę po WarsztatachSave water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profileComment
-
Po dłuuuugiej przerwie, czas rozpocząć sezon 2011/2012
Na tapetę poszedł dziś koźlak
Warka #108
Koźlaczek Wolsztyński
Skład
pilzneński 5,51kg
monachijski 6,35kg
special B 0,25kg
caraffa III 0,17kg
caraamber 0,31kg
carawheat 0,40kg
Zacieranie
45 zasyp
52-53/15min
62-63/25min
72-73/15min
78-filtracja
Chmielenie/dodatki
hellertau trad.-60g/90min
hellertau trad.-60g/60min
Drożdże
Wyeast 2487 Hella-Bock
15BLGSave water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profileComment
-
Wyszło 39L reszta w kanał, tym razem do zacierania poszło 3l/kg słodu i dlatego mocno wysłodziliśmy do ok 5 Blg, do kolejnego zacieru dam max 2,5L/kg słodu i wtedy nie będziemy tak nisko wysładzać i może coś tam z cienkusza się wysmyczySave water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profileComment
-
Mieszadło spokojnie sobie poradzi nawet z zasypem 30 kg, garnek mamy 100L, a na munichach wychodzą dobre piwkaSave water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profileComment
-
Uzupełnienie z zeszłego tygodnia:
Warka #109
Urbock
Skład
pilzneński 5,51kg
monachijski 6,35kg
special B 0,25kg
caraffa III 0,17kg
caraamber 0,31kg
carawheat 0,40kg
Zacieranie
45 zasyp
52-53/15min
62-63/25min
72-73/15min
78-filtracja
Chmielenie/dodatki
hellertau trad.-60g/90min
hellertau trad.-60g/60min
Drożdże
Wyeast 2487 Hella-Bock
15BLG
A dzisiaj :
kolejna warka popełniona, wreszcie coś od Trappistów
Warka #110
Belgian Blond
Skład
pilzneński 12kg
monachijski 0,80kg
cara 50ebc 1kg
Cukier trzcinowy 1kg
Zacieranie
62-63/30min
72-73/40min
78-filtracja
Chmielenie/dodatki
styrian g.-80g/60min
lubelski-80g/15min
styrian g.60g/5min
Drożdże
Wyeast 1388 Belgian Strong
Dostałem 41L, 16,5°Blg
Koźlaczek Wolsztyński zszedł do 4°Blg i został zabutelkowany z dodatkiem 3,5g cukru/0,5L
Urbock nadal na burzliwej 6°BlgLast edited by Seta; 2011-11-07, 13:37.Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profileComment
-
Rozumiem, że Urbock nr 109, to ta warka opisana powyżej, ino z pomyłkiem z nagłówku?Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.Comment
Comment