Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Bartek warzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • fidoangel
    Senior
    • 07-2005
    • 3489

    #16
    Masz, masz...
    Zrób tak jak robią inni i będziesz zadowolony. Zrobisz jak mówisz i nie będziesz zadowolony. Gdzie się śpieszysz? Myślisz, że jak szybciej zabutelkujesz to szybciej bedzie dobre? Nie odkrywaj na nowo Ameryki.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • eldorado
      Junior
      • 02-2011
      • 16

      #17
      Musiał bym przelac wszystko do gara zaciernego uprzednio go dezynfekujac, potem umyc fermentor zdezynfekowac i przelac do niego na cichą, nie uważasz że sporo podnosi ten zabieg ryzyko zakażenia ? Naczytałem się o wadach braku cichej i butelkowaniu bez niej, jednakże są ludzie, którzy tak robią, jak już wspomniałem wyżej to moja pierwsza warka więc chcę rownież miec porownanie pomiedzy brakiem cichej i fermentacją z nią ( nastepne piwko zrobie juz z cichą bo zakupie dodatkowy fermentor)
      Last edited by eldorado; 02-03-2011, 19:23.

      Comment

      • TomX
        Senior
        • 09-2004
        • 1035

        #18
        Potrzymaj piwo w tym samym fermentorze jeszcze tydzień, może nawet dziesięć dni, bez przelewania, mierzenia Blg i podglądania fermentacji - jak na razie wszystko idzie w dobrą stronę. Jak zbytnio się pośpieszysz z rozlewaniem piwa do butelek to radzę zakładać kamizelkę kuloodporną i hełm z przyłbicą przy każdym ruszaniu butelek.
        Piwo, góry, jaskinie... tego mi trzeba!

        I Ty bądź bohaterem w swoim domu - zostań piwowarem domowym! :)

        Comment

        • eldorado
          Junior
          • 02-2011
          • 16

          #19
          Dzięki za cenne rady, jak tylko zakupie dodatkowe fermentory na cichą będę ją stosował jak na razie w planach kasa na ubezpieczenie auta i nowe opony :/ potrzymam na burzliwej w sumie 10 dni potem przeleje do butelek dodając 3g cukru na butelkę mam nadzieję, że nie będę miał VIETKONG'u w piwnicy

          Comment

          • eldorado
            Junior
            • 02-2011
            • 16

            #20
            WARKA NR II ALT 11,5 BLG (zestaw z centrum piwowarstwa) na 10 litrów piwa

            * Słód monachijski 1,75 kg
            * Słód karmelowy jasny 0,15 kg
            * Chmiel Marynka, granulat, 25 g
            * drożdże safbrew S33

            Zacieranie :

            62°C - 40 min
            72°C - 30 min

            Czas gotowania:

            50 min

            Chmielenie :

            Marynka 15g 50min
            Marynka 10g 10min

            Wszystko poszło całkiem sprawnie poza faktem że uzyskałem tylko 8 BLG. Za tydzień planuje powtórzyć to piwko, macie jakieś sugestie co mogłem zrobić źle ?
            Last edited by eldorado; 07-03-2011, 16:37.

            Comment

            • toto
              Senior
              • 12-2006
              • 949

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika eldorado Wyświetlenie odpowiedzi
              Czas gotowania:

              50 min

              Chmielenie :

              Marynka 15g 50min
              Marynka 10g 10min

              Wszystko poszło całkiem sprawnie poza faktem że uzyskałem tylko 8 BLG. Za tydzień planuje powtórzyć to piwko, macie jakieś sugestie co mogłem zrobić źle ?
              Musiałbyś napisać ile otrzymałeś (czy faktycznie 10 l), ile i jak wysładzałeś. Mógłbyś też dłużej pogotować niż te 50 minut - otrzymasz mniej piwa, ale bardziej ekstraktywnego (bo więcej wody odparuje).

              Comment

              • eldorado
                Junior
                • 02-2011
                • 16

                #22
                do zacierania użyłem 6 litrów wody do wysładzania 7 ( nie pamiętam jaką roboczą nazwę ma ta metoda , dolewałem po troszku uprzednio podgrzanej wody do 78 °C) otrzymałem 11 litrów.
                Last edited by eldorado; 07-03-2011, 16:59.

                Comment

                • toto
                  Senior
                  • 12-2006
                  • 949

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika eldorado Wyświetlenie odpowiedzi
                  do zacierania użyłem 6 litrów wody do wysładzania 7 ( nie pamiętam jaką roboczą nazwę ma ta metoda , dolewałem po troszku uprzednio podgrzanej wody do 78 °C) otrzymałem 11 litrów.
                  Po wyliczeniu wydajności wychodzi 47-48%. To trochę mało.
                  Czy robiłeś próbę jodową? Czy podczas podgrzewania przed drugą przerwą nie uciekła Ci temperatura w rejon około 80°C? To by zdezaktywowało enzymy i spowodowało pozostanie nierozłożonej skrobi (negatywna próba jodowa wykluczałaby tą możliwość).
                  Wydaje mi się ponadto, że zbyt mało wysładzałeś (czy sprawdzałeś Blg wód wysłodkowych na koniec filtracji?) oraz za słabo i za krótko gotowałeś (z użytych 13 l wody otrzymałeś 11 l brzeczki, co przy uwzględnieniu odparowania podczas zacierania i gotowania sugerowałoby, że młóto pozostało po filtracji suche, a to niemożliwe).
                  Jest też możliwość, że słód był grubo ześrutowany, co zawsze obniża wydajność.

                  Comment

                  • eldorado
                    Junior
                    • 02-2011
                    • 16

                    #24
                    Czy robiłeś próbę jodową?
                    tak robiłem próbę jodową
                    Czy podczas podgrzewania przed drugą przerwą nie uciekła Ci temperatura w rejon około 80°C?
                    temperatura nie przekroczyła 78°C
                    czy sprawdzałeś Blg wód wysłodkowych na koniec filtracji?
                    na koniec filtracji mialem BLG 7 po zakończeniu chmielenia 8
                    Jest też możliwość, że słód był grubo ześrutowany
                    słód był dość rzadko ześrutowany (czytając o grubości śrutowania dochodze do wniosku że Centrum Piwowarstwa śrutuje za rzadko)

                    Comment

                    • jacer
                      Senior
                      • 03-2006
                      • 9875

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika eldorado Wyświetlenie odpowiedzi
                      macie jakieś sugestie co mogłem zrobić źle ?
                      No jak to co źle? Za mało słodu.
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • anteks
                        maruda
                        • 08-2003
                        • 10738

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                        No jak to co źle? Za mało słodu.
                        Dlaczego za mało ?
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • jacer
                          Senior
                          • 03-2006
                          • 9875

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                          Dlaczego za mało ?
                          QBrew wylicza zamało, minimalnie ale jednak za mało. Zwłaszcza dla poczatkującego. Bezpieczniej by było 2,1kg, zacieranie w 6litrach, wysładzanie 6l i powinno wyjść.
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • anteks
                            maruda
                            • 08-2003
                            • 10738

                            #28
                            Trzeba napisać do CP że początkującym maja robic zestawy +10%
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • eldorado
                              Junior
                              • 02-2011
                              • 16

                              #29
                              W następną niedzielę powtórzę imprezę, użyje 6 litrów do zacierania i 6L do wysładzania. Jakie czasy proponujecie ?

                              Comment

                              • Marusia
                                Senior
                                • 02-2001
                                • 20211

                                #30
                                Centrum Piwowarstwa nie śrutuje "za rzadko", cokolwiek by to nie znaczyło

                                Z naszych zestawów większości piwowarów wychodzi piwa więcej, niż zakładane w przepisie, a nie odwrotnie.
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎