31 marzec
Pora na resztki po średniowieczu.
Warka 38-Drought Traditional Coopersa + wywar z 30gr kolendry .
16l 11blg
drożdże MauriBrew po IPA.
Do butelek poszła IRA 36x 0.5l
Jakoś Weizenbock kiepsko fermentuje-mija 14 dzień na burzliwej (bulka sobie co jakiś czas)a zszedł z 18blg na 6 . w ciągu ostatnich 3 dni zszedł jednak o 1blg.W smaku trochę za słodki.Rozkołysałem go trochę dzisiaj,poczekam parę dni i na cichą.
65st-30min
72st-40min-próba ok
78 wysładzanie
wyszło 34l 14blg
Chmielenie
40g Marynka -60min
25gLubelski 20min
25g Lubelski 10min
Wyszło 17l 18blg.
Litrażu trochę mało -ok 2l poszło z gara przy zagotowaniu,mój błąd nie dopilnowałem.
Drożdże Safale s-04 rozsypane po napowietrzonej brzeczce o temp 21st
Fermentacja w 20st.
Warka 47-imbirek
Bez zasypu-puszka Coopersa 20l-7blg.
Warka 48-ostatnia puszka -Australian Pale Ale na słodzie BA zamiast cukru + 40g Lubelskiego zagotowanego w 1l wody dodanego do brzeczki..20l 11blg
Pilzneński 5kg
66st-30min
72st-40min
Warka 49-Malina
wysładzanie-23l-13blg
Marynka 40g-60min
Lubelski-40g-10min
dodano 2l soku malinowego z Lidla + 2l wody przegotowanej
20l-12blg
Się chłodzi
Planowane drożdże s-04
Warka 50 Malinka
wysładzanie-20l-6blg
Po zagotowaniu dodano 3l soku malinowego z Lidla
20g Marynki -60min
40g Lubelskiego 10 min
Po chmieleniu dolano 3l przegotowanej wody.
zostało 20l-6blg
Na zimno 20g lubelskiego
drożdże 14g po puszkach Coopersa.
Ostatnia zmiana dokonana przez crocco; 2012-06-17, 21:23.
Warka 41.KsiężycowyStrong?)
Po zasypie nie wiem co to będzie ale coś wyszło.
Wyszło 17l 18blg.
Drożdże Safale s-04 rozsypane po napowietrzonej brzeczce o temp 21st
Fermentacja w 20st.
Jak dały radę drożdże w ten sposób zadane do takiej mocnej brzeczki?
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Po 109 latach piwnej posuchy w Kojetinie od zeszłego roku znowu warzy się piwo. Browar i to spory browar, warzy od 2021 roku, natomiast restauracja, kręgielnia ma ruszyć, być może pod koniec tego roku. Póki co w środku trwają prace wykończeniowe, a i na zewnątrz elewacja nie jest jeszcze...
Kolejne z tajemniczych piwnych miejsc na mapie Kijowa.
Winetime to firma zajmująca się dystrybucją napojów alkoholowych i nie tylko. Nazwa sugerowała by, że głównym punktem programu jest u nich wino. Jednak to nie jest tak do końca.
W 2019 roku postanowili urozmaicić ofertę o...
Gdy w jedynym sensownym browarze (nie warzącym kölschów) Braustelle w Köln https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...59#post2335759 spróbujemy już wszystkich piw, a chcemy jeszcze wypić coś ciekawego, w ciągu niecałej pół godziny jazdy pociągiem możemy przemieścić się do Bonn. Funkcjonują...
Patrząc na mapę można by pomyśleć, że Brandýs nad Labem-Stará Boleslav to w sumie dwa oddzielne miasta rozdzielone rzeką Łaba, ale od 1960 roku jest to jedno miasto posiadające drugą najdłuższą, oficjalną nazwę wśród obecnych miast w Czechach. Jeżeli popatrzymy na oba miasta poprzez...
Do Merklína nie dojedziemy pociągiem, choć taka stacja kolejowa znajduje się na sieci kolejowej České Republiky. Jednak jest zupełnie gdzie indziej bo koło Karlových Varů. Ten Merklín z browarkiem znajduje się około 30 km na południe od Pilzna, dojazd zapewniają autobusy ze stacji kolejowej...
Comment