Fermentacja Kolsch - Pytania

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • krolewskiptak
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.02
    • 9

    #1

    Fermentacja Kolsch - Pytania

    Witam,

    Mam pytanie dotyczące piwa Kolsch - w instrukcji było podane że fermentacja powinna odbywać się w temp. około 18 C czy temp. w okolicach 10-15 C może być ?
    Jak długo powinna trwać fermentacja ?
    Jaką wartość powinien wskazywać areometr po zakończeniu fermentacji ?

    Z góry dzięki za odpowiedzi.
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    1. powinna trwać tak długo aż nie przefermentuje do końca
    2. Tego nikt nie wie, bo niewiadomo jak zatarłeś.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #3
      Jeśli chodzi o pytanie nr 1 to zależy, jakie masz do tego drożdże - na saszetce będzie informacja, w jakim zakresie temperatur pracują.
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • krolewskiptak
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2010.02
        • 9

        #4
        Witam,
        Surowce:
        Słód pilzneński 3,7kg
        Słód pszeniczny 0,5 kg
        Chmiel hallertau spalt selekt 60g
        Drożdze safbrew S-33

        Po gotowaniu brzeczki areometr wskazywał 11,5°Blg
        Po 6 dniach mój areometr wskazuje 3,5° Blg czy mogę już przelewać na fermentacje cichą czy mam jeszcze poczekać parę dni ?

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #5
          Poczytaj kołyske piwowarską, bo zadajesz pytania, jakbyś wogóle niczego nie czytał.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • Kamil97
            Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
            Kamil97
            Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
            W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
            2023-04-05, 17:59
          • Zaiksik
            Trudne początki
            Zaiksik
            Witam
            Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
            Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
            Wszystko...
            2024-08-27, 18:13
          • RomaNzRumunii
            Kolsch temperatura fermentacji
            RomaNzRumunii
            Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
            2023-11-25, 22:07
          • RomaNzRumunii
            Vienna lager bardzo wolną fermentacja
            RomaNzRumunii
            Witam wszystkich serdecznie, mój drugi brewkit, jak w tytule Vienna lager z Gozdawy, do tego pucha słodu zamiast cukru(za radami kolegów z forum) no i trochę się zamuliłem i dodałem 1 kg glukozy (nie wiem czy nie przesadziłem). Drożdże z zestawu, według producenta fermentują nawet w 14...
            2022-01-25, 17:05
          • balon91
            Zatrzymana fermentacja??
            balon91
            Witam serdecznie.
            W piątek nastawiłem swoje pierwsze piwo z brewkitu.
            postanowiłem dzisiaj sprawdzić BLG, fermentacja wydaje się że ustała. Chciałem się upewnić czy wszystko jest ok i w sobotę miało być przelane do drugiego pojemnika na cichą.

            Niestety przez moją niecierpliwość...
            2021-07-14, 16:39
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...