Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Badger's Brewery czyli Borsuk warzy.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • xborsuk
    Senior
    • 01-2011
    • 133

    #91
    Warka 29

    Wreszcie RIS. W międzyczasie wymieniłem trochę sprzętu mimo, że długo nieużywany. Częstotliwość warzenia dramatycznie spadła ale potrzeba zapisywania warek na tym forum wciąż mocna. Wczoraj:

    15 litrów wody. W trakcie zacierania dodałem jeszcze ok. 2 litrów.
    zasyp:
    - 5,00 kg. Pale Ale
    - 1,00 kg. Abbey Malt
    - 0,40 kg. płatki błyskawiczne orkiszowe
    - 0,25 kg. jęczmień palony
    - 0,25 kg. Carafa Special III

    zacieranie:
    - 67*C -> 63*C - 60 min.
    - 76*C - mash out

    filtracja i wysładzanie:
    12 litrów wody. Na początku kapało 25. blg., w sumie nakapało 18 blg.

    gotowanie/chmielenie
    - 18 g. Eureka! + 48 g. Mosaic - 60 min.
    + 1,7 płynnego jasnego ekstraktu słodowego

    Po gotowaniu i chłodzeniu uzbierało się 19 litrów 25,5 blg. Zadane uwodnione dwie paczki US-05. Czekamy.
    w butelkach: RIS
    fermentuje: APA, wędzone
    w planach: bawarska pszenica

    Comment

    • xborsuk
      Senior
      • 01-2011
      • 133

      #92
      ad. Warka 29

      RIS po trzech tygodniach jednej fermentacji zszedł do 8 blg. Poszedł do małych butelek bez dodatkowych drożdży - mam nadzieję, że się nagazuje.
      w butelkach: RIS
      fermentuje: APA, wędzone
      w planach: bawarska pszenica

      Comment

      • xborsuk
        Senior
        • 01-2011
        • 133

        #93
        Warka 30

        No to żeby nie wyjść z wprawy, poćwiczyć i utrwalić styl dziś warzył się RIS 2.0. 7,5 kg. słodów poszło do 19,5 litrów wody.

        zasyp:
        - 5,00 kg. Pale Ale
        - 2,00 kg. wędzony drewnem wiśni
        - 0,25 kg. jęczmień palony
        - 0,25 kg. Carafa Special III

        zacieranie:
        - 67*C -> 64*C - 60 min.
        - 76*C - mash out

        filtracja i wysładzanie:
        12 litrów wody i do samego spodu - w sumie 24 litry. Na początku 22. blg., przed gotowaniem 18 blg.

        gotowanie/chmielenie
        - 88 g. Iunga - 60 min.
        + 1,7 płynnego ciemnego ekstraktu słodowego

        Po "odcedzeniu" w fermentorze zostało 21 litrów brzeczki o gęstości 25 blg. (wydajność warzelni utrzymana na poziomie 79%). Dwie saszetki US-05. Czekając na przebieg fermentacji zastanawiam się czy chmielić na zimno Mosaic`iem. ???
        w butelkach: RIS
        fermentuje: APA, wędzone
        w planach: bawarska pszenica

        Comment

        • xborsuk
          Senior
          • 01-2011
          • 133

          #94
          Warka 31

          Po dwóch wersjach RISa przyszła kolej na coś lżejszego. Wiosna zaczyna powoli przedzierać się przez zalegające hałdy błota pośniegowego. Ani się człowiek obejrzy a trzeba się będzie orzeźwiać jasnym, aromatycznym, chmielowym APA. W piątek, 17-tego było tak:

          Zasyp (do 18 litrów wody z Lidla):
          - 3,25 kg. Pale Ale
          - 0,60 kg. Pszeniczny
          - 0,50 kg. Abbey Malt (mój ulubiony  )

          zacieranie:
          - 64*C -> 60*C - 40 min.
          - 72*C -> 69*C - 20 min.
          - 76*C - mash out

          filtracja i wysładzanie:
          Wysładzanie w trzech etapach. W sumie zużyte 12 litrów wody (z Lidla). Na początku leciało 17 blg., przed gotowaniem w garze ok 24 litry 12,5 blg.

          gotowanie/chmielenie
          - 25 g. Mosaic - 60 min.
          - 15 g. Mosaic - 10 min.
          - 10 g. Mosaic - 0 min.

          Ku mojemu zdziwieniu po odparowaniu w czasie gotowania i pozbyciu się chmielin w fermentorze znalazło się 20 litrów „czternastki” co BeerSmith wskazuje jako 90% wydajność warzelni!!! Myślę, że to efekt stopnia ześrutowanego słodu Pale Ale, który tym razem dostarczył Browar Olbracht via Centrum Edukacji Browarniczej. Standardowo suche US-05. Cicha będzie przebiegać w towarzystwie 50g Citry.
          w butelkach: RIS
          fermentuje: APA, wędzone
          w planach: bawarska pszenica

          Comment

          • xborsuk
            Senior
            • 01-2011
            • 133

            #95
            Warka 32

            Tym razem miało być dymione z drewnianą wkładką po beczce z whiskey. Ale jak się okazało 54% zasypu słodów dymionych nie gwarantuje aromatu wędzonego. Co by z poniższego nie wyszło powinno być pijalne

            Zasyp (do 20 litrów wody):
            - 1,70 kg. Pale Ale
            - 1,00 kg. Słód Whiskey (Belgia)
            - 1,00 kg. Słód wędzony wiśnią (Polska)
            - 1,00 kg. Słód wędzony Stainbach (Niemcy)
            - 0,50 kg. Caramunich II
            - 0,40 kg. Pszeniczny

            zacieranie:
            - 63*C - 30 min.
            - przez 20 min. podnoszenie temp. do 71*C
            - 71*C – 20 min.
            - 77*C - mash out

            filtracja i wysładzanie:
            Standardowo wysładzanie przy użyciu 12 litrów wody. Na początku leciało 18 blg., przed gotowaniem w garze ok 24 litry 13 blg.

            gotowanie/chmielenie
            - 20 g. Marynka - 60 min.
            - 12 g. Iunga - 60 min.
            - 22 g. Oktawia - 20 min.

            Po wszystkim wyszło 21 litrów „piętnastki”. Aromatu dymu brak, no może jakiś subtelny. Ciekawe czy fermentacja wydobędzie go bardziej. Cichej nie będzie. Po fazie wysokich krążków dodam dębowe płatki, które od miesiąca moczą się w whisky. Drożdże to gęstwa z poprzedniej warki.
            w butelkach: RIS
            fermentuje: APA, wędzone
            w planach: bawarska pszenica

            Comment

            Przetwarzanie...
            X
            😀
            🥰
            🤢
            😎
            😡
            👍
            👎