Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browar w Kobiórze C&O

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • korbicz
    Senior
    • 06-2008
    • 170

    #16
    I jak wyszło to dyniowe? Nie dodałeś żadnych przypraw?
    Pytam, bo sam się przymierzam do takiego ale planuję dodać przyprawy typu cynamon, gałka muszkatałowa i goździki tylko nie mam pojęcia ile tych rzeczy dodać.

    Comment

    • acjon
      Member
      • 03-2011
      • 61

      #17
      Zapomniałem dopisać, przyprawy oczywiście były:

      2 łyżeczki cynamonu, 1 imbiru, 1 gałki muszkatołowej, parę kulek ziela angielskiego i kilka goździków; wrzucone na ostatnie 5 minut gotowania

      Jak wyszło no cóż, nie kosztowałem, ale wszystko przebiegło bez problemu. Filtracja mimo że bez żadnych wspomagaczy poszła łatwo, a tego się obawiałem najbardziej. Jak za parę dni będę zlewał na cichą to napiszę jak w smaku. Blachy w piekarniku nie mogę doczyścić więc zalecałbym jednak jakieś naczynie żaroodporne, folia to był kiepski to pomysł..

      Comment

      • acjon
        Member
        • 03-2011
        • 61

        #18
        Dziś przelewam Pumpkina na cichą, drożdże zjadły do 3,5 blg. Nie wyczuwam przypraw, chyba zbyt ostrożnie ich nasypałem.

        Comment

        • gum1s
          Junior
          • 08-2008
          • 1

          #19
          To dodaj przypraw na cichej

          Comment

          • acjon
            Member
            • 03-2011
            • 61

            #20
            Dziś piwo zabutelkowane do 21 półlitrowych butelek i 6 bączków. Młode piwo jest już teraz smaczne, z tylko delikatnie korzennym aromatem. Co ciekawe została spora warstwa gęstwy na dnie fermentatora, a piwo strasznie się pieniło przy rozlewie. Pierwszy raz coś takiego mi się zdarzyło, czyżby fermentacja na burzliwej wcale nie zatrzymała się na 3,5 blg?

            Cukru sypałem do każdej butelki wg miarki ze sklepu CP.

            edit: nie zdecydowałem się na dosypanie przypraw na cichą, pomyślałem że może z czasem się wyrobi
            Last edited by acjon; 26-11-2012, 20:06.

            Comment

            • acjon
              Member
              • 03-2011
              • 61

              #21
              warka 8 - Dyniowe wyszło bardzo fajnie, powiedziałbym że jest to coś między Dyniamitem a Nacked Mummy, czuć przyprawy w aromacie za to smak bardziej ejlowy, jestem bardzo zadowolony i na pewno powtórzę to piwo za rok.

              W weekend po sylwestrze planuje 25l mocno chmielonego Pilsa (11):
              4,5 kg Pilzneński
              0,5 kg Wiedeński

              50 g Maryna szyszka na goryczke
              65 g Saaz na smak i aromat (20g na zimno)
              W34/70

              Nie będzie przechmielony?

              Comment

              • gobong
                Senior
                • 04-2005
                • 658

                #22
                Raczej nie.

                Comment

                • acjon
                  Member
                  • 03-2011
                  • 61

                  #23
                  warka 9 - Pils Niedzielny

                  Zasyp:
                  4,5 kg - pilzneński (Strzegom)
                  0,4 kg - wiedeński (Strzegom)
                  2 garstki - karmelowy czerwony (Strzegom)

                  Zacieranie:
                  50°C - wsypanie słodu
                  55°C - 10 min
                  63°C - 20 min
                  69-72°C - 45 min

                  Gotowanie 75min:
                  60 min - 50g Marynka (szyszka)
                  23 min - 10g Saaz, 10g Lubelski
                  10 min - 20g Saaz
                  3 min - 20g Saaz (jednak będzie bez chmielenia na zimno)

                  Po odjęciu chmielin wyszło 22l i aż 13° plato, więc dolałem przegotowanej wody do 25l. Myślę że będzie te założone 11. Tak wysoki balling strasznie mnie zaskoczył bo zawsze miałem problem z wydajnością, a tu jak nazłość - wyjątkowo chciałem słabsze piwko (11°) a tu po gotowaniu miałem 13°. Drożdże W34/70 zadane w około 24°C (wcześniej uwodnione). Piwko teraz czeka w przedpokoju (ok. 21°C) i jutro wieczorem pewnie do lodówki. Mój pierwszy dolniak Pozdrawiam

                  Comment

                  • acjon
                    Member
                    • 03-2011
                    • 61

                    #24
                    Dziś od 15 godziny już wysoka beżowa piana, a po 24h od zadanie drożdży przeniosłem piwo do 10°C.

                    Comment

                    • acjon
                      Member
                      • 03-2011
                      • 61

                      #25
                      Pils rozlany do 49 butelek 0,5l, do każdej butelki poszła średnia miarka cukru (plastikowa miarka z CP), póki co w smaku bardzo dobry. Piwko poleży tydzień w 19 stopniach C i potem do lodówki.
                      Last edited by acjon; 03-02-2013, 09:29.

                      Comment

                      • acjon
                        Member
                        • 03-2011
                        • 61

                        #26
                        warka 11 - Lager Wiedeński

                        Dzisiaj Lager Wiedeński 13 blg (w założeniu)

                        Zasyp:
                        2,8 kg - słód wiedeński
                        0,3 kg - słód karmelowy czerwony
                        0,2 kg - słód pilzneński
                        0,2 kg - słód caramunich II
                        0,15 kg - słód melanoidynowy

                        trwa zacieranie:

                        55°C - wsypanie słodu
                        52°C - 10 min
                        63-61°C - 40 min
                        72°C - 20 min
                        78°C

                        Chmielenie:

                        25g - 60 min Hallertauer Mittelfrüh
                        10g - 20 min Hallertauer Mittelfrüh

                        Drożdże z odzysku W34/70

                        Coś dziwnego działo się z garnkiem, zagapiłem się i zacier trochę się przypalił na dnie.. mam nadzieję że obejdzie się bez konsekwencji. Garnek podczas podgrzewania wybrzuszył się na dnie robiąc 'jajo' na ponad 1cm pierwszy raz coś takiego widziałem, potem wrócił do normalnych rozmiarów, no a przypalenie zostało.

                        Miesiąc temu warka 10 - AIPA na wyjeździe, ale nie mam notatek.

                        Comment

                        • acjon
                          Member
                          • 03-2011
                          • 61

                          #27
                          Aha, oddam ok. 0,7 kg ześrutowanego słodu melanoidynowego za domowe piwko Nie mam zamiaru nic teraz warzyć a szkoda żeby się zepsuł, data ważności marzec 2013, Wrocław Kamienna.

                          Comment

                          • acjon
                            Member
                            • 03-2011
                            • 61

                            #28
                            warka 12 - IIPA 19 (06.04.2013)

                            2,5 kg Pale Ale Strzegom
                            0,6 kg wiedeński
                            0,15 kg pszenica
                            0,15 kg karmel bursztynowy 30-70 EBC

                            zacieranie:
                            55 min - 61-64°C
                            15 min - 71-72°C
                            76°C wygrzew

                            chmielenie:
                            70 min - 20g Zeus
                            60 min - 10g Chinook
                            20 min - 10g mixa pół na pół Amarillo i Simcoe
                            15 min - 10g mix A&S
                            10 min - 10g mix A&S
                            5 min - 10g mix A&S
                            1 min - 10g mix A&S

                            na zimno (5dni) 10g Chinook, 15g Cascade, 12 Amarillo i 15 g Simcoe
                            drożdże US-05 11dni burzliwej w 17-19°C, 10 dni cichej w 17°C.
                            IBU celowałem w okolicach 100
                            wyszło 9 l piwa ok 18,5 blg, do butelek (28.4.2013) poszło już tylko 8 litrów.



                            warka 13 American Pale Ale 12(Simcoe Single Hop) 02.05.2013

                            1,5 kg Pale Ale Strzegom
                            0,3 kg wiedeński
                            0,1 kg pszenicy
                            0,1 kg karmelowy bursztynowy 30-70 EBC

                            zacieranie teoretycznie miało być jednotemeraturowe:
                            70°C - wsypanie słodu
                            90min - 69-63°C
                            10min - 72°C
                            78°C wygrzew

                            przy wysładzaniu wyjątkowo dużo syfu mi się dostało do gara

                            chmielenie:
                            60min - 15g Simcoe
                            15min - 5g S
                            8min - 5g S
                            2min - 5g S
                            na zimno (3dni) pójdzie 20 lub 25g Simcoe
                            drożdże US-05
                            wyszło prawie 11 litrów 11,5 blg

                            w najbliższym czasie będzie brytyjska IPA oraz Amber Ale
                            Last edited by acjon; 03-05-2013, 09:50.

                            Comment

                            • acjon
                              Member
                              • 03-2011
                              • 61

                              #29
                              19.06
                              warka 14 IPA

                              1,6 kg Pale Ale
                              0,7 kg Monachijski II
                              0,25 kg bursztynowy
                              0,1 kg pszeniczny

                              zacieranie:
                              66-63°C - 30min
                              67-65°C - 30min
                              72-75°C - 10min
                              78°C

                              chmielenie:
                              60min - 20g Chinook
                              40min - 3g East Kent Golding
                              30min - 3g EKG
                              20min - 3g EKG
                              15min - 3g EKG
                              10min - 10g Cascade
                              5min - 5g EKG
                              0min - 10 EKG

                              drożdże S-04, wyszło zakładane 10 litrów 15 blg

                              2 czerwca piwko w butelkach już było, ale jakiś mało uroczy zapach.. poczekamy zobaczymy.

                              02.06
                              warka 15 American Amber Ale

                              1,4 kg Pale Ale
                              0,4 kg pszeniczny
                              0,3 kg Monachijski II
                              0,1 kg Wiedeński
                              0,2 kg Crystal 150 EBC
                              0,2 kg bursztynowy


                              zacieranie:
                              65-62°C - 30min
                              74-70°C - 30min
                              78°C

                              chmielenie:
                              60min - 10g Zeus
                              30min - 5g Galaxy
                              20min - 5g Galaxy
                              10min - 10g Cascade i mech
                              3min - 10g Galaxy

                              wyszło 12 litrów 12blg
                              drożdże z gęstwy po warce 14 IPA, na zimno pójdzie 10g Galaxy i 10g Amarillo, po pierwszej próbie zapowiada się rewelacyjnie.

                              A w najbliższym czasie będzie Wit, Brown Ale i "Cassis" czyli piwo z sokiem porzeczkowym

                              Comment

                              • acjon
                                Member
                                • 03-2011
                                • 61

                                #30
                                Wczoraj rozlane do butelek:

                                warka 16 Witbier 22.06.2013

                                zasyp:
                                1,8kg pilzneński
                                1kg pszenica niesłodowana (skleikowana)
                                0,4kg płatki owsiane

                                zacieranie:
                                65-62°C - 30min
                                73-70°C - 40 min

                                chmielenie i przyprawy:
                                60 min - 19g Hellertauer Mittl...
                                15 min - 5g Curacao, 5g kolendry
                                10 min - 3g curacao, 10g trawy cytrynowej
                                5 min - 3g curacao, 5g kolendry, starta skórka z 4 pomarańczy i cytryny (ok. 30g)
                                1 min - 2g Galaxy

                                drożdże Brewferm blanche, wyszło 12 litrów 11,5 blg
                                6.07 - odfermentowało do 2,5 blg, rozlane do 0,5l butelek z dodatkiem 2g cukru

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎