Koniec usługi Picasa Web Albums - przesiadka na Google Photos - pomysły, porady, itp

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• Latarnik
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sibarh
    Czy ktoś wie, czy to można poukładać alfabetycznie ???
    Mnie sie dotad nie udalo, dlatego przenosze sie do web-albumu.

Leave a comment:

• sibarh
    replied
    A ja nie wiem co zrobię. Web-album jest w sumie prosty, ale .... ja mam podpisane wszystkie fotki > 10 000, a z picasy podpisy się nie przenoszą. W zdjęciach google wszystko jest przeniesione, ale ... jest tam kompletny roz....ol, nic nie pokoleji.
    Czy ktoś wie, czy to można poukładać alfabetycznie ???

Leave a comment:

• elpako
    replied
    Zaskoczyła mnie informacja (beerek62) o zamknięciu usługi PWA. Postanowiłem skorzystać z linka Darka http://www.etykietypiwne.web-album.org zarejestrowałem się i jak na razie jest spoko. Przy okazji poznałem ogromne zbiory Darka (darek99) i Rafała (ras1).
    Darek napisał:
    jedyny minus, jaki znalazłem to limit fotek w folderze, wchodzi 1000 skanów (zdjęć).
    Przecież można powiększyć liczbę albumów. Można doładować dodatkowe 50 MB poprzez zaproszenie mailowo znajomego i to też nie problem. Problem to to, że tych znajomych może być tylko dziesięciu, czyli + 500 MB dodatkowo + 1 MB za każde zalogowanie się (raz na dzień), czyli przynajmniej plus 365 MB/rok to sporo.
    Co do FB to można coś dodać raz na jakiś czas, ale nie cały zbiór, choć Leszek T. radzi sobie wyśmienicie, ale ma kilka kąt (jak on to potrafi ogarnąć?) Leszek – szacun!

Leave a comment:

• zgoda
    replied
    Chyba że komuś nie zależy na jakości materiału.

Leave a comment:

• Cooper
    replied
    A to nie wiem. Nie znam się na matematyce. Rozumiem że FB ssie.

Leave a comment:

• zgoda
    replied
    Fb ma koszmarny algorytm kompresji zdjęć. Na moje - nie nadaje się.

Leave a comment:

• Cooper
    replied
    Jakiś tydzień, dwa przed pojawieniem się tego niusa o likwidacji Picassy zupełnie przypadkowo zastanawiałem się nad przeniesieniem swoich albumów do FB gdzie mając konto można również zakładać albumy i widziałem je bardzo pobieżnie u kilku kolekcjonerów.
    Pytanie. Jak się sprawdzają ? Czy to coś w klimatach znanej mi Picassy ? Jakie są limity pojemności , limity pojedyńczych folderów, możliwości własnego ustawiania alfabetycznie i nadawania kolejności zdjęć w folderach itp ? Ewentualnie jakieś opcje będące tylko na FB.

Leave a comment:

• darek99
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Promil03
    No i te reklamy są lekko denerwujące.
    (
    No to fakt, o reklamach nie wspominiałem, ale to dlatego że mam zainstalowany program który blokuje mi ten namolny spam i reklamy.

Leave a comment:

• Promil03
    replied
    Hmmm, na Picasa jest do wykorzystania 15360 MB. Ja wykorzystuję 628 MB czyli lekko ponad 4%. W programie Darka byłaby to prawie połowa przestrzeni. No i te reklamy są lekko denerwujące.
    A galerie mamy 2:
    https://picasaweb.google.com/Promil03 - dawno nieaktualizowana niestety

Cholerna szkoda

Leave a comment:

• kruger_nr1
    replied
    a może ktoś ma jeszcze inne ciekawe propozycje?

Leave a comment:

• Horse1963
    replied
    Jedno zdanie z Pomocy, dla picasowiczów jest bardzo istotne:

Jeżeli posiadasz album w Google Picasa możesz je przenieść automatycznie za pomocą opcji "z Picasy". Możesz również dodać zdjęcie prosto z adresu URL. W tym celu skorzystaj z opcji "z sieci".

Leave a comment:

• Horse1963
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darek99
    Miałem próby na Picasa Web Albums ale bardzo szybko dałem sobie spokój, znalazłem w sieci
    WEB-album.org i dobrze mi tu, dowolna ilość folderów, bardzo łatwa obsługa,dowolne ustawianie folderów, dowolne ustawianie skanów (zdjęć) w folderach, 1540 MB do zagospodarowania, ja z tym co mam obecnie na stronie zajmuję 269 MB, jest możliwość dodania MB poprzez zaproszenie mailowe znajomego, wtedy dochodzi 50MB,
    jedyny minus jaki znalazłem to limit fotek w folderze, wchodzi 1000 skanów (zdjęć).
    Trzech kolegów kolekcjonerów także się zarejestrowało i nie narzekają.
    Gdyby ktoś miał chęć się rejestrować to proszę o kontakt, wyślę mailem zaproszenie i w ten sposób doładuję sobie MB. Poniżej link do strony. Jak są jakieś pytania to śmiało, zapraszam.

http://www.etykietypiwne.web-album.org
    Na pierwszy rzut oka, poprawny i prosty.

Leave a comment:

• darek99
    replied
    Dopiero teraz sprawdziłem jak to jest z tą przestrzenią, szału nie ma ale nie ma też tragedii, w pomocy jest temat: W jaki sposób mogę powiększyć przestrzeń na moje zdjęcia?, w bardzo łatwy sposób można swoje konto doładować.

Leave a comment:

• pizmak666
    replied
    To bez szału jak na te czasy, ale skoro jest wygodne to nie ma sensu kombinować.

Leave a comment:

• darek99
    replied
    Jest M, na stronie głównej jest więcej info.

Leave a comment: