Koniec usługi Picasa Web Albums - przesiadka na Google Photos - pomysły, porady, itp

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• Tachos
    replied
    Od pewnego czasu w picassie mam pod swoją pieczą galerię stowarzyszenia do którego należę. Wrzucamy tam zdjęcia z naszych imprez. Gdy tylko dowiedziałem się o planach googla śledziłem na bieżąco, co się dzieje z galerią. Wszystkie zdjęcia jakie mieliśmy w galerii picassy znajdują się teraz w photos-google. Bez wyjątku, są tam wszystkie zdjęcia.
    Piszecie, że macie problemy z kolejnością zdjęć. U nas nic się nie zmieniło, jest tak jak było. Jedyną widoczną różnicą jest wielkość miniatur folderów, w których są umieszczone zdjęcia. Każda impreza to osobny album. Nazwa albumu zawsze zaczyna się od daty wykonania zdjęć w systemie rrrr-mm-dd.
    Nie można przesłać linku do całej kolekcji? Przenieś wszystko do jakiegoś albumu. Wtedy będziesz miał konkretny adres dla swych zdjęć.

Leave a comment:

• Pivotal
    replied
    Znacie może FLICKR-a? Serwis internetowy stworzony do gromadzenia i udostępniania zdjęć cyfrowych, czyli coś podobnego do Picasy Web Albumu. Oto link na stronkę z fotkami Kampanii Piwowarskiej:

Leave a comment:

• Cooper
    replied
    Pytaj o to prywatnie samego zainteresowanego bo to najlepsze źródło informacji ale z tego co wiem wszystkie skany itp bezpowrotnie przepadły z powodu awarii komputera. Temat niestety zamknięty wg mojego rozeznania.

Tutaj jednak piszemy na inny temat i może już skupmy się na nim.

Leave a comment:

• kibi
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
    Przy okazji pytanie mam - kto ma i publikuje obecnie w miarę wszystkie polskie etykiety z lat 1945-1989?
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper
    Nigdzie nie ma takiego zbioru et w necie. W tym okresie wyszło kilkadziesiąt tysięcy etykiet. Póki co nikt tego nie ogarnął i raczej się nie zanosi.
    Swego czasu kolega Grzesiek Płatek wrzucił swój zbiór chyba ponad 20 tys polskich etykiet ale ta strona nie istnieje już od lat a i sam zbiór rozsprzedany
    Jeśli dobrze pamiętam w szczytowym okresie na stronie Grześka (nick na forum Sopista) widniało około 30 tysięcy dobrze zrobionych i opisanych skanów.
    W tym czasie można ją było traktować jako siłą rzeczy niekompletny, ale bardzo porządny katalog polskich etykiet.

Obecnie strona nie istnieje, zbiór jest w dużej części rozsprzedany, ale pliki na dysku, mam nadzieję, istnieją.
    Nie zbieram już etykiet, ale szkoda mi tej strony, może ktoś ma pomysł i dałoby się ją jakoś bezkosztowo opublikować.

Leave a comment:

• darek99
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Latarnik
    Nie przesadzaj Darku z ta szkoda, bo jest ona niewielka.
    Ty majac tam 3700 zdjec zajmujesz tylko 17% dostepnej Ci przestrzeni.
    Poza tym jesli codziennie sie tam raz zalogujesz dostajesz ekstra 365MB co roku.
    No wiesz Latarnik, ale ja się dopiero rozkręcam

Leave a comment:

• elpako
    replied
    [quote=beerek62;1279215]Obejrzałem web-album.org i wydaje mi się, że faktycznie jest prosty w obsłudze, nawet trochę podobny do Picasy. Faktycznie można importować zdjęcia bezpośrednio z Picasy, ale też i z innych źródeł. Bardzo denerwujące są pokazujące się reklamy - nie wiem, czy można to jakoś wyłączyć. wygląda to tak

Zainstaluj sobie Adblock plus (https://addons.mozilla.org/pl/firefo.../adblock-plus/)
    I masz zero reklam. Moja strona w Web-album.org na razie wygląda tak: http://porter-etykiety.web-album.org/

Leave a comment:

• Latarnik
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darek99
    Szkoda tylko
    Nie przesadzaj Darku z ta szkoda, bo jest ona niewielka.
    Ty majac tam 3700 zdjec zajmujesz tylko 17% dostepnej Ci przestrzeni.
    Poza tym jesli codziennie sie tam raz zalogujesz dostajesz ekstra 365MB co roku.
    Sam zalozylem tam konto z ciekawosci, nie wiedzac do konca czy bede z niego korzystal i chcialem to zrobic bez zadnej presji.
    Niezaprzeczalnym zas faktem jest to, ze o WebAlbumie dowiedzialem sie od Ciebie i za to Ci serdecznie dziekuje!

Leave a comment:

• darek99
    replied
    Szkoda tylko że jak podejmujecie decyzję o rejestracji na Webalbum, nie informujecie o tym tych którzy już mają tam konta, ta osoba która wysyła mailowo zaproszenie otrzymuje powiększenie swojego konta o 50MB, prosiłem o to kilka postów wstecz, tylko Kruger pamiętał, dziękuję.

Leave a comment:

• darek99
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika beerek62
    Bardzo denerwujące są pokazujące się reklamy - nie wiem, czy można to jakoś wyłączyć. wygląda to tak
    Nie widzę żadnych reklam, może dlatego że syn mi zainstalował program który filtruje ten syf.

Leave a comment:

• beerek62
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika duvel88
    łatwa edycja, możliwość szybkiego importu zdjęć z Picassy, łatwe i szybkie zmienianie kolejności albumów
    Obejrzałem web-album.org i wydaje mi się, że faktycznie jest prosty w obsłudze, nawet trochę podobny do Picasy. Faktycznie można importować zdjęcia bezpośrednio z Picasy, ale też i z innych źródeł. Bardzo denerwujące są pokazujące się reklamy - nie wiem, czy można to jakoś wyłączyć. wygląda to tak

Ciekawą propozycją jest też MyViMu. Tutaj założone konto wygląda tak. Można dość swobodnie katalogować i pozycjonować a także opisywać swoje eksponaty.

Pierwsze wrażenia dla mnie bardziej pozytywne z MyViMu.

Leave a comment:

• Cooper
    replied
    Takie konkursiki mają na celu pozyskanie tylko ciekawszych zdjęć na stronie, podniesienie jej poziomu, wybicie się ponad fejsbukowy standard gdzie rządzi pozerka przed 10-letnim passatem i solar z wczasów w Tunezji oraz zdjęcia z porodówki lub ślubu w bazarowym garniaku ze spoconym czołem.
    Nic więcej.

Leave a comment:

• duvel88
    replied
    Dla mnie ważna jest łatwość obsługi i potrzebne mi opcje edycji, a to czy będą oceniać moje fotki to element nieistotny. Nie wnikam kto i co tam udostępnia, widzę tylko że dla kolekcjonerów jest to narzędzie dużo bardziej przyjazne niż sama Picasa.

Leave a comment:

• beerek62
    replied
    Web-album.org to według mnie platforma raczej dla ludzi zajmujących się fotografią i chcących się pochwalić swoimi pracami. Są tam prowadzone m.in. konkursy na zdjęcie miesiąca, poza tym są rankingi na najlepiej oceniane zdjęcia. Trudno będzie wrzucić tysiąc zdjęć etykiet lub szkła i uznać to za fotografię artystyczną.

Leave a comment:

• duvel88
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Latarnik
    Ja potrzebuje strony, ktora umozliwia cotygodniowa aktualizacje zbiorow, bo co tydzien dodaje nowe skany. Google Photos z w/w powodow sie do tego nie nadaje.
    polecam http://www.web-album.org
    łatwa edycja, możliwość szybkiego importu zdjęć z Picassy, łatwe i szybkie zmienianie kolejności albumów

Leave a comment:

• Cooper
    replied
    Nigdzie nie ma takiego zbioru et w necie. W tym okresie wyszło kilkadziesiąt tysięcy etykiet. Póki co nikt tego nie ogarnął i raczej się nie zanosi.
    Swego czasu kolega Grzesiek Płatek wrzucił swój zbiór chyba ponad 20 tys polskich etykiet ale ta strona nie istnieje już od lat a i sam zbiór rozsprzedany

Te Myvimu to chyba raczej taki ogólny zbiór wrzutek coś jak nasz dział Kolekcjonerstwo. Nie wiem czy można zakładać i prezentować tam własne strony z folderami.

Mi ostatnio koleszka zapuścił skany na takiej platformie.

Wysyłam ogólny link do strony głównej a nie konkretny link gdyż były to skany udostepnione tylko dla mnie i może by nie chciał pokazywać swojego konta ale generalnie widok ikon i skanów był podobny do tych na Google+ czy Google Photos i wszystkie skany były razem (tzn bez podziału na foldery, nie wiem czy w ogóle można je tam założyć) a przynajmniej jak dla mnie takie wielkie miniaturki tzn kilka na stronę i z zaburoznymi proporcjami. skalą względem siebie - ssą gałkę

Leave a comment: