Koniec usługi Picasa Web Albums - przesiadka na Google Photos - pomysły, porady, itp

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• e-prezes
    replied
    I ma ktoś jakiś pomysł, gdzie składować kolekcję w wersji elektonicznej?

Leave a comment:

• mamarek066
    replied
    Potwierdzam, też dostałem dzisiaj takiego maila. Czyli kicha.

Leave a comment:

• e-prezes
    commented on 's reply
    Dostałem maila od nich, że 20 marca się zamykają. Ja miałem na FB, ale jak zamknąłem konto to przepadło. Mam backup, ale dobrze byłoby znać pewne miejsce.
    Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2023-02-23, 17:46.

• Latarnik
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
    Web-album się zamyka. Co teraz?
    Skąd to info i czy to pewne?
    Zna ktoś jakieś podobne miejsce w sieci do pokazywania zdjęć?

Leave a comment:

• e-prezes
    replied
    No i po Picasie przyszła kolej na następną przesiadkę. Web-album się zamyka. Co teraz?

Leave a comment:

• Latarnik
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
    Google+ zamykają od 2 kwietnia. Czy to oznacza, że to co trzyma się tam, w tym zbiory pójdą out?
    Jeśli nie dostałeś od nich info to zacytuje Ci fragment:

"2 kwietnia wyłączymy Twoje konto Google+ i wszystkie utworzone przez Ciebie strony w tej usłudze. Tego dnia zaczniemy też usuwać zawartość z kont użytkowników indywidualnych w Google+. Zdjęcia i filmy z Google+ znajdujące się w Archiwum albumów i na stronach Google+ także zostaną usunięte."

Leave a comment:

• e-prezes
    replied
    Google+ zamykają od 2 kwietnia. Czy to oznacza, że to co trzyma się tam, w tym zbiory pójdą out?

Leave a comment:

• Maremali
    replied
    Czy ktoś z Was wie czy na web-album.org można w prosty sposób z dużego folderów zrobić dwa mniejsze?

Leave a comment:

• darek99
    replied
    Sprawdziłem, wszystko jest ok, używam Opery.

Leave a comment:

• Cooper
    replied
    Czyżby dobra zmiana na Web-Albumie ? Ale może to tylko na moim sprzęcie
    Od około tygodnia nie mogę dodać nowych zdjęć/skanów.
    Po zalogowaniu się na Moja Strefa okienko dodawania skanów z dysku jest niekatywne. Mam tak zarówno na Google Chrome jak i na Windows Edge (dawny IE). Nie chce mi się specjalnie instalować trzeciej przeglądarki też nie mając zresztą gwarancji powodzenia

Leave a comment:

• beerek62
    replied
    Dzisiaj skończyłem "przerzucanie" mojej kolekcji do MyViMu - jak ktoś chce zobaczyć efekt końcowy zapraszam do odwiedzin i proszę o ewentualne uwagi

Leave a comment:

• Krzysiu
    replied
    Dzisiaj około dziewiątej rano bez żadnego problemu zamieściłem w Picasie nowy album, ale otworzyć się go już nie dało ... Sam widok Google Photos przyprawia mnie o wq...nie. Trzeba będzie jednak przełamać się i użyć.

Leave a comment:

• Latarnik
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sibarh
    A jakim cudem dodałeś 5 zdjęć ???
    1. Otwieram galerie - kaszana
    2. Loguje sie - poukladane
    3. Otwieram wybrany album
    4. W prawym gornym rogu sa trzy kropki "Wiecej opcji"
    5. Wybieram "Zarzadzaj w Zdjeciach Google"
    6. Galeria przechodzi w tryb "photos.google.com" gdzie w prawym gornym rogu jest ikonka "Dodaj zdjecia", po jej kliknieciu pojawia sie "Wybierz z komputera" i gotowe.

P.S.
    Nie zawsze bez problemow przechodzi w tryb "photos", czasem pojawia sie 404 error.

P.S. 2
    Skoro jednak mimo logowania inne galerie sa skaszanione to juz nie warto moim zdaniem dodawac do nich zdjec.
    Attached Files

Leave a comment:

• beerek62
    replied
    Z tą zależnością logowanie-chronologia jest tak, jak piszecie. Jednak dotyczy to pozostałości po Picasa Web Album, czyli archiwum naszych albumów (google.com/albumarchive.......). Nie znalazłem możliwości, żeby tam jeszcze coś dodać. W aplikacji Google Photos albumy wyświetlają się nadal w kolejności według dodawania zdjęć, czyli jako pierwszy jest zawsze ten, do którego dodano ostatnie zdjęcie. Teraz surprise - jeżeli dodamy zdjęcie do Google Photos to automatycznie dodaje się ono do archiwalnej Picasy . Tyle tylko, że dodaje się do właściwego albumu i jeszcze jako nowy album - automatyczna kopia zapasowa. Na razie nie znalazłem, jak sie jej pozbyć.

Leave a comment:

• sibarh
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Latarnik
    Moze to jeszcze nie koniec tej uslugi, choc juz pod inna nazwa.
    Dzis udalo mi sie dodac 5 zdjec kapsli. Widac je pod adresem:

I teraz pytanie do forumowiczow, gdy jestem zalogowany to albumy sa chronologicznie i alfabetycznie jak w Picasie, gdy nie jestem zalogowany to jest misz masz.
    Jak Wy widzicie te galerie bez i z zalogowaniem sie do Google?
    A jakim cudem dodałeś 5 zdjęć ???
    Jest tak jak napisałeś.
    Ja swoją galerię widzę tak: zalogowany - chronologicznie, nie zalogowany - kaszana
    a twoją galerię - kaszana.

Leave a comment: