Koniec usługi Picasa Web Albums - przesiadka na Google Photos - pomysły, porady, itp
Collapse
X
-
Przy okazji pytanie mam - kto ma i publikuje obecnie w miarę wszystkie polskie etykiety z lat 1945-1989? -
OK. Przysiadłem nieco i faktycznie nie mogę w opcjach ani na pasku zobaczyć dokładnego linku/adresu mojej strony a ten link rozumiem że osobie postronnej pokaże ogólną stronę Google Photos. Mi pokazuje moje albumy ale pewnie dlatego że jestem zalogowany jako ja.
witam
pod linkiem który podałeś faktycznie wyświetlają się moje albumy
znalazłem w necie takie cudo jak wirtualne muzeum. Nie zagłębiałem się w nie ale zamieszczam linka może ktoś kumaty sprawdzi , czy to się nada
pozdrawiamLeave a comment:
-
Ja potrzebuje strony, ktora umozliwia cotygodniowa aktualizacje zbiorow, bo co tydzien dodaje nowe skany. Google Photos z w/w powodow sie do tego nie nadaje.Leave a comment:
-
Jedyna w miarę pozytywna refleksja na zakończenie moich wywodów jest taka że zawsze niezależnie od pozostawienia albumów na Picasie/Google można je umieścić również na innej stronie a za jakiś czas porównać co wyjdzie lepiej.
Po wejściu na oficjalne forum dyskusyjne Google widzę ze użytkowanicy mają te same problemy o jakich piszemy ale z drugiej strony do zmiany pozostało jeszcze parę miesięcy i być może Google to weźmie pod uwagę i poprawi.
Ja przynajmniej nie zamierzam usuwać albumów w najbliższych miesiącach z Picasy/Google co nie znaczy że na próbę nie wrzucę ich również na konkurencyjną stronę/strony.Leave a comment:
-
-
OK. Przysiadłem nieco i faktycznie nie mogę w opcjach ani na pasku zobaczyć dokładnego linku/adresu mojej strony a ten link rozumiem że osobie postronnej pokaże ogólną stronę Google Photos. Mi pokazuje moje albumy ale pewnie dlatego że jestem zalogowany jako ja. Mam możliwość linkowania dopiero poszczególnych folderów i poszczególnych plików w nich.
No nic, może ktoś rozpracuje to lepiej choć przyznam że dziwi mnie ewentualny brak możliwości podlinkowania całej strony. Trochę bez sensu by to było.Leave a comment:
-
Mozesz udostepniac adresy (linki) poszczegolnych albumow, ale nie calosci.
Jest tylko ogolne https://photos.google.com/collections, albo https://photos.google.com/ ktore prowadza Ciebie do Twojej a mnie do mojej galerii.Ostatnia zmiana dokonana przez Latarnik; 2016-02-26, 01:12.Leave a comment:
-
Nie kumam cię za bardzo Latarnik.
Co wspólnego ma wygląd, prezentacja folderów/ikon/skanów na wyświetlanej stronie do możliwości (lub też jej braku) wyedytowania dokładnego linku do tej strony ?Leave a comment:
-
Powtarzam, w Google Photos nie ma mozliwosci utworzenia ogolnego adresu dla galerii, no chyba ze ktos wie ze mozna to niech sie pochwali.Leave a comment:
-
W sumie masz rację. Skupię się więc na Google Photos tzn różnicami względem znanej mi Picasy. Poniżej dla porównania screen Picasy i Google Photos. Pokazalem tam te same tzn swoje foldery a mimo to w Google Photos wg mnie wyglądają bardzo kiepsko (przypominają mi Google+). Skany są wielkie jak dla ślepego a tym samym nie mieści się ich na ekranie tyle co na Picasie. Drugim zauważalnym problemem jest utrata kolejności folderów którą miałem. Prawdopodobnie teraz są ułożone znów datami ich utworzenia a nie datami jakie sam nadałem poprzednio. Trzeci problem to brak opisów pod skanami jakie miałem.
Czy ktoś wie czy mogę w Google Photos powrócić do takich ustawień jakie mam w Picasie ? Jeśli tak to jak to zrobić ?
To takie różnice jakie zobaczyłem na szybko, wstępnie.
Z lewej Picasa , z prawej nowe Google Photos.Leave a comment:
-
Leave a comment:
-
Najwiekszym minusem Google Photos jest brak mozliwosci podania linku do calosci galerii tak jak jest to mozliwe w Picasa i WebAlbum.
Mozna udostepniac tylko linki do poszczegolnych albumow poprzez Google+, Facebooka, Twittera lub sam link.
Ten fakt moim zdaniem dyskwalifikuje G Photos bo nie moze byc ogolnie dostepna galeria, o czym zreszta im napisalem w uwagach dla Google.
Picasa z kolei bije na glowe WebAlbum jesli chodzi o mozliwosci ogladania zdjec, ale nie ma co chwalic czegos co wkrotce przestanie dzialac.Leave a comment:
-
Ja przynam że mam leniaale ta dyskusja wyglądała by lepiej gdyby komuś chciało się zamieścić tutaj przykładowe screeny wyglądu stron o jakich mówimy i , obiektywnie, wymienić plusy i minusy każdej z nich.
Rozumiem że póki co mówimy tutaj o (kolejność alfabetyczna) : Facebook (albumy), Google+, Picassa i WebAlbum ?Leave a comment:
-
Upewniłem się. Najstarszą datą jaką można ustawić jest 31.12.1971.
Daty ustawia się w edycji folderu tzn tam gdzie np status jego dostępności tzn prywatny czy publiczny.Leave a comment:
-
Nie wiem jak jest w Google (chodzi ci dokładnie o Google+ ?) ale to jakaś inna wersja odsłony Picassy i wg mnie znacznie gorsza z której nie korzystam a przynajmniej nie otwieram Picassy przez Google Plus bo chyba jest to możliwe.
W Picassie ażeby mieć foldery ułożone np alfabetycznie albo wg własnej jakiejkolwiek kolejności trzeba pozmieniać daty utworzenia folderów bo Picassa szereguje JEDYNIE na podstawie tych dat.
Pierwsze w kolejności bedą te foldery które mają nowsze daty. Z tego co pamiętam najstarsza możliwa do ustawienia data to 1970 rok. Tak więc jeśli nada się datę dzisiejszą to folder będzie pierszy , natomiast jeśli nadamy mu datę 31.12.1970 będzie cały czas na końcu.Leave a comment: