Koniec usługi Picasa Web Albums - przesiadka na Google Photos - pomysły, porady, itp

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• rwjak
    commented on 's reply
    No to chociaż tyle. Jeśli nie znajdę innej opcji, to wezmę pod uwagę tę stronkę.?

• Latarnik
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rwjak
    I jak mi się wydaje, to nie można dodać żadnego komentarza do zdjęć (choćby data ukazania się).
    Komentarze do zdjęć można dodać bez problemu.
    Przed chwila na próbę opisałem zdjęcia w katalogu Nowe 2023.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Latarnik; 2023-04-02, 20:10.

Leave a comment:

• e-prezes
    commented on 's reply
    W/w strona nie została stworzona z myślą o kolekcjonerach (jak już to kolekcjonerów wspomnień) stąd jej ułomności dla nas dyskwalifikujące ją. U mnie akurat ten mankament nie jest istotny, ale rozumiem postrzeganie porządku w kolekcji

• rwjak
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Latarnik

Zdjęcia w albumach są w kolejności ich dodawania czyli tak jak użytkownik to zrobi.
    A na drugie pytanie odpowiem ze nie wiem czy można bo nie znam jeszcze większości funkcji tego programu, a te podstawowe mi wystarczają.

P.S.
    Tzn pewnie można zrobić tak żeby zdjęcie było nie na końcu tylko gdzieś alfabetycznie, ale trzeba by z danego katalogu usunąć wszystkie zdjęcia i wgrać od nowa z nowym zdjęciem w odpowiednim miejscu.
    Dzięki za odpowiedź. Tak podejrzewałem. O ile "listę wsadową" jestem w stanie skolejkować, to dodawanie kolejnych kapsli w odpowiednie miejsce na liście jest w tym układzie zbyt kłopotliwe. I jak mi się wydaje, to nie można dodać żadnego komentarza do zdjęć (choćby data ukazania się).

Leave a comment:

• Latarnik
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rwjak
    Da się tam utworzyć album mający ustawioną przez użytkownika kolejnością zdjęć? Czy da się dodać zdjęcie w konkretne miejsce w istniejącej liście?
    Zdjęcia w albumach są w kolejności ich dodawania czyli tak jak użytkownik to zrobi.
    A na drugie pytanie odpowiem ze nie wiem czy można bo nie znam jeszcze większości funkcji tego programu, a te podstawowe mi wystarczają.

P.S.
    Tzn pewnie można zrobić tak żeby zdjęcie było nie na końcu tylko gdzieś alfabetycznie, ale trzeba by z danego katalogu usunąć wszystkie zdjęcia i wgrać od nowa z nowym zdjęciem w odpowiednim miejscu.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Latarnik; 2023-04-01, 22:01.

Leave a comment:

• rwjak
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Latarnik
    Da się tam utworzyć album mający ustawioną przez użytkownika kolejnością zdjęć? Czy da się dodać zdjęcie w konkretne miejsce w istniejącej liście?

Leave a comment:

• kruger_nr1
    commented on 's reply
    jak ponad tydzień temu zawiesiło mi się podczas rejestracji na tym myvimu , to do dziś nikt nie chce się odezwać w tym temacie... . więc nie mam chyba czego polecać...

• e-prezes
    commented on 's reply
    Wolno się ładuje... (Update: spoko)
    Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2023-03-14, 17:49.

• beerek62
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika beerek62

Ja na razie mam na MyViMu (choć przyznaję, że bardzo nieaktualne).
    Jakby ktoś chciał rzucić okiem....

Beerkowa kolekcja polskiego szkła piwnego Kolekcja polskiego szkła piwnego. - Zobacz muzeum w MyViMu.com

Leave a comment:

• Latarnik
    replied
    Na probe https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna

Leave a comment:

• e-prezes
    commented on 's reply
    Nie wiem czy daje takie same fukcjonalności jak typowo dostosowane do tego strony. Jak kiedyś badałem ten temat to miałem wrażenie chaosu, a nie tego się oczekuje od takich albumów. Może teraz jest inaczej. Zerknę.
    Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2023-03-05, 13:31.

• ART
    replied
    Na google disk nie idzie się przerzucić?

Leave a comment:

• e-prezes
    commented on 's reply
    Miałem kiedyś colneta, ale coś mi w nim nie pasowało i chyba tam nic nie trzymałem. Jakoś w pandemii zresztą usunąłęm konto. FB jest kłopotliwe, dużo nachalnych reklam. No i nie jest to idealna platforma.

• beerek62
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
    I ma ktoś jakiś pomysł, gdzie składować kolekcję w wersji elektonicznej?
    Ja na razie mam na MyViMu (choć przyznaję, że bardzo nieaktualne).

Leave a comment:

• mamarek066
    replied

Taki katalog na necie trafiłem, chyba jest tworzony ze strony Piwigo : https://pl.piwigo.org/
    Albo dołączyć do strony Colnect.
    Na Colnect nie trzeba samemu wgrywać wszystkich zdjęć. Tam z wgranych zdjęć zaznaczasz własny zbiór/katalog.
    Albo FB lub założyć własny blog zdjęciowy.

Leave a comment: