Koniec usługi Picasa Web Albums - przesiadka na Google Photos - pomysły, porady, itp
Collapse
X
-
Póki co jedyna mocna przewaga WA nad P. Po prostu w web-albumie foldery przesuwasz jak ikonki tam gdzie mają być. Lepiej się nie da chyba. W picasie musisz pajacować z datami folderów tzn zmieniać je z zasadą im nowsza tym folder bardziej na początku, im starsza - tym dalej. Musisz wejsć we właściwości każdego folderu i ustawić odpowiednią czasowo datę. Inaczej się nie da. Alfabetyczne ustawienie nazw folderów nic nie daje. -
-
Zanim założę konto na Web-Album, mama pytanie. Czy da się tam dowolnie układać kolejność albumów? Mam z synem dość rozbudowaną Picasę z kartami piłkarskimi i przeraża mnie teraz to przenoszenie
Leave a comment:
-
Rozumiem.
Ogólnie jak dla mnie "dobra zmiana". Na przykładzie tej samej etki o szerokości 800px i na ekranie w tej samej skali widać jak prezentują się skany/foty na Picasie i Web-Albumie.
Obie strony mam bez żadnych płatnych opcji i obie przeglądam bez programu blokującego gówniane reklamy.
Widać jakiej wielkości jest eta na obu stronach. Ile jest reklam i ile zbędnych, rozpraszających elementów strony. W picasie mam dodatkowo możliwość wyłączenia jasnoniebieskiego pola z prawej wraz ze wszystkimi elementami jednak akurat na screenie jest ono włączone tzn widoczne. W web-albumie jest możliwość wybrania koloru tła jednak chyba nie ma tam opcji najbardziej neutralnego czyli białego.
Miłym akcentem w czasie przenoszenia się z P na WB było znalezienie opcji bezpośredniego przenoszenia całych folderów właśnie z Picasy. To niewątpliwie cwany krok autorów WB jednak u mnie kazdy folder de facto przenosił się w 2 turach , pierwsza szybka tzn jakieś wewnętrzne zapisanie kopi a druga już dłuższa czyli jak domyślam się realne zapisywanie plików na stronie WB.
Pozatym kilka razy wyskoczył błąd (na kilkadziesiąt folderów) i skopiowały się one tylko częściowo i trzeba było ściagać od nowa tzn sprawdzić co zassało się a co nie i kopiować.
No nic. Jest jak jest. Pliki już mam bezpieczne tzn umieszczone na WB ale i tak będę teraz już spokojniej obserował jak finalnie będą wyglądać te po rewolucji na Picasie znaczy się teraz Google Photos.Leave a comment:
-
-
Nie można już dodawać zdjęć do istniejących albumów.Leave a comment:
-
Albo to był wkręt albo rozpierdziel na picasie zrobią dopiero jak wrócą z długiego weekendu bo dziś u mnie picasa wygląda normalnie tzn tak jak do tej pory. Póki co poświęcenie kilku godzin na przenoszenie wszystkiego na web-album bezsensowne.Leave a comment:
-
Ponieważ nie chcę utracić folderów na Picassie a nikt dokładnie nie wie jak będzie wyglądać ona za 2 dni zaczałąłem robić sobie kopie na web-albumie pod nickiem Cooper.
Gdyby ktoś planował się tam przenieść to ZANIM to zrobi proszę o pw z podaniem e-maila to wyślę mu web-albumowe zaproszenie z mojego konta do przyłączenia się do strony.Leave a comment:
-
Tak. Co prawda niedawno zacząłem się nim "bawić" ale wydaje się być łatwy w obsłudze. Foldery są dość przejrzyste. Jak na tą chwilę to spełnia moje oczekiwania.Leave a comment:
-
Witam. Czy może mi ktoś potwierdzić czy otwierają się kapsle z tego linka
Leave a comment:
-
Bo zgranie wszystkich zdjec jak leci, wg daty zrobienia, nie utworzy tego na czym mi zalezy.Leave a comment:
-
Moje zdjęcia też się automatycznie przeniosły. Z tym akurat nie ma problemu. Schody zaczynaja sie w momencie, gdy chcę zmienić kolejność albumów, żeby ułożyć je po swojemu - np. alfabetycznie. Kolejność albumów w kolekcji jest ustawiana automatycznie według kolejności dodania ostatniego zdjęcia do albumu. Ja nie znalazłem możliwości ręcznej zmiany kolejności albumów.
W Twoim przypadku nie ma z tym problemu, bo każdy kolejny album to zdjęcia wykonywane w jednej, kolejnej dacie. Według tej daty ustawia Ci się kolejność albumów i wszystko jest chronologicznie. Jeżeli ja do swojego ostaniego albumu dodam nowe zdjęcie, to ten album automatycznie przesuwa się na początek kolekcji.
Nie mogę przenieść wszystkiego do jednego albumu, bo w kolekcji mam już około 200 albumów. Na razie nie znalazłem możliwości utworzenia albumu w albumie, tak, żeby linkiem do kolekcji był link głównego albumu. Nie chcę udostępniać kolekcji jako nieuporządkowanego zbioru fotografii.Ostatnia zmiana dokonana przez beerek62; 2016-03-01, 20:00.Leave a comment: