Koniec usługi Picasa Web Albums - przesiadka na Google Photos - pomysły, porady, itp

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• Cooper
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Promil03
    Zanim założę konto na Web-Album, mama pytanie. Czy da się tam dowolnie układać kolejność albumów?
    Póki co jedyna mocna przewaga WA nad P. Po prostu w web-albumie foldery przesuwasz jak ikonki tam gdzie mają być. Lepiej się nie da chyba. W picasie musisz pajacować z datami folderów tzn zmieniać je z zasadą im nowsza tym folder bardziej na początku, im starsza - tym dalej. Musisz wejsć we właściwości każdego folderu i ustawić odpowiednią czasowo datę. Inaczej się nie da. Alfabetyczne ustawienie nazw folderów nic nie daje.

Leave a comment:

• Latarnik
    replied
    Czy da się tam dowolnie układać kolejność albumów?
    Tak, mozna.

Leave a comment:

• Promil03
    replied
    Zanim założę konto na Web-Album, mama pytanie. Czy da się tam dowolnie układać kolejność albumów? Mam z synem dość rozbudowaną Picasę z kartami piłkarskimi i przeraża mnie teraz to przenoszenie

Leave a comment:

• Cooper
    replied
    Rozumiem.
    Ogólnie jak dla mnie "dobra zmiana". Na przykładzie tej samej etki o szerokości 800px i na ekranie w tej samej skali widać jak prezentują się skany/foty na Picasie i Web-Albumie.
    Obie strony mam bez żadnych płatnych opcji i obie przeglądam bez programu blokującego gówniane reklamy.
    Widać jakiej wielkości jest eta na obu stronach. Ile jest reklam i ile zbędnych, rozpraszających elementów strony. W picasie mam dodatkowo możliwość wyłączenia jasnoniebieskiego pola z prawej wraz ze wszystkimi elementami jednak akurat na screenie jest ono włączone tzn widoczne. W web-albumie jest możliwość wybrania koloru tła jednak chyba nie ma tam opcji najbardziej neutralnego czyli białego.
    Miłym akcentem w czasie przenoszenia się z P na WB było znalezienie opcji bezpośredniego przenoszenia całych folderów właśnie z Picasy. To niewątpliwie cwany krok autorów WB jednak u mnie kazdy folder de facto przenosił się w 2 turach , pierwsza szybka tzn jakieś wewnętrzne zapisanie kopi a druga już dłuższa czyli jak domyślam się realne zapisywanie plików na stronie WB.
    Pozatym kilka razy wyskoczył błąd (na kilkadziesiąt folderów) i skopiowały się one tylko częściowo i trzeba było ściagać od nowa tzn sprawdzić co zassało się a co nie i kopiować.
    No nic. Jest jak jest. Pliki już mam bezpieczne tzn umieszczone na WB ale i tak będę teraz już spokojniej obserował jak finalnie będą wyglądać te po rewolucji na Picasie znaczy się teraz Google Photos.
    Attached Files

Leave a comment:

• Latarnik
    replied
    Nie można już dodawać zdjęć do istniejących albumów.
    Ja przed chwila dodalem zdjecie, ale usunac moglem je tylko przez edycje w Google+

Leave a comment:

• Promil03
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper
    Albo to był wkręt albo rozpierdziel na picasie zrobią dopiero jak wrócą z długiego weekendu bo dziś u mnie picasa wygląda normalnie tzn tak jak do tej pory. Póki co poświęcenie kilku godzin na przenoszenie wszystkiego na web-album bezsensowne.
    Nie można już dodawać zdjęć do istniejących albumów.

Leave a comment:

• Cooper
    replied
    Albo to był wkręt albo rozpierdziel na picasie zrobią dopiero jak wrócą z długiego weekendu bo dziś u mnie picasa wygląda normalnie tzn tak jak do tej pory. Póki co poświęcenie kilku godzin na przenoszenie wszystkiego na web-album bezsensowne.

Leave a comment:

• Cooper
    replied
    Ponieważ nie chcę utracić folderów na Picassie a nikt dokładnie nie wie jak będzie wyglądać ona za 2 dni zaczałąłem robić sobie kopie na web-albumie pod nickiem Cooper.
    Gdyby ktoś planował się tam przenieść to ZANIM to zrobi proszę o pw z podaniem e-maila to wyślę mu web-albumowe zaproszenie z mojego konta do przyłączenia się do strony.

Leave a comment:

• roza500
    replied
    Tak. Co prawda niedawno zacząłem się nim "bawić" ale wydaje się być łatwy w obsłudze. Foldery są dość przejrzyste. Jak na tą chwilę to spełnia moje oczekiwania.

Leave a comment:

• Cooper
    replied
    Idzie zakładać foldery na tym Łandrajwie ?

Leave a comment:

• beerek62
    replied
    Otwierają się.

Leave a comment:

• roza500
    replied
    Witam. Czy może mi ktoś potwierdzić czy otwierają się kapsle z tego linka

Leave a comment:

• Kowalsik
    replied
    Daj Darek linka zapraszającego.

Leave a comment:

• Latarnik
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Tachos
    Nie można przesłać linku do całej kolekcji? Przenieś wszystko do jakiegoś albumu. Wtedy będziesz miał konkretny adres dla swych zdjęć.
    Wiesz co? Zajrzyj sobie do mojej galerii i jeszcze raz sie zastanow czy Twoja rada na cos sie przydala. https://picasaweb.google.com/104459375571566293858
    Bo zgranie wszystkich zdjec jak leci, wg daty zrobienia, nie utworzy tego na czym mi zalezy.

Leave a comment:

• beerek62
    replied
    Moje zdjęcia też się automatycznie przeniosły. Z tym akurat nie ma problemu. Schody zaczynaja sie w momencie, gdy chcę zmienić kolejność albumów, żeby ułożyć je po swojemu - np. alfabetycznie. Kolejność albumów w kolekcji jest ustawiana automatycznie według kolejności dodania ostatniego zdjęcia do albumu. Ja nie znalazłem możliwości ręcznej zmiany kolejności albumów.
    W Twoim przypadku nie ma z tym problemu, bo każdy kolejny album to zdjęcia wykonywane w jednej, kolejnej dacie. Według tej daty ustawia Ci się kolejność albumów i wszystko jest chronologicznie. Jeżeli ja do swojego ostaniego albumu dodam nowe zdjęcie, to ten album automatycznie przesuwa się na początek kolekcji.
    Nie mogę przenieść wszystkiego do jednego albumu, bo w kolekcji mam już około 200 albumów. Na razie nie znalazłem możliwości utworzenia albumu w albumie, tak, żeby linkiem do kolekcji był link głównego albumu. Nie chcę udostępniać kolekcji jako nieuporządkowanego zbioru fotografii.
    Ostatnia zmiana dokonana przez beerek62; 2016-03-01, 20:00.

Leave a comment: