Słyszałem nawet pogłoski o tym ze Pilzner mial byc warzony tylko w Tychach a nie w Czechach. Jest jednak szansa ze moze Kieleckiemu browarowi zostawia jako ta charakterystyczna marke Fratery, no, moze jeden z nich. Pewnie padnie na pszenice, bo ta sie robi coraz bardziej popularna w kraju, a Frater jest pychota

Kody oznaczające browary warzące dane piwa w GŻ,KP,CO-próba identyfikacji

Collapse

X
- 

Heheh tego kawału nie znam ale co do ścieków w Classic'u to naprawdę makabryczne historie słyszałem. Koledzy pracowali na praktykach w pierwszych latach XIwieku to i szczury tam pływały i wymiociny... Ale powstawało ze wszystkich piw produkowanych w Dojlidach (z uszkodzonych puszek) Więc kupując miało się istne losowanie : czy się trafi magnat czy się trafi żubr ...A może śliwki? :P ...A może śliwki? :PComment
- 

Starych Kolegów maszHeheh tego kawału nie znam ale co do ścieków w Classic'u to naprawdę makabryczne historie słyszałem. Koledzy pracowali na praktykach w pierwszych latach XIwieku to i szczury tam pływały i wymiociny... Ale powstawało ze wszystkich piw produkowanych w Dojlidach (z uszkodzonych puszek) Więc kupując miało się istne losowanie : czy się trafi magnat czy się trafi żubr ...A może śliwki? :P ...A może śliwki? :P      
 Szkoda słów na to co piszesz.
 Szczury, puszki, XI wiek..... koledzy chyba za dużo piwa tam wypijali i białe myszki widzieliWspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
 znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
 Comment
- 

Jestem prawie pewien że te największe marki piw z KP (np Lech Premium , Tyskie Gronie i ewent Żubr) są warzone w kilku browarach i zapenie na ich kontrach bedą wymienione wcześniej numery. Z upożądkowaniem naszej galerii jest tak jak ze zbiorem polskich etykiet. Trzeba by etykietę z odpowiednio odrukowaną kontrą wliczyć do jednego i do drugiego browaru (albo i trzeciego nawetMyślę, że miałoby to sens wyłącznie w przypadku, gdyby dało się potwierdzić, że dana marka na pewno nie była warzona w browarze, do którego jest obecnie przyporządkowana. To że konkretny skan pochodzi z innego browaru, w przypadku identycznych etykiet nie ma chyba większego znaczenia, podobnie jak ich umieszczanie w trzech miejscach jednocześnie tylko ze względu na inne numery partii. ) )

Zgadza się ale te oznaczenia funkcjonowały tylko do około 2000 roku. Na początku owe literki były normalnie wydrukowane na opisach na kontrze zaraz za adresami browarów i pojawialy się w maszynowym nadruku , a pózniej tj tak do około 2000 roku wystepowaly już tylko same literki w maszynowych nadrukach i nie bylo już ich przy adresach browarów ale ponieważ kombinacja L, W, Z była banalna to każdy z zainteresowanych wiedział. Po około 2000 roku kody zmieniły się totalnie np "03.02.01 1N" na Warce Specjal lub "08.11.07 L7128616L19" na jednym z nowszych Królewskich. Wiadomo ze pierwsze 6 cyfr w pokazanych przykładach to daty spożywki ale co dalej ? Z pewnością literka L nie oznacza już Lezajska bo występuje ona już chyba na wszystkich obecnych kodach piw GŻ. Nie sądzę ażeby Leżajsk warzył już wszystkie lub prawie wszystkie piwa GŻ z Warką włacznie Zresztą w 1 przykładzie jest tylko literka N więc niby jaki browar miala by oznaczać. Nywiec ? Zresztą w 1 przykładzie jest tylko literka N więc niby jaki browar miala by oznaczać. Nywiec ? Takich wątpliwości jest coraz więcej gdy bardziej wkraczam w ten temat ale mam nadzieje że i to uda się  nam rozpracować.

Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!! Takich wątpliwości jest coraz więcej gdy bardziej wkraczam w ten temat ale mam nadzieje że i to uda się  nam rozpracować.

Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
 1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
 Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na FacebookuComment
- 

Identyfikacja piwa na podstawie numeru serii/partii

Witam,
 Poszukuję informacji na temat znaczenia poszczególnych liter i cyfr w numerze serii piwa.
 Główny technolog niestety nie podnosi słuchawki (ale dalej próbuję) i jedyne co udało mi się wyciągnąć z infolinii to znaczenie ostatnich czterech cyfr, które oznaczają godzinę i minuty napełnienia butelki co w połączeniu z datą przydatności do spożycia i 6 miesiączym okresem przydatności daje dokładną datę produkcji.
 Konkretnie chodzi mi tu o butelkę Żywca ale jeśli macie jakieś doświadczenia z innymi browarami to bardzo proszę o pomoc.

takie dane są na etykiecie:

07.02.2008
 L7219616A0149

Założyłem ABSTRAKCYJNIE, że oprócz daty i godziny być może mogę odczytać na przykład:
 - partię składników od jakiegoś konkretnego podwykonawcy
 - docelowy kierunek transportu, może poza Polskę
 - jakaś odmiana
 - może informacja o konkretnej lini produkcyjnej
 - albo numer tankofermentatora
 - albo jeszcze coś innego co może określić charakter piwa

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że większość z tych danych to pewnie tajemnica browaru ale może są jakieś ciekawe informacje, które da się odszyfrować.

Pozdrawiam, traComment
- 

Masz rację, to co napisałeś to jest ABSTRAKCJA. Oczywiście browar na podstawie nr partii może dojść informacji, o których piszesz, ale nie są one w jakiś specjalny sposób kodowane, tylko sprawdzając w systemie komputerowym, jaka była droga danego piwa itd. Przypisując nr serii konkretnej dacie, konkretnemu działowi, a nawet konkretnej zmianie tzn. kto za to odpowiada.Założyłem ABSTRAKCYJNIE, że oprócz daty i godziny być może mogę odczytać na przykład:
 - partię składników od jakiegoś konkretnego podwykonawcy
 - docelowy kierunek transportu, może poza Polskę
 - jakaś odmiana
 - może informacja o konkretnej lini produkcyjnej
 - albo numer tankofermentatora
 - albo jeszcze coś innego co może określić charakter piwa

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że większość z tych danych to pewnie tajemnica browaru ale może są jakieś ciekawe informacje, które da się odszyfrować.

Co do Żywca, to 100% pewności nie mam, ale fakt, ze zdecydowali się na taką a nie inna reklamę "Zawsze z Żywca" czy jak sie tam to hasło nazywa, oraz fakt, że podczas zwiedzania ich innych browarów m.in. przez naszych forumowiczów nie widać transporterów od Żywca w innych niż Żywiec browarach GŻ sugerowałby, że rzeczywiście jest ono warzone tylko tam. Tylko co z tego, jeżeli jest po prostu niedobre.Comment
- 

Jedyne w co mogę uwierzyć temu hasłu (na razie póki nie mam dowodów że jest inaczej) to to że w Żywcu i tylko w Żywcu warzone są popularne "Laleczki" czyli Full Light. Pozostałe żywieckie piwa np Tatra Pils i Tatra Strong jeśli nawet są warzone w Zywcu to NA PEWNO również i w innych browarach (a na 100 procent w innych browarach warzone były kiedyś).
 Wychodząc z założenia że może na początek "śledztwa" zadziałać oficjalnie i spytać u źródła, wysłałem maila z zapytaniem o kody do GŻ. Zakładałem że zostanę olany i nie otrzymam nawet odpisu. Muszę przyznać że zgadłem w połowie. Odpis dostalem po około 2 dniach z tym że odnośnie kodów napisano mi iż są one (cytat z pamięci) "tajemnicą handlową"  
 Tra , jesli możesz probój dalej prowadzić swoje dochodzenie telefoniczne. Ja niestety nie mam możliwości zadzwonienia na idiot-linię choć nie sądzę ażeby pomogła w tej konkretnej kwestii. Próbuję stworzyć jakiś spis w formie tabeli z numerami kodów jakie widzę na etykietach ale idzie mi to nieco powoli a i tak do tej pory spisane numery nie układają mi sie w jakąś logiczną całośc ale na pewno łatwo sie nie poddam 
 Dzięki za odtajnienie kolejnych cyferek - duzo to nie zmienia ale zawsze kolejny kroczek.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
 1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
 Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na FacebookuComment
- 

No ale ani GŻ w reklamie, ani ja powyżej nie twierdziłem niczego innego. W reklamie nie było mowy ani o Tatrze ani Warce. Sądzę, że w Żywcu jest również robiony Heniek, i że jest on robiony tylko tam.Comment
- 

a Ty Kopyr - jako właściciel sklepu - nie mógł byś podpytać któregoś z dilerów GŻ lub CO jak oznaczają browary bo niby się Ciebie klienci pytają ?  
 Na pewno potraktują takie zapytanie powaznej niż potraktowali moje jako kolekcjonera gdy wysłałem im je mailem.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
- 

PH browarów, to sie często ode mnie pewnych rzeczy dowiadują.a Ty Kopyr - jako właściciel sklepu - nie mógł byś podpytać któregoś z dilerów GŻ lub CO jak oznaczają browary bo niby się Ciebie klienci pytają ?  
 Na pewno potraktują takie zapytanie powaznej niż potraktowali moje jako kolekcjonera gdy wysłałem im je mailem.  
 Rotacja i kompetencja przedstawicieli handlowych, są odwrotnie proporcjonalne. A rotacja jest duża.  Comment
- 

hmmm...w sumie fakt. Mają tą samą wiedzę o produktach ktore wciskają co laski na firmowych idiot-liniach. Może jakiś oświecony Ci się kiedyś przyplącze. Pytaj.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
- 

W ostatnim czasie zrobiłem małe rozpoznanie z Książem - to piwo powszechnie dostepne w moich okolicach. Niestety , ale nie udało mi się wyciagnąć żadnych sensownych wniosków dodtyczacych pochodzenia - na puszkach widziałem oznaczenia TP1, TP2, TP3, TP4, TP5, TP6, TP7, X , X2. Obserwacji dokonałem w przeciągu ostatnich kilkunastu dni , są to więc partie aktualnie dostępne w sprzedaży.Comment
- 

Odświeżam temat , zamieszczając informacje z innego wątku.
 Sprawdzałem prawidłowość tych informacji będąc w markecie i wychodzi że się to potwierdza. Tyskie Gronie i Książęce, Dębowe i PU miały 1 , Lechy, Reed'sy i Dog miały 2 , a Wojaki i Frater 4. Tylko z trójką nic u siebie nie znalazłem, nawet Żubr miał 1  Comment