Jedno jest pewne, jeśli doczekamy się czasów, gdy w mieście będzie 3-4 browary restauracyjne to ceny się zrównają z cenami piw w normalnych lokalach, tak jak to jest w europie zachodniej.
Ceny piw w minibrowarach
Collapse
X
-
Nie zrównają się, bo nawet gdyby w Gdańsku powstały 3 browary, które będą sprzedawały swoje piwa po piątaku, to wtedy one przejęłyby więcej klientów. Piwo lane z normalnych browarów, ale też np. z takiej Degustatorni zaczęłoby się gorzej sprzedawać. Puby, żeby temu zaradzić, obniżyłyby cenę i będziemy mieli, to co mamy. Oczywiście to jest wariant wysoce nierealistyczny.
Lepsze powinno być droższe.Comment
-
Czyli spirala podnoszących się cen nas czeka, bo sąsiad z Heinekenem też będzie uznawał swoje piwo za lepsze niż jakiś mętny syf sąsiada z browarorestauracją
A wiadomo, skoro lepsze to musi być droższe
Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2009-07-01, 10:46.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Piszę jak jest. To ty masz jakieś błędne pojęcie luksusu. W dodatku uważasz, że twoje subiektywne zdanie jest obiektywne, a moje tylko subiektywne
.
To że coś jest mało dostępne, nietypowe (bo jest na to mały popyt) i drogie, nie świadczy o tym, że jest luksusowe. Kup sobie zwykłą szafę, ale nietypowego rozmiaru, zapłacisz kilka razy więcej niż za typową. I nazwiesz ją luksusową?
W dodatku ten sam towar w Polsce jest luksusowy, a kilka km za granicą, w bardzo zbliżonym kulturowo, społecznie kraju, już nie jest? Bo jest tam tani? W dodatku lepszy.
Finalizując (subiektywnie):
Taki pils z minibrowaru to jest "zwyczajne" piwo, takie jakie prawdziwe piwo powinno być. To że koncerny zaczęły produkować "chińszczyznę" i zalewają nią nasz kraj, nie wypaczyło moich kryteriów, pozostały one niezmienne. Zwykłe piwo jest dla mnie zwykłem piwem, produkty koncernów są dla mnie niskiej jakości płynem. A niestety Ty obniżyłeś swoje kryteria i taki pils stał się dla Ciebie luksusem
. Owszem istnieją piwa luksusowe, ale na pewno taki pils do nich nie należy.
Comment
-
Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2009-07-01, 11:31."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
Dobra, problemem jest definicja luksusu. Oczywiście jeśli myślimy o jakimś niewyobrażalnym luksusie, to ok pils nie jest niczym nadzwyczajnym. Ale w kategoriach polskich, zresztą nie tylko każde piwo z browaro-restauracji jest luksusowe.Piszę jak jest. To ty masz jakieś błędne pojęcie luksusu. W dodatku uważasz, że twoje subiektywne zdanie jest obiektywne, a moje tylko subiektywne
.
To że coś jest mało dostępne, nietypowe (bo jest na to mały popyt) i drogie, nie świadczy o tym, że jest luksusowe. Kup sobie zwykłą szafę, ale nietypowego rozmiaru, zapłacisz kilka razy więcej niż za typową. I nazwiesz ją luksusową?
Czy Paulaner Weissbier jest luksusowy? No w Niemczech zabiją Cię śmiechem, no ale nie powiesz mi, że w Polsce, gdy z nalewaka masz Żywca za 6zł, ten Paulaner z beczki za 12-15zł nie jest luksusowy.
Daleki jestem od szafowania pojęciem premium - wystarczy, że nalejesz piwo do zielonej butelki i już jest premium. Ale chyba przyznasz, że pils z browaru restauracyjnego jest bardziej luksusowy od dajmy na to Heńka czy PU.
Podałem już przykład Paulanera, a pamiętasz może zegarki elektroniczne z melodyjkami.
Tak samo jak chleb wypiekany na zakwasie na liściach chrzanu w tradycyjnym piecu jest chlebem luksusowym, mimo, że jest normalnym chlebem i każdy taki powinien być. To w dobie nadmuchanych bułeczek na polepszaczach z marketu, będzie luksusem.Finalizując (subiektywnie):
Taki pils z minibrowaru to jest "zwyczajne" piwo, takie jakie prawdziwe piwo powinno być. To że koncerny zaczęły produkować "chińszczyznę" i zalewają nią nasz kraj, nie wypaczyło moich kryteriów, pozostały one niezmienne. Zwykłe piwo jest dla mnie zwykłem piwem, produkty koncernów są dla mnie niskiej jakości płynem. A niestety Ty obniżyłeś swoje kryteria i taki pils stał się dla Ciebie luksusem
. Owszem istnieją piwa luksusowe, ale na pewno taki pils do nich nie należy.Comment
-
Paulaner, Heniek, Peroni oczywiście nie jest luksusowy, ale boli mnie to że wciska się konsumentom kit "pozycjonowaniem" cenowym że tak rzekomo właśnie jest. I to na szeroką skalę.Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2009-07-01, 12:04.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Takim luksusowym piwem mógłby być pils z brewpubu, który stosuje otwartą fermentację, a nie standardowe urządzenia i receptury od Kaspara-Schulza. Nie dajmy się zwariować.Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2009-07-01, 12:23."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
Jest lepszy, smaczniejszy, ale nie bardziej luksusowy.
Potwierdzasz to, co napisałem wcześniej. Twoje kryteria oceny normalności i luksusu zmieniły się (na gorszePodałem już przykład Paulanera, a pamiętasz może zegarki elektroniczne z melodyjkami.
...
Tak samo jak chleb wypiekany na zakwasie na liściach chrzanu w tradycyjnym piecu jest chlebem luksusowym, mimo, że jest normalnym chlebem i każdy taki powinien być. To w dobie nadmuchanych bułeczek na polepszaczach z marketu, będzie luksusem.
) pod wpływem coraz niższej jakości towarów na rynku, chińszczyzny. Moje są niezmienne
.
Comment
-
Tak czułem, że tak napiszesz. Czyli rozumiem, że nie ma dla Ciebie takiego pojęcia jak "luksusowy chleb". A co za tym idzie "luksusowy pils". To jest po prostu towar pierwszej potrzeby i nijak nie może być luksusowy. Dobrze rozumiem?Comment
-
W zasadzie tak. Ale jakby ktoś poszedł w stronę wskazywaną kilka postów wyżej przez Delvish'a, to miałby szansę.Comment
-
Przy dychu za piwo to na pewno będzie strzał w kolano, skoro dobre piwa "niekoncernowe" za 6 zł na parterze nie cieszą się dużym powodzeniem, to własna produkcja za 10 zł może nie wypalić.
Może znajdą się ortodoksi którzy piją tylko piwo z minibrowaru, jednak wątpię w to.
Tą dychę, to może uzasadniałaby cena najmu a Alejach, ale w Oslo - nie.Moje piwo jest bezcenne.
Schizma miodowa.Comment
-
No to zrobią happy hours po piątaku i już.Przy dychu za piwo to na pewno będzie strzał w kolano, skoro dobre piwa "niekoncernowe" za 6 zł na parterze nie cieszą się dużym powodzeniem, to własna produkcja za 10 zł może nie wypalić.
Może znajdą się ortodoksi którzy piją tylko piwo z minibrowaru, jednak wątpię w to.
Tą dychę, to może uzasadniałaby cena najmu a Alejach, ale w Oslo - nie.Comment
Related Topics
Collapse
-
-
18% ekstr.
9,4% alk.
Aromat - ciemne ciasto (piernik bez korzenności), suszone owoce (figi, śliwki, rodzynki), bakalie
Piana - lane z pompy, przy nalewaniu sporo się pieniło, zwarta, trwała, zostaje na szkle
Barwa - ciemna miedź/esencja herbaciana, lekkie zamglenie...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Na etykiecie patrzy jakiś Cenobit, deklaracja: Triple NEIPA i piękne parametry, ale nie uprzedzajmy faktów. W zapachu głównie grejpfrut, trawa cytrynowa, passiflora, ale niestety bez efektu "wow." Nuta dolna pestki jabłka, cytryna, zapach bardziej sokowy niż soczysty. W smaku wodniste,...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-11-15, 11:24 -
-
Podobny eksperyment jak w przypadku Baccabianca, tyle że z dodatkiem czerwonych winogron.
Znajduje to odzwierciedlenie w kolorze, praktycznie rzecz biorąc czerwonkawo-brązowym.
Woń winna, bardziej stonowana niż w odmianie białej, wyczuwalne nuty ziemistości winnej.
W smaku podobnie,...-
Channel: Włochy
-
-
Kraftowy browar z miasta Segovia z regionu Kastylia i León (mniej więcej pomiędzy Madrytem a Valladolid).
Działają od 2013 r.
Obok nazwy Lager jest dopisane również "German Pils"
Piwo bezglutenowe
4,6% alk.
Chmiel - Hallertau Mittelfrüh
...-
Channel: Hiszpania
2025-09-11, 23:08 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment