Piwnym szlakiem po Frankonii i.... (maj/czerwiec 2010)

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • abernacka
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.12
    • 10879

    #46
    Po prawie miesiącu od czasu wycieczki jest to jedynym przypadek, w którym to dwa browary po tym czasie mylą się mi, zlewają się w jedno a to zapewne dla tego, że obie wizyty były dość monotone w Brauerei Neder oraz Brauerei Hebendanz w Forchheim. Nie dość, że ich browary mieszczą sie na tej samej ulicy, kilka metrów od siebie, to ich lokale to typowe piwiarnie z jednym piwem beczkowym w karcie. Biorąc pod uwagę, że jest to ścisłe stare miasto w urokliwej miejscowości można uznać, że jest to jakieś nieporozumienie. Sam wybór piw butelkowych jest również dość podobny Jasne, Ciemne, Pszeniczne (jedynie Hebendanz ma dodatkowo wędzonke). Piwa osobiście mnie nie zachwyciły, ot takie do wypicia i zapomnienia. Wielkością produkcji zbytnio się również nie różnią Neder warzy 5 tys hekto a Hebendanz 9 tys.

    Fotka Brauerei Neder:
    http://www.browar.biz/galeria.php?id=13385

    Fotka Brauerei Hebendanz
    http://www.browar.biz/galeria.php?id=13383
    Piwna turystyka według abernackiego

    Comment

    • abernacka
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.12
      • 10879

      #47
      Pierwszym browarem trzeciego dnia podróży był miejski browar Brauerei Heller w Herzogenaurach. Działa on 1874 roku a warzy rocznie 3 tys. hekto. Znani są przede wszystkim z Schwarzbiera cenionego w całych Niemczech. Faktycznie piwo zachwyca piękną barwą, cudownym aromatem czekolady i gęstą pianą. Niestety o innych ich wyrobach (hefe-weissbier, pils, hell) niemożna tyle dobrego napisać. Nie zachwycają, są dość płaskie w smaku i w zapachu. Zakupić ich piwo w okolicy jest dość trudno dlatego proponuję od razu podczas wizyty w firmowej piwiarni zakupić kilka flaszek ich specjałów.
      A po kufelku zacnego piwa warto udać się kąpiel w pobliskim aquaparku.

      Fotka browaru:
      http://www.browar.biz/galeria.php?id=13397

      i piwa:
      http://www.browar.biz/galeria.php?id=13396
      Piwna turystyka według abernackiego

      Comment

      • abernacka
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.12
        • 10879

        #48
        Dobre wyrażenie pozostawił na nas jeden z najmłodszych browarów działających we Frankonii Nikl Brau z Pretzfeld. Ten działający od 2008 roku, warzący 1 tys. hekto oferuje tylko dwa podstawowe gatunki piwa Jasne i Ciemne oraz w zależności od pory roku Koźlaka. My trafiliśmy rzecz jasna na Maibocka, który okazał się szlachetnym napitkiem. Miłe kwiatowe akcenty w piwie towarzyszyły nam w pałaszowaniu rewelacyjnych pieczonych kiełbasek Norymberskich . Warto zaznaczyć, że piwo pite z butelki pozostawało marna kopią tego, czego można spróbować w browarze.

        Fotki browaru:
        http://www.browar.biz/galeria.php?id=13401
        http://www.browar.biz/galeria.php?id=13402

        i piw:
        http://www.browar.biz/galeria.php?id=13400
        Piwna turystyka według abernackiego

        Comment

        • abernacka
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.12
          • 10879

          #49
          Niedzielny poranek spędziliśmy w browarze Penning-Zeissler w Hetzelsdorf warzącym 4 tys hekto piwa. Ich sztandarowym piwem jest wyśmienity Dunkel. Piwo miało kuszącą barwę, pełną goryczkę, z akcentami palonego słodu. Przyjemne piwo do niedzielnego odpoczynku.
          Gdyby ktoś nie trafił w tą frankońską głuszę możliwość kupna tego piwa jest duża. Większości getranków, które oferowały ponad przeciętny wybór piwa można było zakupić ich trzy rodzaje piwa: Pils, Lager i wspomniany już Dunkel.

          Fotki browaru:
          http://www.browar.biz/galeria.php?id=13405
          http://www.browar.biz/galeria.php?id=13406

          i piwa:
          http://www.browar.biz/galeria.php?id=13404
          Piwna turystyka według abernackiego

          Comment

          • abernacka
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.12
            • 10879

            #50
            Przemierzając frankońskie lasy trafiliśmy do wsi Unterzaunsbach do browaru Meister.
            W poszukiwaniu zacnego piwa, które faktycznie tam warzyli (Dunkel i Dunkel Zwickl) natrafiliśmy na znakomitą kuchnię w której to podawali znakomitą golonkę. Długo można było się rozpisywać o kunszcie kucharza. Piwa znakomicie pod pasowały do potrawy. Gęsta czapa, idealne wysycenie i ten smak gorzkiej czekolady. Poezja! Niestety browar oferuje tylko wersję filtrowaną w butelkach. Rocznie warzy 5 tys. hekto.

            Foto browaru:
            http://www.browar.biz/galeria.php?id=13419
            http://www.browar.biz/galeria.php?id=13420

            i piw:
            http://www.browar.biz/galeria.php?id=13421
            Piwna turystyka według abernackiego

            Comment

            • abernacka
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.12
              • 10879

              #51
              Rozczarowaniem naszym była wizyta w browarze Brauerei Drummer w Leutenbach. Browar oferował tylko dwa gatunki piwa jasne i ciemne które było pozbawione charakteru. Cechowały się dość słabą pianą, z obcymi akcentami zapachowymi, z niską goryczą i niskim wysyceniem. Słabe, zdecydowanie lepszą propozycją jest zjedzenie tam zupy szparagowej
              Browar w ubiegłym roku uwarzył niecałe 2 tys. hekto., ich wyroby można spotkać również we flaszkach w moim odczuciu z nieciekawymi graficznie etykietami.

              Fotka browaru:
              http://www.browar.biz/galeria.php?id=13430

              i piw:
              http://www.browar.biz/galeria.php?id=13429
              Piwna turystyka według abernackiego

              Comment

              • abernacka
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.12
                • 10879

                #52
                Dobre wrażenie zrobił na nas browar Alt z wsi Dietzhof. Nie dość że działa on w pięknym XIX wiecznym budynku to warzą, moim zdaniem, doskonałego „mięsistego” Hella. W smaku przypomina odrobinę Noteckie, dobrze nachmielone, goryczkowe piwo. Polecam! Niestety o drugim ich piwie nie mam już tak dobrego zdania. Ciemne, w moim odczuciu było płytkie pozbawione jakichkolwiek smaczków. Na uwagę każdego kolekcjonera zasługują ciekawe graficznie wafle wykonane z grubej tektury. Browar rocznie warzy niecały tysiąc hektolitrów piwa.

                Fotka browaru:
                http://www.browar.biz/galeria.php?id=13438

                karczmy:
                http://www.browar.biz/galeria.php?id=13439
                http://www.browar.biz/galeria.php?id=13441

                i piwa:
                http://www.browar.biz/galeria.php?id=13440
                Piwna turystyka według abernackiego

                Comment

                • Piwowar
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.05
                  • 2580

                  #53
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
                  Rozczarowaniem naszym była wizyta w browarze Brauerei Drummer w Leutenbach. Browar oferował tylko dwa gatunki piwa jasne i ciemne które było pozbawione charakteru. Cechowały się dość słabą pianą, z obcymi akcentami zapachowymi, z niską goryczą i niskim wysyceniem. Słabe, zdecydowanie lepszą propozycją jest zjedzenie tam zupy szparagowej
                  Browar w ubiegłym roku uwarzył niecałe 2 tys. hekto., ich wyroby można spotkać również we flaszkach w moim odczuciu z nieciekawymi graficznie etykietami.

                  Fotka browaru:
                  http://www.browar.biz/galeria.php?id=13430

                  i piw:
                  http://www.browar.biz/galeria.php?id=13429
                  A stary Drummer warzył tylko jedno, ciemne piwo, jak przystało na tę okolicę i było ono fantastyczne. Niestety jego syn poszedł z postępem, który w tym wypadku się nie sprawdził.
                  Archiwum piwne

                  Poznaj
                  http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                  Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                  Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

                  Comment

                  • abernacka
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.12
                    • 10879

                    #54
                    Pięknym przykładem, który można by było przenieść na nasz ogródek jest browar Greif Brau z Forchheim. W brzydkim, przemysłowym budynku działa według mnie jeden z najlepszych browarów przemysłowych w tamtym rejonie. Warzą kilka gatunków piw, w mojej ocenie znakomitych. Jasna Pszenica, Ciemna Pszenica, Wędzone oraz trzy odsłony jasnego piwa są znakomitymi przykładami wielkiego kunsztu tamtejszego piwowara. Browar rocznie warzy aż 17 tys hekto. Mimo takiej wielkości, jak na tamte warunki, można warzyć smaczne piwa.

                    Fotki browaru:
                    http://www.browar.biz/galeria.php?id=13444
                    http://www.browar.biz/galeria.php?id=13446

                    i piwa:
                    http://www.browar.biz/galeria.php?id=13445
                    Piwna turystyka według abernackiego

                    Comment

                    • abernacka
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.12
                      • 10879

                      #55
                      Elch Brau z Thuisbrunn to kolejny browar do którego lepiej podjechać na pyszne jedzenie niż na piwo. Gdy ich odwiedzaliśmy oferowali Ciemne, Jasne i Koźlaka. Niestety wszystkie trzy piwa okazały się słabe. Przykro mi to pisać, ale smakowały one jak produkt masowy a nie piwa pochodzące z browaru, który chwali się, że warzy 1200 hektolitrów piwa rocznie. Jeszcze dużo pracy przed młodym piwowarem, który rozpoczął prace w 2007 roku.

                      Zdjęcia browaru:
                      http://www.browar.biz/galeria.php?id=13458
                      http://www.browar.biz/galeria.php?id=13460

                      I piwa:
                      http://www.browar.biz/galeria.php?id=13459
                      Piwna turystyka według abernackiego

                      Comment

                      • Piwowar
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.05
                        • 2580

                        #56
                        Bo to są piwa przemysłowe. Kiedy byłem tam z Krzysztofem, właściciel przyznał się, że jego piwa po 3 tygodniach są gotowe do sprzedaży.
                        Archiwum piwne

                        Poznaj
                        http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                        Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                        Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

                        Comment

                        • abernacka
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2003.12
                          • 10879

                          #57
                          Kolejnym przystankiem był Brauerei Hofmann z Hohenschwarz. Ten mały wiejski browarek, działający od końca XIX wieku warzy tylko niefiltrowanego ciemniaka. Na szczęście piwo smakuje wybornie, gęsta piana, nie nachalna karmelowa słodycz pięknie uzupełnia się z delikatna goryczką. Pychota!
                          Browar rocznie warzy 1,5 tys hekto.

                          Fotka browaru:
                          http://www.browar.biz/galeria.php?id=13472

                          karczmy:
                          http://www.browar.biz/galeria.php?id=13470

                          i piwa:
                          http://www.browar.biz/galeria.php?id=13471
                          Piwna turystyka według abernackiego

                          Comment

                          • abernacka
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2003.12
                            • 10879

                            #58
                            Pięknym przykładem połączenia dużego browaru z nieszablonowym wyborem piw jest Kitzmann Brau z Erlangen. Ten przemysłowy browar, działający od początku XVIII wieku w centrum miasta, warzący 100 tys hekto piwa rocznie oferuje piwoszom dość interesujące gatunkowo piwa. Każdego kto lubi i ceni piwa pszeniczne w różnych odcieniach będzie ukontentowany z wyboru. Ciemna, Jasna, Koźlakowa i Lekka Pszenica robią duże wrażenie na konsumencie. Nie tylko wyborze ale również smakowo. Chciałbym aby każdy duży browar warzył tak dobre piwa. Żałować jedynie mogę, że tak mało zakupiłem flaszek z tymi frykasami.
                            PS. Warto odnotować, że browar prowadzi również sklep z dość dużym wyborem piw pochodzących z małych bawarskich browarów.

                            Fotki browaru:
                            http://www.browar.biz/galeria.php?id=13481
                            http://www.browar.biz/galeria.php?id=13482
                            http://www.browar.biz/galeria.php?id=13484

                            i piwa:
                            http://www.browar.biz/galeria.php?id=13483
                            Piwna turystyka według abernackiego

                            Comment

                            • abernacka
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2003.12
                              • 10879

                              #59
                              Drugim, zdecydowanie mniejszym browarem w Erlangen jest Steinbach Brau. Ten mały browar, warzący około 1 tys hekto piwa rocznie jest według mojej oceny piękną wizytówką miasta. Piękny karczmiany budynek z drugiej połowy XIX wieku, otoczony zielenią w samym centrum miasta a na dodatek warzący doskonałe piwo. Czego chcieć więcej? Miałem okazję pić ich piwa jedynie pod czas festu Bergkirchweih, na którym to polewali m.in. zacną ciemną pszenicę. Gorąco polecam!

                              Zdjęcia browaru:
                              http://www.browar.biz/galeria.php?id=13485
                              http://www.browar.biz/galeria.php?id=13486

                              i firmowej karczmy:
                              http://www.browar.biz/galeria.php?id=13269
                              Piwna turystyka według abernackiego

                              Comment

                              • abernacka
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛
                                • 2003.12
                                • 10879

                                #60
                                Kolejnym naszym punktem na trasie była mała miejscowość Grafenberg, która może się poszczycić dwoma działającymi browarami. Pierwszym był Lindenbrau, w którym to zostaliśmy oczarowani smakowitym Koźlakiem i Ciemnym. Nigdy nie pałałem sympatii do koźlaków między innymi za dziwną słodycz zmieszaną z dość mocnym posmakiem alkoholu. W tym przypadku nie było o tym mowy. Doskonała harmonia nie nachalnego karmelu z miłymi akcentami słodowymi stworzyła doskonałe piwo. Melanż kwaśnej wieprzowiny z koźlakiem było w naszym odczuciu doskonałym wyborem na niedzielne popołudnie. Ponieważ nie była to odpowiednia pora na zawracanie głowy piwowarowi dowiedziałem się jedynie, że warzą 4,5 tys. hekto piwa rocznie. Warto wstąpić do nich, tym bardziej jak donosi kol. Piwowar browar ma własną słodownie klepiskową. Dla łaknących historii 20 metrów od browaru działa małe muzeum poświecone piwowarstwu w tym miasteczku.

                                Zdjęcia browaru:
                                http://www.browar.biz/galeria.php?id=13489
                                http://www.browar.biz/galeria.php?id=13490
                                Piwna turystyka według abernackiego

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                Przetwarzanie...