Kupa 3, Omerta

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • singerek
    Porucznik Browarny Tester
    • 2005.04
    • 285

    #301
    Wspólne warzenie w Omercie

    W dniu 11.02.2010 (czwartek) w pubie Omerta, odbędzie się pokaz warzenia piwa sposobem domowym.
    Rozpoczynamy o godzinie 17.
    Pod nadzorem "Toto" wspólnie uwarzymy tradycyjnego pilsa.

    Wszystkich chętnych zapraszamy.

    Prosimy o mailowe potwierdzenie obecności (PW) - chodzi o zarezerwowanie miejsca siedzącego

    Do zobaczenia!

    Comment

    • rugby
      Porucznik Browarny Tester
      • 2007.08
      • 376

      #302
      A dzisiaj premiera kolejnych piw z Sulimaru:
      Pszeniczne Miodowe 5% alkoholu, 12,5% blg.
      Greener Bio-Up 6% alkoholu, 14,1% blg

      A w nalewakach:
      Żywe, Perła, Ciechan Miodowy, Premium z Kormorana i Irlandzkie Mocne (ostatnia kega do czasu wznowienia sprzedaży przez browar).
      zapraszamy.
      Omerta Pub & more...
      Kraków, ul. Warszauera 3/ Kupa 3

      www.omerta.com.pl

      Comment

      • rugby
        Porucznik Browarny Tester
        • 2007.08
        • 376

        #303
        Dzisiaj dojechał Konstancin:
        stara "linia": Dawne, Mazowieckie, Zdrojowe Niepasteryzowane i Pasteryzowane.
        nowa linia: Lekkie, Mocne, Jasne Pełne.
        Zapraszamy.
        Omerta Pub & more...
        Kraków, ul. Warszauera 3/ Kupa 3

        www.omerta.com.pl

        Comment

        • toto
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2006.12
          • 949

          #304
          Wczoraj (11 luty) odbył się w Omercie I Pokaz warzenia piwa. Zjawiło się ponad 30 osób, zarówno doświadczonych piwowarów, jak i początkujących, oraz osoby ogólnie zainteresowane tematem.
          Imprezę rozpoczęło wyświetlenie klipu "Jestem piwowarem domowym". Potem krótko omówiliśmy skład, przepis i sposób warzenia piwa metodą domową.
          Wspólnie uwarzyliśmy piwo jasne pełne dolnej fermentacji (Omerta Pils). Dla zainteresowanych uczestników podaję skład zasypu i przepis:
          Skład:
          - 4200 g słodu pilzneńskiego (Weyermann)
          - 500 g słodu monachijskiego I (Weyermann)
          - 300 g słodu Karapils (Litovel)
          - 30 g chmielu Magnum (11,5 % alfa) - granulat
          - 45 g chmielu Lubelskiego (3,9 % alfa) - granulat
          - drożdże suche W34/70
          - woda (Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji SA w Kakowie)

          Zacierane w 15 l wody: 30 minut w 62 stopniach i 30 minut w 72 stopniach.
          Gotowanie 70 minut.
          w 10' - 30 g Magnum
          w 40' - 20 g Lubelskiego
          w 55' - 10 g Lubelskiego
          w 65' - 15 g Lubelskiego

          Dziękuję:
          - wszystkim obecnym za udział, pytania i dyskusje
          - Jarkowi i Anecie, właścicielom Omerty, za pomoc i miejsce
          - Jackowi i Sylwii za organizację pokazu i pomoc w warzeniu
          - Elroyowi i Adasiowi za wspomożenie sprzętowe.

          Frekwencja i zainteresowanie przekroczyły moje oczekiwania. Mam nadzieję, że jeszcze to powtórzymy.
          Ostatnia zmiana dokonana przez toto; 2010-02-12, 15:06.

          Comment

          • leona
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2009.07
            • 5853

            #305
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika toto
            Wczoraj (11 luty) odbył się w Omercie I Pokaz warzenia piwa.

            Frekwencja i zainteresowanie przekroczyły moje oczekiwania. Mam nadzieję, że jeszcze to powtórzymy.
            Jakby godzina była bardziej dostosowana do ludzi pracy to frekwencja byłaby jeszcze większa bo niektórzy mogli zdążyć dopiero w okolice wysładzania

            Comment

            • singerek
              Porucznik Browarny Tester
              • 2005.04
              • 285

              #306
              Następnym razem dopracujemy i to

              Comment

              • elroy
                Porucznik Browarny Tester
                • 2002.10
                • 359

                #307
                W dniu 11.02.2010 (czwartek) w pubie Omerta, odbędzie się pokaz warzenia piwa sposobem domowym.
                Rozpoczynamy o godzinie 17.
                Pod nadzorem "Toto" wspólnie uwarzymy tradycyjnego pilsa.
                Parę fotek z bardzo sympatycznego wieczoru


                Pozdrowienia dla wszystkich uczestników
                www.piwo.org

                Comment

                • rugby
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2007.08
                  • 376

                  #308
                  Fotki super - bardzo dziękujemy Mam nadzieję, że wszyscy zainteresowani byli zadowoleni z pokazu. Jako, że był to pierwszy pokaz, nie dopięliśmy wszystkich szczegółów. Przy następnym warzeniu (mam nadzieję, że będzie to piwo ALE), postaramy się o jakieś dogodniejsze godziny.
                  Dziś w nalewakach:
                  Irish z Kormorana
                  Żywe niefiltrowane z Ambera
                  Ciechan Miodowy
                  Perła
                  Ciechan Wyborny
                  Koźlak z Ambera
                  Zapraszamy
                  Omerta Pub & more...
                  Kraków, ul. Warszauera 3/ Kupa 3

                  www.omerta.com.pl

                  Comment

                  • rugby
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2007.08
                    • 376

                    #309
                    Po dwutygodniowej przerwie wrócił na nalewak Ciechan Pszeniczny. Obok niego: Żywe niefiltrowane, Koźlak z Ambera, Ciechan Miodowy, Perła i Irish z Kormorana.
                    Zapraszamy.
                    Omerta Pub & more...
                    Kraków, ul. Warszauera 3/ Kupa 3

                    www.omerta.com.pl

                    Comment

                    • kentaki
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2002.10
                      • 452

                      #310
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rugby
                      Fotki super - bardzo dziękujemy
                      Fotki super, widzę, że i ja się załapałem (fot.3. - na ekranie )

                      Comment

                      • smakoszek
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2009.05
                        • 62

                        #311
                        Szkoda, że mnie nie było. Kolejnego warzenia nie odpuszczę
                        Dzięki za Ciechana pszenicznego!!! Ta warka jakaś inna, subtelniejsza. Mniam

                        Comment

                        • bazuka
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2009.06
                          • 16

                          #312
                          Próbowałam pszeniczne miodowe z Sulimaru. Bardzo przyjemne piwko. Mało słodkie, a jednak miodowe, wystarczająco pszeniczne dla takiego początkującego piwosza jak ja.

                          Comment

                          • ART
                            mAD'MINd
                            🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2001.02
                            • 24145

                            #313
                            Świetny wybór piwa, wczoraj wybitny Irish z Kormorana. Ciechan Pszeniczny średnio podszedł, Jagiełło lepiej. Chciałbym mieć takie miejsca bliżej Opola
                            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                            Comment

                            • tomek35
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2007.02
                              • 497

                              #314
                              Kto by nie chciał mieć takich miejsc koło siebie? Kraków stawiamy Gdańskowi za wzór, ale niestety, póki co mamy tu tylko Brovarnie, no i Kandelabry w Gdyni
                              Ostatnia zmiana dokonana przez tomek35; 2010-02-21, 22:23.

                              Comment

                              • smakoszek
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2009.05
                                • 62

                                #315
                                Te nowe piwa z Sulimaru bardzo smaczne, szczególnie podszedł mi Greener, Ale Ale tez dobrze wchodzi
                                W nalewaku wczoraj widziałem Magnusa z Jagiełły, Nakielskie Jasne z Krajana, Żywe, Pszenicę i miodowego z Ciechanowa i chyba Perłę

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Rumunia, Cluj Napoca, Strada Traian Vuia 126, Hophead Brewing [bez wyszynku]
                                  dadek
                                  Browar odwiedziliśmy 8.08.2023. Obecnie mieści się on w nowej hali w zupełnie przeciwnej lokalizacji niż tam gdzie wizytował Bastion, bo na wschodzie miasta przy Strada Traian Vuia 126. Z centrum miasta można tu dojechać trolejbusem lub wysiąść z pociągu na stacji Cluj-Napoca Est i dojść...
                                  2023-10-22, 21:47
                                • heckler
                                  Jaroměřice, Jaroměřice 23, Pivovar Vichr
                                  heckler
                                  Jaroměřice to średniej wielkości wioska leząca w kraju Pardubickim. W 2016 roku na jej obrzeżach dwaj panowie Vítězslav Vinkler, oraz Zdeněk Hrdina założyli browar VIcHR i rozpoczęli domowe warzenie piwa. Najwidoczniej warzone przez nich piwo okolicznym mieszkańcom zasmakowało i dla tego...
                                  2019-04-25, 06:56
                                • MarcinKa
                                  totoBrowar/Omerta Beer Barons, Omerta Jasne Mocne
                                  MarcinKa
                                  Piwo otrzymane od toto. Butelka 0,5l. Alkohol 6%, ekstrakt 15,5, IBU 52. Piwo mętne całkowicie, nie przejrzyste, brązowo-bursztynowo-pomarańczowe. W połączeniu z zapachem wydawało się AIPĄ. Piana średnio gruba, ogromna i bardzo trwała. Rewelacja. Zapach intensywny. Zdecydowanie chmielowy....
                                  2012-10-26, 23:33
                                • MarcinKa
                                  totoBrowar/Omerta Beer Barons, Omerta Schwarzbier
                                  MarcinKa
                                  Piwo otrzymane od toto. Butelka 0,5l. Alkohol?, ekstrakt? Kolor schwarz. Pod światło, a niewiele go się przebija, rubinowe. Mętne. Piana średniej wielkości, beżowo kawowa, drobniutka, trwała. Zapach średnio silny. Dominują palone nuty. W smaku także palone, dość wytrawne, lekko drożdżowe....
                                  2012-10-12, 22:45
                                • MarcinKa
                                  totoBrowar/Omerta Beer Barons, Omerta Porter
                                  MarcinKa
                                  Piwo otrzymane w Omercie na warzeniu. Butelka 0,5l. Moc 7%, ekstrakt 19,5. Piwo koloru ciemno brązowego, prawie czarnego. Pod światło słabiutkie rubinowe przebłyski. Mętne. Piana kawowa, drobna, gdzieniegdzie durze banieczki. Duża, dość szybko opada do średniej. Dalej już powolutku się redukuje....
                                  2012-05-15, 22:57
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...