Gdańsk, Podwale Grodzkie 4, Browar PG4
				
					Collapse
				
			
		
	X
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Ja zawitałem do PG4 20.02.2018. Jak wspomniał Vortex, to miejsce robi bardzo pozytywne wrażenie. Świetnym pomysłem było wykorzystanie wnęki budynku od strony torów kolejowych na przeszkloną przybudówkę i umieszczenie w niej warzelni, wokół której można biesiadować na wspomnianych kanapach, ale także na długich ławach umieszczonych pod ścianami (również z poduchami) przy małych stolikach. Tak górna jak i dolna sala urządzone są bardzo stylowo, czerwona cegła ścian ładnie koresponduje z jasnym drewnem wyposażenia, punktowe, żarówkowe oświetlenie dodaje klimatu miejsca idealnego do picia piwa. Na górze półokrągły duży bar dostępny z każdej strony przywodzi na myśl styl jeszcze przedwojenny, układ dolnej sali jest bardziej współczesny z różnej wielkości i kształtu ławami i stołami, a bar umieszczony na końcu sali. Za nim zamontowano 4 stojące tanki wyszynkowe po 12 hl do których piwo doprowadzają srebrzące się pod sufitem rury instalacji piwowarskich, jako że browar jest na dolnym poziomie i częściowo w piwnicy.
 Połyskująca piękną miedzią warzelnia o wybiciu 11 hl jest w najwyższym punkcie. Nieco niżej, w części sali przy wejściu od strony dworca PKP (lub hotelu) znajdują się tankofermentory. We wnęce po lewej są te mniejsze o pojemności 12 hl (4 sztuki), bliżej wejścia również 4 mieszczące po 22 hl piwa. Pomiędzy nimi znajduje się przejście do kolejnych trzech pomieszczeń technicznych browaru. W nich kolejno mieści się ogrzewnica parowa zasilająca warzelnię, beczkownia z myjką, oraz w ostatnim zespół chłodniczy, kwadratowy zbiornik wody lodowej oraz okrągłe stojące zbiorniki azotu i sprężonego powietrza.
 Natomiast w piwnicy pod warzelnią znajdują się 4 kadzie otwartej fermentacji po 12 hl każdy.
 W pomieszczeniu obok znajduje się śrutownik i skład słodu. Przy dostawie worków nie trzeba nosić na plecach, a spuszcza się je specjalną rurą wprost z ulicy.
 Całość sprzętu dostarczyła i zamontowała niemiecka firma CASPARY z Chieming w Bawarii.
 
 Po browarze oprowadził mnie niemiecki piwowar PG4 Johannes Herberg. To niesamowicie sympatyczny człowiek mieszkający już od 2,5 roku w Gdańsku. Nie dość, że pokazał mi wszelkie zakamarki browaru i z detalami opowiedział o działaniu wszystkich urządzeń, to kolejne 1,5 godziny przy piwie rozmawialiśmy nie tylko o piwie i branży piwowarskiej (choć był to główny temat), nie obeszło się bez specjalnych pozdrowień dla ART-a . .
 Johannes choć już w Polsce jest względnie długo, ciągle nie może zrozumieć naszej poruszającej się jak walec machiny urzędniczej. Na przykładzie już etapu budowy i uruchamiania browaru narzekał na bardzo długi okres załatwiania spraw dopuszczeń technicznych. Otwarte kadzie fermentacyjne do tej pory czekają na "jakiś papier" dopuszczający je do użytku a to dlatego, że urzędnik się z takim rozwiązaniem nie spotkał ! A przez to nie może ruszyć już dawno planowana produkcja piwa Jopejskiego. ! A przez to nie może ruszyć już dawno planowana produkcja piwa Jopejskiego.
 Trochę też dziwił się polskim konsumentom nie za bardzo zainteresowanym innymi piwami niż lager (Starogdańskie stanowi ponad 60% produkcji browaru), z którym przegrywają bardzo ciekawe i nietuzinkowe style jakie stara się promować.
 20.02.2018 na kranach dostępne były:
 - Pils https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=122503
 - Starogdańskie https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=122507
 - APA https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=123804
 - Roggenbier Dunkel https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=124610
 
 Szczególnie zachwyciły mnie APA i Roggen, były świetne . Jednak Johannes stwierdził, że z powodu niedużego zainteresowania, a zarazem dużo większego nakładu pracy, na pewno zrezygnuje z Roggena, zastanawia się jeszcze nad APĄ. Natomiast lada dzień ma wejść na kran Märzen (marcowe), którym zostałem poczęstowany z tanku (fajne, też trochę odbiegające od ogólnego pojęcia o tym gatunku), oraz za około 2 tygodnie Weißbier klassisch. . Jednak Johannes stwierdził, że z powodu niedużego zainteresowania, a zarazem dużo większego nakładu pracy, na pewno zrezygnuje z Roggena, zastanawia się jeszcze nad APĄ. Natomiast lada dzień ma wejść na kran Märzen (marcowe), którym zostałem poczęstowany z tanku (fajne, też trochę odbiegające od ogólnego pojęcia o tym gatunku), oraz za około 2 tygodnie Weißbier klassisch.
 Prawie całość produkcji jest sprzedawana na miejscu za pośrednictwem tanków wyszynkowych (za dolnym barem) i w butelkach, mała część piwa jest staczana do kegów. Używa się najnowszych niemieckich, leciutkich, ogumowanych i odbijających się od podłogi prawie jak piłka (Johannes zademonstrował zrzucając kilka ustawionych na sobie) o pojemności 30 i 50 l. (Johannes zademonstrował zrzucając kilka ustawionych na sobie) o pojemności 30 i 50 l.
 Co ciekawe na potrzeby restauracji na miejscu są produkowane również napoje bezalkoholowe (tonic, cytryna, pomarańcza, kola), te rozlewane są do wąskich kegów o pojemności 10 l.
 Szklanki firmowe (można kupić za 12 zł) mają nawet fajne logo w kolorze białym, czerwonym lub czarnym. Z racji bardzo bliskiego sąsiedztwa z linią kolejową i dworcem, można by pomyśleć, że nawiązuje ono do kolejarskiego symbolu skrzydlatego koła. Jednak albo nie miało tak być, albo to błąd projektanta, bo koło jest bose czyli pozbawione obrzeża i nijak kolejowym być nie może...
 Podkładki firmowe również są, przynosi je kelner wraz z piwem.
 
 Warto wpaść, bardzo fajne miejsce. Jak dla mnie w tej chwili browar nr 1 w Gdańsku . Mam nadzieję, że Johannes nie zrezygnuje ze swoich niszowych, bardzo ciekawych piw na rzecz tych co wszyscy piją wszędzie w każdym browarze restauracyjnym. No i czekam na Jopejskie . Mam nadzieję, że Johannes nie zrezygnuje ze swoich niszowych, bardzo ciekawych piw na rzecz tych co wszyscy piją wszędzie w każdym browarze restauracyjnym. No i czekam na Jopejskie . .
 
 Fotki w galerii:
 https://www.browar.biz/galeria.php?id=22910
 https://www.browar.biz/galeria.php?id=22911
 https://www.browar.biz/galeria.php?id=22912
 https://www.browar.biz/galeria.php?id=22913
 https://www.browar.biz/galeria.php?id=22914
 https://www.browar.biz/galeria.php?id=22915
 https://www.browar.biz/galeria.php?id=22916
 https://www.browar.biz/galeria.php?id=22917
 https://www.browar.biz/galeria.php?id=22918
 https://www.browar.biz/galeria.php?id=22919
 https://www.browar.biz/galeria.php?id=22920
 https://www.browar.biz/galeria.php?id=22921
 https://www.browar.biz/galeria.php?id=22922Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 W poniedziałkowy wieczór i my dotarliśmy do PG4. Tym razem na kranach było:
 
 -Marcowe
 -Pils
 -Starogdańskie
 -American Red IPA
 -Żytnie ciemne
 
 Spróbowaliśmy dwóch pierwszych piw. Po prostu dobre i tyle.
 https://www.browar.biz/galeria.php?id=22968Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Świetna i wyczerpująca temat recenzjaJa zawitałem do PG4 20.02.2018. Jak wspomniał Vortex, to miejsce robi bardzo pozytywne wrażenie. Świetnym pomysłem było wykorzystanie wnęki budynku od strony torów kolejowych na przeszkloną przybudówkę i umieszczenie w niej warzelni, wokół której można biesiadować na wspomnianych kanapach, ale także na długich ławach umieszczonych pod ścianami (również z poduchami) przy małych stolikach. Tak górna jak i dolna sala urządzone są bardzo stylowo, czerwona cegła ścian ładnie koresponduje z jasnym drewnem wyposażenia, punktowe, żarówkowe oświetlenie dodaje klimatu miejsca idealnego do picia piwa. Na górze półokrągły duży bar dostępny z każdej strony przywodzi na myśl styl jeszcze przedwojenny, układ dolnej sali jest bardziej współczesny z różnej wielkości i kształtu ławami i stołami, a bar umieszczony na końcu sali. Za nim zamontowano 4 stojące tanki wyszynkowe po 12 hl do których piwo doprowadzają srebrzące się pod sufitem rury instalacji piwowarskich, jako że browar jest na dolnym poziomie i częściowo w piwnicy.
 Połyskująca piękną miedzią warzelnia o wybiciu 11 hl jest w najwyższym punkcie. Nieco niżej, w części sali przy wejściu od strony dworca PKP (lub hotelu) znajdują się tankofermentory. We wnęce po lewej są te mniejsze o pojemności 12 hl (4 sztuki), bliżej wejścia również 4 mieszczące po 22 hl piwa. Pomiędzy nimi znajduje się przejście do kolejnych trzech pomieszczeń technicznych browaru. W nich kolejno mieści się ogrzewnica parowa zasilająca warzelnię, beczkownia z myjką, oraz w ostatnim zespół chłodniczy, kwadratowy zbiornik wody lodowej oraz okrągłe stojące zbiorniki azotu i sprężonego powietrza.
 Natomiast w piwnicy pod warzelnią znajdują się 4 kadzie otwartej fermentacji po 12 hl każdy.
 W pomieszczeniu obok znajduje się śrutownik i skład słodu. Przy dostawie worków nie trzeba nosić na plecach, a spuszcza się je specjalną rurą wprost z ulicy.
 Całość sprzętu dostarczyła i zamontowała niemiecka firma CASPARY z Chieming w Bawarii.
 
 Po browarze oprowadził mnie niemiecki piwowar PG4 Johannes Herberg. To niesamowicie sympatyczny człowiek mieszkający już od 2,5 roku w Gdańsku. Nie dość, że pokazał mi wszelkie zakamarki browaru i z detalami opowiedział o działaniu wszystkich urządzeń, to kolejne 1,5 godziny przy piwie rozmawialiśmy nie tylko o piwie i branży piwowarskiej (choć był to główny temat), nie obeszło się bez specjalnych pozdrowień dla ART-a . .
 Johannes choć już w Polsce jest względnie długo, ciągle nie może zrozumieć naszej poruszającej się jak walec machiny urzędniczej. Na przykładzie już etapu budowy i uruchamiania browaru narzekał na bardzo długi okres załatwiania spraw dopuszczeń technicznych. Otwarte kadzie fermentacyjne do tej pory czekają na "jakiś papier" dopuszczający je do użytku a to dlatego, że urzędnik się z takim rozwiązaniem nie spotkał ! A przez to nie może ruszyć już dawno planowana produkcja piwa Jopejskiego. ! A przez to nie może ruszyć już dawno planowana produkcja piwa Jopejskiego.
 Trochę też dziwił się polskim konsumentom nie za bardzo zainteresowanym innymi piwami niż lager (Starogdańskie stanowi ponad 60% produkcji browaru), z którym przegrywają bardzo ciekawe i nietuzinkowe style jakie stara się promować.
 20.02.2018 na kranach dostępne były:
 - Pils https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=122503
 - Starogdańskie https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=122507
 - APA https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=123804
 - Roggenbier Dunkel https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=124610
 
 Szczególnie zachwyciły mnie APA i Roggen, były świetne . Jednak Johannes stwierdził, że z powodu niedużego zainteresowania, a zarazem dużo większego nakładu pracy, na pewno zrezygnuje z Roggena, zastanawia się jeszcze nad APĄ. Natomiast lada dzień ma wejść na kran Märzen (marcowe), którym zostałem poczęstowany z tanku (fajne, też trochę odbiegające od ogólnego pojęcia o tym gatunku), oraz za około 2 tygodnie Weißbier klassisch. . Jednak Johannes stwierdził, że z powodu niedużego zainteresowania, a zarazem dużo większego nakładu pracy, na pewno zrezygnuje z Roggena, zastanawia się jeszcze nad APĄ. Natomiast lada dzień ma wejść na kran Märzen (marcowe), którym zostałem poczęstowany z tanku (fajne, też trochę odbiegające od ogólnego pojęcia o tym gatunku), oraz za około 2 tygodnie Weißbier klassisch.
 Prawie całość produkcji jest sprzedawana na miejscu za pośrednictwem tanków wyszynkowych (za dolnym barem) i w butelkach, mała część piwa jest staczana do kegów. Używa się najnowszych niemieckich, leciutkich, ogumowanych i odbijających się od podłogi prawie jak piłka (Johannes zademonstrował zrzucając kilka ustawionych na sobie) o pojemności 30 i 50 l. (Johannes zademonstrował zrzucając kilka ustawionych na sobie) o pojemności 30 i 50 l.
 Co ciekawe na potrzeby restauracji na miejscu są produkowane również napoje bezalkoholowe (tonic, cytryna, pomarańcza, kola), te rozlewane są do wąskich kegów o pojemności 10 l.
 Szklanki firmowe (można kupić za 12 zł) mają nawet fajne logo w kolorze białym, czerwonym lub czarnym. Z racji bardzo bliskiego sąsiedztwa z linią kolejową i dworcem, można by pomyśleć, że nawiązuje ono do kolejarskiego symbolu skrzydlatego koła. Jednak albo nie miało tak być, albo to błąd projektanta, bo koło jest bose czyli pozbawione obrzeża i nijak kolejowym być nie może...
 Podkładki firmowe również są, przynosi je kelner wraz z piwem.
 
 Warto wpaść, bardzo fajne miejsce. Jak dla mnie w tej chwili browar nr 1 w Gdańsku . Mam nadzieję, że Johannes nie zrezygnuje ze swoich niszowych, bardzo ciekawych piw na rzecz tych co wszyscy piją wszędzie w każdym browarze restauracyjnym. No i czekam na Jopejskie . Mam nadzieję, że Johannes nie zrezygnuje ze swoich niszowych, bardzo ciekawych piw na rzecz tych co wszyscy piją wszędzie w każdym browarze restauracyjnym. No i czekam na Jopejskie . .
 
 Fotki w galerii:
 https://www.browar.biz/galeria.php?id=22910
 https://www.browar.biz/galeria.php?id=22911
 https://www.browar.biz/galeria.php?id=22912
 https://www.browar.biz/galeria.php?id=22913
 https://www.browar.biz/galeria.php?id=22914
 https://www.browar.biz/galeria.php?id=22915
 https://www.browar.biz/galeria.php?id=22916
 https://www.browar.biz/galeria.php?id=22917
 https://www.browar.biz/galeria.php?id=22918
 https://www.browar.biz/galeria.php?id=22919
 https://www.browar.biz/galeria.php?id=22920
 https://www.browar.biz/galeria.php?id=22921
 https://www.browar.biz/galeria.php?id=22922 
 Ps. Jakie są ceny piw ?Piwo jest dowodem na to, że Bóg nas kocha...Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 
 moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
 
 Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Nr 2 (na osiem) mojego Rankingu Browarów Restauracyjnych TRÓJMIASTO - luty 2019
 
 Browar PG4
 
 Deseczka z piwami:
 - Pszeniczne Klasyczne
 - Düsseldorfer Altbier
 - Pils
 - Rauchbier - Dymne
 
 Piwa fajne a do tego również do degustacji przy każdej próbce piwa mała przekąska, taka jak ser, rybka, pasztecik (czwartej nie pamiętam).
 
 Oprócz tego piłem spoza deseczki Starogdańskie i Rauchweizen Bock.
 
 Bezproblemowo sprzedają etykiety, lecz do tego potrzebny jest piwowar
 
 Dodając do tego położenie przy samym dworcu, trudno byłoby mi niżej ten browar ocenićWspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
 znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
 Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Niby byłem nie raz ale uniesień nie było. Dziś rewelacyjnie. Golden October sztos, Tafel pycha, dopiero dopijając szklankę poczułem na końcu posmak karmelu i ostatnia szklanka pils. Moim zdaniem ani czeski ani niemiecki ale bardzo dobry, mocno nachmielony.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Wczoraj na kranach niezły wybór 8 piw: Lager, Light Lager, Pils, Pils Premium, Sour, Rubin Dunkel, Wheat i Jopenbier.
 Wszystkie w jednej cenie 18 za 0,3 i 22 zł za pół litra z wyjątkiem Jopenbier, które kosztuje 119 zł.
 Można się złapać na tym, że cena tego trunku o ekstrakcie 44% jest taka sama jak 5 lat temu, co wynika z wpisu JAcksona, jednak jest pewien haczyk.
 Teraz w tej cenie kupimy butelkę 0,5 zamiast 0,7 
 Dobre miejsce jako poczekalnia przed podróżą pociągiem.
 
 Comment
Related Topics
				
					Collapse
				
			
		
	- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Cześć, Cześć,
 mam taki niecny plan odwiedzin wszystkich browarów restauracyjnych w Polsce, tylko problem stanowi ustalenie ich kompletnej listy. Już myślałem, że mi się to udało i takich miejsc jest 109, ale w zeszły weekend byłem w Giżycku i okazało się, że tam również jest minibrowar...- 
							Channel: Poszukuję miejsca...
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Po przenosinach z Wlenia browar Dolina BoBRU znalazł swe miejsce w Jeleniej Górze w dawnej fabryce włókienniczej Anilux, jednak nie nad Bobrem, a tuż przy jego dopływie - rzece Kamienna. I to ona była przyczyną fatalnej powodzi we wrześniu 2024. Nikt się nie spodziewał, że płynąca dość... Po przenosinach z Wlenia browar Dolina BoBRU znalazł swe miejsce w Jeleniej Górze w dawnej fabryce włókienniczej Anilux, jednak nie nad Bobrem, a tuż przy jego dopływie - rzece Kamienna. I to ona była przyczyną fatalnej powodzi we wrześniu 2024. Nikt się nie spodziewał, że płynąca dość...- 
							Channel: Browary polskie
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Sierpniową eksplorację nowych browarów Pomorza Zachodniego wypadło mi zakończyć 30.07.2019 w Gryficach. Browar Folga jest częścią dość sporego kompleksu hotelowo-restauracyjnego, powstałego na bazie dawnych magazynów, a oddalonego około 600 m od dworca kolejowego. Piętrowe budynki z czerwonej... Sierpniową eksplorację nowych browarów Pomorza Zachodniego wypadło mi zakończyć 30.07.2019 w Gryficach. Browar Folga jest częścią dość sporego kompleksu hotelowo-restauracyjnego, powstałego na bazie dawnych magazynów, a oddalonego około 600 m od dworca kolejowego. Piętrowe budynki z czerwonej...- 
							Channel: Zachodniopomorskie
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Coś się nabroiło w AleBrowarze Coś się nabroiło w AleBrowarze
 
 Były meldunki wcześniej o wycofaniu wybuchowych Mango Lassi ale wyszło tego więcej...
 
 
 Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wycofanie piwa z powodu ryzyka rozsadzenia butelki produktu
 
 https://www.gov.pl/web/gis/ostrzez...- 
							Channel: Piwo - ogólne
 2025-07-01, 17:05
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 W Szczecinie piwosz ma co robić i nudzić się nie może W Szczecinie piwosz ma co robić i nudzić się nie może . Nachodzić się też specjalnie nie musi bo 4 browary znajdują się w ścisłym centrum miasta w odległości max 600 m od siebie. . Nachodzić się też specjalnie nie musi bo 4 browary znajdują się w ścisłym centrum miasta w odległości max 600 m od siebie.
 Browar pod Zamkiem w odległości 200 m za sąsiada ma Wyszaka mieszczącego się w piwnicach historycznego...- 
							Channel: Zachodniopomorskie
 
- 
							
- Loading...
- Koniec listy.
 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	
Comment