Wspieraj BroBiz! BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników.
Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób.
Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających.
Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!

Słowenia, Maribor, Vetrinjska 30, Pivovarna B&B (d. Pivovarna Štajerc)

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dadek
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🍺🍺🍺
    • 2005.09
    • 5021

Słowenia, Maribor, Vetrinjska 30, Pivovarna B&B (d. Pivovarna Štajerc)

Browarek i restauracja mieszczą się w sporej narożnej kamienicy w samym centrum mariborskiej starówki. Dojście z dworca kolejowego zajmie około 15 min. W prawym skrzydle mieści się duża sala restauracyjna z osobnym wejściem, na wprost wchodzimy do mniejszej sali z barem i wysokimi stołami. Wystrój w ciemnym drewnie, łukowe sklepienia z czerwonej cegły imitują piwnicę. Miejsc jest dość dużo, do tego dochodzi w ciepłe miesiące spory ogródek na placyku przed budynkiem, niestety z parasolami coca-coli. Browarek mieści się w podziemiach, i nie jest dostępny do zwiedzania. Pani kelnerka powiedziała, że ewentualnie może mnie oprowadzić piwowar ale niestety był nieobecny, a ja z racji pociągu nie miałem czasu na niego czekać.
    Warzone są stale 3 rodzaje piw:

- Štajerc svetlo.
    Koloru złotego, mętne.
    Piana biała, drobnoziarnista, dość solidna na 3 cm, opadła po 3 łykach do kożuszka i solidnej obwódki, pozostawiając kręgi i plamy na ściankach kufla.
    Zapach przyjemny, głównie drożdżowy - jakby z otwartej kadzi fermentacyjnej, z kwiatową nutą.
    W smaku dość wyraźna chmielowa goryczka i owocowość, także wyczuwalny lekki posmak chlebowy. Przyjemne, lekkie, dobrze wchodzące piwo.

- Štajerc temno
    Kolor hebanowy z ciemnorubinowymi refleksami, mętne.
    Piana lekko przybrudzona, dość gęsta, kłębiasta, lecz wystąpiła tylko przy podaniu. Po kilku minutach pozostała tylko obrączka i nikłe plamy na szkle.
    Zapach niezbyt intensywny, słodowy z nutką kawowo - karmelową i piwniczną drożdżowościa.
    Smak niestety nie zachwyca, jest mało zdecydowany i po chwili się go nie pamięta. Trochę słodowości, karmelu, leciutka kawowa goryczka i kwaskowa nutka owocowa. Jest też niestety mdły posmak piwniczny (chyba to kwestia niedoleżakowania). Jak dla mnie najwyżej na 3.

- Štajerc zeleno
    Jak nazwa wskazuje było ciemnozielone, mętne.
    Piana wydawała się lekko seledynowa ale to pewnie złudzenie od koloru piwa. Choć początkowo była gęsta i drobnooczkowa, równie szybko opadła do dziurawego kożuszka, jednak plamy na szkle pozostały dość okazałe.
    Zapach nikły, leciutko słodowy, w miarę ogrzewania się piwa stawał się bardziej wyczuwalny i chlebowy.
    W smaku cieniutkie, wodniste, leciutka chlebowość i takaż chmielowa goryczka.
    Obsługa niestety nie znała parametrów tego piwa (jak i innych), ale była to chyba jedynie 9 - 10°. Dobre do wypicia w czasie upału, nic poza tym.

Z tych trzech najbardziej smakowało mi svetlo, było dopracowane i wyraziste. Wszystkie były w cenach 1,70/2,10/3,50€ za 0,3/0,5/1 l. Podawano je w różnych rodzajach szkła lecz bez logo, podkładki przynoszono razem z kuflem i zabierano z pustym, jednak udało mi się przechwycić. W gablocie przy wejściu były wystawione butelki 0,5 i 1l z logo Štajerc lecz chyba tylko jako ozdoba bo piwa na wynos nie sprzedawano.
    Menu dość bogate, ceny w przedziale 5-7€ i jak widziałem porcje są solidne. Czynne jest już od 6.30 do 24, a w piątki i soboty do 1.

Fotki w galerii:

• pebejot
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺
    • 2010.01
    • 2017

Po prawie roku od wizyty kolegi Dadka oferta i ceny się nie zmieniły.
    Dodam, że każde piwo można też zamówić w szkle o pojemności 0,2 l w cenie 1,40 euro.
    Z oferty piwnej w menu znajdziemy słoweńskie koncernówki - czyli Laško i Union.
    W czasie naszej wizyty z kolegą Stefanem.P mieliśmy okazję spróbować różnych smakołyków serwowanych przez kuchnię. Polecam obfitą porcję Pivskiej Kolbasy z dodatkami i sosami za jedyne 2,90 euro.

Chciałem też sprostować, że wszystkie piwa sprzedawane są na wynos w dwulitrowych butelkach PET za jedyne 4,50 euro !
    My dostaliśmy po butelce gratis, a uprzejmy barman zaprosił nas następnego dnia na zwiedzanie instalacji minibrowaru.

Comment

• StefanP
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2012.02
      • 71

Knajpa bardzo sympatyczna. Wystrój przyjemny dla oka, po wypiciu większej ilosci piwnego asortymentu mozna poczuć się jak w strefie mroku .
      Słoweńskie dania wyświenite. Obżarłem się gigantyczną porcja lasagnie za 6 euro.
      Mnie wyjatkowo przypadło do gustu Stajerc temno. Posmaku piwnicznego nie wyczułem, widocznie dopracowano formę leżakowania

Comment

• Pancernik
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2005.09
        • 9834

Wykonałem potężny surf po necie, szukając miejscówek piwnych m.in. w Słowenii.
        Wyszło mi, że "Pivovarna Štajerc" przeszła do historii gastronomii i piwowarstwa: http://www.stajerc-mb.si/

Comment

• pebejot
          Major Piwnych Rewolucji
          🍺
          • 2010.01
          • 2017

Jakby ktoś miał info w którym roku zamknęli to proszę o wpis.

Comment

• Pendragon
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2006.03
            • 13979

Kliknąłbyś w podany przez Pancernika link, to byś się dowiedział, że z końcem 2014.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• pebejot
              Major Piwnych Rewolucji
              🍺
              • 2010.01
              • 2017

Dzięki za cenną radę.
              Nie wiem czemu, ale nie chciał mi się otworzyć ten link. Teraz już jest ok.

Comment

• Pancernik
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2005.09
                • 9834

Aktualne info z wizji lokalnej: jak pisał dadek, to jest spory obiekt, w centrum miasta. Kilka sal, do tego całkiem duży ogródek.
                Oferta gastronomiczna dość typowa (nie jadłem, ale zajrzałem do karty) - hamburgi, czewapy, fryty i inne takie.
                Najważniejsze jednak, że - wg relacji koleżki ze sklepu "Pivarna" - po kilku perturbacjach własnościowych w dalszym ciągu na miejscu jest warzone piwo.
                Wprawdzie dostępne było jedynie piwo jasne (svetlo), ale smakowało zdecydowanie, jak piwo "niekomercyjne/niekoncernowe", a w zasadzie przypominało piwo domowe.
                Piwo opiszę, gdzie trzeba. Wniosek z tego, że internety nie zawsze piszą prawdę .

Comment

• Pendragon
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2006.03
                  • 13979

Obecnie nazywa się to Pivovarna B&B.
                  Nie zauważyłeś tego Pancerniku?

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• Pancernik
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2005.09
                    • 9834

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
                    Obecnie nazywa się to Pivovarna B&B.
                    Nie zauważyłeś tego Pancerniku?
                    Wiesz, że nie...???
                    Fakt, byłem tam późnym wieczorem, po przejechaniu mnóstwa kilometrów, ale miałem wrażenie, że wszystko jest nadal "oflagowane" Štajercem... .

Comment

• pebejot
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍺
                      • 2010.01
                      • 2017

Komiczna historia z tym browarem.
                      Odwiedziłem to miejsce pod koniec maja w czasie objazdowej wycieczki Czechy-Austria-Słowenia-Chorwacja-Węgry.
                      Na miejscu zastałem zamknięte drzwi, a w środku bałagan.
                      Jak się po chwili okazało browar działa pełną parą, teraz nazywa się po prostu Pivovarna Maribor, a główne wejście jest z drugiej strony od ogródka.
                      Sam ogródek wygląda jak nowoczesny wielofunkcyjny kombinat. Jest wielki taras pokryty drewnem ze stolikami czteroosobowymi, nad tarasem rozsuwany dach. Dalej na placu stoliki pod chmurką z wygodnymi fotelami.
                      Bar na tarasie ozdabiają eleganckie drewniane panele. Ciekawostka to nalewaki tradycyjne i samoobsługowe.
                      W środku do dyspozycji gości dwie klimatyczne sale restauracyjne.

Oferta piwna składa się z czterech pozycji:
                      - Lager niefiltrowany
                      - Ciemne niefiltrowane
                      - Zielony Lager
                      - Pale Ale

Trzy pierwsze pozycje w cenie 3,20 / 3,50 / 6 € są 0,3 / 0,5 / 1 litr. Pale Ale kosztuje 3,60 / 4 / 7 €.
                      Mają firmowe szkło, ale podkładek nie ma, a przynajmniej nie stwierdziłem.
                      Jak na Słowenię piwa ponadprzeciętne, a Pale Ale wręcz wyśmienite.

Jeśli chodzi o kuchnię to przenosimy się do Włoch, szczególnie akcentując pizzę, co w Słowenii nie dziwi.
                      Pizza występuje w 36 pozycjach, w tym sześciu odmianach dla bezmięsnych ludzi.
                      Mała pizza w średniej cenie 12 €, średnia 13, a duża 23 €.
                      Poza tym sałaty 12 - 13 €, oraz makarony i gnocchi również w przedziale cenowym 12 - 13 €.
                      Są też przystawki np. zestaw lokalnych produktów mięsnych za 8,90 €.
                      Ja wybrałem pizzę Conca D'oro w cenie 13,60 €. Był to strzał w dziesiątkę - pizza z owocami morza z niezliczoną ilością krabów i krewetek
                      Attached Files
                      Ostatnia zmiana dokonana przez pebejot; 2024-06-07, 09:28.

Comment

• pebejot
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍺
                        • 2010.01
                        • 2017

1. Lager niefiltrowany
                        2. Pizza Conca D'oro z zielonym lagerem.
                        Attached Files

Comment

• bastion
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2006.10
                          • 1197

Tak na szybko wpadłem tam, w deszczowy wieczór co skutkowało bardzo symboliczną frekwencją wewnątrz lokalu. Jedna parka zajadała się pizzą, inna spijała jakiś drink. Tyle było osób na rozległej sali.Do tego wyraźnie znudzona obsługa zajęta wertowaniem smartfonów.
                          Sam nie wiem do końca ile sal ma ten przybytek, bo jak widziałem wejścia są tu i tam i Bóg wie gdzie jeszcze.
                          Jako że nie miałem ochoty na dłuższe posiedzenie, wybór padł na ''bezpieczny'' , czyli na lagera. Chyba w sumie w karcie nie było tego zbyt więcej.
                          Niestety po obiecujących czytanych wpisach, piwo wydało mi się bardzo marne, takie zupełne płaskie w smaku bez wyrazu. Nic czym mogłoby mnie skusić na następne.
                          Może kiedyś przy innej okazji dam szanse temu przybytkowi.
                          Attached Files
                          Ostatnia zmiana dokonana przez bastion; wczoraj, 21:46.

Comment