Gościszewo, Pils Single Hop Hallertauer-Mittelfrueh

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23894

    #16
    Zapach i smak mają największy wpływ na ocenę.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • olie
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2011.06
      • 777

      #17
      Największe wagi mają zapach i smak, a z nich średnia wychodzi 3,75. Pozostałe wpływają na ocenę w mniejszym stopniu i zasadniczo jest to dobra zasada. Ale pomijając to, 5 za taki kolor w pilsie

      Comment

      • WojciechT
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2012.09
        • 2546

        #18
        Największe wagi mają zapach i smak, a z nich średnia wychodzi 3,75.
        Odpowiem za ARTa: smak ma większą wagę niż zapach, więc średnia ważona z tych dwóch wartości jest w tym wypadku wyższa.

        Gdzieś na forum są rozpisane wagi poszczególnych atrybutów, nie pamiętam teraz, gdzie.

        Comment

        • becik
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍼🍼
          • 2002.07
          • 14999

          #19
          Hmmm, smak rozumiem, ale zapach? Czasem doskonałe piwo może być prawie bezzapachowe, dla mnie istotniejsze są piana i wysycenie ale zapach? No nie wnikam już, to kwestia moich preferencji.
          Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

          Comment

          • olie
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2011.06
            • 777

            #20
            Już znalazłem.

            Kolor: 5%
            Piana: 10%
            Nasycenie: 5%
            Zapach: 35%
            Smak: 40%
            Opakowanie: 5%

            Smak ma zatem minimalnie większą wagę, a średnia ze smaku i zapachu wynosi prawie tyle samo - 3,767.

            Comment

            • leona
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2009.07
              • 5853

              #21
              Ocena z ARTomatu

              Kolor: Kolor mocnego lagera a nie pilsa - jasny bursztyn, opalizujący [3.5]
              Piana: Biała, drobna, niewysoka za to utrzymująca się na całej powierzchni do dna [5]
              Zapach: Bardzo wyraźny chmiel o kwiatowym i lekko trawiastym profilu. Potem nieco ciężkawa słodowość. [4]
              Smak: Konkretne ciałko słodowe z delikatną kwasowością. Chmiel dość wyraźny, jakbym pił przez słomkę wypełnioną chmielem co to się nowomodnie teraz nazywa randallem
              Goryczka co najwyżej średnia, po zapowiedziach aromatu mnie rozczarowała. [3.5]
              Wysycenie: Średnie do średnio wysokiego. Mi pasuje. [4]
              Opakowanie: Coś nowego na polskiej scenie etykiet, kapsel firmowy. Szkoda, że butelka do kosza [4]
              Uwagi: Wrażenia są wyciągnięte z picia wersji beczkowej i butelkowej, z każdej to co najlepsze bo irracjonalnie lubię ten browar . A konkretnie:
              Kolor: beczka mniej opalizująca
              Piana: butelka zdecydowanie lepsza
              Aromat: butelka wygrywa, w beczce czułem tylko lekką ziołowość. Stawiam, że to przez temperaturę serwowania
              Smak: butelka bardziej rozbudowana, beczka dość płytka i jednowymiarowa. Znowu temperatura pewnie

              Dobre piwo, szkoda, że nie czuć tego IBU...

              Moja ocena: [3.875]

              Comment

              • Jimmy_jb
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2005.11
                • 911

                #22
                Klasyczny polski Pils czyli niedochmielone i słodkawe, zahacza o nijakość. Sypanie Hallertauer Mittelfrüher na goryczkę to imho pomyłka bo szkoda świetnego aromatycznie chmielu. Ogólnie to nawet niezłe ale w kategorii jakość/cena wypada słabo.
                Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

                Comment

                • toto
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2006.12
                  • 949

                  #23
                  Ocena z ARTomatu

                  Kolor: bursztynowy, lekko opalizujący (po zlaniu bez obfitych dość osadów z dna) [4.5]
                  Piana: średnio obfita, dość szybko grubiejąca (tworzą się duże bąbelki), ale utrzymująca się w miarę długo; opada do obrączki, oblepia szkło [3]
                  Zapach: wyraźnie chmielowy, ziemisto-ziołowy, z nutami anyżu i lukrecji, intensywny, choć lekko perfumowy [4.5]
                  Smak: ziemista goryczka (dominująca) na solidnej podbudowie słodowej; goryczka prawie nie zostaje w przełyku, ale jest lekko ściągająca, skórzana; spora treściwość [4.5]
                  Wysycenie: średnie; jest OK, ale mogłoby być nieco wyższe (piwo jest dość ciężkie) [4]
                  Opakowanie: brązowa butelka podobna do NRW, kapsel browarowy, prosta zielono-brunatna etykieta, są wszystkie potrzebne dane, łącznie z temperaturą serwowania i IBU [3.5]
                  Uwagi: Trwałość do 14.01.2014. Dobre piwo, ale dość specyficzne. Jak na pilsa nieco za ciężkie, o charakterystycznym, nietypowym smaku i aromacie silnie ziemistego chmielu.

                  Moja ocena: [4.275]

                  Comment

                  • YouPeter
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.05
                    • 2379

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
                    Hmmm, smak rozumiem, ale zapach? Czasem doskonałe piwo może być prawie bezzapachowe, dla mnie istotniejsze są piana i wysycenie ale zapach? No nie wnikam już, to kwestia moich preferencji.
                    No ale smak, który opisujesz w swoich opisach to w zdecydowanej większości doznania zapachowe. Bo co możesz napisać o smaku piwa? Słodkie, gorzkie, kwaśne, słone.
                    Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

                    Comment

                    • skandal
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.05
                      • 1439

                      #25
                      Dobre piwo tylko stanowczo za tanie, powinno tak z 10zł kosztować, wtedy smak byłby jeszcze lepszy!

                      Comment

                      • pioterb4
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.05
                        • 4322

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
                        Hmmm, smak rozumiem, ale zapach? Czasem doskonałe piwo może być prawie bezzapachowe, dla mnie istotniejsze są piana i wysycenie ale zapach? No nie wnikam już, to kwestia moich preferencji.
                        Wypij weizena z zatkanym nosem a zrozumiesz jak istotną rolę odgrywa.

                        Comment

                        • becik
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🍼🍼
                          • 2002.07
                          • 14999

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4
                          Wypij weizena z zatkanym nosem a zrozumiesz jak istotną rolę odgrywa.
                          Nie raz piłem piwa z zapchanym nosem i nadal nie widzę "istotności roli", nie raz świetne piwa w smaku były ledwie wyczuwalne w zapachu
                          Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                          Comment

                          • pioterb4
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.05
                            • 4322

                            #28
                            Słabe, wodnite piwo ale o ładnym aromacie zachęci mnie do wzięcia kilku łyków. Piwo o dobrym smaku, niezłej pełni, ale o nieciekawym zapachu skutecznie mnie do tego zniechęci.

                            Comment

                            • becik
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🍼🍼
                              • 2002.07
                              • 14999

                              #29
                              Gdybym się kierował zapachem to nie jadłbym serów "smierduchów"
                              Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                              Comment

                              • pioterb4
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2006.05
                                • 4322

                                #30
                                Sery smierduchy mają tak pachnieć bo między innymi taki jest ich urok. Ale kiedy pils intensywnie pachnie gotowanymi warzywami a w angielskim ejlu ostro daje znać goździk i kiszonka to nie mam ochoty na łyk. Nosem też odczuwamy piwo i jego walory. Weizen bez zapachu smakuje kwaskowo i mało treściwie. Przez aromat 3 na 4 osoby powiedzą że jest słodki, bo nos im będzie tak podpowiadał.

                                Natomiast ja z kolei nie rozumiem jak na odbiór piwa wpływa piana poza aspektem wizualnym.

                                Comment

                                Przetwarzanie...