Wspieraj BroBiz! BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników.
Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób.
Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających.
Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!

Profesja, [Odrzański] Viadrus

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kaczka116
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2015.10
    • 1351

    #1

    Profesja, [Odrzański] Viadrus

    Piwo gotowe do oceny
    Nie mów hop zanim nie nachmielisz
    Untappd
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13397

    #2
    Niefiltrowane piwo.

    Chmiele - niemiecki Tradition (Hallertau) i nasz Iunga.

    Aromat - bardziej słód niż chmiel i drożdże. Jest łagodny karmel, lekkie owoce, leciutka chmielowa ziołowość
    Piana - spora, umiarkowanie zwarta, z gęstym trwałym kożuszkiem, zostaje trochę na szkle
    Barwa - złoto-bursztynowa, zmętniona
    Wysycenie - średnie, musujące
    Smak - na początek słodowe tony z łagodnym karmelem, troszkę owoców. Goryczka początkowo łagodna. Dopiero po chwili przychodzi całkiem wyraźna goryczka z długim i czystym finiszem
    Treściwość - wyższa pełnia

    Kilka spostrzeżeń:

    - sypnęli sporo karmelowego słodu, barwa aż zbyt ciemna w związku z tym. W niemieckich pilsach w zasypie stosuje się zazwyczaj tylko słód pilzneński, czeskie leżaki mają często w składzie słód karmelowy

    - ten wybór chmieli się udał - Iunga daje wyraźniejszą goryczkowość, Tradition daje dłuższy posmak, który ją podkreśla

    - piwo nie jest wysoko odfermentowane - 12% ekstraktu na dość niski alkohol 4,5% powoduje, że nie jest wytrawne, ale z drugiej strony pełne w smaku

    To nie jest ikona stylu, ale mi ten kierunek odpowiada, zdecydowanie sesyjne, pełne, smaczne i nieprzekombinowane piwko. Chętnie powrócę.

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 13397

      #3
      Zdjęcie:
      Attached Files

      Comment

      • becik
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2002.07
        • 15003

        #4
        Ocena z ARTomatu

        Kolor: bursztynowy, klarowny [4.5]
        Piana: ecru, drobna, zwarta i trwała, do końca trzymała się na piwie [4]
        Zapach: leciutki, miły, owocowo-słodowy [3.5]
        Smak: pełne, treściwe, goryczka wyraźna ale miła, przyjemna, pod koniec lekko iglasta, delikatne miękkie owoce oraz leciutki krówkowo-ziołowy posmak, fajny posmak słodowy na finiszu [4.5]
        Wysycenie: ciut za duże [4.5]
        Opakowanie: fajna etykieta, gładki kapsel [4]
        Uwagi: Smaczne pils, coś w smaku mało pilsowaneto da się wyczuć ale ogólny odbiór pozytywny

        Moja ocena: [4.075]
        Attached Files
        Ostatnia zmiana dokonana przez becik; 2020-06-02, 19:56.
        Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • Javox
          ?, [Mentzen] Ulga
          Javox
          Lager o ekstrakcie 12.0*, zawartość alko 5.0%
          (Prawdopodobnie warzone w Browarze Sady)

          Chmiele: Iunga, Lubelski, Hallertauer Tradition.

          Piana - więcej na początku potem grubsza warstwa.
          Lacing - ładny, drobny.
          Gaz - średni.
          Barwa - lekko opalizujące...
          2025-03-28, 13:59
        • darekd
          Nieczajna [Odrzański], Port-er Odrzański
          darekd
          Browar Odrzański zakotwiczył w browarze Nieczajna.

          Uwarzone z dodatkiem cukru trzcinowego.

          Ekstr. 24%
          Alk. 10,2%

          Aromat - praliny z gorzkiej czekolady z alkoholowym nadzieniem, likier kawowy, tony palone
          Piana - umiarkowanie wysoka, trwalsza, trwały...
          2025-04-01, 23:18
        • darekd
          Nieczajna [Odrzański], Kapitan
          darekd
          West Coast IPA, kiedyś warzona w Nepomucenie, potem w Hauście: https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...zanski-kapitan

          a obecnie zakotwiczyli w browarze Nieczajna

          Chmiel: Citra, Mosaic, Simcoe, Zeus

          Ekstr. 15,1%
          Alk. 6,5% (ciut więcej...
          2025-05-25, 22:55
        • darekd
          Lubrow, Sladkový
          darekd
          Czeski polotmavý lager, ale chmiele polskie (Iunga, Lubelski) a w składzie dodatkowo słód żytni (Lubrow chyba go uwielbia).
          Na dodatek nawiązująca do czeskiego nazwa jest błędna. Albo nazwa nawiązuje do słodu albo do piwowara. Jeśli tak, to powinno być raczej sladový albo sládkův...
          2025-04-13, 23:51
        • darekd
          Lubrow, Silky Stout
          darekd
          Stout owsiany, ale w składzie oprócz słodu i płatków owsianych jest również słód żytni, do którego mają w browarze najwyraźniej słabość.
          Chmiele - Pałacowy, Iunga

          16% ekstr.
          5,5% alk

          Aromat - słodowy, oprócz tonów palonych jest też trochę jakby...
          2025-02-14, 03:52
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...