BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników. Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób.
Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających.
Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!
Żywiec, Żywiec
Collapse
X
-
mimo że smak się ostatnio popsuł to i tak jest to nadal jedno z lepszych polskich piw , ale na pewno nie najlepsze , a kiedyś takie było
-
Dałem Żywcowi jeszcze jedną szansę
Butelka 0.33 l $0.99 (zwykle $1.25)
No cóż dla mnie nowy Żywiec jest zbyt kwaśny i zbyt wodnisty, pachnie bardzo miło dobrym słodem, ale nie mogę mu dać więcej niż 3.5 (2-5). Krakus jest znacznie lepszy.Leave a comment:
-
Z ust mi to wyjąłeś, PjenknikOriginally posted by pjenknik
... jak idę do knajpy i jest do wyboru Lech i Żywiec to biorę Żywca. W butelkach nie kupuję bo mi szkoda pieniędzy.
Leave a comment:
-
Żywiec jest tak popularny że pije się go z powodu marki a nie smaku.
A smak taki sobie, ale czasami własnie to piwo najlepiej mi "wchodzi". Piana niestety opada bardzo szybko a nie w połowie kufla.
Przyzwoity polski poziom.Leave a comment:
-
Niezbyt przepadam za Żywcem.
Jak byłem młody był to synonim dobrego piwa, teraz według mnie smak jest znacznie gorszy.
Ale jak idę do knajpy i jest do wyboru Lech i Żywiec to biorę Żywca. W butelkach nie kupuję bo mi szkoda pieniędzy.
Leave a comment:
-
Jest w tym sporo prawdy ale we współczesnym piwowarstwie piwa warzy się w bardzo podobny sposób, z tych samych surowców i przy pomocy identycznych urządzeń. Myślę tu oczywiście o browarach dużych, produkujących piwa w ilościach powyżej 1 mln hl. Ponadto nowoczesny proces technologiczny wymaga aby piwo leżakowało tylko 15 - 30 dni a nie tak jak kiedyś (np. Żywiec Full Light 60-90 dni, Żywiec Porter 180-360 dni). Wszystko to sprawia, że na rynek trafiają piwa smakowo spłycone i nie pozostawiajace po sobie ciekawszych wspomnień. Można więc śmiało powiedzieć, że nietylko Heineken zrobił....Originally posted by Gambrinus
Podpisuję się pod tą opinią obiema rękami. To co Heineken zrobił ze sztandarowym polskim piwem to po prostu zbrodnia!
z Żywcem ale również SAB z Tyskim i Lechem, Carlsberg z Okocimiem itd,itd. Co pozostaje? Na szczęście pozostało jeszcze w Polsce kilka browarów warzących w tradycyjny sposób, smaczne piwa z charakterem. Problemem jest tylko ich dostępność na rynku.
A tak na marginesie ale w sprawie głównej, to Żywiec choć już nie taki jak kiedyś nadal może smakować i to zupełnie dobrze ale pod kilkoma warunkami:
świeża kega (podpięta w dniu rozlewu)
odpowiednio schłodzone piwo (coraz częsciej można spotkać się z piwem nazbyt schłodzonym)
czysta instalacja
czyste szkło
odowiedni jakościowo CO2 (porównywałem wielokrotnie smak tego samego piwa wypchniętego z beczki przy pomocy różnych Co2 i różnica była zdecydowanie wyczuwalna).
Warunki konieczne, nie tylko dla Żywca ale dla wszystkich piw.
A teraz pora na
Leave a comment:
-
Słyszałem ,czy też czytałem-nie pamiętam, ale zapewne wszyscy pamiętają jak to kilka lat temu Żywiec był kwaśny na maxa.
No i wracając do zasłyszanych czy też czytanych kwestii to ponoć Haineken zaraz po tym jak kupił kawałek browaru dostarczył granulatu do warzenia piwa. No i ponoć jeden z technologów w Żywcu sie postarał i sknocił całą sprawę dając za dużo owego środka.
Dla mnie to właśnie przełom jeżeli chodzi o Żywca. Przed tym wydarzeniem uwielbiałem to piwo, zwłaszcza 6-cio paki-były niemalże genialne
. Niestety, ale od tamtej pory Żywiec już mi nie smakuje. No może nie tak dosłownie
ale uważam, że jest wiele piw lepszych.
Leave a comment:
-
Podpisuję się pod tą opinią obiema rękami. To co Heineken zrobił ze sztandarowym polskim piwem to po prostu zbrodnia!Originally posted by zythum
Jak jest dobrze schłodzone i z czyszczonych przewodów to można się napić na wieczornej posiadówie ale pamiętając smak starego Żywca to niestety aż się nie chce
Leave a comment:
-
Sentymenty to już chyba tylko na manowce prowadzą, NIESTETY.
Piszę "niestety" bo mnie też.Leave a comment:
-
Jak jest dobrze schłodzone i z czyszczonych przewodów to można się napić na wieczornej posiadówie ale pamiętając smak starego Żywca to niestety aż się nie chce
Leave a comment:
-
Ja również lubię to piwko. Pijam je od dłuższego czasu i mam pewność jakości. A pozatym to wiele z nim się przeżyło. Czuję do niego jakiś sentyment.
Leave a comment:
-
Mówcie co chcecie, ale mimo masówki, to to jest bardzo dobre piwo. Choć troszeczkę słabsze od Brackiego i Krakusa.
Lubię Żywczyka ożywczego
Leave a comment:
-
Żywiec, Żywiec
Szukałem, szukałem i się nie doszukałem. Tak tak panie i panowie - to piwo nie było tu jeszcze opisywane.(Może dlatego że nie jest [chyba] zbyt lubiane)
Alk. 5,8% obj
Eksr. 12,5%wag.
Robione w Żywcu (jeszcze
)
Piana na początku obfita, opada w połowie kufla.
Kolor ma taki, jaki piwo tego typu powinno mieć - zdecydowany i intensywny.
W smaku takie sobie, lekko kwaskowate.
Ale co ja się będę rozpisywał. Niech się inni wypowiedzą, w końcu każdy to chyba pił.
4-
--> http://www.browar.biz/galeria.php?id=503Tagi: brak