Wspieraj BroBiz! BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników.
Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób.
Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających.
Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!

Żywiec, Żywiec

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• mapajak
    replied
    Vassal napisał(a)
    Najgorzy smak piwa jaki kiedykolwiek piłem. Nie polecam go nikomu.

Moja ocena: [1.6]
    Niestety, Vassal ma dużo racji.
    Co się stało z tym piwem?
    Piwa prawie nie kupuję, gdyż sam warzę sobie piwo, ale dostałem od Św, Mikołaja zestaw - 6 butelek Żywca i kufel. Kufel nawet ładny, ze zdjęciem browaru, natomiast piwo - paskudne. Jasnozółta, gorzka woda, bez smaku i zapachu. Piana początkowo obfita, bardzo szybka opadła nie zostawiając nawet najmniejszego śladu!!! Piwo wygłądało jak lurowata herbata, nawet nie została obwodka wokół ścianek szkalnki. Kolor - brzydki, zdecydowanie za jasny. Smak nieprzyjemny, goryczka co prawda mocna, ale jakaś taka nie naturalna, jakby nie pochodziła od chmielu, sztuczna. Z piwa ulatniają się duże, zdecydowanie za duże pęcherzyki CO2.
    I pomysleć, że piwo to jest nazywane narodową marką Polaków.

Leave a comment:

• maleństwo
    replied
    Tak się stało, że ja też piję głównie Żywca. Nie piłam zbyt wiele gatunków piw, więc nie mogę napisać, że jest najlepsze, ale dosyć mi smakuje. W innych piwach brakuje mi tego co ma Żywiec i myślę, że jest to ta goryczka. Gdybym miała do wyboru różne piwa to zawsze wybiorę Żywca. Myślę, że jest to też kwestia przyzwyczajenia ( w moim regionie jest bardzo popularny). Jedak innymi gatunkami też nie gardzę (no chyba, że Okocimiem). To tyle.

Leave a comment:

• Vassal
    replied
    Najgorzy smak piwa jaki kiedykolwiek piłem. Nie polecam go nikomu.

Moja ocena: [1.6]
    ---------------
    Ocena usunieta z rankingu.
    Poczawszy od 22.I.2003, oceny bez sensownego uzasadnienia ich przez oceniajacego, beda usuwane z rankingu.
    Art, Admin

---------------

Leave a comment:

• woli
    replied
    Dobrze smakuje wysoko w górach,jak w gory to tylko z pełnym plecakiem żywca.
    Najlepsze jednak beczkowe,dobrze schłodzone.alkoholu i ekstraktu w sam raz.Dobrze wysycone dwutlenkiem węgla.Charakterystyczna goryczka.Pijąc żywca nie można w trakcie zacząć piś innego piwa.Jeżeli żywiec to tylko żywiec.W przeciwnym razie kac na drugi dzień męczący.

Moja ocena: [4.225]
    ---------------
    Poczawszy od 22.I.2003, oceny bez sensownego uzasadnienia ich przez oceniajacego, beda usuwane z rankingu.
    Art, Admin

---------------

Leave a comment:

• Renegat
    replied
    komoroff napisał(a)
    Najlepsze polskie piwo.
    Sugeruję zastosować manewr Carslberga:

"PRAWDOPODOBNIE najlepsze polskie piwo"

(ichniejsi prawnicy wyjaśnią lepiej ode mnie z jakich powodów )

Slainté!
    Rene

Leave a comment:

• dziku
    replied
    becik napisał(a)
    rozumiem
    ale o gustach się nie dyskutuje...cicho sza, bo ART coś powie, że znów nie na temat
    No to nasze zdrowie
    Oczywiście "Żywcem" - żeby jednak było na temat

Leave a comment:

• becik
    replied
    dziku napisał(a)
    Teraz rozumiesz co miałem na myśli [/B]
    rozumiem
    ale o gustach się nie dyskutuje...cicho sza, bo ART coś powie, że znów nie na temat

Leave a comment:

• dziku
    replied
    becik napisał(a)
    dlaczego? dlatego,że komus smakuje Żywiec? ja ubóstwiam szczerze portera zywieckiego, a i pils czasem jest wysmienity, i mimo mojej niechęci do tego browaru , a raczej jego polityki staram sie być obiektywny
    Portera i ja lubię, ale to nie ten temat...
    Czytaj uważnie nawet tak krótkie zdania. Ja wyrażam współczucie, że dla tego człowieka Żywiec jest to najlepsze polskie piwo
    Rozumiesz - najlepsze - to znaczy, że wg niego wszystkie inne są gorsze. I tego współczuję, co krótko i jak mi się wydaje zrozumiale ująłem. W żadnym miejscu nie wyrażałem się negatywnie co do tego, że "Żywiec" może komuś smakować, bo i sam (rzadko, ale jednak) go pijam. Są gorsze piwa od niego, ale jest też mnóstwo lepszych. Wobec tego, odnoszące się do "Żywca" zdanie: "Najlepsze polskie piwo" osobiście uważam za nieprawdziwe i grubo przesadzone. Szczególnie, że i ocenie nie towarzyszyło żadne logiczne uzasadnienie, co i sam Wielki Art w swej przenkliwości dostrzegł...
    Teraz rozumiesz co miałem na myśli

Leave a comment:

• becik
    replied
    dziku napisał(a)
    Wyrazy współczucia
    dlaczego? dlatego,że komus smakuje Żywiec? ja ubóstwiam szczerze portera zywieckiego, a i pils czasem jest wysmienity, i mimo mojej niechęci do tego browaru , a raczej jego polityki staram sie być obiektywny

Leave a comment:

• dziku
    replied
    komoroff napisał(a)
    Najlepsze polskie piwo.

Moja ocena: 4.9
    Wyrazy współczucia

Leave a comment:

• Piecia
    replied
    komoroff napisał(a)
    Najlepsze polskie piwo.

Moja ocena: 4.9
    Tak? a próbowałeś wszystkie żeby oceniać? i ta ocena jakaś taka skąpa w szczegóły...

Leave a comment:

• komoroff
    replied
    Najlepsze polskie piwo.

Moja ocena: [4.9]
    ---------------
    Art, Admin

---------------

Leave a comment:

• Gambrinus
    replied
    Znow sprobowalem Zywca, Tym razem mile zaskoczenie: ladna piana i niezly, pelny smak, podnosze ocene na 4 (2-5)

Leave a comment:

• becik
    replied
    mimo niechęci do tej marki i nie mając innego wyboru zamówiłem sobie beczkowego zywieckiego fulla w jednej z zakopiańskich gospód, i tu...bardzo miła niespodzianka, kolor bursztynowy, nasycenie odpowiednie, w smaku perfekcyjne, doskonale wyczuwalna goryczka sparawiająca radość przy każdym łyku, piana, zbyt szybko opada ale pozostaje do końca cieniutka warstwa, zapach przyjemny, chmielowy. Jednak jak widać sposób przechowywania ma bardzo duze znaczenie, wcześniej pewne partie żywca mi nie smakowały ale to co wypiłem świadczy pozytywnie o tej marce. Te same odczucia mam również do Żywca z puszki "giełdowej" zakupionej w piwiarni żywieckiej podczas giełdy, piwo prawie doskonałe, wbrew uprzedzeniom daję bardzo wysoką ocenę

Moja ocena: [4.725]

Leave a comment:

• wriggle
    replied
    Young napisał(a)
    Piję tylko Żywca

Jak tak, to chyba raczej to jest strona dla Ciebie

Leave a comment: