BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników. Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób.
Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających.
Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!
Żywiec, Żywiec
Collapse
X
-
Jest takie jedno "długo warzone" - to Dębowe
Leave a comment:
-
Zdaje mi się że piwo powinno być warzone dość długo? Z tego co wiem, Żywiec jest jednym z tych piw ekspresowych, może dlatego smakuje niczym?
UNIA OLABOGA UNIA PSUJE WSZYSTKO JUTRO PÓJDZIESZ PO ŚMIETANE I BĘDZIE WODA Z MLEKIEM OJEJEJE
(przepraszam)Ostatnia zmiana dokonana przez Cyssiek; 2011-08-30, 15:12.Leave a comment:
-
-
-
Może obrażę tutaj zwolenników tego trunku, ale jak dla mnie jest to syf, płaski smak dający się wyczuć już od pierwszego łyka, do tego nutka chemii (
) zwykła woda z odrobiną goryczy... No ale to nadal niejako symbol luksusu
Leave a comment:
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Złoty i klarowny. Podoba mi się. [5]
Piana: Z początku wielka, jednak szybko znika. Nie całkiem jednakże, coś tam pozostaje, wygląda jakby ktoś napluł. [3]
Zapach: Słodowy, jednak delikatny, żeby nie powiedzieć niewyraźny. [3]
Smak: Czuć w tym jakąś goryczkę, jednak nie jest ona szczególnie przyjemna. Sprawia wrażenie rozwodnionego, jest bez wyrazu, w dodatku jedzie spirytusem. Jest się do czego przyczepić, od takiej marki można oczekiwać czegoś więcej. [1.5]
Wysycenie: No i tu ciekawostka... Mam w pamięci poprzednie wypite Żywce i każdy był fest nagazowany. A zawartość testowanej butelki 0.66l jest niemal całkowicie pozbawiona CO2!!! Jak kranówa!!! Nie wiem z czego to wynika - butelka z całą pewnością była szczelna. Jakaś wpadka przy produkcji? Być może... Jednak dla mnie to żadne usprawiedliwienie, i za tę wpadkę ocena niedostateczna. [1]
Opakowanie: Nie jestem pewien, czy podoba mi się nowy wygląd butelki i kształt etykiety. Wolałem starą, klasyczną etykietkę z niezmiennym od lat wzorem. A może to zwykłe przyzwyczajenie..? [3]
Uwagi: Trudno oprzeć się wrażeniu, że Żywiec szybko stacza się po równi pochyłej. Kiedyś był inny. Lepszy. Za jakiś czas do niego powrócę i już w tej chwili ciekaw jestem tego spotkania.
Moja ocena: [2.4]Leave a comment:
-
Oj Twili, Twili, żeby Ciebie nie pokarało.
Leave a comment:
-
Na myśli mam to, że skoro można robić więcej i nie jest to niezgodne z przepisami, to czemu z tego nie skorzystać, a smak ma znaczenie drugorzędne. Nigdzie nie napisałem o nakazach. A że w branży spożywczej takim schematem kieruje się - z oczywistych względów- zdecydowana większość producentów to już inna bajka.Ostatnia zmiana dokonana przez motonita2002; 2011-07-26, 11:49.Leave a comment:
-
Następny "unijny"... W Unii istnieją setki tradycyjnych browarów, warzących przepyszne piwa godne tej nazwy.
Co do zysku i ilości, to oczywiście się zgodzę, ale żadne normy nie karzą warzyć bezsmakowego piwa.Leave a comment:
-
Gdzie wyjechałem? Specjalnie Cię podpuściłem. Po co zabierasz głos jeśli piszesz bzdury?
Kompletnie nie znasz historii browaru ani ich właścicieli - linii żywieckich Habsburgów. Zabrali browar bo określali się jako Polacy, dwóch z nich było oficerami WP i zdecydowanie odmówili podpisania volkslisty. Szkoda, że polityka przysłania Ci zwyczajną przyzwoitość
Cytat pochodzi stąd:Po I wojnie światowej zakład nie stracił na znaczeniu i dalej rozszerzał swoją działalność. W 1939 r. rodzina Habsburgów straciła browar, który został poddany administracji niemieckiej i produkował piwo na potrzeby wojska. W 1945 roku browar został znacjonalizowany i działał jako Zakłady Piwowarskie w Żywcu.
Leave a comment:
-
Ot choćby, jeszcze w latach 1995-2002 był jednym z moich ulubionych piw. Po ciężkiej, górskiej wyprawie zawsze skutecznie gasił pragnienie, a charakterystyczna goryczka była tym co w tym piwie bardzo lubiłem.
Ja myślę, że tutaj bardziej unijne normy - bardziej nastawione na zysk i ilość, niż na smak - zrobiły tutaj swoje. Podobnie jak w przypadku żywności. Tak odstąpię trochę od tematu - pamiętam jak rodzina z Niemiec, przyjeżdżała do mnie w latach 90tych XXw. i kiedy wracali, to zawsze kupowali w Polsce pełno wędlin, bo kiełbasa tak im smakowała. Ja zawsze się z tego śmiałem, że co oni w tej kiełbasie widzą takiego dobrego. Teraz rozumiem dlaczego tak im smakowała.Bo i ja za takim smakiem tęsknię.Ostatnia zmiana dokonana przez motonita2002; 2011-07-26, 11:27.Leave a comment:
-
Gdzie wyjechałem? Specjalnie Cię podpuściłem. Po co zabierasz głos jeśli piszesz bzdury?
Kompletnie nie znasz historii browaru ani ich właścicieli - linii żywieckich Habsburgów. Zabrali browar bo określali się jako Polacy, dwóch z nich było oficerami WP i zdecydowanie odmówili podpisania volkslisty. Szkoda, że polityka przysłania Ci zwyczajną przyzwoitość
Leave a comment:
-
To żeś wyjechał
Habsburgom browar zabrali Niemcy - nie Polacy. A że Niemcy coś po wojnie utracili, to sami są sobie winni - to była kara za rozpętanie wojny. Niech złożą reklamację do swojego wodza a następnie do Wielkiej Trójki.
A ja miałem na myśli przedwczasne i bandyckie prywatyzacje polskiego majątku narodowego, zwłaszcza z wczasnych lat '90.Ostatnia zmiana dokonana przez Obywatel1978; 2011-07-26, 10:27.Leave a comment: