BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników. Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób.
Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających.
Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!
Żywiec, Żywiec
Collapse
X
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Słomkowy, a właściwie żółtawy. Klarowny. [4]
Piana: Rośnie bardzo wysoko, ale szybko opada i pozostawia tylko ślady [3.5]
Zapach: Słaby, bardziej chmielowy, typowy dla tego typu piw. [3]
Smak: Wodniste i wyprane ze smaku. Nie ma tu żadnej chmielowej świeżości. Jest to piwo takie do popicia czegoś, ale nie daje przyjemności z konsumpcji i możliwości delektowania się. Posmak również jest bardzo nikły, To ma być niby 12,5, a smakuje jak niektóre 11 albo i 10,5. [3]
Wysycenie: Silne, momentami przesadne. [4]
Opakowanie: Niby pucha, ale ma przetłoczenia i podany ekstrakt! Nie wiem, czy prawdziwy, ale jest
[4]
Uwagi:
Moja ocena: [3.2]Leave a comment:
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Jasna slomka zdecydowanie za jasne jak ten ekstrakt. [2.5]
Piana: Drobnopęchezykowa, z pojedyńczymi większymi bablami,wysoka, szybko opada do okolo dwu milimetrowej warstewki ktora po czasie tez zanika. [3.5]
Zapach: Slodowo kukurydziany, z niklym chmielowym akcentem [3]
Smak: dominuje slodowość, wyraźnie wyczuwalny kukurydziany posmak, przy połykaniu ujawnia się mała goryczka. [3]
Wysycenie: Duże, ale nie tak żeby napelnialo brzuch, utrzymuje sie caly czas na jednolitym poziomie. [5]
Opakowanie: Estetyka bez zarzutu, dedykowany kapsel, ekstrakt podany, no i ta szklanak sugerująca najlepszą temperature do spożycia. [4.5]
Uwagi:
Moja ocena: [3.2]Leave a comment:
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: ładny, złoty [5]
Piana: początkowo obfita, szybko opada, pozostaje jednak do końca picia cienka warstewką, zostawia ślady na szkle [3.5]
Zapach: słaby, ale przyjemny, rześki, chmielowy [3.5]
Smak: pełny,przyjemnie słodowy, czysty, zakończony niezłą goryczką [3.5]
Wysycenie: pracuje do końca, nieco za szybko się ulatnia [4]
Opakowanie: zwrotna butelka, ładna, klasyczna etykieta z kompletem informacji [5]
Uwagi: Browar Żywiec ma szczęście, do oceny trafił mi się zdecydowanie najlepszy od lat egzemplarz. Dawno nie piłem tak dobrego Żywca. Oby ten poziom utrzymał się na zawsze.
Moja ocena: [3.675]Leave a comment:
-
Lany Zywiec na Greenpoincie
Wpadlem dzis z rodzinka do "Karczmy" na pierogi i odkrylem ze lanego Okocimia zastapil Zywiec. Nie byl tak dobry jak Krusovice, ale wypilem go bez cienia przykrosci. Piana, kolor i nagazowanie w sam raz, swiezutki i naprawde niezly. Pierwszy raz od 16 lat widzialem w USA inne polskie piwo niz Okocim w wersji lanej.Leave a comment:
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Jasny, słomokowy. [2.5]
Piana: Po nalaniu do kufla pojawiła się na chwilę by szybko zniknąć. Praktycznie jej nie było. [1.5]
Zapach: Na samym początku było czuć słaby słodkawo - chmielowy zapach, który szybko się ulotnił. Potem trudno było cokolwiek wyczuć. [2]
Smak: Lekko goryczkowy, ale raczej wodnisty, bez żadnego wyrazu i charakteru. Ogólnie woda zmieszana z chmielem. [2]
Wysycenie: Jak dla mnie dobre. [4]
Opakowanie: Opakowanie, a piłem piwo z butelki, estetyczne, ale bez charakteru. Nie rzuca sie w oczy na półce sklepowej. [3]
Uwagi: Po dłuższej przerwie sięgnąłem po koncerniaka, i chyba długo ponownie nie sięgnę. Wcześniej, jakiś może miesiąc temu piłem Tyskie i miałem podobne odczucia smakowe.
Moja ocena: [2.125]Leave a comment:
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Jasna, klarowna słomka [4]
Piana: Raczej nic wielkiego, opada dość szybko i nie pozostaje po niej nic już po 6 min. Tylko na początku wmiarę przyzwoita. [3]
Zapach: Czuć trochę słodu, trochę chmielu, nic nadzwyczajnego, ale nie jest źle. [3.5]
Smak: Trochę za wodniste, goryczka lekko za słaba, słód w miarę przyjemny. Piwo raczej cienkie, bardziej obiadowe. Wypić i zapomnieć (chociaż ja właściwie takich nie pijam) [2.5]
Wysycenie: Nagazowanie jest zupełnie niezłe, choć dość wymuszone. [4]
Opakowanie: Nie podano: ekstraktu, dokładnego producenta ani składu. Dałbym jeszcze niżej, gdyby nie śmieszna "szklanka kontrolna" na etykiecie. [4]
Uwagi: Koncerniaków unikam jak ognia, ale to dostałem i postanowiłem ocenić.
Moja ocena: [3.125]Leave a comment:
-
Ja! Oprócz Carlsberga najlepsze "polskie" piwo. Zywiec nie trzyma normy ponieważ jest podobno robiony w Warce i Leżajsku.... Jeżeli to prawda to skąd ta " krystaliczna czysta woda" na etykiecie.Leave a comment:
-
Tańcząca para, (wielokrotnie modyfikowana lecz nadal jest to ta sama idea) funkcjonuje na etykiecie piwa żywieckiego od 1956 roku czyli od 52 lat. Została wymyślona na 100 lecie browaru, w związku z wyprodukowaniem pierwszego polskiego powojennego piwa eksportowego. Można różne rzeczy mniej lub bradziej przyjemne powiedzieć o Żywcu, ale to własnie on przetarł szlak na zachód dla innych polskich piw (Okocim, Wrocławski Dark Beer, Leżajsk, ...) i w latach 60-90 XX wieku stal się ikoną polskiego piwowarstwa i był postrzegany jako towar ekskluzywny.Uwaga do Forumowiczow w wieku ponizej 30 lat: Opakowanie Zywca bylo "inspiracja" dla wielu polskich piw, w tym Tyskiego. Jest to jedyne polskie piwo, ktorego opakowanie (mimo modyfikacji) nie zmienilo sie w ogolnej koncepcji od ponad 30 lat. W mojej opiniii jego szata graficzna jest bez zarzutu.Leave a comment:
-
No fakt, zapomniałem o tym okresie kiedy wszytkie okocimskie etykiety miały prostokątny kształt. W takim razie wychodzi że Żywiec faktycznie najdłużej trzyma fasonLeave a comment:
-
Opakowanie Okocimia OK Beer zmienilo sie jak miales 4 latka... Postudiuj etykiety. To ktore jest teraz przywrocono (chyba na zamowienie Stawskiego -importera z USA) kilka lat temu.Leave a comment:
-
Co do teych zmian szaty graficznej to etykieta Okocima OK BEER tez sie bardzo mozno nie zmieniła, nie wiem czy w przeciągu 30 lat ale coś koło tego będzie.Leave a comment:
-
Wracam do Zywca od czasu do czasu, bo kiedys (20 lat temu) byl obok Okocimia jednym z najlepszych polskich piw. Ostatnio puszkowa wersja pojawila sie na Greenpoincie w cenie $1 (czyli mniej niz 2.20 PLN) za puszke 0.5 l. Smakuje lepiej niz Heineken i Peroni. Rowniez Harnas, Lezajski i Zamkowe z Namyslowa wypadly gorzej. Ocena 3.5 (2-5).
Uwaga do Forumowiczow w wieku ponizej 30 lat: Opakowanie Zywca bylo "inspiracja" dla wielu polskich piw, w tym Tyskiego. Jest to jedyne polskie piwo, ktorego opakowanie (mimo modyfikacji) nie zmienilo sie w ogolnej koncepcji od ponad 30 lat. W mojej opiniii jego szata graficzna jest bez zarzutu.Leave a comment: