Wspieraj BroBiz! BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników.
Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób.
Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających.
Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!

Żywiec, Żywiec

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• Kropka_Tutek
    replied
    Ocena z ARTomatu

Kolor: Prawidłowy, to znaczy typowy piwny kolor, nie za jasny - prawie ideał [4]
    Piana: Lekkie rozczarowanie - było jej sporo, ale dosyć szybko opadła. [3]
    Zapach: Niezbyt intensywny, ale wyraźny, piwny - bez jakiejś wyrazistosci, ale o.k. [3.5]
    Smak: Bez zarzutu. Co prawda kiedyś to było piwo o wyjatkowym smaku, zdecydowanie bezkonkurencyjne - no ale to było ćwierć wieku temu. A teraz poprawne. [4]
    Wysycenie: Standard - jak wzorzec metra w Sevres. [4]
    Opakowanie: Puszka, taka jak się juz chyba wszyscy przyzwyczailiśmy, tyle że z nowymi wypukłościami. [4]
    Uwagi: Przez sentyment z dawnych lat czasem kupuję. Nie jest oczywiscie wyjatkowe jak kiedyś, ale może być. Jest takie poprawne - niestety wiekszość piw z dużych browarów jest taka: bez błędów i tyle. A dziś jest baaardzo gorąco, piwo dobrze schłodzone - pije się przyjemnie.

Moja ocena: [3.725]

Leave a comment:

• zAjkA
    replied
    [QUOTE=Scriptus]Nie wstyd podać gościom, wiadomo, smak powtarzalny, sprawdzony, w końcu mają to ISO 9000. Ale piwnych wrażeń chyba trzeba szukać gdzie indziej...

QUOTE]

Kolego czy Ty nie zapszeczasz sam sobie?? Skoro piszesz że piwnych wrażeń trzeba szukać gdzie indziej to czemu oceniłeś to piwo na 5??????????

Leave a comment:

• ART
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Scriptus
    (...)Naprawdę dobrej jakości koncernowy standart, ale nic ponadto.
    (...)
    Moja ocena: [5]
    nie uważasz że Twoja ocena niezbyt zgadza się z tym co napisałeś w uzasadnieniu?

Leave a comment:

• Scriptus
    replied
    Ocena z ARTomatu

Kolor: Piękny złocisty kolor, można powiedzieć, standart dla tego typu piwa [5]
    Piana: Bardzo porządna piana, rzec można zgodna z normą... [5]
    Zapach: Przyjemny piwny zapach, lekko chmielowy [5]
    Smak: Niezbyt natarczywy piwny smak, z odrobiną goryczki, dobry na letnie upały [5]
    Wysycenie: Prawidłowe nasycenie bąbelkami, nie zadużo, nie za mało, przyjemne [5]
    Opakowanie: Tradycyjne, czytelne, cóż dodać do ponad setki lat tradycji... [5]
    Uwagi: Żywiecki full.... najstarsza marka, którą pamiętam, poza lokalnym piwkiem ze sfinksem. Symbol piwnej arystokracji, dostępny w Peweksie. Niegdyś, jedyne piwo reprezentujące Polskę w Ameryce.... dziś, naprawdę dobrej jakości koncernowy standart, ale nic ponadto. Nie wstyd podać gościom, wiadomo, smak powtarzalny, sprawdzony, w końcu mają to ISO 9000. Ale piwnych wrażeń chyba trzeba szukać gdzie indziej...

Moja ocena: [5]

Leave a comment:

• robox
    replied
    Dzisiaj widziałem butelkę Żywca, w nowej, lekko zmienionej, szacie graficznej, tylko kapsel nie zmieniony .

Leave a comment:

• tad2x
    replied
    dziś nabyłem Żywca w butelce 0,65 l i coś mi w nim nie pasuje, ma taki dziwny i nieprzyjemny posmak na końcu mojego języka jak Warsteiner Premium Verum, oj trza było wziąść Żywca Portera...cena ta sama a smak dużo lepszy i ciekawszy Pzdr.

Leave a comment:

• Pogoniarz
    replied
    Ocena z ARTomatu

Kolor: Jezusicku,normalnie blada słomka-tragedia [1.5]
    Piana: Jestem pozytywnie zaskoczony.Średnio i grubo- ziarnista,nawet dość długo się utrzymała i zostawiła wianuszek [3.5]
    Zapach: Ledwo coś czuć .Taki słodki posmak ,typowy dla piw koncernowych [2.5]
    Smak: Słodkawe jak 150 ,gdzieś tam czuć w głębi jakąś goryczkę.Nie,no tragedia,do tego wodniste brr. [2]
    Wysycenie: Są jakieś pęcherzyki,ale strasznie leniwie. [2.5]
    Opakowanie: W sumie na poziomie,są wszelakie informacje. [4]
    Uwagi: Jestem zdegustowany i wyleczony na bardzo długo z tego piwa.Ledwo dopiłem,oj ledwo

Moja ocena: [2.425]

Leave a comment:

• jarex
    replied
    Żywiec Full Light to już wyłącznie symbol pewnej epoki. Epoki, w której piwem można było się również "najeść fusami"...Wówczas jedyne ...no może poza jeszcze kilkoma innymi, exportowymi - które dało się wypić. Obecnie, piwo niczym pozytywnym się nie wyróżnia. Sorry..wyróżnia się ceną, która zapewne w opinii ludzi od marketingu ma trafiać do określonego "target"-u klienteli... Myślą zapewne tak :zakładamy, że piwo z tradycjami, moze więc być trochę droższe..ludziska i tak będą kupować !? Co do smaku... dla mnie nieco "mulisty"..za mało gazu i goryczki...kolor słomkowy... mógłby być pełniejszy...
    Jedyny plus to butelka i szata graficzna.. NIezmienna w swych podstawowych cechach... Cena o 25 % za wysoka, bo kto da za butelkę 0,5 l (plus kaucja) w sklepie przeosiedlowym da prawie 3 złocisze?

Leave a comment:

• Kolesław
    replied
    No, tego się po Żywcu nie spodziewałem! (Należę do pokolenia, dla którego Żywiec Full Light był wzorcem polskiego piwa) Pierwsze podejrzenia podjąłem już podczas nalewania. Dziurawa, znikająca piana. Pierwszy łyk i niedojrzałość jaką mają np. wszyskie (jeśli są wyjątki to proszę dać znać) piwa z Jabłonowa. Potem było o tyle lepiej, że ta wada znikła, ale nic dobrego nie pojawiło sie. Wypiłem, bo wypijam wszystkie piwa oprócz ewidentnie zepsutych, tj. przeterminowanych, źle przechowywanych itp. Podnisłem szklankę do źródła światła, no i to mnie dobiło. Bladość i co gorsza całe stada fuzli. Wrzućcie to do ARTOMATU, bo ja nie mam siły, wyjdzie jakieś 2,12. Piwo pochodziło z 6-ciopaku z promocyjną repliką tablicy reklamowej, z datą przydatności do 17.11.2005 r. Puszka, więc światło nie zaszkodziło.

Leave a comment:

• YouPeter
    replied
    Szkoda że niektóre z wymienionych rzeczy stały się już nieaktualne

Leave a comment:

• Lacriferno
    replied
    Długo wahałem się, gdzie umieścić ten wiersz: czy w dziale poświęconemu żywieckiemu full'owi, czy też może wśród twórczości? Zdecydowałem jednak, że tu, gdyż jest w nim mowa o piwie żywieckim, jako o synonimie niemalże boskości. Wyraźne jest odniesienie do ojczyzny, gdzie Żywiec został sprowadzony do roli jednego z jej symboli. Można tu brać pod uwagę inne piwa w Żywcu warzone, ale z racji popularności tego powyżej omawianego, mniemam, że o nie się rozchodzi. Zaznaczam, że utwór pochodzi z lat sześćdziesiątych.
    ---------------------------------------------------------
    Rafał Wojaczek
    Ojczyzna

Matka mądra jak wieża Kościoła
    Matka większa niż sam Rzymski Kościół
    Matka długa jak transsyberyjska
    Kolej i jak Sahara szeroka

I pobożna jak partyjny dziennik
    Matka piękna niczym straż pożarna
    I cierpilwa jak oficer śledczy
    I bolesna jak gdyby w połogu

I prawdziwa jak gumowa pałka
    Matka dobra jak piwo żywieckie
    Piersi matki dwie pobożne setki

I troskliwa jakby bufetowa
    Matka boska jak Królowa Polski
    Matka cudza jak Królowa Polski

Leave a comment:

• sloniatko
    replied
    Ocena z ARTomatu

Kolor: ładny, ciemno słomkowy [4.5]
    Piana: to największe rozczarownie, po nalaniu niezbyt wysoka, gruboziarnista, momentalnie opada tak, że pozostaje po niej najmniejszy slad [1]
    Zapach: nic rewelacyjnego, prawie niewyczuwalny z lekkim słodkawym odcieniem [3]
    Smak: mocno goryczkowe, żeby nie powiedzieć gorzkie. Po przełknięciu wydawało mi się nawet lekko kwaśne [2]
    Wysycenie: akurat, nic dodać, nic ująć - przyjemnie łaskocze w język [5]
    Opakowanie: klasyczny Żywiec - bez rewelacji [4]
    Uwagi: Dawnoi nie piłem Żywca i z pzrykrościa stwierdzam że jest coraz słabszy. Z dawnej marki została tylko ... nazwa

Moja ocena: [2.625]

Leave a comment:

• Lacriferno
    replied
    Ocena z ARTomatu

Kolor: Piwo o takim ekstrakcie taki kolor mieć powinno, czyli złoty i Żywiec taki ma. [5]
    Piana: Bez rewelacji, czyli standart dla polskiej produkcji masowej. Najpierw jest, potem je nie ma. To tyle na ten temat. [3]
    Zapach: Przestraszyłem się. Zamiast chmielu czy słodu w nos uderzł jakiś metaliczny zapach, jakby tym piwem płukano stalowe rury. Chmiel da się wyczuć po większych staraniach. [2]
    Smak: Specyficzny, z jakby żywicznym posmakiem. Goryczka w sam raz. [4]
    Wysycenie: Dobre, momentami wydawać by się mogło, że troszkę przesadzone. [4]
    Opakowanie: Praktycznie niezmienne od lat, ale za to każdy rozpozna to piwo bez problemu. Na etykiecie wszystkie najważniejsze informacje. [4.5]
    Uwagi: Piwo, które w znacznej części skałda się z dobrej promocji popartej tradycją, co nie jest bez znaczenia dla jego ceny. Z te same pieniądze można kupić coś o wiele lepszego lub piwo podobnej jakości o wiele taniej.

Moja ocena: [3.275]

Leave a comment:

• grzech
    replied
    Jestem pod wrażeniem Waści powonienia. Nochalem wyczuć goryczkę to nie każdy potrafi.

Leave a comment:

• spokomajonez
    replied
    Ocena z ARTomatu

Kolor: Ładny piwny kolor. Podoba mi się [4.5]
    Piana: Jest [3]
    Zapach: Cudowny zapach goryczki i chmielu. Znakomity!!! [5]
    Smak: To jest chyba najlepsze polskie piwo. Gorzkie i o to chodzi w piwie [5]
    Wysycenie: Są bombelki i tyle [3]
    Opakowanie: Nic nadzwyczajnego ale z daleka od razu widać że to Żywiec. Bardzo fajne reklamy [4]
    Uwagi: Moje ulubione piwo bez wątpienia, ale kiedyś było lepsze Troche zepsuł się smak.

Moja ocena: [4.625]

Leave a comment: