Piwoteka, Placebo

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13101

Piwoteka, Placebo

Placebo to "wheat saison". Pszenica w saisonach to chyba nie odkrycie, więc o co chodzi w tym określeniu?

12,5% ekstr.
    6,2% alk.

Aromat - początkowo w nosie lekko kręciły się aromaty belgijskich drożdży, ale chwilę potem wyszły tony weizena. Czyli owocowa nieprzesadna kwasowość z odrobiną banana
    Piana - umiarkowanie wysoka, niezbyt trwała i dość szybko niknie całkowicie
    Barwa - zmętnione, pomarańcza z brudną słomką
    Wysycenie - łagodniejsze, choć żywo musuje
    Smak - owocowa kwasowość (ale nie cytrusowa), trochę korzenności, delikatny banan. W ustach trochę korzennej goryczki
    Treściwość - pełne

Taka hybryda saisona i weizena. Piwko oryginalne z dobrą pijalnością. Przyjemne.
  • zasada
    Porucznik Browarny Tester
    🥛🥛🥛🥛
    • 2007.05
    • 263

W maju 2024 piłem w Łodzi i napisałem o nim tak:
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zasada
    Gdy dotarłem dzisiaj do Chmielowej już go nie było na kranie. W Piwotece właśnie się skończyła gdy zamówiłem (zamowienie wcześniej był). Wziąłem z butelki. Obsluga nie wie jakie drożdże, na butelce też nie pisze.
    W aromacie lekki banan i trochę niesprecyzowanych fenoli. W smaku atak banana i leciutkie fenolowe wtręty. Na ślepo obstawiam moje ulubione drożdże tj. T-58.
    Nie powtórzę. Fajnie ale to jest jak piwo domowe ktore mam w piwnicy.
    Każde zwierzę koi dotyk
    Blaszony

Comment

• darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 13101

To wiadomo skąd ten banan. Click image for larger version

Name:	P1150316.jpg
Views:	15
Size:	130,3 KB
ID:	2349560

Comment

Related Topics

Collapse

• ART
        Piwoteka, [Sarabanda] New Gold Dream #2
        ART
        New England IPA

parametry 6,1 abv, 15 ekstr, niefiltrowane, pasteryzowane - podany producent - Piwoteka. Skład: słód jęczmienny, owsiany, pszeniczny i płatki owsiane, chielone Nelson Sauvin, Citrą i Simcoe. Zapowiedź na etykiecie: "Powrót do debiutanckiego piwa browaru - Mętna...
        2024-12-07, 19:06
      • darekd
        Wieninger, Kerndl-Kini
        darekd
        Browar z górnobawarskiej miejscowości Teisendorf.

Jest to górnofermentacyjne piwo wielosłowodowe, jakie od czasu do czasu można spotkać w Bawarii.
        W tym wypadku użyto orkiszu, żyta (lokalnej alpejskiej odmiany żyta ozimego Tauernroggen), jęczmienia, owsa, pszenicy (lokalnej...
        2024-03-21, 22:52
      • dadek
        Niemcy, Hannoversch Münden, Markt 3, Ratsbrauhaus
        dadek
        Hann. Münden leży w odległości około 25 km na północny-wschód od Kassel. To jeszcze Górna Saksonia ale tuż przy granicy z Hesją. Łatwo tu dojechać często kursującymi pociągami.
        Miasteczko nieduże (około 25 tys. mieszkańców) ale pięknie położone w widłach łączących się...
        2024-09-13, 00:59
      • darekd
        Widawa, Lichtenhainer
        darekd
        Lichtenhainer czyli niemiecki styl (kwaśna, lekka pszenica, ew. z dodatkiem bakterii kwasu mlekowego. W składzie również słód wędzony).

Piwo na podstawie receptury piwa Damiana Wadasa "Efekt Placebo", zwycięscy VII Gwiazdkowego Konkursy Piw Domowych organizowanych przez...
        2024-09-05, 23:05
      • ART
        Piwoteka, Czarne jest czarne
        ART
        Oatmeal stout, 13 ekstr. 5,2.

No dobra. Po wielu próbach piwotekowych miałem obiekcje do tego tworu. Ale niepotrzebnie. Piwo całkiem stylowe, może trochę za bardzo alkoholowe i za mało palone jeśli człek miałby się czepiać. Ale jest dobrze smakowo. Wizualnie bardzo dobrze....
        2024-02-16, 21:08
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...