Piana: beżowa, średnio obfita (jak na portery). Drobne i średnie pęcherzyki. Nie zdobi szkła, ale spory kożuszek utrzymuje się do końca.
Aromat:słaby, mało złożony. Głównie wiśnie i rodzynki
SMAK:wydaje się lekko rozwodniony, mniej pełny. Coś w stylu granda czy argusa porter. Słodkawy, lekko karmelowy. Odrobina gorzkiej czekolady i kawy. Kandyzowane owoce. Na końcu lekka paloność. Czuć niestety monety, ale na akceptowalnym poziomie. Bywało gorzej
Opakowanie: ładniejsze, zgrane z całą serią
UWAGI:Warka 26.09.2015
Nowa seria. Kupione za 3,99zł plus butelka
Już sporo czasu nie piłem starszej wersji, ale ta obecna wydaje się zbyt uładzona. Słabszy i uboższy aromat, smak zbyt lekki. Ma jeden plus (lub minus) Pije się strasznie gładko i szybko.
We wszystkim bliżej mu do dość poprawnej 18%BLG niż do 21%
Trzeba przejechać się po starszych wersjach, oczywiście w celach porównawczych :]
Zamkowy, Żywiecki Porter
Collapse
X
-
Ostatni raz piłem to piwo jeszcze przed zmianą parametrów i było moim ulubionym porterem bałtyckim. Teraz jest to piwo płaskie, jednowymiarowe i bądźmy szczerzy raczej słabe. Może to jeszcze nie dno ale ma się ono nijak do tego porteru na przykład sprzed roku. Aromat jest słaby trochę alkoholu i paloności. W smaku jest trochę kawy, paloności oraz dużo żelaza. Piana nigdy nie była mocną stroną tego piwa i nic się w tej materii nie zmieniło. Mam nadzieję, że to tylko chwilowy spadek formy i ten porter powróci do swojej świetności.Leave a comment:
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: W szkle rozprzestrzenia się czarna, nieprzejrzysta barwa z ledwo co widocznymi rubinowymi przebłyskami. [4]
Piana: Przy nalewaniu tworzy się gęsta, beżowa piana o średniopęcherzykowej strukturze, która to szybko zamienia się w skromny nalot. Lacing praktycznie nie występuje, gdyż piana natychmiastowo spływa ze ścianek naczynia. [3]
Zapach: Z butelki wydobywa się lekka paloność ciemnych słodów, którą to łagodzi skromna słodycz. Aromat delikatnie otwiera się w szkle, uwydatniając czekoladę oraz suszone śliwki. Żeby nie popaść w nadmierny zachwyt, dostajemy prztyczek w postaci sporej metaliczności z lekko alkoholową nutą. Ogólnie aromat nie należy do zbyt intensywnych, czy też rozbudowanych. [3]
Smak: Pierwsze co zauważamy to intensywne żelazo, jakbyśmy rozsypali milion złotych w grosiakach. Smak jest dość delikatny, z ograniczoną rolą ciemnych słodów oraz pozbawiony paloności, które ustępują miejsca gładkości charakterystycznej dla mlecznej czekolady. Ciężko mówić tu o głębi smaku, przez co jeszcze bardziej czuć grasujący w tle alkohol. Piwo jest średnio treściwe. [2.5]
Wysycenie: Zbyt wysokie. [2.5]
Opakowanie: Butelka prezentuje się schludnie. Prosta i dobrze skrojona etykieta, bez udziwnień, także w kwestii informacji o samym piwie - tu mamy jedynie info o zawartości alkoholu. Na pocieszenie dostajemy firmowy kapsel. [3.5]
Uwagi: ... http://piwnyradek.blogspot.com/2014/...vs-porter.html
Moja ocena: [2.85]Leave a comment:
-
Piłem wczoraj. Po raz drugi w przeciągu 2-3 tygodni. I znowu zawód. Mocno czuć tu tylko metal. Pozostałe smaki (już te bałtycko-porterowe) w odwodzie. Nie wypiłem do końca butelki. Szybko do niego nie wrócę...Leave a comment:
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Pod światło rubin-brąz. [3.5]
Piana: Startowa spora [3.5]
Zapach: Alko, słodkie susze owocowe. [2.5]
Smak: Słodkie, lekko palone, rodzynki. Piwo jest słodkawo-gorzkawe, trochę kawowe. [3.5]
Wysycenie: Średnie. [3.5]
Opakowanie: Poprzednia wersja bardziej mi pasowała. Nowa seryjna wersja już nie jest tak stylowa. Kapsel z pustką w środku. [3]
Uwagi: No niestety piwo już jest trochę inne. Mniej smaczków, aromatów. Zobaczymy co się będzie działo dalej, może "nawrócą się".
Na razie chyba trza skupować z rynku "starego".
Moja ocena: [3.125]Ostatnia zmiana dokonana przez Javox; 2014-11-06, 13:33.Leave a comment:
-
Hmmmm... przeczytaj to pytanie jeszcze razTaki prosty wzór matematyczny:
22% esktraktu - cena produkcji = x
21% ekstraktu - cena produkcji = x - (1/22)x = 21/22x =~ 0,95x
Na każdym piwie oszczędzamy 5% kosztów - dla produkcji masowej to jest baaaardzo dużo (ok - zaznaczam, że jest to wzór bardzo uproszczony, ponieważ na cenę produktu oprócz materiału składa się wiele innych rzeczy, które mogą stanowić koszty stałe, których tu nie uwzględniliśmy)
(no chyba, że w wypowiedzi była ironia, której nie wyczułem - to przepraszam)
A poza tym, jest tak jak piszesz - jak nie wiadomo, o co chodzi, to chodzi o pieniądze.
Szukają oszczędności. A mi szkoda tak dobrego produktu i coś czuję, że niedługo może zejść na psy.Ostatnia zmiana dokonana przez badejza; 2014-10-30, 20:05.Leave a comment:
-
Historycznie porter żywiecki miał 20.48 blg i 8.65%, więc lepiej niech wrócą do korzeni, a nie kombinują ze współczesnymi parametrami, przez które cierpi jakość.Leave a comment:
-
droga do portera truskawkowego stoi otworem
a jakie szerokie pole do dalszych oszczędnościLeave a comment:
-
ale się zdenerwowałemGrupo Żywiec - zniszczyliście tyle piw, zamknęliście tyle browarów, zwolniliście tylu pracowników - nie niszczcie Portera obniżając ekstrakt
Leave a comment:
-
Taki prosty wzór matematyczny:
22% esktraktu - cena produkcji = x
21% ekstraktu - cena produkcji = x - (1/22)x = 21/22x =~ 0,95x
Na każdym piwie oszczędzamy 5% kosztów - dla produkcji masowej to jest baaaardzo dużo (ok - zaznaczam, że jest to wzór bardzo uproszczony, ponieważ na cenę produktu oprócz materiału składa się wiele innych rzeczy, które mogą stanowić koszty stałe, których tu nie uwzględniliśmy)
(no chyba, że w wypowiedzi była ironia, której nie wyczułem - to przepraszam)
Ostatnia zmiana dokonana przez GreenFox; 2014-10-30, 10:19.Leave a comment:
-
W nowej szacie graficznej ma już tylko 21% ekstraktu. Kiedyś było 22%, później 21,4%. Ciekawe, po co zmniejszają wciąż ekstrakt, a alkohol pozostawiają bez zmian.Leave a comment:
-
Pije właśnie wersje z nową etykietą ( data do 26.09. 2015 ) i ma sie ona nijak do poprzedniej, piwo jest słodsze, mniej palone i duzo mniej goryczkowe, taka wykastrowana wersja poprzedniej, wielki zawód.Leave a comment:
-
będzie mniej alko a więcej owocków i pralinek
żelazo też pójdzie w kapsel
tak sądzę, bo moje z 2013/14 tak miały :]
Zatem czekamyOstatnia zmiana dokonana przez dlugas; 2014-10-19, 11:38.Leave a comment:
-
Doskonale Was rozumiem i przyjmuję Wasze argumenty...
jednak Wy nie jesteście z łapanki, wiecie o co w tym chodzi dlatego "wymagam" od Was ciut innego podejścia.
PS. Właśnie przywlokłem z piwnicy butelczynę 0,33 z datą 01.09.2012. Porównam ją z Waszymi odczuciami z degustacji.Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
alk. poniżej 0,5; ekstrakt 10,1 °; cena 7,99 PLN w Żabkach
Zapewne pod kątem Baltic Porter Day. Niestety mam mieszane uczucia, bo mnie nie smakuje. Już sam pomysł, że takie piwo może być bezalkoholowe budzi wątpliwości kto tu wprowadza klienta w błąd. Owszem były lajtowe wersje...1 Photo-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Porter wyspiarski o zawartości alkoholu, 4,9%
Kolor ciemnomiedziowy z nutami bordowymi przechodzącymi w brąz.
Piwo klarowne.
Zapach: paloność, elementy słodowe i lekko maślane.
Piana drobna, początkowo gęsta, opada do średniej grubości obrączki, zostawia nieregularnie...-
Channel: Anglia
-
-
Imperial chocolate porter.
Ekstrakt nie podano., alk. 10 % vol.
w składzie podano żyto , czekolada
Aromat: stonowane, spodziewane nuty czekoladowe na granicy sugestii - ale w miarę ogrzewania uwydatnia się znacznie, nutka kokosa, trochę sosu sojowego,...-
Channel: Estonia
-
-
7zł w Carrefour, ale schowany. 8vol, słody wędzony bukiem i olchą. Na pierwszy niuch suszone owoce, żurawina, jabłko, śliwka. Wędzonka jest ledwo zaznaczona w smaku, za to dominantą jest dym jak w whisky z Islay. W smaku porter goryczkowy, dymny i taniczny. Bardzo przyzwoite piwo.
-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
E: 24 Blg
A: 10, 5%
Jak na porter o takiej mocy dość pieniste, z utrzymującą się lekko ponad obrączką piany.
Kolor ciemny, nieprzezroczysty.
W aromacie niewiele, głównie czekolada, choć na ecie rekalmują kawę z pralinami, śilwkę, wiśnie i ciemny miód. Albo mnie...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-01-03, 02:31 -
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: