Zamkowy, Żywiecki Porter

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • dlugas
    replied
    Piana: beżowa, średnio obfita (jak na portery). Drobne i średnie pęcherzyki. Nie zdobi szkła, ale spory kożuszek utrzymuje się do końca.
    Aromat:słaby, mało złożony. Głównie wiśnie i rodzynki

    SMAK:wydaje się lekko rozwodniony, mniej pełny. Coś w stylu granda czy argusa porter. Słodkawy, lekko karmelowy. Odrobina gorzkiej czekolady i kawy. Kandyzowane owoce. Na końcu lekka paloność. Czuć niestety monety, ale na akceptowalnym poziomie. Bywało gorzej

    Opakowanie: ładniejsze, zgrane z całą serią

    UWAGI:Warka 26.09.2015
    Nowa seria. Kupione za 3,99zł plus butelka

    Już sporo czasu nie piłem starszej wersji, ale ta obecna wydaje się zbyt uładzona. Słabszy i uboższy aromat, smak zbyt lekki. Ma jeden plus (lub minus) Pije się strasznie gładko i szybko.
    We wszystkim bliżej mu do dość poprawnej 18%BLG niż do 21%

    Trzeba przejechać się po starszych wersjach, oczywiście w celach porównawczych :]

    Leave a comment:


  • DaimonFrey
    replied
    Ostatni raz piłem to piwo jeszcze przed zmianą parametrów i było moim ulubionym porterem bałtyckim. Teraz jest to piwo płaskie, jednowymiarowe i bądźmy szczerzy raczej słabe. Może to jeszcze nie dno ale ma się ono nijak do tego porteru na przykład sprzed roku. Aromat jest słaby trochę alkoholu i paloności. W smaku jest trochę kawy, paloności oraz dużo żelaza. Piana nigdy nie była mocną stroną tego piwa i nic się w tej materii nie zmieniło. Mam nadzieję, że to tylko chwilowy spadek formy i ten porter powróci do swojej świetności.

    Leave a comment:


  • Piwny_Radek
    replied
    Ocena z ARTomatu

    Kolor: W szkle rozprzestrzenia się czarna, nieprzejrzysta barwa z ledwo co widocznymi rubinowymi przebłyskami. [4]
    Piana: Przy nalewaniu tworzy się gęsta, beżowa piana o średniopęcherzykowej strukturze, która to szybko zamienia się w skromny nalot. Lacing praktycznie nie występuje, gdyż piana natychmiastowo spływa ze ścianek naczynia. [3]
    Zapach: Z butelki wydobywa się lekka paloność ciemnych słodów, którą to łagodzi skromna słodycz. Aromat delikatnie otwiera się w szkle, uwydatniając czekoladę oraz suszone śliwki. Żeby nie popaść w nadmierny zachwyt, dostajemy prztyczek w postaci sporej metaliczności z lekko alkoholową nutą. Ogólnie aromat nie należy do zbyt intensywnych, czy też rozbudowanych. [3]
    Smak: Pierwsze co zauważamy to intensywne żelazo, jakbyśmy rozsypali milion złotych w grosiakach. Smak jest dość delikatny, z ograniczoną rolą ciemnych słodów oraz pozbawiony paloności, które ustępują miejsca gładkości charakterystycznej dla mlecznej czekolady. Ciężko mówić tu o głębi smaku, przez co jeszcze bardziej czuć grasujący w tle alkohol. Piwo jest średnio treściwe. [2.5]
    Wysycenie: Zbyt wysokie. [2.5]
    Opakowanie: Butelka prezentuje się schludnie. Prosta i dobrze skrojona etykieta, bez udziwnień, także w kwestii informacji o samym piwie - tu mamy jedynie info o zawartości alkoholu. Na pocieszenie dostajemy firmowy kapsel. [3.5]
    Uwagi: ... http://piwnyradek.blogspot.com/2014/...vs-porter.html

    Moja ocena: [2.85]

    Leave a comment:


  • jerzdna
    replied
    Piłem wczoraj. Po raz drugi w przeciągu 2-3 tygodni. I znowu zawód. Mocno czuć tu tylko metal. Pozostałe smaki (już te bałtycko-porterowe) w odwodzie. Nie wypiłem do końca butelki. Szybko do niego nie wrócę...

    Leave a comment:


  • Javox
    replied
    Ocena z ARTomatu

    Kolor: Pod światło rubin-brąz. [3.5]
    Piana: Startowa spora [3.5]
    Zapach: Alko, słodkie susze owocowe. [2.5]
    Smak: Słodkie, lekko palone, rodzynki. Piwo jest słodkawo-gorzkawe, trochę kawowe. [3.5]
    Wysycenie: Średnie. [3.5]
    Opakowanie: Poprzednia wersja bardziej mi pasowała. Nowa seryjna wersja już nie jest tak stylowa. Kapsel z pustką w środku. [3]
    Uwagi: No niestety piwo już jest trochę inne. Mniej smaczków, aromatów. Zobaczymy co się będzie działo dalej, może "nawrócą się".

    Na razie chyba trza skupować z rynku "starego".

    Moja ocena: [3.125]
    Attached Files
    Ostatnia zmiana dokonana przez Javox; 2014-11-06, 13:33.

    Leave a comment:


  • badejza
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika GreenFox
    Hmmmm... przeczytaj to pytanie jeszcze raz Taki prosty wzór matematyczny:

    22% esktraktu - cena produkcji = x
    21% ekstraktu - cena produkcji = x - (1/22)x = 21/22x =~ 0,95x

    Na każdym piwie oszczędzamy 5% kosztów - dla produkcji masowej to jest baaaardzo dużo (ok - zaznaczam, że jest to wzór bardzo uproszczony, ponieważ na cenę produktu oprócz materiału składa się wiele innych rzeczy, które mogą stanowić koszty stałe, których tu nie uwzględniliśmy)

    (no chyba, że w wypowiedzi była ironia, której nie wyczułem - to przepraszam )
    Chodziło mi bardziej o to, że jeśli już zmniejszają jeden parametr (ekstrakt), to mogli by też to piwo płycej odfermentować (a zostawili alkohol na poziomie 9,5%).
    A poza tym, jest tak jak piszesz - jak nie wiadomo, o co chodzi, to chodzi o pieniądze.
    Szukają oszczędności. A mi szkoda tak dobrego produktu i coś czuję, że niedługo może zejść na psy.
    Ostatnia zmiana dokonana przez badejza; 2014-10-30, 20:05.

    Leave a comment:


  • Petitpierre
    replied
    Historycznie porter żywiecki miał 20.48 blg i 8.65%, więc lepiej niech wrócą do korzeni, a nie kombinują ze współczesnymi parametrami, przez które cierpi jakość.

    Leave a comment:


  • tfur
    replied
    droga do portera truskawkowego stoi otworem
    a jakie szerokie pole do dalszych oszczędności

    Leave a comment:


  • VanPurRz
    replied
    ale się zdenerwowałem Grupo Żywiec - zniszczyliście tyle piw, zamknęliście tyle browarów, zwolniliście tylu pracowników - nie niszczcie Portera obniżając ekstrakt

    Leave a comment:


  • GreenFox
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika badejza
    Ciekawe, po co zmniejszają wciąż ekstrakt, a alkohol pozostawiają bez zmian.
    Hmmmm... przeczytaj to pytanie jeszcze raz Taki prosty wzór matematyczny:

    22% esktraktu - cena produkcji = x
    21% ekstraktu - cena produkcji = x - (1/22)x = 21/22x =~ 0,95x

    Na każdym piwie oszczędzamy 5% kosztów - dla produkcji masowej to jest baaaardzo dużo (ok - zaznaczam, że jest to wzór bardzo uproszczony, ponieważ na cenę produktu oprócz materiału składa się wiele innych rzeczy, które mogą stanowić koszty stałe, których tu nie uwzględniliśmy)

    (no chyba, że w wypowiedzi była ironia, której nie wyczułem - to przepraszam )
    Ostatnia zmiana dokonana przez GreenFox; 2014-10-30, 10:19.

    Leave a comment:


  • badejza
    replied
    W nowej szacie graficznej ma już tylko 21% ekstraktu. Kiedyś było 22%, później 21,4%. Ciekawe, po co zmniejszają wciąż ekstrakt, a alkohol pozostawiają bez zmian.

    Leave a comment:


  • expel
    replied
    Ciekawe czy to wina konkretnej warki czy zmienili zasyp...

    Leave a comment:


  • Radekw
    replied
    Pije właśnie wersje z nową etykietą ( data do 26.09. 2015 ) i ma sie ona nijak do poprzedniej, piwo jest słodsze, mniej palone i duzo mniej goryczkowe, taka wykastrowana wersja poprzedniej, wielki zawód.

    Leave a comment:


  • dlugas
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Promil03
    Porównam ją z Waszymi odczuciami z degustacji.
    będzie mniej alko a więcej owocków i pralinek
    żelazo też pójdzie w kapsel

    tak sądzę, bo moje z 2013/14 tak miały :]

    Zatem czekamy
    Ostatnia zmiana dokonana przez dlugas; 2014-10-19, 11:38.

    Leave a comment:


  • Promil03
    replied
    Doskonale Was rozumiem i przyjmuję Wasze argumenty...
    jednak Wy nie jesteście z łapanki, wiecie o co w tym chodzi dlatego "wymagam" od Was ciut innego podejścia.
    PS. Właśnie przywlokłem z piwnicy butelczynę 0,33 z datą 01.09.2012. Porównam ją z Waszymi odczuciami z degustacji.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • e-prezes
    Amber, Po godzinach bezalkoholowy Porter Bałtycki
    e-prezes
    alk. poniżej 0,5; ekstrakt 10,1 °; cena 7,99 PLN w Żabkach

    Zapewne pod kątem Baltic Porter Day. Niestety mam mieszane uczucia, bo mnie nie smakuje. Już sam pomysł, że takie piwo może być bezalkoholowe budzi wątpliwości kto tu wprowadza klienta w błąd. Owszem były lajtowe wersje...
    2024-12-03, 23:18
  • Prusak
    Abbey Ales, Oh, Mr Porter
    Prusak
    Porter wyspiarski o zawartości alkoholu, 4,9%
    Kolor ciemnomiedziowy z nutami bordowymi przechodzącymi w brąz.
    Piwo klarowne.
    Zapach: paloność, elementy słodowe i lekko maślane.
    Piana drobna, początkowo gęsta, opada do średniej grubości obrączki, zostawia nieregularnie...
    2024-08-30, 19:30
  • ART
    Põhjala, Chocolate Porter
    ART
    Imperial chocolate porter.


    Ekstrakt nie podano., alk. 10 % vol.

    w składzie podano żyto , czekolada

    Aromat: stonowane, spodziewane nuty czekoladowe na granicy sugestii - ale w miarę ogrzewania uwydatnia się znacznie, nutka kokosa, trochę sosu sojowego,...
    2025-03-20, 23:44
  • Petitpierre
    Amber, Po Godzinach Dymiony Porter Bałtycki
    Petitpierre
    7zł w Carrefour, ale schowany. 8vol, słody wędzony bukiem i olchą. Na pierwszy niuch suszone owoce, żurawina, jabłko, śliwka. Wędzonka jest ledwo zaznaczona w smaku, za to dominantą jest dym jak w whisky z Islay. W smaku porter goryczkowy, dymny i taniczny. Bardzo przyzwoite piwo.
    2025-02-01, 10:59
  • Prusak
    Nowa Wytwórnia, Imperialny Porter Bałtycki
    Prusak
    E: 24 Blg
    A: 10, 5%
    Jak na porter o takiej mocy dość pieniste, z utrzymującą się lekko ponad obrączką piany.
    Kolor ciemny, nieprzezroczysty.
    W aromacie niewiele, głównie czekolada, choć na ecie rekalmują kawę z pralinami, śilwkę, wiśnie i ciemny miód. Albo mnie...
    2025-01-03, 02:31
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...