Zamkowy, Żywiecki Porter

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• dlugas
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tristan_tzara
    Z minusów niezbyt miły alkoholowy posmak.
    do lochów go, do lochów !!!

Posty pochwalne są jak nie ma metalu, który jednak od stycznia tego roku dość mocno wyłazi przed szereg.

Skoro lipcowa jest mniej żelazna to należy zakupić i przetestować :]

Leave a comment:

• tristan_tzara
    replied
    Dałem piwu jeszcze jedną szansę bo ludzie tutaj piszą pochwały a ja za każdym razem mam nalewkę z gwoździ. Teraz warka 04.07.15. Jest nieźle, prawie nic metalu, za to serio czuć wisniowke, lekka goryczke, przyjemną paloność. Z minusów niezbyt miły alkoholowy posmak.

Leave a comment:

• dlugas
    replied
    Ooo doczekała się szpileczka :] poleżała sobie prawie kolejne pół roku w lochu i nabrała mocy urzędowej.

Ja bardzo dobrze wspominam tą/tę warkę. Najbardziej pamiętam piękną wiśniówkę zagryzaną wiśniami, wyciągniętymi z nalewki plus rewelacyjna gładkość.

Mam chyba jeszcze 6 sztuk :]

No i narobiłeś mi smaka. Teraz dylemat. Czy dziś po robocie strzelić pilsy czy pojechać porterami.
    "Rżnąć" nie będę

Leave a comment:

• Petitpierre
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas
    Warka 07.02.2014
    nareszcie ją wyjąłem z czeluści.

Pierwsza kwestia bardzo duża piana i utrzymująca się. W aromacie rum, wiśnie kandyzowane, wiśniak na rumie (niektórzy pamiętają), troszkę tostów, biszkopotów. Nuta dolna bardziej ziemista.

W smaku wielka aksamitność, zero alkoholu, dość wyraźna goryczka narastająca, ale nie metaliczna, ani przesadzona. Piwo pełne, w miarę słodkie, przyjemnie palone, dużo bardziej stout niż Baltic.

Leave a comment:

• Promil03
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Sekator
    Beczkowa wersja jest strasznie alkoholowa.
    Wypiłem kilka kufelków na Birofiliach i alkohol nie był nachalny. Piwo trzyma poziom czego nie da się powiedzieć o niektórych wakach GIP, o Fortunie nie wspominając.
    Żywiecki porter uważam za TOP3 w Polsce, obok Łódzkiego (niestety słaba dostępność) i Warmińskiego (niestety wysoka cena).

Leave a comment:

• Pinio74
    replied
    Ja nie zarejestrowałem jakiejś większej różnicy w kwestii alkoholowości tych wersji. Jedyne co mi rzuciło się na kubki smakowe, to mniejsza paloność.

Leave a comment:

• Sekator
    replied
    Beczkowa wersja jest strasznie alkoholowa.

Leave a comment:

• Pinio74
    replied
    Jakby jakiś miłośnik tego porterka wojażował po naszym, polskim wybrzeżu, to zapraszam do Jarosławca. Na ul. Bałtyckiej jest lokal o nazwie "Witta". Można tam napić się beczkowej wersji tego piwa, w cenie 7 zł za 0,5l. Dawno nie widziałem i nie piłem ŻP z beczki, więc od niedzieli do dzisiaj każdego dnia wpadałem na jedno. Świeże i smaczne
    Niestety jutro już wyjeżdżam...

Leave a comment:

• dlugas
    replied
    W Tesco są tylko 0,33l

W każdym innym (mniejszym czy większym sklepie) jest 0,5l w niektórych 0,5l i 0,33l
    Przynajmniej u nas w mieście

Leave a comment:

• satek
    replied
    Czy Żywiec porter w butelkach 0.5L jest jeszcze dostępny w sprzedaży? od jakiegoś czasu nie mogę takiego znaleźć, są tylko 0.3L

Leave a comment:

• dlugas
    replied
    17.05.2014

0,33l

Gładziutki i wiśniowy. To pierwsze skrzypce.
    Później dołączają rodzynki oraz suszona śliwka.
    Alkohol wyczuwalny na poziomie czekoladek z rumem czy delikatnie machniętych spirytusem czyli sama przyjemność.

Leciutko rozgrzewa.
    Bardzo smakowity, aczkolwiek delikatny metalowy finisz troszkę psuje całość.

Dobrze, że mam jeszcze kilka sztuk

Leave a comment:

• Petitpierre
    replied
    Zmiana tematu, piwo dojrzałe, 2-letnie.

Kolor itd jak ma być. Natomiast w aromacie wytrawna wiśniówka, albo tarninówka, zapach super, alkoholu ani pół, nuta górna-słodko-owocowa, ciemne owoce, borówki coś jakby, aromat dolny-też słodki, nie ciężki, dość ułożony, mleczne kakao.

W smaku bardzo gładkie, ułożone, ale finisz gwoździe i krew, nie za bardzo, ale wyczuwalne, do finiszu można mieć wąty tzw.

Dość słodkie, nie mulące.

Leave a comment:

• marcogal
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre
    ...idealne piwo śniadaniowe, orzeźwiające i chmury odganiające.
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin
    A ja zawsze traktowałem to piwo, jako piwo na dobranoc .
    wszystko się zgadza:
    "...golę się, jem śniadanie i idę spać..."

Leave a comment:

• Szakali
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin
    Ja też, ale na śniadanie po nocce też się nadaje jak ulał

Leave a comment:

• dyczkin
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre
    Warka 01.05.2015 nadal wspaniała. Może troszkę podpalana, ale w smaku idealne piwo śniadaniowe, orzeźwiające i chmury odganiające.

Leave a comment: