Zamkowy, Żywiecki Porter

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Szakali
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mocho
    jakbym na czczo porównał ze 3 butelki to dopiero by mi się wyniki rozjechały
    Też temu trzeba się poświęcić i otworzyć 3 butelki na raz
    PS: Zaprosić kogoś na degustację.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Szakali; 2014-04-06, 16:31.

    Leave a comment:


  • Mocho
    replied
    jakbym na czczo porównał ze 3 butelki to dopiero by mi się wyniki rozjechały

    Leave a comment:


  • Szakali
    replied
    Trzeba będzie chyba zrobić testy na czczo

    Leave a comment:


  • Mocho
    replied
    kupiłem trzy butelki z tą samą datą, tylko w jednej udało mi się wyczuć żelazo i to bardzo wyraźnie, może i przy dwóch pozostałych mnie zaćmiło, ale nie sądzę

    Leave a comment:


  • Szakali
    replied
    Kurcze ja też mam czasem wrażenie, że ta sama warka a smakuje nie raz inaczej.....
    Fakt, różne rzeczy się wcześniej spożywa....i może z tego ta różnica wynika, choć mam wątpliwości...

    Leave a comment:


  • Petitpierre
    replied
    Trzeba kupić tę samą warkę z różnych sklepów i porównać. Z FRAC'a jest smaczna.

    Leave a comment:


  • dlugas
    replied
    Szczególnie jak się wcześniej czymś ciekawym zakąsi lub pije się nie "jako pierwsze" :]

    Leave a comment:


  • oberzine
    replied
    no no to na pewno te dwie butelki są różne przecież nasze zmysły się nie mylą

    Leave a comment:


  • dlugas
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mocho
    na własnej skórze przekonałem się że dwie stojące obok siebie na półce butelki z tą samą datą mogą różnić się diametralnie
    to jak to jest?że jedna partia a dwa różne piwa?

    Ktoś wie ile "robią na raz" warek porteru?
    Wlewają je później do 1-2 cystern, wiozą do Żywca i tam wszystkie lądują do jednego tanku, następnie rozlew i sklepy?
    To w takim przypadku skąd różnice?

    Z drugiej strony podobnie było z czempionem w tym roku. Jeden rozlew do butelek, a piwo miało dwa oblicza. W sumie trzy oblicza jeśli dołączyć wersję beczkową.

    Ja jeszcze nie trafiłem żeby w tej samej partii ten porter różnił się od siebie smakiem. Z tym, że ja piję góra 2sztuki z danej warki. Za szybko je wypuszczają :]
    Ostatnia zmiana dokonana przez dlugas; 2014-04-06, 10:35.

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Neptune
    Warka do 11.02.2015, pijalna, karmelowa, lecz wyczuwalne żelazo, a w miarę ogrzewania także alkohol.
    Ta warka w ogóle mi nie podchodzi, właśnie z powodu żelaza i alkoholowości .

    Leave a comment:


  • Mocho
    replied
    na własnej skórze przekonałem się że dwie stojące obok siebie na półce butelki z tą samą datą mogą różnić się diametralnie

    Leave a comment:


  • jaw7
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre
    Mam właśnie na tapecie tę lutową warkę (21.02). Aromat wybitnie czekoladowo-kawowy, alkohol niewyczuwalny, nuta dolna troszkę płaska. W smaku bardzo łagodny, mocno palony, z wyraźną goryczką porter, nie czuć ani żelaza, ani nadmiernego alkoholu (alkohol na poziomie 7,2-7,5%). Piwko pełne, lekko stout'owe nawet (przez aksamitność). Butelka naturalnie duża, kupowana dziś we FRAC'u.
    To jakieś nieporozumienie warka 21,02 jest kiepska ,alkohol zabija wszystko aromat czekoladowo kawowy to żart-nie polecam ,warka najsłabsza od dawna .

    Leave a comment:


  • Neptune
    replied
    Warka do 11.02.2015, pijalna, karmelowa, lecz wyczuwalne żelazo, a w miarę ogrzewania także alkohol.

    Leave a comment:


  • Petitpierre
    replied
    Nazewnictwo można interpretować różnie, w końcu w Skandywanii warzą porter bałtycki, który jest górny, czyli taki jaki był przed ewolucją. Najważniejszą kwestią jednak jest właśnie temperatura podawania.

    Leave a comment:


  • Mocho
    replied
    co nie zmienia faktu że porter z żywca jest piwem dolnej fermentacji,czyli lagerem. Nie czepiam się temperatury, mnie też za zimny nie smakuje

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • e-prezes
    Amber, Po godzinach bezalkoholowy Porter Bałtycki
    e-prezes
    alk. poniżej 0,5; ekstrakt 10,1 °; cena 7,99 PLN w Żabkach

    Zapewne pod kątem Baltic Porter Day. Niestety mam mieszane uczucia, bo mnie nie smakuje. Już sam pomysł, że takie piwo może być bezalkoholowe budzi wątpliwości kto tu wprowadza klienta w błąd. Owszem były lajtowe wersje...
    2024-12-03, 23:18
  • Prusak
    Abbey Ales, Oh, Mr Porter
    Prusak
    Porter wyspiarski o zawartości alkoholu, 4,9%
    Kolor ciemnomiedziowy z nutami bordowymi przechodzącymi w brąz.
    Piwo klarowne.
    Zapach: paloność, elementy słodowe i lekko maślane.
    Piana drobna, początkowo gęsta, opada do średniej grubości obrączki, zostawia nieregularnie...
    2024-08-30, 19:30
  • ART
    Põhjala, Chocolate Porter
    ART
    Imperial chocolate porter.


    Ekstrakt nie podano., alk. 10 % vol.

    w składzie podano żyto , czekolada

    Aromat: stonowane, spodziewane nuty czekoladowe na granicy sugestii - ale w miarę ogrzewania uwydatnia się znacznie, nutka kokosa, trochę sosu sojowego,...
    2025-03-20, 23:44
  • Petitpierre
    Amber, Po Godzinach Dymiony Porter Bałtycki
    Petitpierre
    7zł w Carrefour, ale schowany. 8vol, słody wędzony bukiem i olchą. Na pierwszy niuch suszone owoce, żurawina, jabłko, śliwka. Wędzonka jest ledwo zaznaczona w smaku, za to dominantą jest dym jak w whisky z Islay. W smaku porter goryczkowy, dymny i taniczny. Bardzo przyzwoite piwo.
    2025-02-01, 10:59
  • Prusak
    Nowa Wytwórnia, Imperialny Porter Bałtycki
    Prusak
    E: 24 Blg
    A: 10, 5%
    Jak na porter o takiej mocy dość pieniste, z utrzymującą się lekko ponad obrączką piany.
    Kolor ciemny, nieprzezroczysty.
    W aromacie niewiele, głównie czekolada, choć na ecie rekalmują kawę z pralinami, śilwkę, wiśnie i ciemny miód. Albo mnie...
    2025-01-03, 02:31
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...