Zamkowy, Żywiecki Porter

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• Prusak
    replied
    Owszem, w sumie wychodzi na to, że miały jednak mniejszą moc.
    Jak się przeczyta Prousta i Manna, to tak: pod podróży z Paryża nad Atlantyk młody bohater spożywając porter w pociągu (spożycie w ogóle zalecał mu lekarz) wysiadał i już miał mocno w czubie. U Manna Hans Castorp siedział w porcie, gapił się na statki pił porter i jedynie lekko i błogo go to otumaniało. Ale tam był Francuz, a tu Niemiec z zimnej w sumie północy.
    Niestety, nigdzie nie doczytałem się, jakie były to portery, o jakich parametrach.
    Przypuszczam, że jednak zupełnie inne od żywieckiego.

Leave a comment:

• Petitpierre
    replied
    Prawda jest taka, że w okresie kiedy Imperial'e zalały Europę, dorzucono do nich dolniaki i mamy stąd Baltic Porter, który po prostu jest młodszym bratem Imperial Stout Porter'ów (wówczas jeszcze nie nazywanych Russian), i dlatego najbliższy prawdzie jest Łódzki Porter, bo łączy w sobie oba style, zwłaszcza jeśli chodzi o aromat.

Leave a comment:

• Petitpierre
    replied
    Odnośnie historii, to znalazłem między innymi, że piwo było warzone na 3-4 razy i całość miała 16,8 blg przy do 6,5%. Niemniej jednak, jeśli brano tylko pierwszą warkę, miała ona 22 blg i spokojnie mogła osiągać ponad 8%* (zważywszy, że London Ale wówczas miało 7% i to była norma). Druga warka miała 17, a trzecia 12 (z tej trzeciej robiono ten prosty, typowy Porter, który nie był ani Keeping, ani London).

*te górne nazywały się Double, Triple i Imperial.

Leave a comment:

• Szakali
    replied
    Dla mnie porter to takie idealne piwo na wieczór po ciężkim dniu. Godzina 22 otwieram sobie i powolutku sączę przed snem przy dobrej muzyce.
    Kiedyś praktykowałem picie piwa z rana i nigdy mi to na dobre nie wychodziło..jakieś lekkie jasne piwo z rana to ok, ale kilka razy piłem z rana porter to potem przymulony chodziłem przez pół dnia i miałem ciągle smak na kolejne piwo.
    Aczkolwiek znam ludzi, dla których piwo z rana to jedyna motywacja do pracy..ba fizycznej ciężkiej pracy, bo bez tego ani rusz.

A co do literatury, to te portery też może kiedyś nie miały takiej dużej zawartości alkoholu?

Co do walorów leczniczych to coś w tym jest..wypluć ale już półtora roku chory nie byłem

Leave a comment:

• Petitpierre
    replied
    Przez bardzo długi okres był traktowany jako "nutritional".

Leave a comment:

• Prusak
    replied
    To zastanawiające: literatura XIX i początku XX wieku mówi nam o takim "normalnym" spożyciu porteru, jako "pożywnego" napoju, a nawet mającego właściwości lecznicze, na przykład w przypadku niedokrwistości i innych anemicznych typów.
    Jasne, od tego czasu wiedza medyczna poszła znacznie dalej, ale jakoś nie umierali po spożyciu i wówczas, co więcej, robili to, co mieli zrobić (oczywiście, biorę poprawkę, ze dotyczyło to warstw bogatszych, więc to robienie nie wiązało się często - choć nie zawsze - z wielkim wysiłkiem).
    Muszę się zastanowić nad taką procedurą: buteleczka żywieckiego na śniadanie (ale może lepszym wyjściem byłaby buteleczka warmińskiego lub puszeczka łódzkiego?)

Leave a comment:

• Szakali
    replied
    Jak ja bym takim piwem śniadanie zaczął to bym zbyt wiele nie zrobił.
    Miejmy nadzieję, że coś z tym zrobią w Cieszynie i to tyczy się porteru jak i zarówno brackiego.
    A na razie odpuszczam zakup większych ilości nowych warek porteru...kontrolnie raz na jakiś czas czy jest poprawa.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Szakali; 2014-05-17, 13:24.

Leave a comment:

• Petitpierre
    replied
    Żywiecki porter jest dla mnie takim piwem sobotnim ranno-śniadaniowym. Do tego bułeczka i gra muzyka. A tutaj piję, i piję i jest nudno; nie ma sążnistych łyków, a mimo że mam drugie, to po nie nie sięgam, wolę jakieś własne, czyli Houston, a właściwie Cieszyn, mamy problem.

Leave a comment:

• Szakali
    replied
    Co nowa warka to coraz gorzej....nie dobrze, bo to była najlepsza alternatywa w przeciętnym spożywczaku z braku laku.

Leave a comment:

• Petitpierre
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgreg
    4.04.2015-raczej schodzi to piwo na marketowe poziomy, szkoda....
    Właśnie mam podobne odczucia, mało pełni, troszkę wodniste, zapach tylko lekko czekoladowo-wiśniowy, ewidentnie warka nieudana, do wypicia, ale bez przyjemności.

Leave a comment:

• kurgan
    replied
    10.14.
    Co z tego że zakupiłem dziś skoro znów żelazo psuje zabawę, to jest wyraźna wada która dyskwalifikuje.
    Ostatnia zmiana dokonana przez kurgan; 2014-05-16, 21:22.

Leave a comment:

• grisza-ns
    replied
    Żywiec Porter to absolutne czołówka jeśli chodzi o portery bałtyckie. Bardzo dobre, przede wszystkim gorzkie (to lubię w porterach), kakao 90% Żart. Mocno palone. Od pierwszego łyka nie pozostawia złudzeń, że pijesz coś wyjątkowego.

Pić tylko w naczyńku szerokim o zwężonym ujściu by poznać prawdziwe piękno. Pite z butelki to inne piwo...

Leave a comment:

• zgreg
    replied
    4.04.2015-raczej schodzi to piwo na marketowe poziomy, szkoda....

Leave a comment:

• dlugas
    replied
    Ja wiem, że % zabijają zazwyczaj pianę. Chodzi mi, że do wizualnooralnej pełni zadowolenia brakuje mi lepszej piany. Na początku jest ładna drobna, beżowa, niestety szybko pada, nie zdobi mi szkła i zostaje tylko minimalny dziurawy kożuszek.
    Grunt, że smakuje i kosztuje całkiem przyjaźnie :]

Leave a comment:

• Petitpierre
    replied
    W piwach mocniejszych, i najmocniejszych piana nie powinna być jednak wyznacznikiem sztuki piwowarskiej. Li tylko efekt estetyczny.

Leave a comment: